ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

29 Nisan 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 V.ULUSAL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KONGRE - SERGİSİ

    Yayına Giriş Tarihi: 11.03.2009  Güncellenme Zamanı: 01.04.2009 11:33:34  Yayınlayan Birim: ADANA ŞUBE  
 

Oda Merkezi adına Adana ve Gaziantep Şube tarafından 16 – 18 Nisan 2009 tarihlerinde, Çukurova Üniversitesi, Mithat ÖZSAN Amfisi' nde " V.Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Kongres-Sergisi" yapılacaktır. İş Sağlığı ve Güvenliği; emeği ile geçinen, yani çalışan insanları ilgilendiren bu kavramdır. Bu kavramlara verilen önem ülkeden ülkeye değişmektedir. Ayrıca ülkelerin gelişmişlik düzeyleriyle, toplumlar ve toplumu oluşturan bireylerin eğitim, kültür ve bilinç düzeyleriyle doğrudan ilgilidir. Gelişmiş ülkeler yasal önlemlerle, toplumsal eğitim ve bilinçlendirme ile sorunun çözümü yönünde oldukça mesafe katetmişlerdir. Oysa bizim gibi sanayileşmesini tamamlayamamış, sanayici ve demokrasi kültürü gelişmemiş, eleştiri, öneri ve denetim sistematiklerinin gelişmediği ülkelerde yara kanamaya devam etmektedir. Sorunun çözümünün; İlgili tarafların (devlet-işveren-işçi) bir araya gelip, her şeyin odağına insanı koyan bir anlayış çerçevesinde hareket etmeleriyle, İşyerlerinde "önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği" anlayışıyla hareket edilerek tüm süreçlerde birinci önceliğin İş Sağlığı ve Güvenliğine verilmesiyle, "Yanlış olan neydi?" ile ilgilenen reaktif yaklaşımlar yerine "Nelerin yanlış gidebileceğini" araştıran, önceden öngören, "Daha başka neler olabilir?" sorusuna yanıt arayan risk yönetiminin, yani proaktif yaklaşımların öne çıkarılmasıyla, çözülebileceğine inanmaktayız. AB sürecine dönük olarak 4857 sayılı İş Yasası ile birlikte Ülkemizdeki İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı da yeniden değişmiş, bu alanda çok sayıda yönetmelik yayınlanmış ve bir kısmı yürürlüğe girmiştir. Ancak uygulamada diğer alanlarda olduğu gibi belirsizlikler yaşanmaktadır. Kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla bu ekonomik ve toplumsal sorunu her boyutuyla bir kez daha tartışıp ortaya çıkan çözümleri ilgili yetkililerin bilgisine sunmak, kamuoyu oluşturmak görevimizdir. Bu sebeple TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak; bir meslek örgütü olmanın sorumluluk ve bilinciyle; 1.sini 2001, 2.sini 2003‘ te ve 3. sünü 2005‘ te düzenlediğimiz, 4. sünü 2007‘ de Adana Şubemiz sekreteryalığında gerçekleştireceğimiz bu büyük buluşmada amacımız; bu alandaki çabalara destek vermek, tartışma platformları oluşturmak ve kanayan yaranın iyileştirilmesini sağlamaktır. Amaçlarımızın gerçekleşmesi doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bu Kongrede de bizlere desteğini esirgemeyen kurum, kuruluş, firma ve kişilere bir kez daha teşekkür ederiz. Düzenleme Kurulu

 SUNUŞ

 

İş Sağlığı ve Güvenliği; emeği ile geçinen, yani çalışan insanları ilgilendiren bu kavramdır. Bu kavramlara verilen önem ülkeden ülkeye değişmektedir. Ayrıca ülkelerin gelişmişlik düzeyleriyle, toplumlar ve toplumu oluşturan bireylerin eğitim, kültür ve bilinç düzeyleriyle doğrudan ilgilidir.

Gelişmiş ülkeler yasal önlemlerle, toplumsal eğitim ve bilinçlendirme ile sorunun çözümü yönünde oldukça mesafe katetmişlerdir. Oysa bizim gibi sanayileşmesini tamamlayamamış, sanayici ve demokrasi kültürü gelişmemiş, eleştiri, öneri ve denetim sistematiklerinin gelişmediği ülkelerde yara kanamaya devam etmektedir.

Sorunun çözümünün;

İlgili tarafların (devlet-işveren-işçi) bir araya gelip, her şeyin odağına insanı koyan bir anlayış çerçevesinde hareket etmeleriyle,

İşyerlerinde "önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği" anlayışıyla hareket edilerek tüm süreçlerde birinci önceliğin İş Sağlığı ve Güvenliğine verilmesiyle,

"Yanlış olan neydi?" ile ilgilenen reaktif yaklaşımlar yerine "Nelerin yanlış gidebileceğini" araştıran, önceden öngören, "Daha başka neler olabilir?" sorusuna yanıt arayan risk yönetiminin, yani proaktif yaklaşımların öne çıkarılmasıyla, çözülebileceğine inanmaktayız.

AB sürecine dönük olarak 4857 sayılı İş Yasası ile birlikte Ülkemizdeki İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı da yeniden değişmiş, bu alanda çok sayıda yönetmelik yayınlanmış ve bir kısmı yürürlüğe girmiştir. Ancak uygulamada diğer alanlarda olduğu gibi belirsizlikler yaşanmaktadır.

Kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla bu ekonomik ve toplumsal sorunu her boyutuyla bir kez daha tartışıp ortaya çıkan çözümleri ilgili yetkililerin bilgisine sunmak, kamuoyu oluşturmak görevimizdir.

Bu sebeple TMMOB Makina  Mühendisleri Odası olarak; bir meslek örgütü olmanın sorumluluk ve bilinciyle; 1.sini 2001, 2.sini 2003‘ te ve 3. sünü 2005‘ te düzenlediğimiz, 4. sünü 2007‘ de Adana Şubemiz sekreteryalığında gerçekleştireceğimiz bu büyük buluşmada amacımız; bu alandaki çabalara destek vermek, tartışma platformları oluşturmak ve kanayan yaranın iyileştirilmesini sağlamaktır.

Amaçlarımızın gerçekleşmesi doğrultusunda geçmişte olduğu gibi bu Kongrede de bizlere desteğini esirgemeyen kurumkuruluş, firma ve kişilere bir kez daha teşekkür ederiz.

 

Düzenleme Kurulu

 

 

Dosyalar

Kongre Katılım Formu (31 KB) (11.03.2009 17:01:20)

Kongre Programı (1316 KB) (30.03.2009 12:05:51)

Düzenleme Kurulu (20 KB) (30.03.2009 13:08:40)

Yürütme Kurulu (19 KB) (30.03.2009 13:09:03)

Danışmanlar Kurulu (23 KB) (30.03.2009 13:09:23)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

Adana Şube Kaynaklı »

11.03.2009 tarihinden itibaren 4075 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBE
GÜZELYALI MAH. ADNAN KAHVECİ BLV. NO : 37/A 01170 ÇUKUROVA - ADANA
TEL: (+90) 322 2326420   FAKS: (+90) 322 2326419
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri