ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

03 Mayıs 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 İŞ KAZALARI YÜZDE 98 MESLEK HASTALIKLARI YÜZDE 100 ÖNLENEBİLİR

    Yayına Giriş Tarihi: 26.12.2015  Güncellenme Zamanı: 14.01.2016 16:12:49  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 14.01.2016 16:11:02

MMO BURSA ŞUBESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERİNDE BAKIM/ONARIM/REVİZYON SIRASINDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONUSU ELE ALINDI İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARININ ANA NEDENLERİ ‘GÜVENSİZ KOŞULLAR’ VE “GÜVENSİZ DAVRANIŞLAR’ ‘YAPACAĞINIZ İŞ GÜVENLİ DEĞİLSE ÖNLEM ALINMASINI İSTEYİN’ ‘BANA BİRŞEY OLMAZ DEMEYİN, ÖNLEMİNİZİ MUTLAKA ALIN’

Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi İşçi Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu`nun düzenlediği "Bakım Onarım ve Revizyon Çalışmalarında İş Sağlığı ve Güvenliği" seminerinde, işyerlerinde bu tür çalışmalar yapılırken iş kazaları ve meslek hastalıklarına yol açan nedenler masaya yatırıldı. Eğitim seminerinde, "İş kazalarının büyük çoğunluğunun, meslek hastalıklarının ise tamamının işverenlerin çalışma koşullarında yapması gereken iyileştirmeler ve çalışanların güvenli davranış tercihleri ile önlenebileceğine" dikkat çekildi.

MMO Bursa Şubesi Remzi Erişler Toplantı Salonu`nda iş güvenliği uzmanları ve bakım/onarım çalışanlarının katıldığı"Bakım/Onarım/Revizyon Çalışmalarında İş Sağlığı ve Güvenliği" seminerini İşçi Sağlığı ve Güvenliği Komisyon Başkanı Makina Mühendisi İş Güvenliği Uzmanı Hakan Çubukçu yönetti. Seminerde, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları Necati İlhan, Nabi İnce, İsmail Sarıkaya ve İşyeri Hekimi Dr. Ümit Özcan 4 başlıkta Bakım/Onarım/Revizyon Çalışmaları ile ilgili bilgilendirme yaptılar.

Seminerin açış konuşmasını yapan Hakan Çubukçu, 2012 yılında İSG konusunda 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasası yürürlüğe konulmasına rağmen SGK 2014 yılı istatistiklerine göre hedeflenen sonuçlara ulaşılamadığını ve ülkemizde her 100 bin çalışanın bin 670`inin kaza geçirdiğini 10`unun ise iş kazalarında yaşamını yitirdiğini belirtti.
 
‘GÜVENLİ DAVRANMA ALIŞKANLIK HALİNE GELMELİ`
SGK 2014 yılı istatistiklerine göre yıl içerisinde 494 meslek hastalığının tespit edilmiş olmasının ise hastalıkların işle bağlantısının kurulması konusunda eksikliğimizi gösterdiğini vurgulayan Çubukçu, uluslararası normlara göre en az 80 bin meslek hastalığı tespit edilmiş olması gerektiğini söyledi. İş kazalarının ana nedenlerinin ‘Güvensiz Koşullar` ve ‘Güvensiz Davranışlar` olduğunun altını çizen Çubukçu, ‘iş kazalarını önlemek için işverenler tarafından çalışma koşullarında gerekli iyileştirmeler yapılmalı ve çalışanlar güvenli davranmayı alışkanlık haline getirmelidir, TMMOB ve MMO olarak bir yandan mevzuat konusunda bakış açısı ve uygulamalar ile ilgili eleştiri ve önerilerimizi sürdürürken, bu gün gerçekleştireceğimiz seminer gibi etkinliklerle de İSG konusunda bilgilerin paylaşılmasını ve iyi uygulamaların yaygınlaşmasını sağlayarak, işyerlerimiz, kentimiz ve ülkemizde bir iş güvenliği kültürü oluşumuna katkıda bulunmaya çalışıyoruz ve çalışacağız` dedi.

‘İŞ KAZALARININ ÖNEMLİ NEDENİ TAŞERON SİSTEMİ`
Çubukçu`nun konuşmasından sonra ilk sözü alan Necati İlhan, ‘Yüksekte Çalışma Tehlike ve Riskleri` konusunda açıklamalarda bulundu. İş kazalarının nedenlerinin başında taşeron sisteminin geldiğini söyleyen İlhan, eğitimsizlik ve denetimin iş kazalarına davetiye çıkardığını belirtti. İlhan, kazaların önlenmesinde standartlara uygun ekipmanların seçilmesi gerektiğini vurguladı. Yapılan birçok işte"senede bir defa yapıyoruz" diyerek gerekli önlemlerin alınmadığını gözlemlediğine dikkat çeken İlhan, "Zaten kaza da önlem alınmayan o bir seferde oluyor. Bareti var, kemeri var, ‘nerede` diye soruyorsun ‘arabada` diyor. Arabada duran baret ve kemer ne işe yarar" dedi. İlhan, ekipmanların mutlaka kullanılmasının yanında bunların standartlara da uygun olması gerektiğinin altını çizdi.

‘BANA BİRŞEY OLMAZ DEMEYİN`
"Bakım Onarım Revizyon Çalışmalarında KKD (Kişisel Koruyucu Donanım) Kullanımı" konusunda söz alan Nabi İnce,"bana birşey olmaz" diyerek iş kazalarına davetiye çıkarıldığını söyledi. "Bireysel olarak böyle düşünüyor, sanki özel imalat, anne babası sipariş üzerine ona birşey olmamasını istemiş" şeklindeki sözleriyle konuyu esprili bir dille açıklayan İnce, "İnsanlığa geçelim, insan gibi çalışalım. Bakım onarım, revizyon gibi işlerde kullanılması gereken malzemeleri mutlaka kullanalım" dedi.

Kişisel koruyucu donanımların vücutta fazlalık gibi görüldüğünü ancak bunlara mutlaka alışılması gerektiğini vurgulayan İnce, "Bu ekpmanlar laf olsun diye alınmamalı. ‘CE` belgeli standartlara uygun olmalı. ‘Bana birşey olmaz`ı ortadan kaldırarak eğitimler yapılmalı. Bıkmadan usanmadan bu eğitimleri yapmalıyız" diye konuştu.

"Kapalı Alanda Çalışma Tehlike ve Riskler" konusunda söz alan İsmail Sarıkaya, çalışılan ortamlarda çalışanlara çeşitli şekillerde zarar verebilecek gazlar birikebileceğine işaret ederek ölçümlerin sıklıkla yapılması gerektiğini söyledi.

Seminerde son sözü alan İşyeri Hekimi Dr. Ümit Özcan da, "Bakım Onarım ve Revizyon Çalışmalarında Ergonomi" konusunda bilgilendirmede bulunarak işyerlerinde Bakım/Onarım/Revizyon sırasında yapılacak planlamanın ve ergonomik çalışmaların önemine değindi.

Katılımcılar tarafından ilgi ile izlenen seminer soru ve yanıtlar ile son buldu. 26.12.2015  

Güncellenme Zamanı: 14.01.2016 16:11:38

Bursa Şube Kaynaklı Haberler »

26.12.2015 tarihinden itibaren 3272 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
BAOB YERLEŞKESİ ODUNLUK MAH. AKADEMİ CAD. NO:8 A1 BLOK KAT:2-3 16130 NİLÜFER - BURSA
TEL: (+90) 224 4536200   FAKS: (+90) 224 4536212
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri