ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

07 Mayıs 2024 Salı    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 V. ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BAHAR KONFERANSLARI İZMİR'DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

    Yayına Giriş Tarihi: 13.04.2009  Güncellenme Zamanı: 13.04.2009 18:21:08  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 13.04.2009 14:19:42

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adına MMO İzmir Şubesi Tarafından Düzenlenen ve Ergonomi konusunun işlendiği V. Endüstri Mühendisliği Bahar Konferansları 10 -11 Nisan 2009‘da İzmir‘de Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi‘nde gerçekleştirildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına MMO İzmir Şubesi tarafından düzenlenen ve Ergonomi konusunun işlendiği V. Endüstri Mühendisliği Bahar Konferansları 10 -11 Nisan 2009‘da İzmir‘de Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi‘nde gerçekleştirildi. 5 ayrı atölye çalışması ile başlayan etkinliğin toplu açılış konuşmaları MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ ve MMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ÖZSAKARYA tarafından yapıldı.

Şubemiz adına Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Egemen CEYLAN, teknik görevlilerimiz Ayhan AYDOĞAN ve Özge Deniz YILDIRIM‘ın takip ettiği konferansa ayrıca MDK Üyesi 10 Endüstri Mühendisi ile katılım sağlanmıştır.

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ‘ın açılış konuşması:

Değerli Konuklar, Değerli Meslektaşlarım, Değerli Basın Mensupları,

Hepinizi Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. "V. Endüstri İşletme Mühendisliği Bahar Konferansları"na hoş geldiniz.

Endüstri Mühendisliği eğitiminin ülkemizde 40. dünyada 100. yıldönümünde toplanan etkinliğimizin verimli geçmesini diliyorum.

Öncelikle sizlere Odamızda Endüstri ve İşletme Mühendislerine yönelik yürütülen çalışmalar hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum.

Bildiğiniz gibi Odamız bünyesinde,  Makina mühendislerinin yanı sıra Endüstri, İşletme, Uçak, Uçak Makinaları, Havacılık, Uzay, İmalat Sistem, Kağıt, Makina Teknik Metot, Matbaa, Sanayi, Sistem, Üretim Tekniği ve Mekatronik Mühendisliği disiplinleri de kapsanmaktadır.

1954 yılında kurulan Odamızın üye sayısı bugün 70 bini aşmıştır. Odamıza kayıtlı endüstri-işletme mühendislerinin sayısı 4.818‘e ulaşmış olup sayı itibarı ile odamıza kayıtlı ikinci büyük meslek disiplinini oluşturmaktadır.

Yönetmeliklerimiz uyarınca Odamızda Endüstri İşletme Mühendisliği alanındaki çalışmalar Endüstri İşletme Mühendisi Meslek Dalı Ana Komisyonu (EİM MEDAK) ve şube meslek dalı komisyonları aracılığıyla yürütülmektedir. Bu komisyonlarda görev alan üyeler şubelerimizde tüm endüstri işletme mühendislerinin katılımı ile yapılan seçimlerle belirlenmekte ve MEDAK bir anlamda özerk bir statüde hizmet verebilmektedir. MEDAK‘larımızın yürüttüğü çalışmaların yaygınlaştırılması ve niteliğinin artırılması siz Endüstri ve İşletme Mühendislerinin komisyon çalışmalarına verdiği/vereceği destekle doğrudan ilgilidir.

EİM MEDAK iki yıllık çalışma döneminde yürüttüğü çalışmaları Endüstri İşletme Mühendisliği Kurultayları ile tepe noktaya ulaştırmaktadır. Yedinci kurultayımız bu yılın Kasım ayında toplanacaktır. EİM Kurultayları Odamız için oldukça önemlidir. Çünkü bu kurultaylarda Odamıza üye bir meslek dalının ve meslektaşların sorunları ve talepleri doğrudan dile getirilmekte sonuç bildirgeleri Oda çalışma programlarının şekillenmesinde belirleyici bir özelliğe sahiptir.

Endüstri İşletme Mühendisi Yetki ve Sorumlulukları alanında yapılan çalışmalar MEDAK tarafından geçen yıl sonuçlandırılmış ve Yatırım Hizmetleri Yönetimi ile Stratejik Planlama Mühendis Yetkilendirme Yönetmelikleri Resmi Gazete‘de yayımlatılarak yürürlüğe girmiştir.

Meslek İçi Eğitim Merkezlerimizce endüstri işletme mühendislerine yönelik olarak düzenlenen kalite sağlama sistemleri, çevre güvenliği, istatistiksel süreç kontrolü, kalite planlaması, iç denetçi, 6 sigma, depo yönetimi, satın alma yönetimi, stok yönetimi, üretim kaynak planlaması, iş etüdü, yalın üretim, ergonomi, iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerin yanı sıra biraz önce değindiğim iki alana ilişkin de eğitim programları devreye sokulmuştur.

Endüstri işletme mühendisi üyelerimize yönelik yayın çalışmalarına hız verilmesi kapsamında Endüstri Mühendisliği Sözlüğü‘nün kitaplaştırılması gerçekleştirilmiştir. Yeni yayın çalışmalarımız ise sürmektedir.

Endüstri İşletme Mühendisliğine yönelik merkezi etkinliklerin artırılması konusunda da önemli adımlar atılmıştır. Bu bağlamda İzmir Şubemiz tarafından gerçekleştirilen "Endüstri Mühendisliği Bahar Konferansları" içinde bulunduğumuz dönemde merkezi etkinlik takvimine alınmış ve ayrıca 9-11 Mayıs 2008 tarihlerinde yine İzmir Şube yürütücülüğünde "6 Sigma Yalın Konferansları" adı altında bir merkezi etkinlik düzenlenmiştir.

Değerli Meslektaşlarım,

Endüstri İşletme Mühendisleri, Odamız bünyesinde üç ayda bir yayınlanmakta olan Endüstri Mühendisliği Dergisi aracılığıyla, meslek alanlarıyla ilgili konularda birikimlerini aktarma ve tartışma olanakları bulmaktadırlar. 1989 Mayısından bu yana yayınlanan dergimiz, TÜBİTAK Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanına kabul edilmiş olup, çeşitli üniversitelerce "A Grubu" yayın kategorisinde yer almaktadır.

Süreç içerisinde dergimizin özellikle içerik ve yapısının akademik nitelikte oluşu, Odamız bünyesindeki çeşitli toplantılarda yapılan tartışmalarda dile getirilmiş, ancak derginin içerik ve yapısında bir değişikliğe gidilmeksizin tüm meslektaşlarımıza hitap edebilecek, uygulamaya yönelik başka bir yayın çıkarılması konusunda fikir birliğine varılmıştır.

Bu kapsamda 2007 Ekim ayından bu yana yayımlanan Endüstri ve İşletme Mühendisliği Bülteni‘nin elbirliği ile geliştirileceğine inanıyoruz.

Bu çalışmaların daha da geliştirilmesi ve mesleki çıkarlarımızın korunması, örgütsel yapımızın güçlendirilmesinden ve kolektif bir çalışmadan geçmektedir. Özellikle meslek içi eğitim faaliyetlerimizde öğretim üyelerimizin tam desteğini ve birikimlerini Odamızla paylaşmasını bekliyoruz. Oda çalışma gruplarında, komisyonlarda görev almanızı ve henüz Odamıza üye olmamış meslektaşlarımızı Oda çalışmalarına yönlendirmenizi istiyoruz.

Değerli Katılımcılar,

Türkiye‘de ergonomi alanındaki ilk bilimsel sunuş, 21 Şubat 1968 tarihinde, ergonominin Türkiye‘deki öncüsü ve Türk Ergonomi Derneği Kurucu Başkanı olan Prof. Dr. Sayın Ahmet Fahri ÖZOK tarafından Ankara‘da ve Odamızda düzenlenen konferansta yapılmıştır.

Ergonominin müfredata girmesi yine Sayın ÖZOK‘un 1969 yılında İTÜ Makina Fakültesindeki "Fabrika Organizasyonu" dersi ile gerçekleşmiştir.

Bu öncü çabalar ve üniversitelerimiz tarafından düzenlenen Ergonomi Kongrelerinde toplanan birikimler sonucunda bugün ortak bir terminoloji yaratıldığını söyleyebiliriz. Bu terminolojiye göre ergonomi şöyle tanımlanmaktadır:

"Ergonomi; insanın yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla işin ve işyerinin daha insanca olmasını sağlayarak çalışanın sağlığının korunması ve iş veriminin artırılmasına yönelik olarak günlük hayatta ve çalışma hayatında kullanılan her türlü araç ve gerecin insana uydurulmasına yönelik faaliyetler bütünüdür."

Dolayısıyla ergonomi, insancıllık, insan-iş ilişkisinde insanın temel alınması, pisiko ve sosyal süreçler, ekonomiklik, sağlık, işin sosyal uygunluğu, teknik-ekonomik rasyonalite v.b. parametrelerle birlikte tanımlanmaktadır.

Çalışma ortamının insanca koşullarla donatılması ve giderek her alanda yaşam kalitesinin iyileştirilmesinin sağlanması, ergonominin "olmazsa olmazı"dır.

İnsanın bedensel/fiziksel ve düşünsel gelişimi, ergonominin temelini oluşturmaktadır. "İnsanın işe uydurulması" değil, işin insana uydurulması, belirli bir disiplin içinde işin insana uyumlu kılınması ergonominin hareket noktasıdır. Üretkenlik, verimlilik v.b. gereklilikler bu temel yaklaşıma göre belirlenmek durumundadır. Ancak serbest piyasa, esnek istihdam, esnek üretim v.b. piyasa faktörleri insanı ikincilleştirmekte, sosyal olan her şeyi ortadan kaldırmaktadır.

Bu noktada ergonomi; insanı ezen, üretici potansiyel ve yeteneklerinden uzaklaştıran, ikincilleştiren ve yalnızca piyasanın bir unsuru olarak gören yaklaşımlara karşı temel bir bilimsel direnç oluşturmalıdır.

İş Yasalarından iş sağlığı ve güvenliği ile yasa ve mevzuatlara dek ergonomi çalışma ve sosyal yaşamımızın bütününe dek etkin kılınmak durumundadır. İş sağlığı ve güvenliği alanındaki temel sorunlara ergonomi alanından katkı konulması çok önemlidir.

Sevgili Meslektaşlarım,

Etkinliğimiz bir ekonomik kriz ortamında toplanmaktadır. Bu kriz, kapitalizme özgü yapısal sorunların yanı sıra özellikle soğuk savaş sonrasında tam bir aymazlıkla sürdürülen serbestleştirme ve neo liberal politikaların bir sonucudur.

Bu krizin sonucunda dünya ticareti son 80 yılın en düşük düzeyine inmiştir. Dünya ekonomisi 2. Dünya Paylaşım Savaşından sonra ilk kez tüm dünya genelinde küçülmektedir.

Tüm geri bıraktırılmış ülkelerde olduğu gibi ülkemiz bu krizin sonuçlarını çok daha ağır yaşamaktadır. Ekonomideki genel daralmanın imalat sanayine, vergi gelirlerine, istihdama, tüketim ve yatırım harcamalarına yansıması devasa boyutlardadır.

Türkiye krizle birlikte, yani son altı ayda ekonominin küçülme/daralmasında dünya ikinciliği sırasına yerleşmiştir. 

Krizin en çok etkilediği alan imalat sanayidir ve buradaki gelişmeler mesleki çalışma alanlarımız içine girdiği için bizi fazlasıyla ilgilendirmektedir.

Merkez Bankasının imalat sanayi işyerlerinde yaptığı ankete göre son 3 ayda sanayi işyerlerinin % 68‘inde üretim, % 72‘sinde sipariş miktarı azalmış bulunmaktadır.

İmalat sanayi toplam üretiminde ise % 30‘lara varan bir düşüş söz konusudur. Toplam sanayi üretiminde ise bu rakam % 3 5‘lere çıkmaktadır.

Sanayide işsizlik oranı % 20‘lere ulaşmış olup bu durum üyelerimizi de kapsamaktadır.

Durumun vehameti önümüzdeki günlerde daha da dramatik yaşanmaya gebedir. Çünkü ülkemizde son 30 yıldır uygulanan neo liberal politikalarla kaynaklarımız ağırlıklı olarak hizmet ve finans sektörlerine aktarılmış, özelleştirmeler ve yatırımsızlık ile sanayi alt yapımız neredeyse dağıtılmıştır. Sanayide üretimin teşvik edilmemesi sonucunda özellikle ara malı ve yatırım malı üreten sektörler taşeronlaşmaya yönelmiş, ülke sanayisi ithalata bağımlı fason bir yapıya büründürülmüştür.

Bunun sonucunda sürekli artan ithalat giderleri, yüksek cari açık ve yüksek dış borç ile ekonomimizin küresel gelişmelere bağımlılığı daha da artmış, sürekli kriz tehdidi altında kırılgan bir yapıya ulaşılmıştır.

Sevgili Katılımcılar,

Küresel krize kendi birikmiş ekonomik sosyal bunalım öğeleriyle katılan Türkiye‘nin kaynaklarının yeni borç, faiz ödemeleri ile heba edilmesine dur demek gerekmektedir.

Öncelikle ve ivedilikle uluslararası finans kuruluşlarının güdümünde uygulanan üretimi, yatırımı, sanayiyi, bilimi, teknolojiyi, mühendisi ve toplumu dışlayan ekonomik sosyal politikalar terk edilmelidir.

Ülkemizin zengin kaynaklarını ülke, kamu ve toplum lehine değerlendirecek orta ve uzun vadeli yol haritaları çizilmeli,  her alanda ve tüm sektörlerde ulusal planlar oluşturulmalıdır.

Türkiye sanayinin istihdam yaratabilir bir duruma getirilebilmesi, ara mallar üretimine geçilmesi, sanayi KOBİ‘lerinin Ar-Ge ve inovasyonla özgün ürüne yönelebilmesi, ithal girdilerin en aza indirilerek daha yüksek katma değerli bir sektörel yapı değişimine gidilmesi, ancak bu şekilde olanaklıdır.

Ergonomi bilincinin oluşturulması da bir kamu politikası haline getirilmelidir. Bugün geriletilmiş olan sosyal devlet politikalarının yeniden egemen olmasıyla ergonomiye toplumsal ölçekte daha parlak bir gelecek biçebileceğiz.

Sözlerime son verirken, bildiri sunacak ve atölye çalışmalarında yer alacak değerli konuşmacılara, Düzenleme, Danışma ve Yürütme Kurulları ile Sekretaryaya, İzmir Şube Başkanı, Yönetim Kurulu ve çalışanlarına, Odamız Meslek Dalı Komisyonları ve Meslek Dalı Ana Komisyonunda görev alan Endüstri Mühendisi meslektaşlarımıza ve bütün delege ve izleyicilere içtenlikle teşekkür ediyorum.

"Her şey insan için" diyerek hepinize saygılar sunuyor, EİM Bahar Konferanslarımızın, ergonomiye ilişkin toplumsal bilinç oluşturmada katkılar sunmasını diliyorum.

Genel Merkez Kaynaklı Haberler »

13.04.2009 tarihinden itibaren 2580 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBE
MEŞRUTİYET CADDESİ NO:19 KAT:4-5 KIZILAY - ANKARA
TEL: (+90) 312 4252141   FAKS: (+90) 312 4178781
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri