ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

19 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 VII. BAKIM TEKNOLOJİLERİ KONGRE VE SERGİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

    Yayına Giriş Tarihi: 12.10.2015  Güncellenme Zamanı: 03.11.2015 16:32:54  Yayınlayan Birim: ESKİŞEHİR ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 12.10.2015 11:32:14


Odamız adına Şubemiz Sekretaryalığında gerçekleştirilen Bakım Teknolojileri Kongre ve Sergisinin yedincisi 08-09-10 Ekim 2015 tarihlerinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

 Kongrenin açılış konuşmaları MMO Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ünal, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç tarafından yapıldı. Kongrenin yanı sıra bakım teknolojileri ile ilgili bir serginin de düzenlendiği etkinlik üç gün sürdü.

Bu yıl ana teması "Bakım Mühendisliği olarak belirlenen Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi‘nde üç gün boyunca düzenlenen bilimsel ve teknolojik araştırma oturumları, seminerler, kurslar, paneller ve forumlar aracılığıyla; konusunda uzman olan kişiler, firmalar ve akademisyenlerin bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşıldı.

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan MMO Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hakan ÜNAL şöyle konuştu:

 

Saygıdeğer bayanlar ve baylar,

Değerli misafirler, basınımızın değerli mensupları ve sevgili öğrenci arkadaşlarım;

            Gücünü sadece örgütlü üyesinden alan TMMOB Makine Mühendisleri Odansın Kocaeli ve Eskişehir şubelerinin ortaklaşa düzenlemiş olduğu VII. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi münasebetiyle, sizleri kentimizde ağırlamaktan büyük bir onur ve mutluluk duymaktayım. Hepiniz ülkemiz ve mesleği için son derece önemli olan etkinliğimize hoş geldiniz.

 

            Değerli konuklar, sabahları uyandığımızda kendimizi mutlu, sağlıklı ve yenilenmiş hissetmemizi sağlayan kimyasal bir sistemin, vücudumuzun enerjiye ihtiyaç duyduğunda acıkmamızı sağlayan bir başka sistemin, vücudumuzun biriken atık maddelerin geri dönüşüme gönderilmesi gerektiğinin sinyalini veren bir diğer kimyasal sistemin ve bunların birer ritminin olduğu hepinizin malumudur.

 

            İşte tıpkı bir kimyasal sistemler gibi insan biyolojisinin hasar görmüş olan DNA hücrelerini onaran, yani vüdumuzun bakımını yapan bir başka kimyasal süreç daha varmış. Ve dahası bu süreç de tıpkı diğerleri gibi belli bir frekansa sahipmiş. Yani onun da bir ritmi varmış. Bu bilginin ortaya çıkmasıyla kanserli mutand hücrelerin yok edilmesi için verilen kemoterapi gibi kanser tedavileri açısından yeni bir çığır açılmış.

            Artık yanlışlıkla da olsa çalışarak kanserli, mutand hücrelerin sağlıklı hücreler gibi onarımını yapan bu kimyasal salgı sisteminin uykuda olduğu zamanlarda verilen ilaçların etkinliği artacak, daha az sağlıklı hücrenin kaybedilmesi sağlanacak, yani daha doğru ve büyük bir kesinlikle dozajlama yapılabilecekmiş.

            Tüm bu bilgileri dün gece Prof. Dr. Aziz SANCAR `ın DNA`nın onarımı isimli çalışmasının varlığını öğrendiğimizde edinmiş olduk. Prof. Dr. Aziz SANCAR bu çalışmasıyla 2015 Kimya Nobel`ini kazanmıştır. Biz de bu kongre vesilesiyle kendisini tebrik ediyor, bizlere bu gururu yaşattığı  için buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz.

            Uzun ve stresli geçen bir süre boyunca Kocaeli şubemiz ile birlikte arkadaşlarımız siz değerli meslektaşlarımız için, ülkemiz için bir büyük fedakarlık örneği daha sergileyerek bu kongreyi ve sergiyi hazırladılar. Sonuçta 3 gün sürecek olan etkinliğimizde 37 bildiri, panel, 40 seminer ve kurs, 32 standlı bir sergi ortaya çıkmıştır.

 

            Emeği geçen tüm meslektaşlarımıza, kongre düzenleme, yürütme ve danışmanlar kurullarına, destekleyen kurum ve kuruluşlarımıza, özel olarak da en çok cefa çeken kongre sekreterleri Levent Güler ve İbrahim KÜÇÜKAÇIL ve bir numaralı Yürütme Kurulu üyemiz Fatih TEMİZSOY`a yüksek müsaadelerinizle sizlerin, yönetim kurullarımızın ve şahsım adına şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Verimli bir kongre ve sergi olmasını,sağlıklı ve mutlu günler geçirmenizi diliyor,

Hepinize katıldığını için şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Hakan ÜNAL

MMO Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı

Kongrenin açılışında bir konuşma yapan MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar şöyle konuştu:

"Değerli Konuklar,

Değerli Katılımcılar,

Sevgili Basın Mensupları,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Yedinci Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi‘ne hoş geldiniz.

61 yıl önce kurulan Odamız, çağdaş, demokratik, üreten, mühendislik bilimleri ve uygulamalarını geliştiren, sanayileşen, hakça paylaşan bir Türkiye yaratılmasına katkıda bulunacak çalışmalar yapmayı temel amaç olarak benimsemiştir. Örgütlü üyelik temelinde yürüttüğümüz çalışmalarda meslek alanlarımızın korunması, geliştirilmesi, bilimsel-teknik gerekliliklerin yerine getirilmesi, kamu ve ilgili sektörler ile iletişimi sağlamaya yönelik platformlar oluşturuyor, oluşan görüşleri ilgili yerlere ulaştırmada takipçi bir tutum izliyoruz.

Odamız diğer bütün uzmanlık alanlarımızla ilgili dallarda olduğu gibi bakım teknolojilerine yönelik olarak da geliştirici çalışmalarda bulunmayı temel görevlerimizden biri olarak görmekte, Bakım Teknolojileri Kongreleri de bu çerçevede, 12 yıldır gelenekselleşmiş olarak düzenlenmektedir. Alanında en kapsamlı, en nitelikli etkinlik olan bu kongre ile Odamız, sanayi ve hizmetler alanının görünmeyen bir yüzüne ışık tuttuğu için siz değerli akademisyen, meslektaş ve uzmanlarla birlikte haklı bir gururu paylaşmaktadır.

Sayın Katılımcılar,

Ülkemiz açısından makina ve üretim ara girdilerinde dışa bağımlılığın ve işletme maliyetlerinin arttığı, teknolojideki gelişmelerin takibinin vazgeçilmez olduğu, rekabetin uluslararası planda kızıştığı günümüzde, makina ve tesislerin arızasız, sorunsuz, verimli, uzun ömürlü çalıştırabilmesi, doğru ve planlı bakım yaklaşımı ile olanaklıdır.

"Fiziki varlıkların mümkün olan en yüksek verimle işlevlerini sürdürmelerini sağlamak için gerekli düzeltmeleri ve geliştirmeleri uygulamak amacıyla gerçekleştirilen hizmetlerin bütünü" olarak tanımlanan bakım uygulama ve yönetimi, bu varlıkların arızi bakımlarını asgariye indirirken gerekli koruyucu ve önleyici faaliyetleri planlı bakım yaklaşımı ve optimum maliyetlerle yürütmeyi hedefler. Bu sayede can ve mal güvenliği ile çevreye yönelik riskler azaltılırken, kurum üretkenliğinin artırılmasına katkı sağlanır.

Türkiye‘nin bakım faaliyetlerine harcadığı kaynağın Gayri Safi Yurtiçi Hâsılanın yaklaşık olarak yüzde 1`i civarında olduğu dikkate alındığında, bakımın başlı başına bir ekonomik faaliyet olduğu; Bakım Mühendisliği ve yönetimi konularında atılacak adımlar ve getirilerinin hiç de azımsanmayacak bir boyutta olduğu görülmektedir.

Değerli Katılımcılar,

Bilindiği üzere mühendislerin bir bölümü, tesis ve işletmelerde "bakım mühendisi" olarak çalışmaktadır. Bir işletme veya sistemin güvenirliği, bakım mühendisliği, "güvenirlik mühendisliği" gibi yeni terimlerle de tanımlanabilmektedir.

Bu noktada "Bakım Mühendisliği" konusunda taraflarca ortak bir dil geliştirilmesi ve eğitimin sürekliliği, tartışılmaması gereken konulardır. Bakım mühendisi ve her kademedeki bakım personeli, teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurularak sürekli olarak eğitilmeli, mesleki gelişime önem verilmelidir.

Bakım konusundaki çalışmaların kavramlaştırılması, etkinleştirilmesi, yaygınlaştırılması, sürekliliğinin sağlanması ve uygulanması için gerekli mesleki eğitim faaliyetleri, yerel ve merkezi yönetimlerce desteklenmelidir.

Bu gereklilikten hareketle Odamız, tüm mesleki uygulama alanlarımızda ve makina mühendisliğinin temel fonksiyonlarından biri olan bakım alanında çalışacak üyelerimizin, alanlarında yeterli bilgi ve deneyime sahip olması gerektiğini savunmaktadır.

Odamız, lisans eğitiminin meslek içi ve hizmet içi eğitimlerle desteklenmesini ve yaşam boyu eğitimi zorunlu görmektedir. Bu nedenle bakım teknolojileri alanındaki yayın eksikliğini giderecek birçok kitap yayımlıyor ve Meslek İçi Eğitim Merkezleri (MİEM) kanalıyla düzenlediğimiz seminer ve kurslarla üyelerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz. Ülke genelinde çağdaş eğitim donanımlı mekanlarda hizmet sunan MİEM‘lerimiz artık bir okul kimliğine kavuşmuş olup ülke genelinde 116 farklı noktada, bakım dâhil 36 konuda ve aynı anda yaklaşık 3 bin üyemize hizmet verebilecek bir kapasiteye sahiptir.

Belgelendirme faaliyetleri için Oda merkezinde oluşturduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşumuz da ilgili AB standardı kapsamında TÜRKAK‘a akredite ettirilmiştir. Böylece düzenlenen belgelerin uluslararası tanınırlığı konusunda önemli bir adım atılmıştır.

Sayın Katılımcılar,

Odamız bakım bilincinin işletmeler ve sanayide yerleşmesi, bakım ile diğer birçok konu arasında bağ kurmak gerektiğine inanmaktadır. Bizce bakım faktörü, yalnızca üretim açısından ele alınmamalı, bağlantılı olduğu, bir sistemin verimliliği ve sürekliliğinin sağlanması için bakım yönetim sistemlerinin yürürlüğe girmesi, işçi sağlığı, iş güvenliği, enerji verimliliği, çevre vb. faktörler açısından da önemsenmelidir. Örneğin bakımlı bir tesiste iş kazaları minimum seviyede olacaktır. İş kazaları ve iş cinayetlerinin arttığı, ölümlü iş kazalarında Avrupa‘da ilk, dünyada üçüncü sırada bulunan ülkemizde bakım esprisinin ilgili bütün taraflar açısından önemsenmesi gerekmektedir. Sistemlerde oluşan arızalar ve aksaklıklar nedeniyle büyük mal ve can kayıplarıyla birlikte çevre felaketleri de oluşabilmektedir. İşletmelerin sürekliliğinin sağlanması açısından bakım büyük önem kazanmış olup, bu alanda eğitilerek belgelendirilmiş Bakım Mühendisi ve personeline her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.

Kısaca, denetim mekanizması olmadan bakımsız bir makina veya sistemden dolayı gerçekleşen kazaların, can, mal ve iş kayıplarının önlenmesi olanaksızdır. Dolayısıyla bakımlı bir sistemi işletmek, insan, toplum, kamu çıkarını gözetmenin temel ilkelerinden biri olmalıdır.

Değerli Katılımcılar,

Dünyayı saran krizin ülkemize yansımaları ile Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları, daha özelde imalat sanayi ve makina imalat sanayinin sorunları iç içe geçmiştir. Sanayi genelinde öz kaynaklardan çok ithal kaynaklar girdi olarak kullanılmaktadır. Küresel güçlerin dayattığı işbölümü ile fason üretim ve taşeronlaşma egemen olmuştur. Bugün kaynak tahsisinin iç ve dış piyasalar yoluyla sağlandığı bir model ve hatta bunun olanaklarının giderek sınırlandığı bir durum söz konusudur.

Sanayimizdeki hâkim yapının % 98 ile küçük ve orta boy işletme-KOBİ ölçeğinde olduğu gözetildiğinde firmaların ayakta kalabilme mücadelesi sanayideki tahribatla birlikte güçleşmekte, yeni bir strateji ile olumlu bir yapılanma dahi giderek olanaksız hale gelmektedir.

Günümüz işletmelerinin küresel rekabete ayak uydurabilmeleri, maliyetlerini minimize etmeleri ile olanaklıdır. Bakımın bu denklem içindeki yeri, pro-aktif düşünceyle oluşturulan kestirimci bakım kavramıyla tanımlanmaktadır. Bakımcımız; makinenin bakımını planlamanın yanı sıra makinayı oluşturan parçaların ömürlerini de takdir etmek zorundadır. Kestirimci bakımda bakımcının en yakın desteği makine kullanıcısının da bakım operasyonlarında görev alması otonom bakım uygulamalarıyla olanaklıdır.

Değerli Katılımcılar,

Gerek Odamız gerekse başka kuruluşlarca yapılan araştırmalarda mühendislik sanayilerinde gerileme olduğu, giderek artan ölçüde net ithalatçı olmaya yönelindiği sanayimizde nitelikli personel yetersizliği açığa çıkmaktadır.

Ar-Ge, inovasyon ve mühendisliğin yoğun olması gereken sanayide işletmeler yapısal ve güncel sorunların altından kalkamamakta, teknoloji-katma değer ilişkisi kurulamamakta, geleceklerine yatırım yapmaktan yoksun kalmakta ve bu gerçekler bakım alanına dek uzayan yeni sorunlar türetmektedir.

Tam da bu nedenlerle bakım mühendisliği ve bakım teknolojilerinin sanayiye yeterince uyarlanması giderek daha da güçleşmekte, aynı zamanda yaşamsal bir öneme sahip olmaktadır.

Değerli Katılımcılar,

Yatırımlar artırılmalı, serbestleştirme-özelleştirme uygulamalarıyla ithalat politikaları gözden geçirilmeli, yerli yatırımcı özendirilmeli ve korunmalı, katma değeri yüksek ileri teknoloji isteyen alanlarda yapılacak yatırımlar desteklenmeli, kamunun ekonomideki yönlendiriciliği ve planlama yönelimi yeniden benimsenmelidir.

Sanayinin fason yapısı değiştirilmeli; yeniden yerli girdi oranını artıran, kredi mekanizmasını KOBİ‘lere yönelik olarak yaygınlaştıran, istihdamı ön plana çıkaran, bölgeleri de içeren kapsamlı bir kalkınma planı yürürlüğe konulmalıdır.

Eksenine insanlarının mutluluk ve refahını, sosyal devlet anlayışını oturtan, öz kaynak ve birikimlerimize, bilim ve teknoloji politikalarına dayalı bir sanayileşme ve kalkınma planı uygulamaya konulmalıdır.

Bakım alanında da,

§         Yalnızca arızaya müdahale etmek şeklinde anlaşılan Bakım Mühendisliği anlayışı terk edilmeli, mühendis üretkenliği sağlanmalı, önleyici faaliyetler sistematik nitelikli olmalıdır.

§         MMO, üniversiteler ve sanayi işbirliğiyle bakım ve bakım mühendisliğiyle ilgili bilgi gereksinimine, özellikle pratiğe yönelik yayınlar artırılmalıdır.

§         Üniversitelerin müfredatlarında alanın pratik ihtiyaçlarını karşılayacak geçişler yapılmalıdır.

§         Bakım çalışmalarını maliyet unsuru olarak gören anlayış terk edilmeli, kuruluşlar güvenliğe ve üretime dair riskleri en aza indirgeyecek planlı ve kontrollü bakım politikaları geliştirmelidir.

§         "Bakım Mühendisliği Belgelendirmesi"ne yönelik çalışmalar sürdürülmelidir.

§         Tüm makina ve cihazların bakımlarının kayıt altında tutulduğu ve denetlendiği, bunun, alanın ehli olan uzmanlarca yapılması gerektiği, İş Yasası‘na bağlı olarak çıkarılan tüzük ve yönetmeliklerde, bu kontrollerin "TMMOB‘ye bağlı ilgili meslek odalarınca yapılması" ibaresi mutlaka yer almalıdır.

Değerli Meslektaşlarım,

Son olarak 10 Ekim Cumartesi günü, üst birliğimiz Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği/TMMOB, DİSK, KESK ve TTB‘nin çağrısı ile Ankara‘da yapılacak olan Savaşa İnat Barış Hemen Şimdi! Emek, Barış ve Demokrasi Mitingineçağrı yapmak istiyorum. Zira bugün ülkemiz şiddet ve kan gölüne çevrilmiş durumdadır, dahası bir iç savaş sürecindedir. Savaşa, şiddete, sömürüye karşı eşit, adil, özgür bir yaşamı, laikliği, barışı ve demokrasiyi savunmak için, kongre programımızı aksatmayacak bir şekilde bütün meslektaşlarımızı ve dostlarımızı 10 Ekim Cumartesi günü yapılacak olan mitinge davet ediyorum.

Sözlerimi bitirirken, oturumlarda bildiri sunacak, panel, seminer ve kurslarda yer alacak konuşmacılara, delege ve izleyiciler ile katkıda bulunan bütün kurum ve kuruluşlara, Odamız adına kongrenin gerçekleştirilmesini sağlayan düzenleme, danışma ve yürütme kurulları ile kongre sekretaryasına, Eskişehir şubemizin başkanı, yönetim kurulu ve çalışanlarına, Oda Yönetim Kurulu ve şahsım adına içtenlikle teşekkür ediyor, etkinliğimizin başarılı geçmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum."

Kongredeki sunumlar, görüş ve tartışmalar ışığında oluşturulacak olan sonuç bildirisi daha sonra kamuoyuna sunulacak.

 

Güncellenme Zamanı: 12.10.2015 11:31:59
Güncellenme Zamanı: 12.10.2015 11:31:41
Güncellenme Zamanı: 12.10.2015 11:31:32
Güncellenme Zamanı: 12.10.2015 11:31:22

Eskişehir Şube Kaynaklı Haberler »

12.10.2015 tarihinden itibaren 1023 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBE
KIZILCIKLI MAHMUT PEHLİVAN CAD. ALTIN SK. NO:1KÜPELİ APT. KAT: 3 26130 - ESKİŞEHİR
TEL: (+90) 222 2309360   FAKS: (+90) 222 2313854
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri