ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

03 Mayıs 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 TMMOB BURSA İKK KADIN KOMİSYONUNDAN

    Yayına Giriş Tarihi: 22.06.2009  Güncellenme Zamanı: 22.06.2009 17:14:17  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 22.06.2009 17:11:17

 

TMMOB BURSA İKK KADIN KOMİSYONUNDAN

 

BASINA VE KAMUOYUNA                                    

Üretimin her alanında yer alan kadın mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak, yaşanılan ekonomik krizin en çok kadınları mağdur ettiği, meslek alanlarımızda da en çok bizlerin mağdur olduğu düşüncesiyle, sorunlarımızı tartışmak ve çözüm önerileri oluşturmak amacıyla bir araya geldik. Çalışma yaşamında ve toplumsal hayatta karşılaştığımız sorunların genel olarak Türkiye‘deki  ve dünyadaki tüm kadınların yaşadıkları sorunlardan ayrı olduğunu düşünmüyoruz.

Biliyoruz ki Türkiye‘de kadınların sorunları sadece 2008 kriziyle ortaya çıkmamıştır. Son 30 yıldır uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar sonucu kadınlar krizi katmerli biçimde  yaşamaktadırlar. 1988 yılında %35 olan kadın istihdamı, bu gün %24 seviyesine inmiştir. İstihdam edilen kadınların %55‘i kayıt dışı çalışmaktadır. Bu demektir ki çalışabilir kadın nüfusunun sadece %11‘i sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmaktadır. Çalışan kadınların %32‘si ise ücretsiz aile işçisi olarak çalışmaktadır. 6 milyon kadın okuma yazma bilmemektedir. Kadınlar daha vasıfsız işlerde ve daha düşük ücretlerle çalışmakta, ucuz işgücünü ve işten ilk çıkarılacak olanı temsil etmektedir. Kadın emeği acımasızca sömürülmektedir. Çocuk sahibi mühendis kadınlar çocuklarını emzirecek zamanı bulmakta zorlanmaktadırlar. Ülkemizin en başta gelen sorunlarından biri çalışan kadınların sorunlarıdır. Bizler kadın sorununa aynı zamanda insan hakları ve yurttaşlık hakları çerçevesinden bakıyoruz. Her yurttaş gibi, anayasal hakkımız olan çalışma hakkına, parasız eğitim ve sağlık hakkına, her yurttaş gibi anayasal hakkımız olan kanunlar karşısında eşitlik hakkına sahip olmak istiyoruz. Devlet yönetiminin ve hükümetlerin en temel görevinin anayasal hakların kullanımını temin etmek olduğunu biliyor ve hatırlatıyoruz.

Ülkemizde 24 Ocak 1980 kararları ile başlatılan ve 2001 krizinden sonra daha yoğun bir şekilde uygulanan  liberal politikalarla,  kazanılmış  sosyal haklar  budanmış, sosyal devletin görevleri STK‘lara, tarikatlara, cemaatlere havale edilmiştir. Sonuçta bir sadaka kültürü yaratılarak emekçi halkın ve kadınlarımızın onuru rencide edilmiştir.

Bu çerçevede, daha ana rahminde vatandaşlık hukuku başlayan bebeklerimiz ile bakıma muhtaç yaşlılarımızın bakımında, destek kurumlarının var olanlarını kapatarak ve yenilerini oluşturmayarak devlet kendi görevlerini kadına yüklemiş ve işin içinden sıyrılmıştır. "Üç çocuk doğur, evinde otur" denilerek kadına evinin yolu gösterilmiştir. Kadın istihdamının düşüklüğünün en önemli nedenlerinden biri bakım hizmetlerinde kadının yalnızlaştırılmasıdır. Çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi ve çalışma saatlerinin uzaması daha fazla zaman ve enerji ihtiyacını dayatırken  kadınların eş ve annelik görevlerini de üstlenmeleriyle  iş gücüne katılımda,uzmanlaşmada ve mesleki gelişimlerini sağlamada  zorluklar yaşaması kaçınılmaz olmuştur..

Bu politikaların devamı olarak tacize uğrayan kadınlarının mağduriyetlerinin giderilmediğini görüyoruz. Toplumda bilinçli olarak yaratılan kadının 3. sınıf insan niteliği, tacizcilere verilen cezaların yetersizliği veya ceza verilmemesi bunun aynasıdır. Hergün, daha sıklıkla duyduğumuz kadına yönelik şiddet ve cinsel taciz bir yana, bu gün Türkiye‘de bütün kadınlar ekonomik ve sosyal olarak şiddet ve taciz altındadır.

Bursa‘da uzun süredir devam eden H.Üzmez davası buna en iyi örnektir. H.Üzmez‘in de temsil ettiği, belli bir zihniyetin tacizi altında olan kadınların buna tepki göstermesi de

çok doğal bir durumdur. Suçüstü yapılarak yakalanmış ve yargılanması devam eden H.Üzmez‘in her duruşmadan elini kolunu sallayarak çıkması karşısında durumu suç işleme kastı olmaksızın protesto eden ve tepki gösteren kadınlara 7,5‘ar yıl hapis cezası istemi ile dava açılmış olması da adalet duygularımızı yaralamıştır. Pınar Koyuncu ile birlikte hakkında dava açılan Nergis Şişek MMO Bursa şubesi öğrenci komisyonu üyesi olup, TMMOB Bursa İKK Kadın komisyonu üyesi olan biz kadın mühendis mimar ve şehir plancıları da dava süresince kız kardeşlerimizin yanında olacağımızı ve davanın takipçisi olacağımızı basına ve kamuoyuna duyuruyoruz. 22.06.2009

 

Saygılarımızla

 

                                                                                 

 

TMMOB Bursa İKK

Kadın Mühendis Mimar Şehir Plancıları Komisyonu

  

 

 

                                                                          

Güncellenme Zamanı: 22.06.2009 17:12:04
Güncellenme Zamanı: 22.06.2009 17:12:28

Bursa Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

22.06.2009 tarihinden itibaren 2433 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
BAOB YERLEŞKESİ ODUNLUK MAH. AKADEMİ CAD. NO:8 A1 BLOK KAT:2-3 16130 NİLÜFER - BURSA
TEL: (+90) 224 4536200   FAKS: (+90) 224 4536212
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri