ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

27 Nisan 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 DİCLE VADİSİ VE KENT ORMANI YAPILAŞMAYA AÇILIYOR KENTİMİZİN TALAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

    Yayına Giriş Tarihi: 04.10.2013  Güncellenme Zamanı: 15.10.2014 11:58:05  Yayınlayan Birim: DİYARBAKIR ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 04.10.2013 17:04:25

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Dicle Vadisi ve Talaytepe-Mastfroştepe arasında bulunan kent ormanı arazisini yapılaşmaya açılmak üzere rezerv alanı ilan etmesine tepki gösterdi. Basın açıklamasında,"Havamıza, suyumuza, toprağımıza, kültürümüze sahip çıkmak üzere bu tür karar ve uygulamaların karşısında kararlılıkla mücadele edeceğimizi, hukuksal zeminde kentimizin ve halkımızın hakkını sonuna kadar arayacağımızı kamuoyuna, halkımıza ve karar alıcıların dikkatine sunuyor, AKP hükümetini bu tür uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyor, bütün halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz" denildi.

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın, Dicle Vadisi ve Talaytepe-Mastfroştepe arasında bulunan kent ormanı arazisini yapılaşmaya açılmak üzere rezerv alanı ilan etmesine tepki gösterdi. 4 Ekim tarihinde Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi`nde düzenlenen basın toplantısına TMMOB bileşeni oda başkanlarının yanı sıra, mimar ve mühendisler katıldı. Şube Başkanımız Mesut Çelik`in katıldığı basın açıklaması şöyle:
Basına ve kamuoyuna
AKP hükümeti tarafından hayata geçirilen merkezi ve çok başlı planlama süreçleri, bir taraftan planlama konusunda ciddi bir karmaşanın ve kaosun ortaya çıkmasına neden olmuş; diğer taraftan ise yerelin bilgisini, birikimini, özelliklerini, hassasiyetlerini dışlayan yöntemi itibariyle kentlerin ve yaşam alanlarımızın sağlıksız bir şekilde dizayn edilmesi sonucunu doğurmuştur. Yerelde yürütülecek her çalışmanın, halkın katılımıyla yerel yönetimler tarafından yürütülmesi demokratik yöntemin ve sağlıklı kentsel-kırsal çevreler oluşturmanın olmazsa olmaz şartıdır.  
Bugüne dek Türkiye`nin değişik kentlerinde çokça örneklerine rastladığımız, antidemokratik, merkeziyetçi, müdahaleci planlama süreçleri kentimizin de kapısına dayanmıştır. Kentimizin ekosistemine ve plan bütünlüğüne darbe anlamına gelen bir kararla Dicle Vadisi ve Talaytepe-Mastfroştepe arasında bulunan kent ormanı arazisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, yapılaşmaya açılmak üzere rezerv alan ilan edilmiştir.  
Diğer bir yön ise Diyarbakır Kalesi`nin ve peyzajının UNESCO Dünya Miras Listesine alınması için çalışmaların bu alanda sürdürülmesidir. Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri, Diyarbakır kalesinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmiştir. UNESCO Dünya Miras Listesi`ne girmek için hazırlanan "Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı" sınırları ise Kültür Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Bu sınırlara yapılacak en ufak bir olumsuz müdahale Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel peyzaj alanının Dünya Miras Listesine girmesini engelleyecektir. Bunun yanında, Dicle Vadisi bölgenin önemli ekosistem kimliğini oluşturmaktadır. Burada yapılması planlanan, yapılaşmalar buradaki ekosisteme ciddi zarar verecek ve geri dönülemez bir tahribata neden olacaktır. Kaldı ki, rezerv alan olarak ilan edilen Dicle Vadisi, nehir yatağında olması, taşkın riski ve zeminin uygun olmaması nedeniyle; Afet İşleri Genel Müdürlüğü`nün "Yerleşime Uygunluk Değerlendirme" ölçülerine göre yapılaşmaya uygun olmayan alan olarak ilan edilmiş ve bu durum kent imar planlarına da yansıtılmıştır. Nitekim bu alan oldukça verimli tarım arazilerinin, yoğun olduğu bir alandır. Dolayısıyla, hem kültürel mirasın korunması ve UNESCO süreci, hem de yapılaşma riskleri açısından Dicle Vadisinin rezerv alan ilan edilmesi söz konusu olmamalıdır.
Talaytepe-Mastfroştepe arasında kalan kent ormanı, kentin hâkim rüzgârlarını alan ve bu özelliğiyle de kentin akciğeri olarak planlanan alanlardır ve bu alanların korunması kent için hayati önem taşımaktadır. Sürdürülebilir ekolojik bir yaşam için kent merkezlerinde böylesi alanların korunması ve artırılması gerekmektedir; kentimiz uzun bir mücadele süreci sonucunda böylesi bir alana kavuşmuştur. Rantı yüksek olduğu için defalarca müdahale girişimlerine maruz kalan Kent ormanı, bütün kent dinamiklerinin ve yerel yönetimlerin 1999 yılından bu yana sürdürdükleri mücadele sonucunda kente kazandırılmıştır. Bakanlığın rezerv alan ilan etme kararıyla birlikte, kent ormanı, kentin elinden alınarak ranta açılmaya ve yandaşlarına peşkeş çekilmeye çalışılmaktadır.  
Yanlışlığı daha başından belli olan bu tür merkezi müdahaleler, mevcut stadyum alanını kamusal alandan çıkararak ranta açan zihniyet, Dicle nehri üzerinde suyumuzu satarak ve kurutarak HES yapmayı planlayan uygulamalarda da karşımıza çıkmaktadır. Biz TMMOB Diyarbakır İKK olarak kentimize yönelik bu tür merkezi müdahaleleri kaygıyla takip etmekteyiz. Havamıza, suyumuza, toprağımıza, kültürümüze sahip çıkmak üzere bu tür karar ve uygulamaların karşısında kararlılıkla mücadele edeceğimizi, hukuksal zeminde kentimizin ve halkımızın hakkını sonuna kadar arayacağımızı kamuoyuna, halkımıza ve karar alıcıların dikkatine sunuyor, AKP hükümetini bu tür uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyor, bütün halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz.    

Güncellenme Zamanı: 04.10.2013 17:04:59

Diyarbakır Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

04.10.2013 tarihinden itibaren 2265 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLER ODASI DİYARBAKIR ŞUBE
EKİNCİLER CAD. KALENDER PLAZA KAT:9 NO:15-16 OFİS / DİYARBAKIR 21100 YENİŞEHİR - DİYARBAKIR
TEL: (+90) 412 2246447   FAKS: (+90) 412 2245864
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri