ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

09 Mayıs 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ÜNİVERSİTELER, ÖĞRENCİSİYLE, ÖĞRETİM ÜYESİYLE ÇALIŞANIYLA ÜNİVERSİTE BİLEŞENLERİNE AİT OLMALIDIR

    Yayına Giriş Tarihi: 06.11.2009  Güncellenme Zamanı: 19.11.2009 09:09:30  Yayınlayan Birim: ESKİŞEHİR ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 06.11.2009 16:23:31

Geçen yıl ÖSYM ek yerleştirme kılavuzlarında görüldüğü gibi, endüstri mühendisliği eğitim programının piyasalaştırılmasının yeni bir biçimi olan "uzaktan eğitim" uygulamasına örtülü bir şekilde başlanmış; bu yıl ise Sakarya Üniversitesi ve Hoca Ahmet Yesevi Türk Kazak Üniversitesi tarafından bu programlara öğrenci alınmaya başlanmıştır.

Örgün öğretim programları varken üniversite eğitimini öğrenciye "uzaktan" ve "herhangi bir araç ile ulaştırmak", karşılığında ise yüksek eğitim ücretleri talep etmek şeklindeki uygulama, eğitim sürecinin için"in boşaltılması ve bir alış-veriş sürecine dönüşmesini amaçlayan piyasacı bir yaklaşımdır.


2009 ÖSYM verilerine göre 2‘si "Uzaktan Eğitim" programı olmak üzere "Endüstri Mühendisliği" programı sayısı 112‘dir. Uzaktan Eğitim Endüstri Mühendisliği programlarının kontenjanları tamamen dolmasına karşılık örgün eğitimde kontenjan sayısı 4.192 öğrenci iken, alınan öğrenci sayısı 3.648 olmuş,  kontenjanın % 13‘lük kısmı boş kalmıştır. Bu durum "uzaktan eğitime" ihtiyaç olmadığının açık bir kanıtıdır.


Mühendislik eğitimi, eğitimi veren kişi ve eğitimi alanların yüz yüze, karşılıklı etkileşim içinde olduğu, öğrenme anında soru-cevap mekanizmasının çalıştığı ve diğer öğrencilerin de katkılarının alındığı, bilginin paylaşılıp birlikte sorgulamanın yapıldığı derslik ve laboratuvarlarda gerçekleştirilmelidir. Teknolojik gelişmenin ulaştığı nokta elbette ki yadsınamaz ve yeni eğitim-öğretim araçları kullanılarak öğrenme süreci daha verimli hale getirilebilir ve zenginleştirilebilinir. Bu eğitim şekli ne uluslararası düzeyde mühendislik eğitiminde ne de klasik probleme dayalı öğrenme modeli ile uyuşmaktadır. Uzaktan eğitim yaygın olarak çeşitli konularda sertifika vermek amacı ile yürütülen en az kaynak (eğitici, derslik, enerji v.d.) kullanımlı ve fakat en çok kazanç eğilimli bir eğitim modelidir.


Tüm dünyada kabul gördüğü gibi mühendislik eğitimi sadece teoriye değil uygulamaya da dayanmaktadır. Bu gerçekten hareketle soruyoruz: Uzaktan eğitim ile öğrenciye tek yönlü yüklenen teorik bilgiler nasıl ve ne şekilde pratik ile buluşacak, bilimsel öğrenme süreci ne şekilde tamamlanacaktır?


TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) endüstri mühendisliği eğitimine ilişkin görüşlerini kamuoyuna sunmak, yasal zeminde endüstri mühendisliği mesleğinin onurunu ve çıkarlarını korumak kararlılığındadır. MMO olarak YÖK‘ü uyarıyoruz: Uzaktan eğitim ile mühendis yetiştirilemez! Uzaktan eğitim endüstri mühendisliği programları kapatılmalı, bu yanlıştan en kısa sürede dönülmelidir.

Üniversitelerde, parçacı, eksik ve yanlış düzenlemeler yapılması yerine; 12 Eylül hukukunun bir ürünü olan YÖK, tüm kurumları ile kaldırılmalı ve üniversiteler tam anlamı ile özerk ve demokratik bir yapıya kavuşturulmalıdır.

Biz Oda olarak her zaman söyledik;

Üniversiteler, öğrencisiyle, öğretim üyesiyle, çalışanıyla üniversite bileşenlerine ait olmalıdır.

 

                                                                                                     R.Erhan KUTLU

                                                                                      TMMOB Makina Mühendisleri Odası

                                                                                       Eskişehir Şube Başkanı

Güncellenme Zamanı: 06.11.2009 16:32:26

Eskişehir Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

06.11.2009 tarihinden itibaren 2762 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ESKİŞEHİR ŞUBE
KIZILCIKLI MAHMUT PEHLİVAN CAD. ALTIN SK. NO:1KÜPELİ APT. KAT: 3 26130 - ESKİŞEHİR
TEL: (+90) 222 2309360   FAKS: (+90) 222 2313854
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri