ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

26 Nisan 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 'ISINIRKEN CANINIZDAN OLMAYIN'(HAKİMİYET)

    Yayına Giriş Tarihi: 09.12.2010  Güncellenme Zamanı: 10.12.2010 11:43:10  Yayınlayan Birim: GAZİANTEP ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 09.12.2010 10:40:09

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Peri, soba zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Peri, yaptığı yazılı açıklamada, yanlış kullanım, hatalı montaj, ihmal ve bilgisizlik yüzünden her yıl yüzlerce vatandaşın soba zehirlenmelerine maruz kaldığını belirtti.
Soba yakarken dikkat edilecek hususlar hakkında bilgi veren Peri, soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması, kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt ve bunların üzerine de kolay yanan çıra konulması, sobanın aşırı doldurulmaması, sobanın söndüğünden emin olunmadan veya odanın sürekli havalandırması sağlanmadan sobalı odada yatılmaması, lodoslu havalarda soba yakılmaması, sobaların düzenli olarak temizlenmesi, bacaların en az 2 ayda bir temizlenmesi gerektiği uyarılarında bulundu.

BU ÖNERİLER HAYAT KURTARIR
Peri, şunları kaydetti.
‘‘Soba, kapasitesine uyan yeterli hacimde bir yere konmalıdır. Soba mutlaka TSE belgeli olmalıdır. Sobanın bağlanacağı bacanın çekişi kontrol edilmeli, yeterli çekişe sahip olmayan bacalar temizlenmeli ve yine de yeterli çekiş sağlanamaz ise soba bağlanmamalıdır. Bina bacası ile yakınındaki yüksek yapı veya ağaç gibi engeller arasındaki mesafe en az 6 metre olmalıdır. Dumanın geri tepmemesi için bacanın en üst noktası, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksek olmalıdır. Sobadan en verimli bir şekilde faydalanmak için soba pencereye (dış duvara) yakın bir yere kurulmalıdır. Sobanın ısı yüzeyinin arttırılması için soba baca çıkışında çoklu baca elemanı kullanılabilir. Bacanın en üst noktasına baca şapkası takılmalıdır. Soba borusu bacaya, baca kesitini daraltmayacak şekilde montaj edilmelidir. Bacalar (zemin dairelerde) muhakkak döşemeden başlanılarak yapılmalı ve alt kısımda temizleme kapağı olmalıdır. Soba sıcaktan etkilenmeyen, yanmaz bir levha ya da tercihen mermer üzerine yerleştirilmelidir. Soba ile en yakın duvar arasındaki mesafe en az 50 santim olmalıdır. Soba boruları mümkün olduğunca kısa ve düşey doğrultuda olmalı, yatay borular bacaya hafif bir eğimle döşenmelidir. Uzun yatay borular kullanılmamalıdır. Yatay borular en fazla 2 metre olmalı ve en fazla 2 adet dirsek kullanılmalıdır. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalıdır.‘‘ 

Bağlantılar: 
http://www.gaziantephakimiyet.com/isinirken-caninizdan-olmayin.html
 

Gaziantep Şube Kaynaklı Yazılı Basında Odamız »

09.12.2010 tarihinden itibaren 2266 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBE
BUDAK MAH. ABDULKADİR BEHÇET CAD. NO:40 ŞEHİTKAMİL - GAZİANTEP
TEL: (+90) 342 2304477   FAKS: (+90) 342 2305292
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri