ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

19 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ARAÇLA TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE BU HABERİ MUTLAKA OKUYUN! ( GAZİANTEP GÜNCEL )

    Yayına Giriş Tarihi: 07.07.2010  Güncellenme Zamanı: 07.07.2010 11:27:29  Yayınlayan Birim: GAZİANTEP ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 07.07.2010 11:27:22

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, okulların kapanması ile birlikte uzun bir tatil dönemine girildiğine dikkat çekerek, 'Özellikle tatil amaçlı uzun yola çıkacak olan sürücüler, otomobillerinin bakımını yaptırmalı' dedi.

MMO Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri, bakımlı araçla yola çıkan sürücülerin, güvenliği sağlamış olmanın yanı sıra yakıttan da yüzde 20-30 oranında tasarruf sağlamış olacaklarını söyledi.

Kış ve yaz olmak üzere yılda iki defa araçlara bakım yapılmasını öneren Peri, şu bilgileri verdi:

"Sürücüler, her zaman için araçlarının bakımını yaptırmalı. Ancak, özellikle tatil dönemine girmiş olduğumuz şu günlerde bu çok daha büyük önem kazanıyor. Sürücülerin, başta motor ve lastikler olmak üzere araçlarını uzun yolculuk öncesinde her yönüyle bakımdan geçirmeleri gerekir. Lastiklerin hava basıncı sürekli kontrol edilmeli, motor bakımlı olmalı, hava ve yağ filtreleri temiz tutulmalı, eskiyen lastikler de mutlaka değiştirilmeli.

Bakım konusunda çok dikkatli olunmalı ve özellikle eskiyen, yıpranan ve değiştirilmesi gereken parçalar mutlaka yenilenmelidir. Araçların motor aksamı, fren sistemi ve aydınlatma sistemi ve sinyalleri, çok önemli. Bu aksamlarda eğer bir parçanın değiştirilmesi gerekiyor ise mutlaka yenisi ile değiştirilmeli ve yola güvenli bir şekilde çıkılmalıdır."

UZUN TATİL YOLCULUKLARI KEYİFLİ OLABİLİR

Havaların çok ısınmış olduğu bir dönemde, uzun yolculukların büyük zorlukları olmasına karşın, uzun tatil yolculuklarının keyifli hale de gelebileceğine işaret eden Başkan Peri, sürücülere şu önerilerde bulundu:

"Sürücüler, güvenli bir yolculuk için yeme içme de dahil olmak üzere her konuda dikkatli olmalı. Uzun tatil yolculukları, diğer yolculuklardan farklı özellikler taşır. Bakımlı araçlarla yola çıkan sürücüler, sık sık mola verip dinlenmeli, özellikle güneş ışınlarının etkili olduğu öğle saatlerinde yolculuk yapmaktan kaçınmalı. Uzun tatil yolculuklarında mola verilmesi de çok önemli. Sürücüler, eğer mümkünse, gece yolculuklarını tercih etmemeli. Gündüz yolculukları her zaman için daha güvenli ve avantajlı sayılır.

Bunun yanı sıra sabah saatlerinde uzun yola çıkmak da bir kolaylık sağlar. Özellikle öğle saatlerinde hava sıcaklığının da etkisi ile sürücüler yorgun düşebilir. Bu arada, mola verilmesi de geciktirilmemeli. Belirli saatlerde, sürücü yorulduğunu hissettiği zaman, hemen uygun bir yerde mola vermeli. Uzun süreli yolculuklar, sürücüleri yoracağı için kaza yapma riskinin de artması anlamına gelir. Bu arada, sürücüler yolculuk öncesinde çok ağır yemek yememeli. Sindirimi zor olan kızartma türü gıdalar, sürücüleri rahatsız edebilir."

ÇALIŞMA YAPILAN YOLLAR TEHLİKELİ

Peri, tatil amaçlı olarak uzun yola çıkan ve yolları da çok iyi bilmeyen sürücülerin, özellikle çalışma yapılan bölgelerde, çok daha fazla dikkatli olmalarını istedi.

Türkiye‘nin özellikle sahil şeridinde birçok bölgede yol çalışması yapıldığına dikkat çeken Peri, şu bilgileri verdi:

"Yol çalışması yapılan bölgelerde, ne kadar dikkatli olunursa olunsun, kaza riskinin arttığına tanık oluyoruz. Çalışma yapılan bölgeler, özellikle yola da yabancı olan ve belki de yılda bir defa bu bölgelerde araç kullanan sürücüler için daha da büyük tehlike anlamına geliyor. Trafik işaretlerinin yetersiz oluşu, çalışma nedeniyle değişen yol güzergâhları, yola dökülen malzemeler, sürücüler için çok büyük kaza riski taşıyor. Nitekim her yıl çalışma yapılan bölgelerde çok sayıda trafik kazalarının meydana geldiğine tanık oluyoruz.

Tatilcilerin, bu konuda dikkatli olması ve yol çalışması yapılan, iyi tanımadıkları bu güzergâhlarda daha da dikkatli olmaları gerekir. Sürücüler, trafik işareti ve işaretçilerine uyarak, hız limitine de dikkat ederek, güvenli bir yolculuk yapmayı düşünmeli. Bu arada, sürücüler, trafik işaretlerinin yetersiz, çalışmada kullanılan malzemelerin de kaza riskini arttıracağını düşünerek, hareket etmek zorundadır. Örneğin, çalışma amaçlı olarak yola dökülen mucur, araçlar için büyük tehlike oluşturur ve aracın fren yapılarak durmasını zorlaştırır."

Peri, uzun yolda sürücülerin hızlarını 90 kilometrenin üzerine, 25 kilometrenin da altına düşürmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bağlantılar: 
http://guncelgazete.com/detay.php?id=28872
 

Gaziantep Şube Kaynaklı Yazılı Basında Odamız »

07.07.2010 tarihinden itibaren 1700 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI GAZİANTEP ŞUBE
BUDAK MAH. ABDULKADİR BEHÇET CAD. NO:40 ŞEHİTKAMİL - GAZİANTEP
TEL: (+90) 342 2304477   FAKS: (+90) 342 2305292
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri