ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

03 Mayıs 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 GÜVENLİ KONUT, GÜVENLİ YAŞAM İÇİN, ASANSÖRLERİNİZİN YILLIK DENETİMLERİNİ YAPTIRINIZ...

    Yayına Giriş Tarihi: 23.02.2011  Güncellenme Zamanı: 23.02.2011 23:19:44  Yayınlayan Birim: BURSA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 23.02.2011 23:20:26

Kent yaşamında çok katlı binaların sayıları her geçen gün artmaktadır. İş yerlerinde ve çok katlı binalarda insan ve yük taşıyarak yaşamı kolaylaştıran asansörler; gerekli bakım ve kontrol işlemlerinin yeterince yapılmaması ve denetim olgusunun göz ardı edilmesi nedeniyle, sık sık yaşanan asansör kazaları sonucu, genellikle ölümlü ya da yaralanmalı kazalara neden olabilmektedir.

 

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği, her asansörün yılda en az bir kez, yapının bağlı olduğu Belediyeler tarafından kontrolünün yapılmasını veya yaptırılmasını öngörmektedir. Ayrıca Yönetmelik, yıllık kontrollerin yapılmasından ve raporun tanzim ettirilmesinin takibinden, asansörün bulunduğu binanın yöneticisini sorumlu tutmaktadır.

 

Yasalar bunu hükmederken, pek çok belediyede sadece işletme ruhsatı verilmekte, çoğu yerde yönetmeliğe aykırı olarak yetkisiz kişiler tarafından yapılan kontrollerle yaşanabilecek kazalara zemin hazırlanmaktadır.

 

Ruhsatsız olarak çalışan asansörlerin sayısı bilinmediğinden, kesin olmamakla birlikte Türkiye genelinde 300.000‘nin üzerinde asansör olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye çapında TMMOB Makina Mühendisleri ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası  tarafından, sadece 18 il ve 45 ilçe belediyesinin sorumluluk alanında "Asansör Denetimleri" yapılmaktadır, Diğer il ve ilçelerde ise bu denetimler yapılmamaktadır. İki Oda tarafından, 2007 yılından bu yana denetimi yapılan asansör sayısı 25.000 civarındadır. Bu durum, Türkiye‘deki asansörlerin %92‘sinin denetlenmediğini göstermektedir. Denetlenmeyen asansörler, halkımızın can güvenliğini, doğrudan tehdit etmektedir.

 

Denetimi yapılan 25 bin civarındaki asansörün ise sadece %30‘u uygun niteliklerde, yani yeşil etiketli; yüzde 45‘i güvenlik açısından eksiklikler içermekte yani mavi etiketli; % 25‘i ise güvenlik açısından kesinlikle kullanılamaz yani kırmızı etiketli durumdadır.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi; yasanın verdiği yetki ile başta Bursa merkez ve ilçeleri olmak üzere, Şube etkinlik alanlarında bulunan il ve ilçelerde asansör denetim protokolü imzalama çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Şu ana kadar yapılan görüşmeler sonucunda, Bursa‘da sadece Nilüfer ve İnegöl Belediyesi ile ayrıca Şubelerimiz etkinlik alanında Çanakkale ve Edremit Belediyeleri ile "Asansör Denetim Protokolü" imzalanabilmiştir. Bu protokollerde söz konusu belediyelerin sorumluluk alanında bulunan asansörlerin kontrolünün Asansör Kontrol Merkezimiz ile işbirliği yapılmak suretiyle gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Bursa‘ya bağlı diğer ilçeler ile Balıkesir, Yalova, Bandırma‘da da Temsilciliklerimiz aracılığıyla, yerel yönetimlerle görüşmeler sürmektedir.

 

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi illerimizde 2007‘lerde başlayan Asansör Denetimleri, Bursa‘da farklı tarihlerde protokoller imzalanmak yapılmak istenmesine rağmen, bir türlü uygulama gerçekleştirilememiştir. 2010 yılında, Nilüfer Belediyesi‘nin büyük destek ve arzusu ile "Güvenli Kent, Güvenli Konut" projesi kapsamında "Asansör Denetim Protokolü", 22.02.2010 tarihinde imzalanmıştır. 

Bursa genelinde yaklaşık 10.000 asansörün olduğu tahmin edilmektedir. Geçen süreçte, Bursa‘da denetlenen asansör sayısı, toplam  % 1‘i bile bulmamaktadır.

  

Denetlenen asansörlerin, istatiksel sonuçlarına göre; Bursa‘daki asansörlerin %89,5‘i standartlara ve kullanıma uygun değildir.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı verilerilerine göre; yılda ortalama 45 asansör kazası meydana gelmekte ve bu kazalarda her yıl ortalama 65 kişi asansörlerde mahsur kalmaktadır. 

 

Asansörde güvenlik konusu ciddiye alınmamakta, güvenliğe kaynak ayrılmamakta; bu anlamda Apartman yöneticilerine büyük görev düşmektedir....

 

Apartman yöneticilerinin, yasalar önünde sorumlulukları bulunmakla birlikte, birçok apartman yöneticisinin bu durumdan haberi bile bulunmamaktadır. Bu nedenle, apartman ve iş yerlerindeki asansörlerde, bakım ve denetleme çalışmaları yaptırılmamaktadır.

 

Bazı işyeri ve apartman yöneticileri de asansörlerin aylık periyodik bakımlarını "ucuz olsun" mantığıyla, yetkili firmalara değil, "çantacı" diye tabir edilen, gelişigüzel kişilere yaptırılmaktadır.

 

Buradan bir kez daha apartman ve site yöneticilerini uyarıyoruz. Asansör kazalarının önüne geçmek, can ve mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizin aylık bakımlarını yetkili firmalara, yıllık denetimlerini ise Asansör Kontrol Merkezi‘ne yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Bilinçli konut yöneticilerinin göstereceği gayretler sayesinde kazaların önüne geçilebileceğine inanıyoruz.

 

Asansörlere ruhsat veren ve denetleme yetkisine sahip olan belediyelere de büyük görev düşmektedir...

 

Sınırları içinde bulunan asansörlerde, gerekli denetimleri yaptırmayan belediyelerin, halkın can ve mal güvenliğini dikkate alarak, sorumlu bir yaklaşımla bu çalışmaları acilen yaptırmaları gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz.

 

İmarı olmayan binalara asansör ruhsatı verilmemekte ancak elektrik ve suyu verilmektedir. Dolayısıyla ruhsatsız birçok asansörün çalışmasında, ciddi bir soru işaretini de beraberinde getirmektedir.

 

Asansörlerin montajını ve aylık periyodik bakımlarını üstlenen firmalara da büyük görev düşmektedir....

 

Denetimlerin yetersizliği ve insanların eğitimsiz olması, asansör kazalarını ilk sıralara taşımaktadır. Standart dışı üretim ve montaj, malzeme kalitesizliği ile yetersiz ve bilinçsiz teknik elemanlar, kazaların artmasına neden olmaktadır.

 

Ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikleri uygulamayan, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan standartların dışında üretim yapan asansör firmalarına da dikkat çekiyoruz. Türkiye`de 18 yaşını dolduran bir kişi, ticari işletme unvanı alarak asansör tamiri/bakımı yapabilirken, Almanya`da bir kişinin asansör tamircisi/bakımcısı olabilmesi için asansör firmasında 7 sene çalışma mecburiyeti bulunması, bu alana verilen önemi ortaya koymaktadır.

 

Ülke olarak insanımıza değer veren, her alanda gerekli güvenlik önlemlerini alan, tekniği önemseyen bir yapıda, insan odaklılıkla yaşamın her alanında gerekli olan duyarlılığın gösterilmesini diliyoruz. Saygılarımızla...

 

  

İbrahim MART                                                                  Remzi  ÇINAR

TMMOB Makina Mühendisleri Odası                   TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası
Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı               Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı

Bağlantılar: 
http://78.189.108.52:8080/files/Asansor.mpg
 

 

Dosyalar

ASANSÖR DENETİM PROTOKOLÜ SONUCU YAPILAN ASANSÖR DENETİMLERİ RAPORU (14/05/2010-14/02/2011) (439 KB) (23.02.2011 23:23:10)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Bursa Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

23.02.2011 tarihinden itibaren 2180 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI BURSA ŞUBESİ
BAOB YERLEŞKESİ ODUNLUK MAH. AKADEMİ CAD. NO:8 A1 BLOK KAT:2-3 16130 NİLÜFER - BURSA
TEL: (+90) 224 4536200   FAKS: (+90) 224 4536212
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri