ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

25 Nisan 2024 Perşembe    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 II. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ

TARİH: 08.11.2001 - 11.11.2001
YER: İZMİR

Genel Bilgiler

8-11 Kasım 2001 tarihleri arasında, İzmir Efes Convention Center‘da  gerçekleştirilen II. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongre‘sine :
  • 613‘ü kayıtlı  delege olmak üzere 1000‘i aşkın mühendis, teknik eleman üniversite ve meslek lisesi öğrencisi katıldı.
  • Kongre‘ de 36 bildiri sunuldu.
  • 2 panel düzenlendi.
    • "Hidrolik Pnömatik Sektöründe Tasarımcı, İmalatçı, Uygulayıcı ve Kullanıcı İlişkileri, Hizmet ve Personel Akreditasyonu"
    • "Hidrolik Pnömatik Sektöründe Üretim, İthalat Ve İhracatın Sorgulanması, Denetimi ve Standardizasyonu"
  • 1 Forum
  • 6 Atölye Çalışması gerçekleştirildi.
    • "Hidrolik Sistemlerde Bağlantı Tekniği"
    • "Sekonder kontrol"
    • "Geri beslemesiz oransal elektronik kontrol"
    • "Elektro hidrolik hidrostatik direksiyon sistemleri"
    • "Yağ servisi ile işletmelerde maliyetlerin düşürülmesi"
    • "Değişken deplasmanlı pompalar ve regülasyon sistemleri"
  • Kongre Sabah Toplantısında Oda, Üniversite, Sanayi ve Sektör Derneklerinin işbirliğinin geliştirilmesi konusu ele alındı.
  • Kongre yanı sıra düzenlenen sergiye; Hidrolik Pnömatik alanında ürün ve hizmet üreten 59 kuruluş katıldı.
  • 2000‘i aşkın makina mühendisi ve teknik eleman bu sergileri ziyaret etti.
SEKTÖREL YAYINLAR

"Hidrolik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri", "Pnömatik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri"

    

Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongreleri  sektörde eksikliği hissedilen Türkçe yayınlara yenilerini eklemeye devam ediyor. Akışkan Gücü Derneği-AKDER ile Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ortak çalışması ile oluşturulan "Hidrolik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri", "Pnömatik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri" kitaplarının mesleğe yeni başlayanlar için bir başvuru kaynağı olacağına inanıyoruz.

"Hidrolik Pnömatik İngilizce – Türkçe Sözlük(Taslak)"

Yine Sayın Prof. Dr. Tuna BALKAN başkanlığında oluşturulan çalışma grubunun hazırladığı "Hidrolik Pnömatik İngilizce – Türkçe Sözlük(Taslak)"  hazırlanarak delegelerin görüş ve önerilerine sunuldu.

Kongre Bildiriler Kitabı

Bunlar dışında kongrede  sunulan bildirilerin yer aldığı Kongre Bildiriler Kitabı, Panellere ilişkin Mevcut Durum Analiz Raporu ve Sergi kataloğu‘nun sektörde görev yapan ve yeni başlayacak genç meslektaşlarımıza yararlı olacağına inanıyor ve bu yayınların oluşmasında katkısı bulunan tüm meslektaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI KATILIMCILARDAN YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Kongrede dört gün  boyunca hidrolik pnömatik alanında özel konuları içeren altı konu başlığında atölye çalışmaları düzenlendi.

8 Kasım 2001 tarihinde Parker Hannifin Gmbh-Almanya‘dan Bernd SCHMEHL‘in sunduğu  "Hidrolik Sistemlerde Bağlantı Tekniği", Kongrenin ikinci gününde ise Bosch-Rexroth A.G.-Almanya ‘dan Friedel LIEDHEGENER‘in sunduğu "Sekonder Kontrol" ve Sauer- Danfoss- Danimarka-Almanya‘dan Olaf KOLTHOFF‘un sunduğu "Geri Beslemesiz Oransal Elektronik Kontrolü" konuları ele alındı.

Kongrenin üçüncü günü ise  Mert Teknik A.Ş.‘den Murat BABUÇCU‘nun sunduğu "Elektro Hidrolik Hidrostatik Direksiyon Sistemleri" ve Hydac Türkiye‘den  Altan BAGATUR‘un sunduğu "Yağ Servisi İle İşletmelerde Maliyetlerin Düşürülmesi "konuları katılımcılara sunuldu.

Kongrenin son gününde ise Parker Hannifin Gmbh-Almanya‘dan Dr. Franz WEINGARTEN tarafından "Değişken Deplasmanlı Pompalar ve Regülasyon Sistemleri" konusu katılımcılara sunuldu.

Bir meslek içi eğitim niteliğinde gerçekleşen Atölye Çalışmaları kongre delegelerin yoğun ilgisiyle gerçekleşti.

KONGRE SABAH TOPLANTILARI GELENEKSELLEŞTİ

Kongreye katkıda bulunan kuruluşların temsilcileri, Oturum Başkanları, Danışmanlar Kurulu Üyeleri, Panel Yöneticileri ile Kongre Düzenleme ve Yürütme Kurulu Üyelerinin katılımıyla başlayan sabah toplantılarında bu yıl "Sektörde Üniversitesi, Sanayi, Oda ve Dernek İşbirliğinin Geliştirilmesi" konusu ele alındı.

Toplantıda söz alan Akışkan Gücü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin IŞIL meslek bayramı olarak nitelendirdiği II. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ile Dernek olarak amaçlarının örtüştüğünü ve bu yıl daha etkin bir destek verdiklerini, MMO İstanbul Şube ile birlikte hazırladıkları derleme ve toplama niteliğindeki iki yayını sektöre kazandırdıklarını söyledi. Talep gelmesi durumunda eğitim kurumları ile eşgüdümlü çalışmalar yapabileceklerini belirtti.

Hasan Basri BOZKURT eğitim sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini sektörün yetişmiş teknik elemana ve mühendise ihtiyaç duyduğunu, verilecek eğitimin firmaların ihtiyacını karşılayacak içerikte hazırlanması gerektiğini ifade etti.

ODTÜ‘ den Prof. Dr. Eres SÖYLEMEZ üniversitelere ARGE destekleri verilirse sanayiye yönelik yüksek lisans derslerine yönelik yüksek lisans dersleri verilirse sanayiye yönelik yüksek lisans derslerine ağırlık verme şansları olabileceği, sertifikalandırma yönteminin de eğitim amaçlı olarak çokça kullanılmaya başlandığını bunun hidrolik pnömatik alanında da olabileceğini söyledi. Teknisyen seviyesindeki eğitimin yaygınlaştırılmasının sektörün öncelikli ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Toplantı; sektörün ihtiyaç duyduğu teknik eleman yetiştirilmesi, sürekli eğitimin gerçekleştirilmesi ve belgelendirilmesini sağlamak amacıyla Makine Mühendisleri Odası, Akışkan Gücü Derneği, Üniversiteler ve ilgili meslek odalarının katılımıyla bir çalışma gruba oluşturulması yönünde gelecek yürütme  ve yönetim kurullarına görev verilmesi isteminin sonuç bildirgesine yansıtılması kararı ile sona erdi.

SOSYAL ETKİNLİKLER KONGREYE RENK KATTI

II. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi‘nin yoğun programı sabah 07.00‘dan akşam 23.00‘a kadar  dört gün aralıksız devam etti. Bu süre içinde oturumlar, panel ve atölye çalışmaları ve sabah toplantıları ile geçen yoğun bir günün ardından delegeler, kongre gecelerinde düzenlenen kokteyllerde soluk  alma olanağı buldular. Sosyal etkinlikler delegelerin eğlenme ve dinlenme  gereksinimini karşılarken, Türkiye‘nin çeşitli illerinden gelen katılımcılar için bilgi alışverişi ve iletişim ortamı ile oluşturduğu dostluk ve dayanışma zemini olarak önemli bir işlevi  de yerine getirdi.

FABRİKA KOKTEYL SALONU OLDU

CELKA  A.Ş. ve EMI A.Ş.  II. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi katılımcısı  600‘ü aşkın mühendis ve teknik elemanı fabrikalarında ağırladılar.

Hidrolik ve pnömatik sektörünün tek kongresi olan II. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi, sektörün gelişmesine ve iletişim artmasına önemli katkı sağladı. Kongre ile ilk kez yazılı yerli literatür oluşturmaya başlayan sektör, yerli üretimi artırma yönünde sinerjiyi de Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ile oluşturmaya başladı.  Kongre kapsamında CELKA A.Ş. ve EMİ A.Ş. tarafından verilen kokteylde bir araya gelen mühendisler ve firma temsilcileri birlikte üretme mutluluğunu  paylaştılar.

Torbalı Yazıbaşında bulunan fabrikalarında bir kokteyl düzenleyen CELKA A.Ş.ve EMI A.Ş. II. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi‘nin 600‘ü aşkın delegesini "fabrika kokteylinde" ağırladı. Kokteyl açılışında bir konuşma yapan CELKA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali KAVUR, 1972 yılında Kavurlar Makina olarak üretime başladıklarını ve 1990‘lardan itibaren CELKA A.Ş. olarak çalışmalarına devam ettiklerini belirterek şunları söyledi;

"CELKA A.Ş., ülkemizde yaşanan ekonomik krizle birlikte ihracata ağırlık vermiş ve pamuk presesi ve hidrolik silindir ihracatına başlamıştır. Son üç yıldır ortalama 300.000 $‘lık ihracat yapan firmamız bu yıl İtalyan, İspanyol ve Türk ortaklığında EMİ A.Ş.‘yi kurmuştur. EMİ A.Ş. yurt dışına yönelik olarak çöp sıkıştırmalı kamyon imalatı yapmaktadır.  Firmamız yıl sonu itibarıyla bu rakamı 1 milyon dolara çıkarmayı hedeflemektedir."


EMİ A.Ş. Genel Müdürü Muhsin ARAS ise kalitenin bir kültür olduğunu belirterek, "bu kültürün bir bütün olarak  ulusal sistemin hücrelerine yayılması ekonominin güçlü temeller üzerinde gelişmesinin de önkoşuludur." dedi. Firma olarak öncelikle "kaliteye" önem verdiklerini belirten Muhsin ARAS özetle şunları söyledi;

"Biz kalitesizlik döngüsünü kırmayı temel ilke olarak benimsedik. Bunun kısa vadede bol kazançlı bir yol olmadığını biliyorduk. İlk üç ayda çok büyük maliyetleri hatta zararı yüklenmek zorunda kaldık. Ancak kararlılığımız ve daha da önemlisi dışarıdaki müşterinin "kalitesizliği mahkum eden kültürü" amacımızı vazgeçilmez hale getirdi. Gördük ki kalite kültürüyle bütünleşmek, küreselleşen dünyada mutlaka başarıya götürüyor. Şimdi yalnızca yurt dışına çalışıyoruz ve tasarladığımız ekipmanlar gelişmiş ülkelerde bile örnek gösteriliyor."

MMO Genel Sekreteri ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Ali Ekber ÇAKAR ise II. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi‘ne  katkı ve katılımları için CELKA ve EMI A.Ş. Yönetim Kurulu‘na  teşekkür etti.

MMO İzmir Şubesi Türk Sanat Müziği Korosu

Kongre‘de 9 Kasım 2001   akşamı  Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Türk Sanat Müziği Korosu  bir konser verdi. İzmir Efes Convention Center Auditorium Salonunda yapılan konseri 900‘e  yakın mühendis ve davetli topluluğu izledi.

Şef Ömer Faruk GÜLTAŞLI‘nın yönettiği koro hareketli şarkıları ile konukları coştururken, konser sonunda ayakta alkışlandı. MMO İzmir Şubesi bünyesinde yedi yıldır çalışmalarını sürdüren koroyu mühendisler ve yakınları oluşturuyor.

Kongreye müziğin rengini katan koro, dinleyicilere  bilim ve sanatı aynı çatı altında  yaşama keyfini sundu.

Kongre Kapanış Yemeği Kongrenin coşkulu finali

Dört gün boyunca oturumlar, paneller, atölye çalışmaları ve sergi ile süren II. Ulusal  Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi‘nde son gece Makina Mühendisleri Odası tarafından verilen Kapanış Yemeği tüm yorgunlukları unutturan bir coşkuyla yaşandı. Makina Mühendisleri Odası Genel Sekreteri ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Ali Ekber ÇAKAR kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti  ve kutladı.

Balçova Termal Otel ‘de gerçekleştirilen Kapanış Yemeğine 600‘e yakın delege ve davetli katıldı. Yemekte Kongreyi Destekleyen Kuruluşlara, delegelere, bildiri yazarlarına, panelistlere, oturum başkanlarına, Atölye çalışması yöneticilerine , düzenleme ve yürütme kuruluna ve kongre sekreteryasına Makina Mühendisleri Odası adına teşekkür plaketi verildi.

 

Gecede ayrıca Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Akışkan Gücü Derneği‘nin kongre‘ye yetişmesi için yoğun bir çalışma yürüttükleri "Hidrolik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri, ve "Pnömatik Devre Elemanları ve Uygulama Teknikleri" kitaplarının yayın kurulunda görev yapan yazarlara katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi. Ayrıca Kongre delegelerinin görüş ve önerilerine sunulan Hidrolik Pnömatik İngilizce-Türkçe Sözlük çalışmalarında görev alan uzmanlara katkılarından dolayı teşekkür plaketi sunuldu.

ANKET SONUÇLARI

Sergi Firmalarının ve Delegelerin Katıldığı Anket Çalışması,  Hidrolik Pnömatik Sektöründeki Üretici, İthalatçı, Uygulayıcı, Kullanıcı ve Akademisyenlerin İkinci  Kez Bir Araya Getiren Kongrenin  Başarını Belgeledi.

8 – 11 Kasım 2001 tarihleri arasında İzmir Efes Convention Center‘da gerçekleştirilen II. Ulusal Hidrolik Pnömatik  Kongre ve Sergisi‘ne katılan 60 firma ve kuruluştan 49‘unun yanıtlamış olduğu anket çalışmasında elde edilen veriler, Kongre ve Serginin sektör bazında kurumsallaşan,  başarılı ve ilgili tüm çevrelere katkı sağlayan  bir organizasyon olarak benimsendiğini ortaya koymaktadır.

Sergiye katılan firma ve kuruluşların değerlendirmelerini kısaca özetlersek;

  • Firma ve kuruluşlar, kongre ve sergiyi ziyaret edenlerin sayısının, ekonomik krize bağlı olarak bir önceki kongreye oranla düşük kaldığını belirtmekle birlikte, içinde bulunulan dönem gözetildiğinde ziyaretçi yoğunluğunu olumlu olarak değerlendirdiklerini bildirmektedirler.  (%81.7).

  • Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik darboğaza koşut olarak yatırımların gittikçe azaldığı gerçeği, yapılan anketlerde de ortaya konmaktadır. Değerlendirmeye göre sergi katılımcılarından, proje bazında yaptıkları görüşmelerden memnun olanların oranı %49.6‘dır. Yine de değerlendirmelerde ortaya konan bu yüzdeyi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılı döneme karşın sektördeki hareketliliğin ve girişimlerin devamı, sürekliliği olarak da yorumlanmalıdır.

  • Proje bazında yapılan görüşmelerin kısıtlı kalmasına karşın, firma ve kuruluşlar, ziyaretçilerle yapılan görüşmelerde yoğun bir teknik bilgi akışının gerçekleştiğini ifade etmektedirler (% 77.5).

  • Kongre ve sergi duyurusunun ilgili kişilere etkin bir biçimde yapıldığını düşünenlerin oranı % 79.4‘tür.

  • Sergi firmaları tanıtım kataloğunun, çok iyi hazırlandığını düşünenlerin oranı  % 93.9‘dur.

  • Sergi süresinin, etkinlik için uygun olarak belirlendiğini düşünenlerin oranı  % 81.6 dır.

  • Sergi için yıl içinde seçilen ayın uygun olduğunu düşünenlerini oranı %87.8 dir.

  • Firma ve kuruluşların, %78.6‘sı bir sonraki kongre ve sergiye, kesinlikle katılacaklarını belirtmektedirler.

II. Ulusal Hidrolik Pnömatik  Kongresi ve Sergisine katılan delegelerin etkinlik hakkındaki görüş ve önerilerini değerlendirmek için yapılan anketle, kongrenin mesleki gelişime katkısı ve organizasyonun başarısı bir kez daha belgelendi. Ankete  katılan delegelerin  %10‘unun özel sektör girişimcisi, %32.5‘inin özel sektör çalışanı, % 35‘ inin kamu sektörü çalışanı, %7.7‘sinin üniversite öğretim üyesi ve  %7.7‘sinin öğrenci olduğu belirlenen uygulamanın sonuçlarına göre;

  • Kongrenin mesleki gelişmeye katkıda bulunduğu (%94.8),

  • Kongrenin kurumsallaştırılarak düzenli aralıklarla organize edilmesi isteği ( %89.7),

  • İzleyen kongrenin uluslararası boyutta düzenlenmesi arzusu (%87.2),

  • Bildiri konularının yararlı, mesleki gelişmelere paralel olarak belirlendiği (%89.8),

  • Bildirilerin sunumlarında seçilen araç ve yöntemlerin yeterli bulunduğu (%82.1),

  • Bildiriler kitabı hazırlığının çok iyi yapıldığı ( %94.8),

  • MMO‘ nın Hidrolik Pnömatik alanındaki çalışmalarının başarılı olarak değerlendirildiği (%77)  ankete katılanlarca belirtilmiştir.

Anket sonuçları, hem sergiye katılan firmalar ve kuruluşlarca hem de delegelerce, II. Hidrolik Pnömatik  Kongre ve Sergisi‘nin kurumsallaşan, verimli ve  başarılı bir organizasyon olarak değerlendirildiğini ortaya koymaktadır. Türkiye‘nin içinde bulunduğu ekonomik krizin göz önünde tutulması durumunda, elde edilen veriler çok daha büyük anlamlar kazanmaktadır. Ankete katılanların belirttikleri bir sonraki kongre ve sergiye katılma arzularının, diğer bir deyişle ortak bir platformda bir araya gelebilme istemlerinin, iki yıl sonra ekonomik sıkıntıların aşıldığı, verimli bir dönemde gerçekleşmesini diliyoruz.


 
 
 

Destekleyenler

 
 
  
 
 

ETKİNLİK İÇERİĞİ

 
VIII. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ
VII. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ 
                          HPKON 2014
VI. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ
V. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ
IV. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ
III. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ
II. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ
I. ULUSAL HİDROLİK PNÖMATİK KONGRESİ VE SERGİSİ

ETKİNLİKLER

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri