ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

14 Mayıs 2024 Salı    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ 8. DÖNEM ÇALIŞMA PROGRAMI

    Yayına Giriş Tarihi: 22.03.2010  Güncellenme Zamanı: 22.03.2010 18:51:05  Yayınlayan Birim: DİYARBAKIR ŞUBE  
 

Demokratik bir Türkiye mücadelesinin en önemli aktörlerinden biri olan Makine Mühendisleri Odası’nın, bu mücadelenin kilometre taşı niteliğinde bulunan Diyarbakır’daki temsilcileri olarak yeni bir döneme kapı aralamış bulunmaktayız.

Demokratik bir Türkiye mücadelesinin en önemli aktörlerinden biri olan

Makine Mühendisleri Odası‘nın, bu mücadelenin kilometre taşı niteliğinde bulunan Diyarbakır‘daki temsilcileri olarak yeni bir döneme kapı aralamış bulunmaktayız.

 

Yeni döneme büyük oranda yenilenmiş olarak giren Şube Yönetim Kurulumuz, mesleki sorunlara yeni bir gözle bakmayı, kentsel ve toplumsal sorunlara daha çok müdahil olmayı amaç edinerek yola çıkmıştır.

 

Uzun yıllardır yürütülen çalışmaları bir birikim olarak kabul eden yönetim kurulumuz, günümüz şartlarının kaçınılmaz bir gereksinimi olarak, mevcut çıtayı her alanda yükseltmeyi hedef olarak belirlemiştir. Bu yolda ilk olarak başvurduğu kaynak yine kendi özü olmuştur.

 

Şube Genel Kurulu‘nun ardından farklı meslek alanlarında çalışan üyelerden, çalışan personeline kadar, bir çok bileşenini kapsayan seri toplantılar düzenlenmiş; üyelerimizin bilgi birikim ve düşünceleriyle, yeni dönemin çalışma anlayış ve esasları, katılımcı yönetim anlayışına uygun olarak belirlenmeye çalışılmıştır.

 

Yapılan toplantılar dizisinde, önümüzdeki yıllarda nelerin yapılması gerektiği, nelerden özenle kaçınılması gerektiği; hangi yeniliklere kapı aralanması gerektiği, hangi geleneklerin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiği konusunda yoğun tartışmalar yürütülmüştür. Ortaya çıkan tablo, sadece 2 yıllık dönemi değil, önümüzdeki yılları etkileyecek ilkesel kararlaşmalara vesile olmuştur, olmaya devam edecektir.

 

Odamızın örgütlülüğünü geliştirerek, mesleki ve toplumsal sorunlara daha güçlü müdahil olmasını esas alan, bunun için yürütülen tartışmaların tarafı olan tüm üyelerimize teşekkür ediyoruz. Üyelerimizin değerli düşünce ve önerileri, yeni dönemin yol haritası olarak kabul edilmelidir.

 

Gücünü sadece ve sadece üyesinden alan MMO, demokrat ve yurtsever nitelikte mesleki bir demokratik kitle örgütü misyonunu yeni dönemde de sürdürecektir. Mesleki sorunlardan hareketle, kentsel ve toplumsal meseleleri sorgulamayı bir çalışma yöntemi olarak kabul edecektir.

 

MESLEKİ ÇALIŞMALAR

 

Her şeyden önce meslektaşlarımızın ortak ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki etkinlikleri

kolaylaştırmak, mesleğin kamu yararına uygun olarak gelişmesini sağlamak, üyelerin birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, meslek

disiplinini ve ahlakını korumak temel amaç olacaktır. Bu alandaki temel hedefler şöyledir:

 

  • Farklı alanlarda hizmet veren üyelerimize, kentimiz ve bölgemizin açığa çıkardığı ihtiyaçlar doğrultusunda mesleki eğitimler ve sertifikalandırmaya yönelik uzmanlık eğitimleri sürdürülecektir.
  • Öğrenci üyelerimize, işsiz üyelerimize imkanlar dahilinde ücretsiz eğitim olanakları sağlanacaktır. Ücretsiz seminerleri arttırmaya yönelik çalışmalar yapılacaktır.
  • Meslek alanlarımızda standartların yerleştirilmesi amacıyla çalışmalar yürüteceğiz.
  • Serbest çalışan üyelerimize yönelik gelir getirici yeni çalışma alanları yaratmaya çalışacağız.
  • Diğer taraftan meslek alanlarımızda vücut bulacak her türlü etik dışı anlayış ve sahtecilikle kararlılıkla mücadele edeceğiz.
  • Ücretli çalışan üyelerimizin, özlük haklarına yönelik her türlü kısıtlama ve gasp girişimlerine karşı etkin bir çalışma yürütülecek, bu kapsamda Hukuki Destek Birimi oluşturulacaktır.
  • Yeni işe giren üyelerin, hak ve çıkarlarını korumak adına odanın 3. taraf olarak sözleşmeye dahil olması hedeflenecektir.
  • Yeni mezun üyelerimizin mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak çalışmalar yürütülecek, iş bulmaları konusunda aktif destek sunulacaktır.
  •  Üyelerimizin haklarını ve mesleki ihtiyaçlarını göz önüne alarak yeni sempozyum, kongre, kurultay konuları belirleyeceğiz.
  • Öğrenci üyelerimiz ve oluşturdukları öğrenci komisyonu, şubemizin en fazla ilgi ve emek vereceği alanların başında gelecektir. Bu alan, geleceğin yöneticilerini, teknik görevlilerini çıkaracak alan olarak görülmektedir.
  • Üniversitelerde mühendisliğin eğitimin alan öğrenci üyelerimize, oda aracılığıyla mühendislik etiğini, mesleki ve toplumsal dayanışma duygusu ve ruhunu aşılamayı; bu şekilde toplumsal farkındalıkları geliştirilmiş mühendisler yetiştirmek amaç edinilecektir.
  • Bunun için, öğrenci üyelerimize staj olanaklarının yaratılması, teknik geziler ile  mesleki bilgi ve birikimi arttıracak eğitimlerin düzenlenmesi esas alınacaktır. Ayrıca, öğrenci üyelerimizin akademik demokratik mücadelesi desteklenecektir.
  • Uzun yıllar faaliyet yürüttükten sonra emekli olan üyelerimiz, tecrübeleriyle şubemizin mesleki ve toplumsal hafızası olarak kabul edilecek, bu birikimin genç kuşaklara aktarılması benimsenecektir.
  • Hayatın bir çok alanında hak ettiği yeri bulamayan kadınlar, maalesef mühendislik alanında ciddi bir temsiliyet imkanı bulamamaktadır. Yönetim kurulumuz, mühendisliğin erkek mesleği olduğuna ilişkin algının değişmesi için, başta personel istihdamı olmak üzere komisyon ve yönetim kurulu üyeliklerinin belirlenmesinde kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayarak, kadın örgütlülüğünü geliştirmeyi esas alacaktır.

 

 

ÖRGÜTLENME ÇALIŞMALARI

 

  • Yönetim kurulumuz, "örgütlenmenin olduğu yerde demokratik mücadele, demokratik mücadelenin olduğu yerde, demokrasi kültürünün açığa çıktığı, demokrasi kültürünün açığa çıktığı yerde toplumsal dönüşümün gerçekleştiği" anlayışından hareketle her alanda örgütlenmeyi stratejik bir amaç olarak belirlemiştir.
  • Bu kapsamda, sorumluluk alanımız olan Doğu ve Güneydoğu bölgesinin, oda örgütünün bulunmadığı illerde, ekonomik getiri-götürülerine bakılmaksızın, şartlara göre mesleki denetim bürosu veya temsilcilikler kurulacaktır.
  • Şubemiz, yerinden yönetim biçimini yeni çağın bir gereği olarak görmekte, bunu siyaseten de vazgeçilmez bir zorunluluk olarak kabul etmektedir. Bu kapsamda, temsilciliklerin birer şube gibi örgütlenmesi sağlanacak; TMMOB‘nin idari örgütlenme modelini zafiyete uğratmayacak şekilde, şubenin bir takım yetkilerinin temsilciliklere aktarılması için azami gayret gösterecektir. Bu şekilde temsilciliklerin, mesleki ve toplumsal sorunlara daha aktif katılımı sağlanacaktır.
  • 16 ildeki üyelerimize hizmet veren şubemizin, etkin ve verimli bir çalışma sergileyebilmesi için, illere göre ihtiyaç analizleri yapılacak ve yeni bir organizasyon şeması oluşturulacaktır. İllerde personel ile atanacak yönetim kurullarının belirlenmesinde, bu ihtiyaç analizleri esas alınacak.
  • Oda örgütümüzün en önemli ayaklarından biri olan uzmanlık komisyonları oluşturulacak; şubemizin bilgi birikimi ortaya çıkarılıp üyeye ulaştırılırken, diğer taraftan üyelerden gelen öneriler kolektif üretime dönüştürülerek, yönetim kuruluna sunacaktır. Bir yönüyle, üye ile yönetim arasında kritik bir köprü işlevi görecektir.
  • Şube Danışma Kurulu, odamızın "akil insanlar komisyonu" olarak kabul edilecek, alınması gereken stratejik her kararda, ortak aklın gereği olarak bu kurula başvurulacaktır.
  • Şubemiz, çeşitli nedenlerle odanın örgütlenme alanı dışında kalan üyelerimize ulaşmayı; yeni dönemin en önemli faaliyeti olarak belirlemiştir.
  • Üyelerin gündemini gereksiz yere meşgul edip, oda-üye ilişkisinin zayıflamasına yol açan sorunlar, odanın görev, yetki ve olanakları ölçüsünde çözülmeye çalışılacaktır.
  • Şubemizin belirlediği temel ilke ve yaklaşımlar hayata geçirilmeye çalışılacak; mesleğin, meslektaşın ve odanın hak ettiği saygınlığı kazanması için gerekli çalışmalar yürütülecektir.
  • Bu kapsamda üye ile etkin bir iletişim kurulacak, belirli periyotlarla üyelere yönelik işyeri ziyaretleri düzenlenecek, üyelerimizin yoğun olduğu yerlerde, karar alma süreçlerinde en küçük Oda birimi olan işyeri temsilcilikleri kurulacaktır.
  • Üyelerimize yönelik her düzeyde sosyal etkinlikler düzenlenecek, teknik ve turistik geziler, piknikler, tiyatro ve sinema gösterileri, sportif turnuvalar, geleneksel geceler düzenlenecektir.

 

PERSONEL POLİTİKASI

  • Üyelerimiz ve insanımıza verilen hizmetin kalitesinin arttırılması için teknik görevli ve büro elemanlarına yönelik eğitimler düzenlenecektir.
  • Şube ve temsilciliklerde çalışan teknik personel ve büro görevlileri, "asıl icra merci" olmaları itibariyle, yönetim kurulunun ayrılmaz bir parçasıdır. Bundan dolayı kaba "işveren-çalışan" hiyerarşisi yerine, profesyonel ama gönüllülük boyutu gelişmiş esnek bir hiyerarşi esas alınacaktır.
  • Özellikle personel-üye arasındaki ilişki, "rutin bir alışveriş" düzeyinden çıkarılacak, mesleki bir demokratik kitle örgütü ruhuna uygun biçimde yeniden düzenlenecektir.
  • Tüm çalışanların özlük hakları, bir emek örgütüne yakışır biçimde düzenlenecektir. Geçici çalışma sürelerinden sonra, odanın mesleki ve toplumsal kriterlerinin gereğini yerine getirenler kadroya alınacaktır.
  • Odanın, bir şirket gibi yönetilmesine olduğu gibi, bir devlet kurumu gibi hantal ve işlemez hale gelmesine karşı en üst düzeyde duyarlılık gösterilecektir.
  • Oda personeli, şubemizin icra organı olduğu gibi, doğal bir danışma merci olarak da kabul edilecektir.

 

  

  

  

  

BASIN -YAYIN VE İLETİŞİM ÇALIŞMALARI

  

  • Çalışma alanımıza girip, sıradan insanımızı direk etkileyen doğalgaz tüketimi, ısı yalıtımı, enerji verimliliği, asansör kontrolleri gibi konularda basın ve yayın yoluyla etkin bir bilinçlendirme çalışması yürüteceğiz.
  • Üyelerimizler aramızdaki en önemli iletişim aracı konumundaki şube bültenimiz, daha zengin bir içerikle 3 aylık periyotlarla, kesintisiz olarak çıkarılacaktır.
  •   Şubemizin rutin çalışma ve duyurularını Elektronik Bülten şeklinde üyelerimize kısa periyotlarla ulaştırmayı amaç edineceğiz.
  • Odamız ile üyelerimiz arasında günlük iletişimi sağlayan SMS sistemine devam edilecektir.

 

 

KURUMSAL ÇALIŞMALAR

 

  • Yönetim kurulumuz, toplumsal barış ve huzurun olmadığı bir ortamda, mesleki olarak elde edilecek gelişme ve başarıların uzun ömürlü olmayacağı inancıyla; meslek ve meslektaşa duyulan sorumluluk gereği, kentimiz, bölgemiz ve ülkemizde ortaya çıkacak ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmelere kamu adına müdahil olmayı bir zorunluluk olarak görmektedir.
  • Özellikle silahlı çatışmalar nedeniyle, kentsel ve toplumsal anlamda büyük bir yıkımı yaşayan bölgemizde, bu yaraların tedavi edilmesine yönelik olarak biz mühendislerinin söyleyecek çok sözü olmalıdır.  Bu kentte, bu bölgede yaşayan her üyenin, kimi zaman trajedi düzeyine varan sorunların çözümüyle ilgili, insani, ahlaki ve vicdani bir sorumluluğu bulunmaktadır. Yönetim kurulumuz, bu alanda yürütülecek çalışmalara üyelerimizin aktif katılımını esas alacaktır.
  • Yıkımın olduğu yerde yeniden inşa kaçınılmazdır. İnşaa faaliyetinin en temel aktörü de biz mühendislerdir. Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, geçmişin yaralarının sarılmasına yönelik sürdürülecek her türlü faaliyete tam destek sunacaktır.
  • Gerek odamız, gerekse TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, bu amaç doğrultusunda ihtiyaç duyulan her türlü etkinlik, sempozyum, kongre çalışmalarını organize etmekten geri kalmayacaktır.
  • Odamızın en güçlü bileşenlerinden biri olduğu TMMOB Diyarbakır İKK aracılığıyla; imar, şehircilik ve diğer kentsel konularda politika belirlenip, yerel dinamiklerle birlikte uygulanmaya devam edilecektir. TMMOB İKK, kentsel konularda Diyarbakır‘ın  gözü, kulağı olmaya devam edecektir.
  • Ülkemizde yaşanan bir çok sıkıntının kaynağında Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana varlığını sürdüren Kürt Sorunu bulunmaktadır. Diyarbakır huzur ve barışa kavuşmadan, Türkiye‘nin huzur ve barışa kavuşamayacağı gerçeğinden hareketle, kentte barış adına önemli bir misyon üstlenen Demokrasi Platformu‘ndaki temsiliyete ağırlık verilecektir. Aynı doğrultuda faaliyet yürüten Türkiye Barış Meclisi çalışmalarına destek sunulmaya devam edilecektir.
  • Bu toprakların binlerce yıllık mirası olan Hasankeyf ile Munzur‘da yapılmak istenen barajlar en net ifadeyle "ekolojik terör"dür. Bu yıkım projelerine karşı TMMOB İKK‘nın yanı sıra, Hasankeyf‘i Yaşatma Girişimi‘nde mücadele verilmeye, yenilenebilir enerji politikalarının geliştirilmesi gerektiği üzerinde ısrarla durulmaya devam edilecektir.
  • Geçtiğmiz yıl ilki yapılan Mezopotamya Sosyal Forumu, bu toprakların ortaya çıkardığı dinamikleri, yine bu toprakların sorunları etrafında buluşturan büyük bir organizasyon olmuştur. Şubemiz, toplumsal sorumluluk anlayışı gereği bu organizasyona bundan sonra da aktif olarak katılacaktır.
  • Şubemiz, "başka Diyarbakır yok" düşüncesiyle, Kent Konseyi‘ndeki yerini alarak, kendi penceresinden yerel sorunlara ilişkin çözümler önererek, çalışmalara katkı sunacaktır.

 

Yeni dönemde önemli hedefler belirleyen yönetim kurulumuz açısından, bu zorlu yolculukta sığınılacak tek yer yine kendi özü, yani üyeleridir. Şubemizin yaşadığı bu sıkıntılı süreç, büro görevlilerinden komisyon üyelerine, teknik görevlisinden üyelerimize, yönetim kurulu üyelerimize kadar herkesi kapsayacak büyük bir buluşmayla; el, akıl ve yürek birliğiyle mutlaka aşılacaktır.

 

Hepimizin yolu açık olsun!...

 

Diyarbakır Şube Kaynaklı Gündem »

22.03.2010 tarihinden itibaren 2371 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLER ODASI DİYARBAKIR ŞUBE
EKİNCİLER CAD. KALENDER PLAZA KAT:9 NO:15-16 OFİS / DİYARBAKIR 21100 YENİŞEHİR - DİYARBAKIR
TEL: (+90) 412 2246447   FAKS: (+90) 412 2245864
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri