ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

04 Mayıs 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 MMO BURSA ŞUBESİ’NDE ‘ARABULUCULUK’ SEMİNERİ

    Yayına Giriş Tarihi: 18.06.2016  Güncellenme Zamanı: 24.06.2016 11:39:34  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 24.06.2016 11:35:09

İbrahim Mart: En Büyük Sorun İletişimsizlik, Her Alanda Bir Arabulucuya İhtiyaç Var. Bursa Arabulucular Derneği Başkanı Öner: Amacımız, Uzlaşmayı, Adaleti Hızlı Biçimde Sağlamak. Arabulucu Hakkı Savunur Soğancı: Arabuluculuk Uzlaşma Kültürünü Amaçlayan Bir Uygulama

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi İşçi Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu tarafından düzenlenen "Arabuluculuk Sistemi/Ülkemizdeki Uygulamaları" konulu seminere katılan Bursa Arabuluculuk Derneği yöneticileri sisteme ilişkin önemli bilgiler verdiler.

Oda`nın Remzi Erişler Konferans Salonu`ndaki seminerin açış konuşmasını yapan MMO Şube Başkanı İbrahim Mart, ülkemizdeki en önemli sorunlardan birinin iletişimsizlik olduğuna dikkat çekti. Toplumsal ve bireysel ilişkilerde sürekli olarak çatışmacı bir durumun olduğunu ifade eden Mart, "Bu yüzden her alanda arabulucuya ihtiyaç var" dedi. Mart, MMO`nun çeşitli konularda üyelerine yönelik bilgilendirme seminer ve konferanslarına devam edeceğini, özellikle çalışma yaşamında uygulanan ‘Arabuluculuk` konusunun da bunlardan bir olduğunu bildirdi.

MMO Bursa Şubesi İşçi Sağlığı ve Komisyonu  Başkanı Hakan Çubukçu`nun yönettiği seminerde ilk sözü alan Bursa Arabulucular Derneği Başkan Yardımcısı Hakkı Savunur Soğancı, ‘arabuluculuk` kavramının hukuk sistemimize Avrupa Birliği uyum süreci yasaları kapsamında 2013 yılında girdiğini ve 14 Kasım 2014`ten itibaren de uygulanmaya başladığını söyledi. ‘Arabuluculuk uygulamasının 20. Yüzyıl`ın başında ilk olarak ABD`de işçi-işveren uyuşmazlıklarını çözmek için uygulanmaya başladığını ardından Avrupa ve diğer ülkelerde uygulandığını belirten Soğancı, uzayan yargı süreçlerini kısaltmayı ve ortaya çıkan masrafları azaltarak uzlaşma kültürünün hedeflendiğini söyledi.

 

‘ZAMAN VE PARASAL AÇIDAN ÖNEMLİ BİR UYGULAMA`

Türkiye`de konunun henüz bilinmediğini ifade eden Soğancı, sistemin İtalya`dan alındığını, bugün İtalya`da uyuşmazlıkların yarısının arabuluculuk sistemi ile kısa sürelerde çözüme kavuşturulduğunu belirtti. Türkiye`de yargıya bir güvensizlik olduğunu, uyuşmazlıkların çözümü için başka yollar arandığına dikkat çeken Soğancı, şunları söyledi:

"Arabuluculuk sisteminde dava açılmadan sorun kısa sürede çözülebilir. Mesela 30 bin liralık bir uyuşmazlık konusunun arabulucu masrafı bunun yüzde 6`sıdır. Oysa yargıda 1000 liralık bir davanın mahkeme masrafları 650 liradır. Arabuluculuk zaman ve parasal açıdan daha uygun gibi duruyor. Bir diğer konu da gizliliktir. Mahkeme süreçlerinde davalar kamuya açıktır oysa arabuluculuk sisteminde üçüncü kişiler durumu bilemez. Gizliliği ihlal suçtur ve cezayı gerektirir. Ayrıca arabulucunun mesai saati kavramı yoktur. Her yerde ve her zaman görevini yapabilir. Türkiye`de yasanın uygulanmaya başladığı 14 Kasım 2014 tarihinden bu yana 3 bin 212 arabuluculuk konusu ele alındı. Bunların olumlu sonuçlanma oranı yüzde 95 dolaylarında."

Soğancı`nın ardından söz alan Bursa Arabulucular Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yener Poroy, arabuluculuk sisteminin özel hukuk alanındaki uyuşmazlıkları kapsadığını belirterek, bunların başında ticari, tüketici ve kira gibi uyuşmazlıkların geldiğini ifade etti.

BURSA`DA 161 ARABULUCU VAR

Bursa Arabulucular Derneği Başkanı Gonca Gülçin Öner de, Türkiye`nin arabuluculuk uygulamasına geçen 161`inci ülke olduğunu söyledi. Müzakere, tahkim yönteminin birçok hukuksal uyuşmazlığın çözümünde önemli bir yol olduğunu vurgulayan Öner, arabuluculuk uygulamasının Türkiye`de günden güne yaygınlaştığını kaydetti. Bursa`nın arabuluculuk uygulamasında 6 pilot ilden biri olduğunu belirten Öner,"Arabuluculuk için katılımlar ve sınavlar sürüyor. Bursa`da şu an 161 arabulucu ve 36 arabulucu bürosu var. Uyuşmazlıklarda anlaşma oranları yüzde 95 dolaylarında ve Bursa başarıda ikinci sırada. Amacımız, uzlaşmayı, adaleti hızlı biçimde sağlamak" dedi.

Seminer, Bursa Arabulucular Derneği üyesi Volkan Aksu`nun konuşmasından sonra soru ve cevaplarla devam etti.

Seminer sonunda katılımcılara MMO Bursa Şubesi`nin teşekkür belgeleri takdim edildi. 

Güncellenme Zamanı: 24.06.2016 11:35:28

Bursa Şube Kaynaklı Haberler »

18.06.2016 tarihinden itibaren 1481 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
BAOB YERLEŞKESİ ODUNLUK MAH. AKADEMİ CAD. NO:8 A1 BLOK KAT:2-3 16130 NİLÜFER - BURSA
TEL: (+90) 224 4536200   FAKS: (+90) 224 4536212
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri