ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

26 Nisan 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 EV KAZALARINA DİKKAT!

    Yayına Giriş Tarihi: 22.07.2011  Güncellenme Zamanı: 27.09.2011 17:47:45  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 27.09.2011 17:49:17

TMMOB MMO Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart ev kazalarının önemli bir kısmının teknolojik kazalar olduğuna dikkat çekerek vatandaşları “İhmalin ve umursamazlığın sonucunu yine siz ödersiniz!”diyerek uyardı ve şu soruyu sordu: Aile hekimliği var, niye aile mühendisliği yok?”

Evlerin en güvenli alanlar olması gerektiğine dikkat çeken Başkan Mart, her yıl yaşanan yüzlerce ev kazası sonucu yaralanmaların ve özellikle de çocuk ölümlerinin tam tersi bir tabloyla karşı karşıya olunduğunu gösterdiğini belirtti. İstatistiklere göre en fazla çocuklar ile yaşlıların ev kazalarına maruz kaldığını belirten Başkan Mart  "Yine yapılan araştırmalar, Ev kazaları, hastanelerin acil servislerine başvuruda ilk sıralarda yer aldığını gösteriyor. Yine başka bir istatistik, Türkiyede 5 yılda 2.000 çocuğun ev kazaları nedeniyle öldüğünü söylüyor" diye konuştu. Ev kazalarını önlemeye yönelik her hangi bir yasal düzenleme bulunmadığını ancak kesinlikle önlenebilir olduğuna dikkat çeken Başkan Mart, bu konuda en büyük işin başta anneler olmak üzere tüm hane halkına düştüğünü bildirdi.

  

ÖNLEM ŞART!

Ev kazalarının yanı sıra önlem almanın, acil durumlara hazırlıklı olmanın ve yapılması gerekenleri bilmenin hayati önem taşıdığını bildiren Başkan Mart Evde yaşanan kazaları iki grupta topladı. Birinci gruptaki ev kazalarını "Yanıklar, haşlanmalar, yangın, zehirlenmeler, düşmeler, kaymalar, yaralanma, incinme ve kesiler, boğulmalar, sıkışmalar, çarpmalar, kırık cam ya da keskin objelerden yaralanma, cam kapı ya da pencerelere çarpma düşme olarak özetleyen Başkan Mart, evde yaşanan teknolojik kazaları ise şöyle sıraladı:

"Dikkatsizlik sonucu elektrik çarpması;  elektronik aletler ve prizleri ile oynama sonucu elektrik çarpması;  elektrik kaçağına bağlı yangınlar; gaz kaçağına bağlı zehirlenme,  yangın ve patlamalar; ısıtıcı ya da şömine/soba gibi alev içeren malzemelerden dolayı yanma; baca yetersizliği, hava yetersizliği gibi nedenlerle şofben kazaları;  TV patlamaları;  cep telefonu patlamaları, klima yangın ve patlamaları; asansör kazaları; asansör düşmesi, asansör boşluğuna düşme, asansörün ara katta durması sonucu panik."

  

DİKKATSİZLİK VE TEDBİRSİZLİK!

Kaza nedenlerinin başında dikkatsizlik ve tedbirsizliğin geldiğine dikkat çeken Başkan Mart diğer nedenleri ise şöyle sıraladı:

 "Evin uygun bir şekilde yerleştirilmemesi; elektrik, su ve gaz tesisatının uygun olmaması, kontrollerinin yaptırılmaması;  cihazların bilinçsiz kullanımı; sırf ekonomik olsun diye yapılan Kalitesiz cihaz tercihleri; cihazların özellikle klima (varsa), aspiratör gibi cihazların bakımlarının düzenli yaptırılmaması; asansör denetim ve bakımlarının düzenli yaptırılmaması."

Ev kazalarının basit önlemlerde azaltılabileceğine dikkat çeken Başkan Mart ateş yakma gereçlerini ortalıkta bırakılmaması, sıcak sıvıların çocuklardan uzak tutulması ve evde daima dolu bir yangın söndürücü bulunmasını önerdi. Islak ortamda elektrikli cihaz çalıştırılmaması, topraklı priz kullanılması, ev aletlerinin kılavuzuna uygun kullanılması, elektrikle uğraşırken lastik tabanlı ayakkabı giyilmesi, merdivenlerin iyi aydınlatılması hususunda vatandaşları uyaran Başkan Mart; "Banyo küvetinin kaymayı engelleyen malzeme ile kaplayın. Kaygan zeminleri temizlerken yaşlıları ve çocukları uzakta tutun. Kesici ev ve tamir aletlerin açıkta bulundurmayın Çocuklarınıza tehlikeli oyuncaklar almayın, şofbeni mutlaka iyi çeken bir bacaya bağlayın. Korsan tüp kullanmayın. Cep telefonlarınızda orijinal parça kullanın. " diye konuştu.

  

DÜZENLİ DENETİM VE BAKIM

Cihazların düzenli denetim ve bakımlarını yaptırmak hayati önem taşıdığını belirten Başkan Mart önerilerini şöyle sıraladı:

"Arızalanan cihazlar için mutlaka yetkili servislerle temasa geçin. Buzdolabı, çamaşır makinası, fırın gibi kapaklı cihazların, kapak contalarının zamanında değiştirin. Klimaların yılda iki kez bakımını yapın, filtrelerini zamanında değiştirin. Soba, aspiratör, şofben bacalarının yılda bir kez kontrol ettirin ve temizlettirin. Elektrik, su ve gaz tesisisatının belirli aralıklarla, ilgili mühendislik firmalarına kontrol ettirin.  Asansörler denetimlerini yılda en az bir kez bu konuda yetkili kuruluş olan Makine Mühendisleri Odası‘na kontrol ettirin.  Herhangi bir cihaz alırken, kalitesine, markasına ve CE işareti taşımasına dikkat edin.  Satın alınacak ürünle ilgili uzmanından görüş alın.  Ayrıca,  teknik Servisi olmayan ürünler tercih etmeyin.  Unutmayın, ihmalin ve umursamazlığın sonucunu yine siz ödersiniz!"

 

Bursa Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

22.07.2011 tarihinden itibaren 2307 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
BAOB YERLEŞKESİ ODUNLUK MAH. AKADEMİ CAD. NO:8 A1 BLOK KAT:2-3 16130 NİLÜFER - BURSA
TEL: (+90) 224 4536200   FAKS: (+90) 224 4536212
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri