ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

11 Mayıs 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 IV. ULUSAL TIBBİ CİHAZLAR İMALATI SANAYİ KONGRE VE SERGİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

    Yayına Giriş Tarihi: 27.09.2011  Güncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:30:15  Yayınlayan Birim: SAMSUN ŞUBE  
 

TİSKON 2011 GenelGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:20:54

TİSKON 2011 Genel

23 – 24 Eylül 2011 tarihinde MMO Samsun Şube Sekretaryalığında, Samsun Canik Kültür Merkezinde IV. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongre ve Sergisi gerçekleştirildi.

23 - 24 Eylül 2011 tarihlerinde Samsun Canik Kültür Merkezi`nde yapılan kongrenin açılış konuşmaları Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir GÜRKAN, MEDİKÜM - Samsun Medikal Kümelenme Derneği Başkanı Dr. Ahmet AYDEMİR, Makina Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber ÇAKAR, SEİS - Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin DEMİR, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sedat DEMİRCİ, T.C. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat TOSUN, Samsun Milletvekili Cemalettin ŞİMŞEK, Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk KOÇ ve T.C. Samsun Valisi Hüseyin AKSOY tarafından yapıldı.

Dünyada önemli bir ticaret hacmine sahip olan tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri sektörünün temsilcileri, Samsun‘da düzenlenen TİSKON 2011 - IV. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongre ve Sergisin‘de buluştu. Yerli ve yabancı çok sayıda akademisyen, ekonomist, firma yetkilisi, sanayici, iş adamı ve bürokratın katıldığı kongrede "Sektörel Kümelenme‘nin" önemine dikkat çekildi.

Kongre, aralarında Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, Sağlık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, TİKA (Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı), TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü, TSE, GATA, KOSGEB Samsun Hizmet Merkezi Müdürlüğü, Samsun Valiliği, Samsun İl Özel İdaresi, Samsun Sanayi Ticaret İl Müdürlüğü, Canik Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Tabip Odası, Samsun Veteriner Hekimler Odası, Akdeniz Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Doğuş Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Biyomedikal ve Klinik Mühendisliği Birimi, İzmir İleri Teknoloji Enstitüsü, Hitit Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, SEİS (Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenler Sendikası), Biyomedikal ve Klinik Mühendisliği Derneği, MEDİKÜM (Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği), Sağlık Kenti Samsun Derneği, Türk Cerrahi Derneği, TOSYÖV (Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı), TÜMDEF (Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu), TÜDEF (Tüketici Dernekleri Federasyonu), Medikal Teknik Dergisi, Medikal Plus Dergisi, Sağlık Dergisi, Hastane Dergisi, Doktor Dergisinin yer aldığı 46, kurum, kuruluş, üniversite, vakıf, birlik, dernek, sendika ve sektörel yayın tarafından desteklenmiştir.

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Kadir GÜRKAN‘ın IV. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongre ve Sergisi açılış konuşması;

"Sayın Valim, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcım, Sağlık Bakanlığı Müsteşarım, Rektör Yardımcım, MMO Genel Başkanım ve Şube, Temsilcilik Başkanlarım, Kamu Kuruluşları, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Örgütlerinin Yöneticileri, Basınımızın Temsilcileri, Değerli Katılımcılar,

TİSKON-2011 4. Ulusal Tıbbi Cihaz İmalat Sanayi Kongre ve Sergisi‘ne hoş geldiniz der sizleri şahsım ve Yönetim Kurulum adına saygı ile selamlarım.

Değerli katılımcılar;

Tıbbi cihaz imalat sanayi sektörü son yıllarda dünyamızda ve ülkemizde, hem üretim hem de dış ticaret potansiyelini hızla artıran sektörlerin başında gelmektedir.

Yüksek teknoloji sektörleri içerisinde değerlendirilen Tıbbi Cihaz imalat sanayi sektörü, son yıllardaki hızlı gelişmesine paralel olarak ürün çeşitlilikleri, inovatif yapısı ve yüksek katma değer yaratması nedeni ile en az savunma sanayi kadar öncelikli ve önemli bir sektördür.

Dünyada sürekli gelişim gösteren Tıbbi Cihaz imalat sanayi sektörüne yönelik öncelikli politika izleyen ülkelerin, kısa sürede gelişmişlik düzeyinde ve ekonomik gelişmede büyük aşamlar kaydettiği, ABD başta olmak üzere Çin, Hindistan, Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere‘nin sektöre öncelik verdiği görülmektedir.

Ülkelerin sektöre vermekte olduğu önceliklerin sonuçlarına somut bir örnek vermek gerekirse;

EUCOMED (Avrupa Tıbbi Teknoloji Sanayi Birliği) verilerine göre; AB‘de 22.500 civarında Tıbbi Cihaz İmalat firması vardır. Bunların %80‘i 250‘den daha az kişi çalıştıran KOBİ‘lerdir ve çalışan toplam kişi sayısı yaklaşık olarak 500.000 civarındadır.

2009 yılında 95 Milyar € işlem hacmine ulaşan sektör yıllık % 5‘ten daha fazla bir büyüme oranına sahiptir.

2009‘da Tıbbi Cihaz İmalat Sanayi Sektörü Avrupa Birliği içersinde bulunan diğer tüm sektörlerden daha fazla patent başvuru yapmıştır.(16.500 civarında) Bu rakam Avrupa‘daki toplam başvuru sayısının %12‘sinden daha fazlasına denk gelmektedir. Sektör Avrupa Birliği Ülkeleri içersinde inovasyon lideridir. AB Tıbbi Cihaz İmalat Sanayi Sektörü 2000 ile 2008 yılları arasında geliştirdiği teknoloji ile hastanede kalmaya ilişkin ortalama sürenin %13 oranında azaltılmasına katkıda bulunmuştur.

Ülkemizdeki mevcut durumuna bakacak olursak eğer;

Tıbbi cihaz sektörü şu anda emekleme dönemini yaşamakla birlikte ayağa kalkmak için adım denemeleri yapan bir sektör konumunda olduğunu görebiliriz.

Sektörün kendini tanıması ve bilmesi için en önemli kaynağı olan envanter çalışmasının halen yapılmadığını görmek mümkündür. İlgili Kurumların sektörel ön araştırma raporlarından ve dış ticaret analizlerinden başka sektöre yönelik bir çalışma yoktur.

Makina Mühendisleri Odası Samsun Şubesi yürütücülüğünde 19-20 Ekim 2007 tarihleri arasında Samsun‘da gerçekleştirilen II. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongre ve Sergisi kapsamında ülke genelinde sektöre yönelik ilk kez yapılan envanter çalışması sonucu; ulusal tıbbi cihaz imalat sanayi sektörümüzde 181 firmanın üretim faaliyetlerinde bulunduğu, sektörel kümelenmenin ise İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun ve Konya illerinde gerçekleştiği tespit edilmiştir.

Bugün itibariyle Samsun‘da sektöre yönelik üretim yapan 60‘ın üzerinde imalatçı kuruluşumuz mevcut olup ülkemizde Tıbbi Cihaz Üretimi konusunda Samsun bir kümelenme merkezi olmuştur.

Değerli katılımcılar;

2009 yılında Tıbbi Cihaz İmalat Sanayi Sektörümüz ürettiği ürünleri başta ABD, Almanya, Japonya, Çin, İngiltere olmak üzere 80 ülkeye ihraç etmiş ülkemize 187 Milyon Dolar döviz girdisi sağlamıştır.

Sektörün ithalatı ise 2009 yılında 1.6 milyar doları aşmıştır.

2009 yılı sektörün işlem hacmi 1.8 Milyar Dolar büyüklüğe erişmiştir.

Sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 11 seviyesinde bulunmaktadır.

Sektör üreticileri ülkemizin Cari Açığının azaltılmasına katkı koymaktadır.

Birçok Kurum ve Kuruluşun etki alanında kalan sektörün, mevcut durum itibariyle gelişimini ve büyümesini sürdürülebilir olarak devam ettirmesi olası değildir.

Sektörün ülkemizde gelişimini sürdürebilmesi için genel çerçevede tıpkı Savunma Sanayi Sektörü‘nde olduğu gibi net bir biçimde sahiplenilmesi, sektöre yönelik kısa-orta ve uzun vadeli programların oluşturulması ve uygulamaya geçilmesi gerekmektedir.

Bugün, burada Sektör temsilcileri ve ilgili kurum, kuruluşların yöneticileri ile sektöre dair öngörülerin oluşturulacağı kongremizin gerçekleşmesinde desteğini esirgemeyen Samsun Valimiz Sn.Hüseyin AKSOY‘a, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcım ve  Sağlık Bakanlığı Müsteşarıma, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sn.Zeki MURZİOĞLU‘na, SEİS Başkanı Sayın Metin DEMİR‘e, Oda Yönetim  Kurulu Başkanımız Sn.Ali Ekber ÇAKAR ve Yönetim Kurulu‘na, Kongre Düzenleme ve Yürütme Kurulu Üyelerimize, Kongre Sekreteryamız ve Şube çalışma arkadaşlarıma, kongremize birikimlerini aktarmak üzere aramızda bulunan değerli bilim insanları ve konuşmacılarımıza, sektör üreticilerimiz ve temsilcilerine, destekleyen kuruluşlarımıza sizlerin huzurunda şahsım ve yönetim kurulum adına teşekkür ediyor Kongremizin Samsun‘a, Ülkemize ve Dünyaya kazanımlar sağlamasını umuyor, sizleri saygıyla selamlıyorum" dedi.

MEDİKÜM - Samsun Medikal Kümelenme Derneği Başkanı Dr. Ahmet AYDEMİR‘in açılış konuşması;

Cerrahi alet üretiminin yaklaşık 30 yıl önce bölgedeki silah ustalarının girişimiyle başladığını belirterek, "Bugün Samsun cerrahi alet üretiminde dünya üzerindeki üçüncü büyük kümelenme merkezidir. Cerrahi alet ile bölgemizde başlayan macerada bugün röntgen sistemleri, sterilizasyon konteynır, paslanmaz ameliyat ekipmanları gibi konularda gelişmiştir. Kendiliğinden oluşan bu kümelenme, Valiliğin öncülüğünde Şubat ayında ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle bir çatı altında toplandı" dedi.

Makina Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Ekber ÇAKAR‘ın açılış konuşması;

"TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Dördüncüsünü düzenlemekten gurur duyduğumuz Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongresi ve Sergisine hoş geldiniz.

Odamız, 57 yıllık tarihinde çağdaş, demokratik, üreten, sanayileşen bir Türkiye yaratılmasına katkıda bulunacak çalışmalar gerçekleştirmeyi temel amaç olarak benimsemiştir.

Yalnızca örgütlü üyemizden aldığımız güç ile yürüttüğümüz çalışmalarla, meslek alanlarımıza dair kamunun ve ilgili tarafların bilgilendirilmesini sağlamaya yönelik platformlar oluşturuyor, oluşan platformlarda yer alıyor ve buralardan süzülen görüşleri ilgili yerlere ulaştırmada takipçi bir tutum izliyoruz.

2010/2011 43. Çalışma Dönemimizde işçi sağlığı ve iş güvenliğinden enerji verimliliği, uçak havacılık uzay mühendisliği, otomotiv, makina imalat ve tıbbi cihaz imalat teknolojilerine dek ulusal ölçekli 21 adet kongre, kurultay, sempozyum düzenlenmesi programlanmış ve bugüne kadar 8‘i gerçekleştirilmiştir. Aralık ayı ortasına dek tamamlanacak bütün bu etkinliklerin sonuçları, 1963 yılından bu yana TMMOB adına iki yılda bir yapılan ve bu yıl 16-17 Aralık‘ta Ankara‘da düzenleyeceğimiz TMMOB Sanayi Kongresi 2011‘e taşınacaktır. 

Bu etkinliklerin her biri yoğun çalışma ve uzun hazırlıklar sonucunda gerçekleşmektedir. Harcanan bunca emeğin yöneldiği tek amaç, ülkemizin sanayileşmesi ve demokratikleşmesi, halkımızın mutlu bir yaşam sürmesi ve bu yönde örgütsel olarak üzerimize düşen sorumluğun yerine getirilmesidir.

Değerli Katılımcılar,

Dünyayı saran krizin ülkemize yansımaları ile Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları, daha özelde imalat sanayi, makina imalat sanayi ve tıbbı cihaz imalat sanayinin sorunlarının iç içe geçmiş bulunduğunu öncelikle belirtmek isterim.

Zira 31 yıllık serbestleştirme sürecinde sanayide sübvansiyonlar büyük ölçüde kaldırılmış, KİT yatırımları durdurulmuş ve büyük ölçekli sanayi kuruluşları özelleştirilmiş, sabit sermaye yatırımlarında gerileme yaşanmış, Gümrük Birliği hedefleri doğrultusunda tüm sektörlerde korumacılık asgariye indirilmiş, sanayimiz eşitsiz koşullarda küresel rekabete açılmıştır.

Bu süreçte öz kaynaklardan çok ithal kaynaklar girdi olarak kullanılmış, küresel güçlerin dayattığı iş bölümü ile fason üretim ve taşeronlaşma egemen kılınmış, kaynak tahsisinin iç ve dış piyasalar yoluyla sağlandığı bir sanayi modeline geçilmiştir.

Ülkemizin bilim, teknoloji ve sanayi politikalarını belirleyen bu politikalar sonucu bugün yerli üretimde yüzde 65 oranında ithal girdi kullanılmakta, makina imalat sanayinde iç pazar talebinin yaklaşık yüzde 55‘si ithal makinalarla karşılanmaktadır. Bu genel durum, birazdan değineceğim üzere, tıbbi cihazlar imalatı sanayimize de birebir yansımaktadır.

Değerli Katılımcılar,

Sağlık hizmetleri alanı, insan ve toplum sağlığına yönelik kapsayıcılığı ve ekonomik değeri itibarıyla teknik boyutları aşan bir derinliğe sahiptir. Bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, sağlık hizmetlerinin sunuluşuna doğrudan etkide bulunmaktadır. Bu etkiler, hem insan ömrünün uzaması, hem de ekonomik üretkenliğe ve refah düzeyine yaptığı katkılarla toplumsal düzlemde kendini göstermektedir. Kısaca, tıbbi cihaz teknolojisi ve sağlık hizmetleri arasında kopmaz bağlar bulunmaktadır.

2009 yılında sağlık harcamalarının dünya genelinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla‘ya (GSYİH) oranı % 10,1‘dir. Ekonomik krizin tıbbi cihaz sektörü üzerindeki etkileri sınırlı olmakla birlikte, uygulanan neo liberal politikalar ve krizin etkisiyle sağlık harcamaları oranı dünyada gerileme seyrindedir. Ülkemizde ise sağlığa ayrılan pay, dünya oranından bir hayli düşüktür. 2010 genel bütçesinde sağlık harcamalarına ayrılan pay % 4,5 civarındadır. OECD 2008 Türkiye Sağlık Sistemi İncelemeleri Raporu‘na göre Türkiye, OECD ülkeleri içinde sağlığa GSYİH‘dan en az pay ayrılan ülke konumundadır. 2010 yılında kişi başına sağlık harcaması 817 dolardır ve bu rakam, birçok gelişmiş ülkenin gerisindedir.

Değerli Katılımcılar,

Ar-Ge, inovasyon ve mühendisliğin yoğun olması gereken tıbbi cihaz imalat sanayisinde işletmelerin yapısal ve güncel sorunların altından kalkamadığı, geleceklerine yatırım yapmaktan yoksun kaldıkları bilinmektedir. Bu gerçekler tıbbi cihaz üretimi ve bakım/onarım, kalibrasyon alanına dek uzayan ciddi sorunlara yol açmaktadır.

Gelişmiş ülkeler sağlık dahil tüm üretken yatırımlar için ayırdıkları yüksek meblağlarla kendi araştırıcı-üretici firmalarını doğrudan ve dolaylı olarak desteklemekte; bizim gibi ülkelere ise "yeniden yapılandırma programları" ile kamunun sağlık alanından çekilmesini ve bu alana verilen desteklerin azaltılmasını dayatmaktadırlar. 2004 yılından bu yana, sağlık sektörünün alt dallarında birçok tanınmış uluslararası şirketin ülkemizde üretim üsleri kurduğunun resmi raporlara da yansımış bulunduğunu belirtmek isterim.

Dünya genelinde, elektronik, kimya ve makina sektöründe çalışan firmalar, tıbbi cihaz ve malzeme üretimi alanında yıllık işletme gelirlerinin % 7,5-8‘ini Ar-Ge‘ye ayırmaktadır. Türkiye‘deki firmalarda ise bu oran hâlâ % 0,75 (binde yedi-sekiz) civarındadır.

Bu nedenle uluslararası tekeller bizim gibi ülkelerdeki pazar ve rekabet koşullarını yönlendirebilmekte, firmaları ele geçirebilmekte, yani "rekabet" dedikleri olgu güçlüler lehine işlemektedir. Biliyoruz ki aynı yabancı tekeller, tıbbi cihazlarla birlikte bu cihazlarda kullanılan yedek parça ve sarf malzemesi alanında da büyük pazarlar elde etmektedirler. Nihayetinde, sektörün rekabet gücü değerini ifade eden "RCA" skoru, -196‘dır. Kısaca sektörün rekabet gücü düşüktür. Yerli firmalarımız yabancı büyük firmalarla rekabet edebilecek durumda değildir.

Değerli Katılımcılar,

Türkiye, dünya tıbbi cihaz pazarında, en büyük 30 pazarın arasında yer almaktadır. Türkiye‘nin 2010 yılında tıbbi ekipman ve sarf malzeme pazarı 2,1 milyar dolardır.

2011 Haziran ayı itibarıyla "tıbbi ve cerrahi teçhizat ve ortopedik araçlar" alt sektörü kapsamına giren 10 ve üzeri işçi çalıştıran işletmelerin sayısı 101 olup, toplam çalışan sayısı 4.356‘dır. Tıbbi cihaz üreten tesislerin % 80‘i İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi kentlerde toplanmıştır. Samsun ise cerrahi el aletleri üretiminde dünyada üçüncü sıradadır. Satılan cihazların önemli bir bölümü sözünü ettiğim büyük kentlerin sağlık tesislerinde kullanılmaktadır.

Sektörün ithalata bağımlılık oranı hâlâ % 85, yerli üretim de % 15 düzeyindedir. 2010 yılı için sektörün üretim girdileri içinde ithal girdi payı % 40,2‘dir. Burada katma değer zinciri içinde önemli bir payın yurtdışında kaldığı söylenebilir. 

Yerli üretimde genel olarak katma değeri düşük ürünler imal edilmektedir. Yerli tedarikçiler genelde bandaj ve enjektör gibi düşük teknoloji ürünleri üretmektedir. Sektörün üretimi gerek toplam katma değerin (GSYİH) gerekse üretimin % 0,1‘ini (binde birini) oluşturmaktadır.

Sektörün 2010 yılı katma değeri 246 milyon TL‘dir ve imalat sanayi içinde orta/alt sırada yer almaktadır. İthalat ise yüksek katma değerli ileri teknoloji ürünlerini kapsamaktadır.

Tıbbi cihaz ve malzeme ithalat-ihracatı hep Türkiye‘nin aleyhine gelişmektedir. 2005 yılında 510 milyon dolar olan ithalat, 2010 yılında 2,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2005 yılında 115 milyon dolar olan ihracat, 2010 yılında 189 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılı sektör dış ticaret açığı 1,9 milyar dolar; ihracatın ithalatı karşılama oranı % 9‘dur.

Tıbbi cihaz ve aletlerin 2010 yılı sektör ihracatı, imalat sanayi ihracatının % 0,3‘ü (binde üçü); sektör ithalatı ise imalat sanayi ithalatının % 2,6‘sı oranındadır. Sektör ithalatında ülkeye daha ileri teknoloji ürünleri getirmekte, ihracatında daha az katma değerli ürünler satmaktadır. Aynı zamanda ithalat, yurtiçinde üretilen ürünlerin girdilerinde de, yazılımlar, nano teknolojik ürünler, elektronik parçalar ve kimyasal ürün grupları olarak yer almaktadır. Bu alt sektörde kümelenme oldukça zor görünmektedir. Ancak eğer çaba gösterilirse teknoparklarda yazılım ve elektronik kümelenmeleri içinde yer almak mümkün olabilecektir.

Görüldüğü gibi sektör dışa bağımlı bir yapıdadır ve Türkiye pazarının en büyük 30 pazar arasında yer alması, ülkemizin aleyhine işleyen bir yapıya işaret etmektedir.

Serbest ithalat rejimine bağlı olarak, kaliteli - kalitesiz birçok marka ürün ülkemize ithal edilmekte ve milyarlarca döviz ödenmektedir.

Ülkemizdeki ithalatın kontrolsüzlüğü sonucunda kırsal yöreler başta olmak üzere, birçok bölgede cihaz sıkıntısı çekilmektedir. Biliyorsunuz, serbest ithalat rejimi dolayısıyla ikinci ve hatta üçüncü el tıbbi cihazlar kolaylıkla ithal edilmektedir. Bu durum, tıbbi cihazların teknoloji kullanımının özgünlükleri nedeniyle karmaşık bir yapıya sahip olmaları, sağlık kuruluşlarımızda teknoloji yönetiminin yeterince kavranamamış olması ve yeterli servis ve bakım hizmetlerinin bulunmayışıyla birlikte değerlendirildiğinde, cihaz hurdalığı olgusuyla yüz yüze kalmaktayız.

Hastanelerdeki tıbbi cihazların bakım, onarım ve kalibrasyonunu denetleyecek biyomedikal mühendislik ve diğer mühendislik birimlerinin yeterli olmaması bu husus ile bağlantılı bir konudur.

Değerli Katılımcılar,

Bu sorunlardan çıkış için yatırımlar artırılmalı, ithalat politikaları gözden geçirilmeli, öz kaynak ve birikimlerimize, bilim ve teknoloji politikalarına dayalı olarak yerli yatırımcı özendirilmeli ve korunmalı, katma değeri yüksek ileri teknoloji isteyen alanlarda yapılacak yatırımlar desteklenmeli, devletin ekonomideki yönlendiriciliği artırılmalıdır.

Sanayinin fason yapısı değiştirilmeli; yeniden yerli girdi oranını artıran, kredi mekanizmasını KOBİ‘lere yönelik olarak yaygınlaştıran, istihdamı ön plana çıkaran, eksenine insanlarının mutluluk ve refahını, sosyal devlet anlayışını oturtan, üretim ve yatırım boyutu olan, bölgelere göre kapsamlı kalkınma planı geliştiren bir strateji yürürlüğe konulmalıdır.

Ulusal tıp teknolojisi sanayisinin oluşum ve gelişmesi yönünde aktif çaba sarf edilmeli; bu alanda büyük sanayi üretimi hedeflenmeli; tıbbi alet ve sarf malzemesinde de yerli üretime yönelim hedeflenmelidir.

Yerli üretim artışı sayesinde sağlık hizmeti maliyetlerinin azaltılması sağlanmalı ve kamu yeniden sosyal devlet uygulamalarına yönelmelidir.

Odalar-meslek kuruluşları-üniversite-sanayi ve sağlık kuruluşları arasında kalıcı işbirlikleri oluşturulmalıdır.

Standartları belirlenmiş üretim ve sağlık hizmetleri ağı oluşturulmalı; tıp teknoloji ve uygulamaları halka indirilerek yaygınlaştırılmalıdır. Bu çerçevede hastanelerin hijyenik klima ve havalandırma tesisatları ile ilgili standart ve yönetmelikler ivedilikle gündeme alınıp yayımlanmalı; standart ve mevzuat hazırlıkları TMMOB, MMO ve Türk Tabipler Birliği‘nin bilgi ve deneyimlerinden yararlanılarak yürütülmelidir.

Tıbbi cihaz kullanımını da kapsayan, ülke ve birimler düzeyindeki teknolojik planlamanın sağlıklı yürümesi için mühendislik faaliyetleri etkin kılınmalıdır.

Sağlık kuruluşlarında doğru cihazların seçimiyle birlikte hizmet alanlarının fiziki koşulları iyileştirilmeli; teknolojik ürünlerin doğru ve etkili kullanılması, kullanım sürekliliğinin sağlanması, kullanım, uygulama, teknik bakım/onarım konularında eğitilerek belgelendirilmiş en az bir makina mühendisi istihdamı sağlanmalıdır.

Sevgili Katılımcılar,

Sözlerimi bitirirken, 8 Ekim 2001 Cumartesi günü, birliğimiz TMMOB, DİSK, KESK ve Türk Tabipleri Birliğinin Ankara‘da düzenleyeceği "Tüm Temel Haklarımız İçin İnsanca Yaşamı Savunuyor, Eşit, Özgür, Demokratik Bir Türkiye İstiyoruz!" mitingine, örgütüne, mesleğine, haklarına sahip çıkan bütün meslektaşlarımızı ve dostlarımızı beklediğimizi belirtmek istiyorum.

Son olarak kongremize bildiri sunacak, panelde yer alacak konuşmacılara, delege ve izleyiciler ile katkıda bulunan bütün kurum ve kuruluşlara, Kongre Düzenleme, Danışma ve Yürütme Kurulları ile Sekretaryasına, Samsun Şube Başkanı, Yönetim Kurulu ve çalışanlarına, Oda Yönetim Kurulu ve şahsım adına içtenlikle teşekkür ediyor, etkinliğimizin başarılı geçmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum" dedi.

SEİS - Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin DEMİR‘in açılış konuşması;

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Metin DEMİR, kongre ile amaçlarının birlikte iş yapabilme kültürünü geliştirmek olduğunu belirterek, "Üniversite-sanayi işbirliğini harekete geçirmeliyiz. kongre sonrasında bu anlamda Samsun‘a bir şey katabilirsek başarılı olmuş oluruz. Tıbbi cihazlarda CE belgesi çok önemli. CE Belgesi olan ürünler bir çok ülkeye satılabiliyor. 2003 yılından 2010 yılına tıbbi cihazlarda ihracatımız 15 kat arttı. Üniversitelerdeki bilgi birikimini sanayiye aktarabilirsek çok şey başarırız" diyerek sözlerini tamamladı.

Samsun Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Başkanı Sedat DEMİRCİ‘nin açılış konuşması;

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sedat DEMİRCİ, sağlıkta yüksek teknoloji kullanıldığını belirterek, "Sağlık alanındaki ilerlemeler, insan yaşamına ve toplumsal refeha yansıması, ekonomik sosyal politikalar ile bir bütünlük oluşturmaktadır. Bilim, teknoloji ve tıbbi cihaz üretimi ile sağlık hizmetleri arasında kopmaz bir bağ bulunmaktadır. Kongre bu anlamda çok önemlidir. Bu yıl ki kongrenin temasının ise kümelenme üzerine yoğunlaşmış olması, sektörün  ortak sorun ve ihtiyaçların belirlenmesi, inovasyon kapasitelerin arttırılması, ticaret hacminin artırılması, personel niteliklerinin geliştirilmesi ve yeni pazarlara giriş gibi konulara ortak akıl ile yönelinmesinin önünü açacak bir başlangıcın da işareti olacaktır kanaatindeyim. Çünkü kümelenme dediğimiz husus tam da bu çerçevede oluşmakta ve ilgili tüm kurumların ortak stratejiler doğrultusunda oluşturulmuş bir altyapı üzerinde, eşit temsil ve ortak akılla yönetilmesi anlamını taşımaktadır. Globalleşmenin bir sonucu olarak artık, aynı alanda faaliyet gösteren firmalar hem bir arada hareket etmek hem de rekabet etmek zorundadır. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı (BROP) kapsamında Kalkınma Bakanlığı tarafından koordine edilen, "Ulusal Kümelenme Politikalarının Geliştirilmesi Projesi"ni de  Şubat ayından itibaren yürütmeye başlamış bulunmaktayız.  "KOBİ‘lerin Ağ Yapılanmaları ve Bölgelerarası İşbirliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında  Samsun, Trabzon, Çorum, Kahramanmaraş ve Gaziantep olmak üzere 5 pilot ilde uygulanacak olan ‘KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi‘ ile; KOBİ‘lerin uluslararası pazarlarda rekabet güçlerinin artırılması, ürün ve hizmette farklılaşma, yenilikçilik ve insan kapasitesinin geliştirilmesi konularında destek olmak, kümelenme yoluyla KOBİ‘lerin yurtiçi ve yurtdışı işbirliği ortamında çalışmaya yönlenmelerini sağlamak, tasarımdan başlayarak üretimden ihracata giden süreçte verimlilik artışı sağlanması hedeflenmektedir. Bu proje kapsamında 400 KOBİ‘nin proje kapsamındaki faaliyetlerden faydalanması amaçlanırken 5 ilde en az 12 iş kümesinin sürdürülebilir bir şekilde çalışmaya başlaması ve 200 KOBİ‘nin iş kümelerine dahil olması planlanmaktadır. Bu bağlamda şehrimizde bu proje kapsamında gerek medikal kümelenme gerekse diğer sektörlere yönelik çok önemli sonuçlara varacağımız kanaatindeyiz" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat TOSUN‘un açılış konuşması;

"Türkiye‘nin dünyadaki tıbbi cihaz pazarının çok önemli bir yerinde olduğunu belirterek, Basit tıbbi cihazlardan çok yüksek teknolojili ürünlere bir an önce adım atmamız lazım. Bunun için aslında Türkiye‘de kanuni düzenlemeler var. Sektörün bu konulara eğilimi çok yoktu. Bu eğilim, bugün karar verdikten sonra hemen başlayamıyor. Çünkü altyapı gerekiyor. Sektör ürettiği ürünü önce kendi ülkesinde satması lazım. Bir alıcı lazım ve bakanlık olarak bizim güçlü bir alıcı potansiyelimiz var. O halde potansiyelimiz, bu alandaki yatırım için büyük bir potansiyel oluşturmaktadır" dedi.

Samsun Milletvekili Cemalettin ŞİMŞEK‘in açılış konuşması;

"Sağlık alanında yapılan yatırımların ön plana çıkması ve devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Tıbbi cihaz üretimi gibi bir konuda Samsun‘un yatırım yapılıyor olması Samsun açısından önemlidir. Tıbbi cihaz üretiminin Samsun‘a gerek finansman gerekse ihracat alanında katkısı büyüktür" dedi. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, Türkiye‘nin, dünyadaki tıbbi cihaz pazarının çok önemli bir yerinde olduğunu belirterek, "Basit tıbbi cihazlardan çok yüksek teknolojili ürünlere biran önce adım atmamız lazım. Bunun için aslında Türkiye‘de kanuni düzenlemeler var. Sektörün bu konulara eğilimi çok yoktu. Bu eğilim, bugün karar verdikten sonra hemen başlayamıyor. Çünkü alt yapı gerekiyor. Sektör ürettiği ürünü önce kendi ülkesinde satması lazım. Bir alıcı lazım ve bakanlık olarak bizim güçlü bir alıcı potansiyelimiz var. O halde alıcı potansiyelimiz, bu alandaki yatırım için büyük bir potansiyel oluşturmaktadır" dedi.

Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk KOÇ‘un açılış konuşması;

"Sağlık sektörünün diğer sektörlerden farklı bir sektör olduğunu belirterek, "Dünyada herşeyi öteleyebilirsiniz ama sağlıkla ilgili alt başlıkları öteleyemezsiniz. Kimin nerede, ne zaman ne şekilde ihtiyacı olacağı belli olmaz. Bunun için ötelemek mümkün değil. Dünya 1910, 1920‘li yılları yaşıyor. Bulunduğumuz coğrafyada roller yeniden dağıtılıyor. Türkiye kendi ayakları üzerinde durmak zorunda. Bunu için kendi ulusal ekonomisinin güçlü olabileceği alanlarda kendi önünü açmak zorunda. Tıbbi cihaz üretimi konusuna özen göstermeliyiz" dedi.

Samsun Valisi Hüseyin AKSOY‘un açılış konuşması

"Valimiz Sayın Hüseyin AKSOY yaptığı konuşmasında,‘‘Sağlık alanı teknolojisi hızla gelişen ve yüksek düzeyde teknoloji kullanan alanların başında gelmektedir. Bilim ve teknoloji ile bağlantılı olarak, sağlık alanlarındaki ilerlemeleri insan yaşamın toplumsal refah verimliliğine yansıması da ekonomik sosyal bir bütünlük oluşturmaktadır.

Bilim, teknoloji tıbbi cihaz üretimi ve sağlık hizmetleri arasında kopmaz bağlar bulunmaktadır. Ayrıca ülkelerin bütçelerinde sağlık harcamalarına ayırdıkları pay,sağlıkla ilişkili sektörlere verdikleri önemi, gelişmişliğini, uygar düzeyinin  insanınan verdiği değerin de farklı bir göstergesidir.

200‘e yakın kamu ve özel sağlık kuruluşları 35 yıldır bölgeye hizmet veren ve sektörün ihtiyaç duyduğu tüm kademelerdeki insan kaynağı yetiştiren Tıp Fakültesi, Eğitim Araştırma Hastanesi, Havza ve Ladik Termal Bölgesi,  Anadolu‘nun ilk ilaç fabrikası, cerrahi aletler sektöründe dünyada üçüncü kümelenme merkezi ve benzeri özellikleriyle Karadeniz Bölgesi‘nin tek ve önemli sağlık kenti olan Samsun, ulusal ve uluslar arası alanda sağlık kenti olmaya yönelik çalışmalarını sürdürmektedir.‘‘dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyelerince tıbbi cihaz sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Kongreye ayrıca T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut KAVRANOĞLU, Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Kamuran ÖZDEN, Samsun Milletvekili İhsan KALKAVAN, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Aslan KARANFİL, sanayi ve üreticilerle çok sayıda davetli katıldı.

MMO Samsun Şube Başkanı Kadir GÜRKANGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:21:12
MEDİKÜM Başkanı Dr. Ahmet AYDEMİRGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:21:31
MMO Genel Başkanı Ali Ekber ÇAKARGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:21:46
SEİS Başkanı Metin DEMİRGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:22:05
STSO Meclis Başkanı Sedat DEMİRCİGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:22:39
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat TOSUNGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:22:56
Samsun Milletvekili Cemalettin ŞİMŞEKGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:23:12
Samsun Milletvekili Prof. Dr. Haluk KOÇGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:23:29
Samsun Valisi Hüseyin AKSOYGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:23:50
Sergi AçılışıGüncellenme Zamanı: 27.09.2011 11:24:22

Samsun Şube Kaynaklı »

27.09.2011 tarihinden itibaren 3166 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SAMSUN ŞUBE
KILIÇDEDE MAH. CUMHURİYET CAD. NO: 149 İLKADIM - SAMSUN
TEL: (+90) 362 2312750   FAKS: (+90) 362 2312751
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri