ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

04 Mayıs 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 TMMOB BURSA İL KOORDİNASYON KURULU BURSA OORMAN YANGINI TASLAK RAPORU

    Yayına Giriş Tarihi: 04.09.2015  Güncellenme Zamanı: 23.11.2015 12:22:40  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 23.11.2015 12:14:02

Yangın Genel Bilgi:
29 Ağustos 2015 Cumartesi günü saat 16.00 sıralarında, Aksungur- Göynüklü Mahalleleri sınırını teşkil eden sırt bölümünde ormanlık alanında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıkmıştır. Yangın çıktığı saatlerde meteorolojik verilere göre rüzgarın ortalama hızı 19 km/saat olduğu bildirilmiştir. Ancak zaman zaman rüzgar hızının arttığı ve kademeli şiddetli rüzgar şekline dönüştüğü ve bu nedenden dolayı yangının hızlı bir şekilde yayıldığı görülmüştür. Kısa bir sürede yangın, Göynüklü, Çağrışan ve Gündoğdu mahallelerinin ormanlık alanlarına da sıçramıştır. Orman alanının kolay tutuşan kızılçam ağaçlarından oluşması ve bölgede rüzgarın da etkisi ile yangın çok kısa sürede geniş bir alana yayılmıştır.

Orman Bölge Müdürlüğünün verilerine göre Bursa İli Aksungur, Nilüfer, Göynüklü ve Çağrışan mahalleleri sınırlarında kalan 170 hektar alan yangından zarar görmüştür, Zarar gören alanın tamamı yangına hassas Kızılçam ağaçlarından oluşmakta ve statü olarak bölgenin tamamı ormanlık alandır. Bölgede 10 bin hektardan fazla alan orman yangınından korunmuştur ve bu alanlarda bulunan yerleşme bölgelerine yangının sıçraması önlenerek büyük bir felaketin önüne geçilmiştir.

Yangınla Mücadele:
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından aktarılan bilgiye göre, saat 17.30 civarında Mudanya ilçesi Göynüklü Mahallesi ile Osmangazi ilçesi Gündoğdu Mahallesi arasında yangın ihbarı alındığını ve yangına ilk müdahalenin orman itfaiye ekibi tarafından yapıldığını ifade etmektedir.
Mudanya yangınında; 52 teknik görevli, 206 yangın işçisi, 33 arazöz, 11 su ikmal aracı, 5 adet dozer, 5 adet yer ekibi ve 5 söndürme helikopteri görev yapmıştır. Yangın söndürme çalışmaları havanın kararması sonucu hava araçlarının çalışamaması nedeniyle, ekiplerin karadan sürdürdüğü çalışmaları ile sabah saatlerine kadar devam etmiştir. Sabah 06.00` dan itibaren yangınla mücadele helikopterleri yangın söndürme çalışmalarına devam etmiştir. 

Yangında Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul, Balıkesir, Eskişehir, Yalova, Bilecik illerinden Helikopter, arazöz ve su tankları ile personel olarak destek gelmiştir. Yangında görev alan mücadele araçları ormanlık alandaki yangının yanı sıra yerleşim yerlerine yangının sıçramaması için da müdahalede bulunmuştur. Yangından Etkilenen alanın Statüsü: Yanan alanların imara veya yerleşime açılacağı iddialarıyla ilgili olarak; Anayasanın 169.maddesinde; "Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir." hükmü yer almaktadır. Yanan orman alanlarının tarla yapılması, imara ve yerleşime açılması gerek Anayasamızda yer alan hükümler gerekse 6831 sayılı Orman Kanunu ilgili maddeleri gereğince mümkün değildir. Basında ve kamuoyunda yer alan bu endişeler yersiz olup, Orman Bölge Müdürlüğüne , konu ile ilgili yaptığımız ziyarette, kamuoyuna yansıyan kuşkular dile getirilmiş, Orman Bölge Müdürümüzün; yasa gereği sahanın derhal ağaçlandırmaya başlanacağı konusunda kararlı tutumu görülmüştür. Yapılacak hazırlık çalışmaları sonucunda (yanan ağaçların sahadan uzaklaştırılması, sahada toprak işlemesi yapılması, fidan çukurlarının açılması, fidan dikimi ) yanan alanın 2015 yılı içerisinde, hava halleri uygun olmazsa, en geç 2016 yılında ağaçlandırılacak şekilde çalışmaların başlanmış olacağı ifade edilmiştir. Kamu oyu hassasiyeti devam ettiği sürece yanan alanların ranta kurban edilmesine izin verilmeyeceği açıktır.

ORMAN ALANLARININ KORUNMASI:
Anayasamızın 169.maddesinde; "Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi devlete aittir." hükmü yer almaktadır.

Yanan orman alanlarının tarla yapılması, imara ve yerleşime açılması gerek Anayasamızda yer alan hükümler gerekse 6831 Sayılı Orman Kanunu ilgili maddeleri gereğince mümkün değildir. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.
 
Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasî propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz. 1961 Anayasasında; Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi Madde 131- Devlet, ormanların korunması ve ormanlık sahaların genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve gerekli tedbirleri alır. Bütün ormanların gözetimi devlete aittir. Devlet ormanları, kanuna göre devletçe yönetilir ve işletilir.
 
Devlet ormanlarının mülkiyeti, yönetimi ve işletilmesi özel kişilere devrolunamaz. Bu ormanlar zaman aşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanlar içinde veya hemen yakınında oturan halkın kalkındırılması ve ormanı koruma bakımından gerekirse başka yere yerleştirilmesi kanunla düzenlenir. Yanan ormanların yerine yeni orman yetiştirilip ve bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Orman suçları için genel af çıkartılamaz; ormanların tahribine yol açacak hiçbir siyasi propaganda yapılamaz.
 
1982 Anayasası: İKİNCİ BÖLÜM Ekonomik Hükümler IV. Ormanlar ve orman köylüsü A. Ormanların koİKK`dan MMO Bursa Şube 13 runması ve geliştirilmesi MADDE 169- Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.

SONUÇ:
Bu yangınla bir kez daha görüldü ki ,
 
-  Acil durumlar için yeterince hazırlığımız olmadığı,
-  Orman alanlarında yangına karşı bir önlem ve denetim yetersiz olduğu.
-  Orman yangınlarına karşı anında, acil eylem planı ya yok ya yetersiz yada uygulama yeteneği yok. Hızlı ve etkili bir müdahale yapılamıyor.
-  Gece görüşlü helikopter, yangın uçakları gibi yangına müdahale araç parkı yetersiz.
-  Toplum acil durumlar da ne yapacağını bilmiyor, bilgisiz. Toplum kesimlerinin çalışmaları aksatmadan, çalışmalara dahil edecek bir organizasyon olmadığı görülmektedir.
-  Saat 16 gibi başladığı iddia edilen yangın bilgisi Orman Bölge Müdürlüğüne saat 17.30 da ulaşmış ve müdahale ancak 17;45 gibi başlatılmıştır. Bu durum anlaşılır değildir ve incelenmesi gerekir.
-  Yangına başlangıçta 1 saat kadar müdahale eden helikopterler, havanın kararması ile birlikte çalışmalarını sürdürememiş, günün aydınlanmasını yani sabahı beklemek durumunda kalmışlardır. Bu noktada, İstanbul` da bulunan gece görüşlü helikopter, Ankara`da bulunan yangın uçakları devreye sokulamamıştır.
-  29 Ağustos Cumartesi günü saat 15 gibi başlayan Orman yangını, 30 Ağustos Pazar günü yaklaşık saat 12 gibi yani 21 saat sonra tamamen kontrol altına alınmış ve söndürülebilmiştir. Bu sürenin kısaltılması ve kaybedilen alanların azaltılmasına yönelik eylem planları olmalıdır.
-  Yangın söndürme çalışmaları sırasında, ormanlık alana yakın yerleşim bölgelerinde risk görülen 40 ev tedbir amaçlı olarak boşaltılmıştır. Bu noktada da bir panik yaşanmıştır.
-  Yangın sonrasında bölgenin mevcut yapısından dolayı toplumun değişik kesimlerinde bölge ile ilgili rant amaçlı yaklaşım kaygısı oluşmuş ve buna karşı alanın ivedi olarak ağaçlandırılması, mevcut yapısının korunması ve ranta kurban edilmemesi istenmiştir.
 

Özellikle bu konuda oluşturulan yardım kampanyaları bunun bir göstergesi olarak ortaya çıkmıştır. Bu gün hepimize düşen en önemli görev Bursa`da ülkemizin her yerinde orman alanlarının korunması ve geliştirilmesi için gereken mücadeleyi gerçekleştirmektir. Oluşan afet durumlarında ilgili ve destekçi kurumların acil durum eylem planları çerçevesinde çalışmalarının takipçisi olmaktır. 

Bursa Şube Kaynaklı Haberler »

04.09.2015 tarihinden itibaren 973 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
BAOB YERLEŞKESİ ODUNLUK MAH. AKADEMİ CAD. NO:8 A1 BLOK KAT:2-3 16130 NİLÜFER - BURSA
TEL: (+90) 224 4536200   FAKS: (+90) 224 4536212
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri