ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

19 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 İŞ KAZALARINDA ; AVRUPA&8217;DA BİRİNCİ, DÜNYADA İSE YEDİNCİYİZ

    Yayına Giriş Tarihi: 17.08.2008  Güncellenme Zamanı: 11.02.2009 11:49:15  Yayınlayan Birim: GAZİANTEP ŞUBE  
 

İş Sağlığı ve Güvenliği konusu işletmelerde, üretimin güvenliğini sağlamak, insan ve çevre sağlığına zarar verecek koşulları ortadan kaldırmak, verimliliği artırmak, işyerlerindeki olumsuz koşullardan, iş kazalarından ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak,  için yapılan tüm çalışmaları kapsamaktadır.

 İş Sağlığı ve Güvenliği konusu işletmelerde, üretimin güvenliğini sağlamak, insan ve çevre sağlığına zarar verecek koşulları ortadan kaldırmak, verimliliği artırmak, işyerlerindeki olumsuz koşullardan, iş kazalarından ve meslek hastalıklarından çalışanları korumak,  için yapılan tüm çalışmaları kapsamaktadır.

   Ancak İş Sağlığı ve Güvenliği konusuna verilen önem Ülkeden, Ülkeye değişmektedir. Ayrıca ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile toplumu oluşturan bireylerin eğitim, kültür ve bilinç düzeyleri ile de doğrudan ilgilidir.

   Gelişmiş ülkeler yasal önlemlerle, toplumsal eğitim ve bilinçlendirme ile sorunun çözümü yönünde oldukça mesafe kat etmişlerdir. Oysa bizim gibi sanayileşmesini tamamlayamamış, sanayi ve üretim kültürünü geliştirememiş, denetim sistematiklerini yeterince oluşturamamış ülkelerde ise yara kanamaya devam etmektedir. Özelleştirme, sendikasızlaştırma ve taşeronlaştırma, politikalarıyla her türlü güvenlik ve güvencelerden yoksun kayıt dışı işçilik ve çocuk işçi çalıştırmayla iş kazaları ve meslek hastalıklarının boyutu gün geçtikçe artmaktadır.

   İş Kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada yedinci olmamız ve ardı ardına İstanbul Tuzla'da ki iş kazaları konunun önemini ciddi bir şekilde su yüzüne çıkarmıştır.    Sorunun köklü çözümü için; İş Sağlığı ve Güvenliği üzerine daha önce birçok kez söylediğimiz uyarılarımızı şimdi bir kez daha tekrarlıyoruz.

 ·         İş mevzuatı, ekseni "insan" olan çağdaş bir yapıya kavuşturulmalıdır.

 ·         İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili ulusal politikaların oluşturulmasında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı ilgili meslek odaları, Türk Tabipler Birliği (TTB), Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve sendikaların katılımı sağlanarak bu konuda alınacak kararlar çalışma yaşamına yansıtılmalıdır.

 ·         "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası" TMMOB, TTB, TBB, sendikalar ve üniversitelerin görüşleri ile uluslararası standart ve normlar dikkate alınarak düzenlenmelidir.

 ·         İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri bütün iş yerlerini ve tüm çalışanları kapsamalıdır. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin düzenlemeler, sektör ve kurum farkı gözetmeksizin tüm işyerleri için geçerli olmalıdır.

 ·         "İş Güvenliği Mühendisliği" kavramı, tanımlanmalı ve işyerlerinde iş güvenliği mühendisi çalıştırma zorunluluğu getirilerek çalışma koşuları yeniden düzenlenmelidir.

 ·         İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği eğitimine önem verilmeli bu konuda eğitim almamış çalışana işbaşı yaptırılmamalıdır.

 ·         İş sağlığı ve güvenliği konusunda işbirliği, koordinasyon ve danışma hizmetlerinin sağlanması için ilgili meslek örgütleri, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla bir koordinasyon mekanizması oluşturulmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki hizmetler kamusal bir hizmet olarak algılanmalıdır.

 ·         İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda çalışma koşulları ve bu koşullar arasındaki nedensel ilişkileri araştıracak, bilimsel araştırma yapacak araştırma ve geliştirme kurumları oluşturulmalıdır.

 ·         İş sağlığı ve güvenliği önlemleri işyeri mekânı, teknoloji, üretimde kullanılan hammadde, üretilen ürün, vb. konular daha proje aşamasında planlanmalıdır.

 ·         Üretim sürecinde kullanılan ekipmanlar ve kişisel koruyucular iş sağlığı ve güvenliği standart ve mevzuatına uygun üretilmelidir.

 ·         Sigortasız ve sendikasız çalıştırma önlenmeli, kayıt dışı ekonomi kayıt altına alınmalıdır.·         Meslek hastalıklarına ilişkin çalışmalar geliştirilmeli, meslek hastalıkları hastaneleri işlevine uygun olarak yapılandırılmalı ve yaygınlaştırılmalıdır

·         Ucuz iş gücü olarak görülen kadın ve çocuk işçilik konusundaki tüm olumsuz uygulamalar kaldırılmalıdır.

Özetle:   

   İş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için işyerlerinde "önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği" anlayışı yerleştirilmeli, tüm süreçlerde öncelik İş Sağlığı ve Güvenliğinde olmalıdır.Bu ülkede "iş kazası" yoktur, artık "iş cinayeti" vardır ve bunlar önlenebilir. Yeter ki sorumluluklar yerine getirilsin.

   Ortak amacımız; çalışanların yaşam kalitelerinin artırılması, işletmelerin üretime devam edip ayakta kalması ve ülkemizin verimlilik düzeyinin yükseltilmesidir. İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki sorunların çözümünde, ortak amaç için taraflar olarak birlikte çalışmalı, huzurlu, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamını birlikte yaratmalıyız.

Saygılarımla
Ali PERİ

Başkan

Gaziantep Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

17.08.2008 tarihinden itibaren 1718 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBE
BUDAK MAH. ABDULKADİR BEHÇET CAD. NO:40 ŞEHİTKAMİL - GAZİANTEP
TEL: (+90) 342 2304477   FAKS: (+90) 342 2305292
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri