ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

19 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
YEREL ÖĞRENCİ KURULTAYI
SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

    Yayına Giriş Tarihi: 12.03.2009  Güncellenme Zamanı: 12.03.2009 15:49:24  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 12.03.2009 15:44:27

Üniversite - Sanayi - Toplum İlişkisi ve Mühendislik Eğitimi

3 Mart 2009 tarihinde İzmir’de Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Akdeniz Konferans Salonunda bölgemiz üniversitelerinin de katkılarıyla gerçekleştirilen “Üniversite, Sanayi – Toplum İlişkisi ve Mühendislik Eğitimi” ana temalı Yerel Öğrenci Kurultayı 4 konuşmacı ile düzenlenen bir panel ve sonrasında soru-cevap ortamında yapılarak gerçekleştirilmiştir. Kurultaya yaklaşık 40 öğrenci katılmıştır.

Oturum Başkanlığını MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Melih YALÇIN‘ın yaptığı kurultayda; "Üniversite Mühendislik Eğitimi" konu başlığıyla İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış ÖZERDEM, "Meslek Örgütlerinin Üniversite Sanayi Arasındaki Rolü" konu başlığıyla MMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ÖZSAKARYA, "Devrimci Özne Olarak Mühendislerin Özgünlüğü" konu başlığıyla Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet ÖNCÜ, "Öğrencilerin Çalışma Yaşamına Bakışı ve Beklentileri" konu başlığıyla MMO İzmir Şubesi Öğrenci Komisyonu adına DEÜ Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi İrfan İnanç YILDIZ sunumlarını yapmışlardır.

Panelden elde edilen veriler ışığında aşağıda belirtilen görüş ve önerilerin Öğrenci Üye Kurultayına taşınmasına karar verilmiştir.

Türkiye‘deki mevcut eğitim sistemi "işsiz üniversite mezunları" üretmektedir. Son 2 yılda 30‘a yakın "yeni" üniversite açılması, kontenjanların plansız bir şekilde arttırılması ve puan barajının düşürülmesi işsiz üniversiteli sayısını daha da artıracaktır. Böylece mühendislik fakültelerinden mezun olanlar vasıfsız mühendisler hatta ara teknik elamanlar haline dönüşecektir. Bunun yerine ülke sanayinin gerek duyduğu elemanları yetiştirmeli, gereksinim doğrultusunda eğitim kadrosu, kütüphane, derslik, laboratuar, yurt altyapısı nitelik ve nicelik yönünden yeterli hale getirilmelidir.

Gelişmekte olan ülkelerin gelecekleri, sermaye gruplarının baskılarıyla ortaya çıkan özelleştirme ve rant ekonomisini egemen kılma uygulamalarıyla ipotek altına alınarak maalesef karartılmaktadır. Uluslararası sermayenin istemlerine uygun olarak enerjiden haberleşmeye, eğitimden sağlığa, tarımdan sosyal güvenliğe kadar tüm alanlarda IMF patentli sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda yapısal değişim programları uygulanmaktadır. Bunun sonucunda da,  ülkemizde giderek artan bir hızla sanayi yatırımı azalmakta, çiftçi tarladan uzaklaşmakta, işsizlik oranı büyümekte, çıkan krizlerin sık ve dayanılmaz boyutları yoksullaşma sürecini kronik hale getirmektedir

Ülke sanayisinin, teknolojiyi ithal ederek montaja dayalı üretim modeli yerine; toplumsal ihtiyaçları dikkate alarak üretim yapan bir anlayışa sahip olması gerekmektedir. Üniversiteler ise sanayinin taleplerini karşılamanın yanında toplumun ihtiyaçlarını da karşılayacak eğitim yapmalıdır. Yetişen mühendislerin sadece çalışma hayatında değil toplumsal yaşamda da faydalı ve verimli olmaları ancak bu şekilde, sağlıklı bir üniversite-sanayi-toplum ilişkisi ile sağlanması gerekmektedir.

Kapitalist üretim sistemi, özünde verimsiz ve mühendislik esaslarına aykırı bir sistemdir. Bugün içinde bulunduğumuz sistemde işsizlik oranları yükselmekte,   büyüme oranları sıfıra doğru gitmektedir, demek ki özel girişimcilik dünyanın en verimsiz sistemidir. Kamudan özel sektöre geçildiğinde toplumsal kayıplar ortaya çıkmakta ve bu toplumsal sabotaj olarak nitelendirilmektedir.

Mühendis, toplumsal anlamda devrimci bir özne olmalıdır. Bu yüzden daha önce hiç denenmemiş ve hiç akla gelmeyen bir şekilde herhangi bir sorunu nasıl çözebileceğini düşünen ve sürekli olaylara bu şekilde yaklaşan bir birey olmalıdır.

Devrimci özne olmak bu noktada, üretimin baltalandığını, verimsiz bir üretim sisteminin olduğunu görüp, buna karşı örgütlenebilmek demektir. Bu TMMOB‘nin 1965‘lerden başlayıp, 1980‘lere kadar süren dönemde, örgütsel olarak geçirdiği dönüşümü içerisinde ifade edilmiştir. Yani, mühendisliğin sorumluluklarının ve çıkarlarının, toplumun çıkarlarıyla örtüştüğünü ve bunların birbirleriyle zıt olamayacağı açıktır. Bu durumda devrimci mühendis olmak emek lehine sınıfsal pozisyonunuzu değiştirmektir. TMMOB, mühendislerin ve bütün teknisyenlerin, işçi ve emekçi sınıflarının yanında sınıf bilinciyle mühendisliğin ne anlama geldiğini kendine ifade etmiş bir örgüt olarak tanımlamıştır.

­Üniversitelerin durumuna gelince, devlet üniversitelerindeki yetersizliğin temelinde üç ana neden vardır. Birincisi ülkemizde her konuda olduğu gibi istenen yere para bulunabilmekte ama üniversiteye bulunamamasıdır. İkincisi devlet üniversitelerinde ücret politikaları deneyimli teknisyen, öğretim elemanı istihdamını ve laboratuar çalışmalarını imkânsızlaştırılmasıdır. Üçüncüsü lise havasına büründürülmüş olan üniversitelerde kapasiteler üstü sınıflarda eğitim verilmeye çalışılmasıdır. İyi bir mühendislik eğitiminin amacı doğru bilgi ve çözüm becerisinin zihinde uzun süre kalacak şekilde öğrenciye verebilmektir. Bu amaçla gözlemsel öğrenimle teorik öğrenimin doğru bir şekilde harmanlanması gerekmektedir. Hangi meslek olursa olsun düşünme alışkanlığı kazanmamış ve sebep sonuç ilişkisini bilgiye bağlı olarak doğru kurmayan mühendisler gerçekte teknisyen seviyesinden öteye gidemezler.

Öğrenci açısından, mühendislik fakültesi öğrencileri, gerek staj yaptığı gerekse de ileride çalışacağı kurumların gelişimine katkıda bulunmayı, monoton olmayan bir çalışma ortamını, yapılan işten keyif almayı, ekonomik ve sosyal rahatlık içinde yaşamayı, teknik bilgilerini verimli bir şekilde değerlendirebilecekleri organizasyonlarda yer almayı beklemektedirler. Fakat yaşanan krizler ve dayatılan ekonomik politikalar ile geleceğe güven içinde bakamayan mühendislik fakültesi öğrencilerinin büyük bir kısmı gelecek kaygısı taşımaktadır.

Çalışma hayatı, bireysel mülk edinmenin ekonomik karşılığı olarak değil, bireysel ve toplumsal üretim-gelişim sürecinin bir parçası olarak algılanmalıdır. İlköğretimden başlayarak eğitim sürecinin bütün aşamalarında "rekabetçi" bir anlayışla yetiştirilen bireyler, çalışma hayatında da rekabetçi anlayışla davranmaktadır. Oysaki bunun yerine "dayanışmacı" , "paylaşımcı" bir anlayışın savunulması gerekmektedir.

Bazı okullarda görecelilik gösterse de genel olarak bakıldığında tüm üniversitelerin ortalaması alındığında eksikleri bol olan, kısıtlı ve ezbere dayalı bir eğitim sisteminden geçerek, teknik alt yapısı da oldukça zayıf fakültelerden mezun olan mühendisler, hayatlarını devam ettirmek için iş bulmak zorunda olduklarından donanımlarını, entelektüel birikimlerini, yabancı dil bilgilerini kendi olanaklarıyla geliştirmek zorundadırlar.  

12 Eylül dönemi neticesinde , sosyal alanlarda, demokrasi alanında, eğitim alanında  alt-üst olmuş bir toplumun içerisinde; ezbere dayalı olan bir eğitim sistemiyle ve anti-demokratik yönetim biçiminde var olan bütün küresel kapitalizmin her türlü saldırısına açık olan bir ortamda siyasi iktidarların her türlü baskısına maruz kalan tüm bireyler gibi mühendisler de ülkemizde yok sayılarak, mühendislerin yerine mühendis yetkisiyle donatılmış, yasal düzenlemelerle çeşitli yetkiler tanınmış ara teknik elemanlar yetiştirmeye çalışılmaktadır.

İş yaşamındaki mühendislerin meslek örgütlerine üye olması gerekliliği ile birlikte meslek örgütlerinde yapılan çalışmalarla mühendisler; hem eğitim sistemine hem de sanayi ve üretim politikalarına müdahale ederek emekten yana bir politika üretilmesine katkıda bulunmaya gayret göstermelidir.

Taleplerimiz:

  • 5510 sayılı SSGSS ile üniversite öğrencilerinin zorunlu stajlarında dekanlıklar tarafından yapılması öngörülen stajyerler için iş güvenliği sigorta priminin tam prim olarak ödenmesi ve uygulamalardaki aksaklıkların ivedilikle giderilmesi gerekmektedir.
  • Üniversiteler bilimsel, modern, demokratik ve özerk olmalı; üniversitelerde verilen eğitim parasız olarak devlet tarafından karşılanmalıdır.
  • İstihdam olanakları ve Türkiye‘nin ihtiyaç duyduğu meslek dalları dikkate alınmadan plansızca üniversite açmak ya da kontenjan arttırmak yerine ülkemizin içinde bulunduğu durum göz önünde bulundurularak eğitimin niteliğinin yükseltilmesi ve üniversitelerdeki teknik açığın kapatılması için adımlar atılmalıdır.
  • Eğitim kurumlarının devletin ideolojik aygıtı olduğunun bilincinde olarak eğitim sistemi-birey-toplum ilişkisi, ulusal çaptaki tüm demokratik kitle ve meslek örgütleri tarafından irdelenmelidir.
  • İş yaşamındaki mühendisler ve mühendislik öğrencileri meslek odalarına üye olmalı, hem topluma hem sanayiye hem de eğitim sistemine müdahil olmalıdır. Böylelikle toplumda nesne değil özne konumuna geçmelidir.
  • Şube öğrenci komisyonları ile şube meslek komisyonları birbirleri ile iletişim halinde olmalıdır. Meslek komisyonlarının öğrencilerin farkındalıklarını arttıracak şekilde eğitim-seminer dizisi yapması oda-öğrenci üye ilişkilerini geliştirecek bir yöntem olarak kullanılmalıdır.
  • Öğrenci üyelerin, oda çatısı altında toplumsal duyarlılığı arttırmaya ve kişisel gelişimi sağlamaya yönelik etkinlikler düzenlemesi özendirilmelidir.

 MMO İZMİR ŞUBE ÖĞRENCİ ÜYE KOMİSYONU

Güncellenme Zamanı: 12.03.2009 15:45:29
Güncellenme Zamanı: 12.03.2009 15:46:35

İzmir Şube Kaynaklı Haberler »

12.03.2009 tarihinden itibaren 2518 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri