ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

03 Mayıs 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ŞEVKET YILMAZ HASTANESİNDE MEYDANA GELEN YANGIN İHMALLLER ZİNCİRİNİN SON HALKASIDIR

    Yayına Giriş Tarihi: 27.05.2009  Güncellenme Zamanı: 03.06.2009 15:15:36  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak yıllardır yapmış olduğumuz Yangın Sempozyumları,  Tesisat Kongreleri ve en son 2007 de yaptığımız Afet Yangın Güvenlik Sempozyumu kapsamında yangın güvenliği konusunu, ülke gündemine taşıdık.  Bu konuda birçok kurumla ortak çalışmalar, ortak denetimler yaptık. Bursa Kamuoyu bu çalışmalara çok yakından  tanık oldu. 

Yangın Güvenliği başta olmak üzere, afetlere karşı alınacak önlemler, yapı denetimleri ve  kitlesel amaçlı yapılarda  (okullar, oteller, hastaneler, kreşler, alışveriş merkezleri, spor tesisleri vb.)  tesisat şekillenmesi vb. bakımdan neler yapılması gerektiği, birçok kez TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nca kamuoyuna ve bu sektörde çalışan teknik elemanlara aktarıldı. 

Yine yangın güvenliği konusunda ilgili üyelerimiz eğitimlerden geçirilerek bilgi ve teknoloji düzeyinin yükseltilmesi yönünde çalışmalar yapıldı. 

Tüm bunlara karşın 26 Mayıs günü saat 02:00 de  yaşanan olay aymazlığın, tedbir almamanın tipik göstergesidir. Şevket Yılmaz Devlet Hastanesinde yangın güvenlik önlemleri eksiktir. Bu anlamda belirlediğimiz somut eksiklikler ve önerilerimiz şöyledir.

 

  1. Hastanede standartlara uygun yangın algılama uyarı sistemleri görev yapmamış olup bunların uygun olmadığı görülmüştür.
  2. Hastanede bir çok bölümde havalandırma tesisatı açısından sorunlar vardır. Ameliyathane, yoğun bakım poliklinikleri, yenidoğan, acil vb. bölümlerde yetersizlikler söz konusudur.
  3. Örneğin otoparkta havalandırma mevcut olup çalışamaz durumundadır.
  4. Tesisat kanallarında, tesisat bacaları ve tesisatın geçtiği tavan aralarında izolasyonlar yetersizdir. Ayrıca tesisata bakım için müdahale olanağı yetersizdir. Yine tesisat şekilleri ayrım gözetilmeden gelişigüzel yönlendirilmiştir. Yani elektrik kablolarıyla (mekanik tesisat, azot protoksit tesisatı, gaz tesisatı, oksijen tesisatı, basınçlı hava, pissu tesisatı, ısıtma soğutma tesisatı vb.) birliktedir. 
  5. Hastanede mekanik tesisat konusunda uzman ve düzenli olarak eğitim programlarına katılarak teknolojiyi izleyen makine ve elektrik mühendislerinin tam istihdamı sağlanmalıdır.
  6. Hastanedeki tesislerle çalışan teknik personelin eğitilmiş, deneyimli ve tam gün süreli olarak istihdamları sağlanmalıdır.
  7. Mekanik tesisat konusunda yapılması gereken birçok değiştirme ve yenilemenin, 2002 yılında hizmete girmiş binada yapılmadığı görülmüştür.
  8. Hastanedeki şaftların (kanalların) uygun olmadığı, örneğin kablo bacalarından oksijen tesisatlarının geçtiği görülmüştür.
  9. Binanın mimari statik, elektrik, mekanik projelerinin ilgili Oda denetimlerinden geçirilmediği proje ile imalatın farklı olduğu görülmüştür.
  10. Bu tür binalarda çok kompleks tesisat şekillerinin kullanıldığı göz önüne alınarak, bu konuda TMMOB'un ilgili Odalarından test ve kontroller talep edilmedir.
  11. Bu tür yapılarda, ilgili Odalar MMO ve EMO yılda bir kez periyodik kontrolleri yapmalıdır.
  12. Bu tür yapılarda, mutlaka acil durum senaryoları hazırlanmalı ve risk analizleri yapılmalıdır.
  13. Bu tür yapılarda ilgili personelin sürekli ve düzenli eğitimden geçirilerek belgelendirilmesi ve yangın tatbikatlarının yapılması esastır.
  14. Bu tür yapılarda iyileştirme ve yenileme yatırımları mutlaka yapılmalı, parasal tutar bahane edilerek güvenlikten tasarruf edilmemelidir.
  15. Havalandırma, yangın, klima, sıhhi tesisat, ısıtma tesisatı, gaz tesisatı vb. tesisat şekillerinde işleyiş ve enerji verimliliği yönünden incelemeler ve testler MMO ve EMO tarafından yapılmalıdır.
  16. Hastane elektrik tesisatının son derece düzensiz olduğu; projeye işlenmediği ve her türlü kazaya yol açabileceği görülmüştür.
  17. Yangın sırsında kabloların yanmasıyla oluşan hidrojen klorid, hidrojen florid ve hidrojen bromid zehirli gazları tehlike oluşturmuştur. Katlar dumanla dolmuştur. En alt katta radyoloji ve tomografi bölümünde oluşan yangın üst katları duman şeklinde etkilemiştir. Korozif gaz çıkaran ve duman oluşturan PVC kablo yerine; alevi geciktiren, zehirli gaz yaymayan zehirli gaz yaymayan halojensiz kabloların kullanılması gerekmektedir. 

 

SONUÇ OLARAK; Yaşanan yangın felaket tüm ülke için bir ders olmalıdır. Türkiye'deki bütün hastanelerin özel ve kamu ayrımı yapılmadan acilen denetimleri yapılmalıdır.  Konu kaderci yaklaşımlarla geçiştirilemez, bu felaketin en ince ayrıntılarına kadar incelenmesi, sonuçlarının paylaşılması, hataların ortaya çıkartılması gerekmektedir.

Biz TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu olarak bu felakette yaşamını yitiren yurttaşlarımızın geride kalanlarına başsağlığı diliyoruz. Onların acılarını paylaşıyoruz. Ülkemizin bir daha bu tür olayları yaşamaması için mutlaka MMO ve EMO tarafından mesleki denetimlerin test ve kontrollerinin yapılması gerektiğini kamuoyuna ilan ediyoruz.    27.05.2009

Saygılarımızla

TMMOB
Makina Müendisleri Odası
Bursa Şube Yönetim Kurulu

Bursa Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

27.05.2009 tarihinden itibaren 2409 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
BAOB YERLEŞKESİ ODUNLUK MAH. AKADEMİ CAD. NO:8 A1 BLOK KAT:2-3 16130 NİLÜFER - BURSA
TEL: (+90) 224 4536200   FAKS: (+90) 224 4536212
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri