ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

27 Nisan 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 HAYATINIZ ASANSÖRDE KALABİLİR

    Yayına Giriş Tarihi: 04.01.2013  Güncellenme Zamanı: 04.01.2013 14:49:25  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 04.01.2013 14:50:18

Asansör Denetimlerinin Sonucu Korkunç Tabloyu Ortaya Koyuyor

  Bursa’da Asansörlerin Yüzde 89’u Kullanıma Uygun Değil

 Kaçak ve güvenliği belirsiz asansör cenneti olan Bursa`da asansörlerin yüzde 90`a yakınının kullanıma uygun olmadığı belirtildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği`nin asansörlere yönelik yıllık kontrolleri asansör konusunda akredite olmuş A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılmasını zorunlu kıldığını belirterek, bu çerçevede  TMMOB Makina Mühendisleri Odası`nın onaylı kuruluşu Asansör Kontrol Merkezi olarak, "Asansör Kontrol Sözleşmesi" imzaladıkları Bursa Osmangazi, Yıldırım ve Nilüfer İlçe Belediyeleri ile Organize Sanayi Bölgeleri sınırları içerisindeki asansör denetimlerini yaptıklarını bildirdi.

Denetim taleplerinin, site/apartman ya da işletme yöneticisi tarafından doğrudan Makina Mühendisleri Odası`na yapıldığını bildiren İbrahim Mart, "Denetimler, talep sırasına göre oluşan bir bir program çerçevesinde ilk denetimler ve takip denetimleri olarak gerçekleştirmektedir.  Denetim sonuçları, denetimi yaptırana ve Belediye sınırları içinde ise Belediye Başkanlıklarına, Sanayi Bölgesi sınırları içinde ise Sanayi Bölge Müdürlüklerine bildirilmektedir" dedi.

ASANSÖR DENETİMLERİ

Asansörlerin mekanik ve hidrolik olmak üzere iki tip olduğunu ifade eden Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, mekanik asansörlerin 101, hidrolik asansörlerin ise 100 denetim noktasında kontrollerinin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Akredite personeller tarafından gerçekleştirilen kontrol sonucuna göre asansörün kullanılmasında can ve mal güvenliği açısından tehlike içeriyorsa kırmızı etiket,eksik ve hatalar olmasına rağmen can ve mal güvenliği için risk teşkil etmiyorsa sarı etiket, hiçbir eksik ve hatası yoksa yeşil etiketle işaretlendiğine dikkat çeken Mart, MMO Akredite Muayene Kuruluşu olarak, Bursa`da yapılan denetimlerin Aralık 2012 sonu itibarı ile çarpıcı sonuçları olduğunu kaydetti.

 

Bursa merkezde, Belediyelerin bildirdiği ruhsatlı asansör sayısının bin 679 adet olduğu bilgisini veren İbrahim Mart, açıklamasında şunları söyledi:
 

"Ancak, üç merkez ilçede Osmangazi (6.747), Nilüfer (3.925) ve Yıldırım`da (3.967) 5 kat ve üzeri bina sayısı toplam 14 bin 639 olduğuna göre, asansör sayısının da yaklaşık 13 bin 200 adet olduğu tahmin ediliyor.  Bu yönüyle, Bursa, kaçak ve güvenliği belirsiz asansör cenneti durumunda. Ruhsatlı asansörlerin yaklaşık yüzde 50`si denetlendi. Denetlenen asansör sayısında büyük bir artış var. Ancak, yasal zorunluluk olduğu düşünüldüğünde sayının yetersiz olduğunu ve toplumda bu konuda yeterince bilinç oluşmadığını söylemek gerekir."
 

Denetlenen asansörlere ilişkin çarpıcı bilgiler veren Mart, can ve mal güvenliği açısından tehlike içeren ve kullanılmaması gereken kırmızı etiketli asansörlerin oranının yüzde 91 olduğunun altını çizdi. Eksik ve hatalar olmasına rağmen can ve mal güvenliği için risk teşkil etmeyen sarı etiketli asansörlerin oranının yüzde 6 olduğunu bildiren İbrahim Mart, tamamen uygun, hiçbir eksik ve hatası bulunmayan yeşil etiketli asansörlerin oranının da yüzde 3 olduğunu bildirdi.

Mekanik asansörlerin ilk kontrol sonrası kırmızı ve sarı etiket toplamının yaklaşık yüzde 97‘sinin kullanıma uygun olmadığını ifade eden TMMOB Bursa Şubesi Başkanı Mart, açıklamalarına şöyle devam etti:
 

"Hidrolik Asansörlerin de ilk kontrol sonrası kırmızı ve sarı etiket toplamı yine yaklaşık yüzde 97‘si kullanıma uygun değildir. İlk kontrolü yapılan binalar/işletmelerin asansörlerin yaklaşık yüzde 24‘ünde iyileştirmeler yapılarak, Odamızdan ikinci kontrolü istenmiştir. Toplam uygunsuzluk yaklaşık yüzde 8‘lik bir iyileşmeyle yüzde 89‘a gerilemiştir. Asansörlerdeki bu vahim tablonun değiştirilmesi mümkündür. Bu konuda hem yerel yöneticilere, hemde asansör sahip ve kullanıcılarına düşen görevler vardır."

TÜM YETKİLİ VE SORUMLULARA ÇAĞRI

Binalarında ya da iş yerlerinde asansörlerinin yıllık kontrollerini yaptırmayan site-bina ya da işyeri yöneticilerinin, asansör yıllık kontrollerini mutlaka yaptırmalarını isteyen İbrahim Mart, asansörlerin yıllık kontrollerinin yaptırılmaması ve eksikliklerinin giderilmemesi halinde, asansörlerde meydana gelebilecek üzücü bir kaza sonucu doğacak her türlü tazminat ve riskten yöneticilerin sorumlu olacağını hatırlatan Mart, "Bu riskli durumu ortadan kaldırmak üzere, eksiklikleri giderilmeyen ve yıllık kontrolleri yaptırılmayan asansörlerin, ilgili idarelerce kullanımına kapatılacağını ve tüm bunların yasal bir zorunluluk olduğunu tekrar hatırlatıyoruz" dedi.

Kaçak olarak kullanılan asansörlerin, kayıt altına alınarak ruhsatlandırılması konusunda gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması yönünde ilgili resmi makamlara çağrıda bulunan Mart, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Denetim sonucunda kullanımı sakıncalı görülen ve yıllık denetimlerini yaptırılmayan Asansörlerin kullanıma kapatılması konusunda çalışmalar yapılması kamu can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır.TMMOB MMO Bursa Şubesi olarak bizler, Bursa` nın daha güvenli ve yaşanabilir kent olması konusunda üzerimize düşen görevi, ilgili kurum/kuruluşlarla ve vatandaşlarımızla işbirliği içinde, her zamankiden daha büyük bir sorumluluk ve istekle yerine getirme gayreti içerisinde olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz."

Güncellenme Zamanı: 04.01.2013 14:50:42
 

Dosyalar

Basın Bülteni ve Rapor (169 KB) (04.01.2013 14:51:48)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Bursa Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

04.01.2013 tarihinden itibaren 2396 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
BAOB YERLEŞKESİ ODUNLUK MAH. AKADEMİ CAD. NO:8 A1 BLOK KAT:2-3 16130 NİLÜFER - BURSA
TEL: (+90) 224 4536200   FAKS: (+90) 224 4536212
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri