ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

01 Mayıs 2024 Çarşamba    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 DÜNYA SU FORUMU TÜRKİYEDE, DİKKAT HIRSIZ VAR! SUYUMUZA SAHİP ÇIKALIM!

    Yayına Giriş Tarihi: 13.03.2009  Güncellenme Zamanı: 13.03.2009 10:23:47  Yayınlayan Birim: KOCAELİ ŞUBE  
 

Suyun; tekeller için kar alanı, bir ticari meta değil, yaşamımızın kaynağı olduğunu ve her insanın ticari bir konu edilmeksizin yaşamsal ihtiyacı kadar olan temiz ve içilebilir suyun bir insanlık hakkı olduğunu haykırmak için, suyun piyasa koşullarında değil kamusal planlanmasını savunmak için, satılacak suyumuz yok!!! Hırsızlar defolun… 15 Mart Pazar Günü Kadıköy ‘de Suyun Ticarileştirilmesine Hayır !! mitinginde olacağız. Tüm Kocaeli halkını yaşamsal ihityacımız olan ‘Suyumuza ve Geleceğimize Sahip Çıkmaya ‘çağırıyoruz.

DÜNYA SU FORUMU TÜRKİYEDE,

DİKKAT HIRSIZ VAR! SUYUMUZA SAHİP ÇIKALIM.

 

Su, doğal yaşam için en temel ihtiyaçlardan biridir. Ancak, su kaynaklarının dünya üzerinde eşitsiz bir dağılım göstermesi,  artan nüfusla birlikte tükenmeye başlaması, kullanılabilir-içilebilir-temiz suya erişimde yaşanan sorunlar, su yoksulluğunu ve yoksunluğunu ortaya çıkarmaktadır. Dünya üzerinde 1.2 milyar insan güvenilir içme suyundan yoksun yaşarken, 2.4 milyar insan da sağlık koşullarına uygun suya erişemiyor. Her gün çoğunluğu çocuk ve yaşlılardan oluşan 14 ile 30 bin arasında insan temiz suya ulaşamamaktan kaynaklı ve önlenebilir hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.

 

Bütün bu bölgesel eşitsizliklere bir de son yılarda doğanın dengesinin bozulması sonucu ortaya çıkan ‘ küresel ısınma‘nın  ortaya çıkardığı susuzluk tehditi eklenince insanların ve tüm canlıların yaşamlarını idame ettirebilmek için gerekli olan  temiz suya ulaşma hakkı daha da risk altına giriyor.

 

Uluslar arası tekeller için ise ‘SU‘ kıtlığı sorunu yeni ve karlı  bir Pazar alanını işaret ediyor.

21. yüzyılın enerji ve su savaşları yüzyılı olacağını öngeren  Dünya Bankası yetkilerine göre ‘SU‘ insanların için yaşamsal bir ihtiyaç değil ekonomik bir maldır. ‘ Su Piyasalarını ‘ şekillendirmek üzere kurulan Dünya Su Konseyi ; DB, IMF, Su Tekellerinin Başkanları ve ülkelerdeki ilgili bakanlıklardan oluşuyor. Bu Konsey 1997 Fas, 2000 Hollanda ,2003 Japonya, 2006 Meksika olmak üzere düzenlediği 4 adet Dünya Su forumunda ülkelerin tatlı su kaynaklarının su tekellerine açılması görüşülüyor. Dünya Su forumuna ev sahipliği yapan her ülkede Suyun Ticarileştirilmesinin hızlandığı biliniyor.

 

Suyun ticarileştirlimesinin halka yansımasını görmek için birkaç ülkeden örneklere bakmak yeterli Örneğin;

  • Bolivya da suya % 200 zam yapıldı. Asgari ücretin 100 dolar olduğu ülkede su faturaları 20 dolara yükseldi.
  • İngiltere‘ de 1990 larda başlıyan suyun özelleştirlmesinde suya %150 -400 arası zam yapıldı, bazı bölgelerde dizanteri vakaları 6 kat arttı.
  • Meksika ‘da su dağıtım şebekeleri özelleşti ve ilk hamle % 20 lik su zammı oldu ve musluktan akan su içilebilir özellikte bile değildi.
  • Arjantin de su dağıtım şebekeleri özelleşti ve su  fiyatları %200 arttı.
  • Güney Afrika daki özelleştirme sonucu su ücretleri asgari ücretin 2/3 üne ulaştı . su faturalarını ödeyemeyenlerin suyu kesilince Kwa-Zulu Natal kentinde kolera salgını yaşandı ve 240 insan yaşamını yitirdi. 200 bin kişi hastanede tedavi gördü.
  • Yine Güney Afrika da Sheonant nehrinin satılası ile nehir kenarında balık avlayan çamaşırlarını yıkayan köylüler tutuklandı.

 

Bunlar Suyun Ticarileştiği ülkelerden sadece bazıları...                   

 

 Dünya Su Konseyinin ‘su  kıtlığı‘  konusundaki reçetesi ise suyun özel şirketlere devri ve su ücretlerinin arttırılması.

Dünya Su konseyi, su tasarrufu  yapmanın  en  önemli yolu fiyatların arttırılması olarak görüyor  ve insanların suya yeterince para ödemedikleri için suyu tasarruflu kullanmadıklarını iddia ediyor.

 

 

 

Suyun Ticarileştirildiği tüm ülkelerde de yaşanan bu  kademeli ücretlendirme uygulaması geçtiğimiz yıl İSU tarafından yapılan 10 ton üstü kullanımda ise % 51‘lik su zammını İSU Genel Müdürü ‘ Biz çok kullanana çok zam yaparak su tasarrufu sağlamaya çalıştık ‘ şeklinde savunmuştur. Bu savunma  Dünya Su Konseyi metinlerindeki su tasarruf tedbirleri satırlarından alınmadır.

 Kocaeli su meclisi zamlar ile ilgili dava açmış ve yine aynı konulu açılan başka bir davada Danıştay 8. Dairesi, İSU tarafından yapılan zamları onaylayan Kocaeli İdare Mahkemesinin Kararını bozarak yeniden görüşülmesi üzere  davayı Kocaeli İdare Mahkemesine tekrar göndermiştir.

 

Kocaeli su meclisi olarak zamın ilk yapıldığı zamanlarda da bu zamların "Suyun Ticarileştirilmesinin" ön adımları olduğu ifade etmiş idik. Dünya Su Konseyi suyumuzun Ticarileştirilmesi konusunda daha büyük bir adım atarak, 5. Dünya Su Forumu, 16-22  Mart tarihleri arasında İstanbul‘da toplanıyor.

 

Biliyoruz ki; bu forumda temiz ve içilebilir suya ulaşmadığı için ölen insanların ölmesini nasıl engelleyebilecekleri konuşulmayacak.  Dünya Su Konseyine göre ‘su‘ yaşamsal bir ihtiyaç değil sahip olmak isteyenin bedelini ödemesi gereken bir metadır. Bu forumun amacı Türkiye ve Ortadoğu‘nun tatlı su kaynaklarını su tekelerine açmaktır.

 

5. Dünya Su Forumu‘nun halka faturası; su dağıtım şebekelerinin özelleşmesi , su fiyatlarına gelen fahiş zamlar ve suyun niteliğinin azalması , dere ve nehirlerimizin satılması ve yüzyıllardır yerleşim yerlerimizin kenarlarından akan suyun bir su tekelinin özel mülkiyetine geçmesidir.

 

Bu açıkça hırsızlıktır!!!!

 

Tarihin gördüğü en büyük hırsızlık!!!

 

Suyumuzu ticarileştirmeye gelen bu tarihin en büyük hırsızlarına karşı bizlerde ;

 

Suyun; tekeller için kar alanı, bir ticari meta değil, yaşamımızın kaynağı olduğunu ve her insanın ticari bir konu edilmeksizin yaşamsal ihtiyacı kadar olan  temiz ve içilebilir suyun bir insanlık hakkı olduğunu haykırmak için, suyun piyasa koşullarında değil kamusal planlanmasını savunmak için, satılacak suyumuz yok!!!

Hırsızlar defolun...

 

15 Mart Pazar Günü Kadıköy ‘de Suyun Ticarileştirilmesine Hayır !! mitinginde olacağız.

Tüm Kocaeli halkını yaşamsal ihityacımız olan ‘Suyumuza ve Geleceğimize  Sahip Çıkmaya ‘çağırıyoruz.

 

 

KOCAELİ  SU MECLİSİ

Kocaeli Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

13.03.2009 tarihinden itibaren 3116 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBE
KÖRFEZ MAH. İZZET UZUNER SK. NO:14 İZMİT - KOCAELİ
TEL: (+90) 262 3246933   FAKS: (+90) 262 3226647
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri