ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

01 Mayıs 2024 Çarşamba    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 İZGAZ KOCAELİ HALKININDIR

    Yayına Giriş Tarihi: 04.02.2009  Güncellenme Zamanı: 11.02.2009 12:32:05  Yayınlayan Birim: KOCAELİ ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 11.02.2009 12:34:31

4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun geçici-3.maddesine dayanarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nce 18.04.2008 tarih ve 214 sayılı Karar’a dayanılarak İZGAZ’ın özelleştirme süreci başlatılmıştır. Özelleştirmeye ilişkin ihale ilanı 23 Mayıs 2008 tarih ve 26884 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış, 14 Ağustos 2008 tarihinde yapılan ihale ile de İZGAZ GDF Suez’e satılmıştır.

BASINA VE KAMUOYUNA

  

4646 Sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu‘nun geçici-3.maddesine dayanarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi‘nce 18.04.2008 tarih ve 214 sayılı Karar‘a dayanılarak İZGAZ‘ın özelleştirme süreci başlatılmıştır. Özelleştirmeye ilişkin ihale ilanı 23 Mayıs 2008 tarih ve 26884 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanmış, 14 Ağustos 2008 tarihinde yapılan ihale ile de İZGAZ GDF Suez‘e satılmıştır.

 

İZGAZ‘ın özelleştirilmesinin yasal dayanağının bulunmamasının yanında, doğalgaz dağıtımı gibi kamusal bir hizmet kamu veya mahalli idarelerce yürütülmesi ve özelleştirilmemesi gerekirdi.

Çünkü

•Ø Doğalgaz, niteliği gereği sınırlı ve kıt enerji kaynaklardandır. Kişilerin bu enerjiden ihtiyaçları doğrultusunda, eşit bir şekilde yararlandırılmaları gereken temel kamu hizmetleri arasındadır ve sosyal devlet ilkesinin gereklerindendir.  Bu yönüyle; ülke yurttaşlarına doğalgazın temini ve dağıtım şebekelerinin mutlaka kamu idaresinin tasarrufunda, gözetim ve denetimi altında bulundurulması bir zorunluluktur.

•Ø Şehir içi doğalgaz dağıtım şebekeleri de, fiziki ve ekonomik imkânsızlık gibi nedenlerle, doğal tekel konumundadır ve temel bir kamu hizmetinin, kullanıcı yurttaşlara ulaştırılmasının tek altyapısını oluşturmaktadır. Doğal gaz iletim ve dağıtım alt yapısının mutlaka kamu idaresinin mülkiyetinde olmalı ve özel mülkiyete konu yapılmamalıdır. Bu haliyle yapılan özelleştirme; diğer tüm menkul ve gayrimenkuller yanında, dağıtım alt yapı tesislerinin mülkiyeti de devretmek demektir. Gaz dağıtım şebekelerinin mülkiyetinin dağıtım şirketlerine bırakılması, doğal bir tekel olan altyapının kamunun elinde çıkarılması mülkiyetle ilgili düzenlemelerle de çelişki oluşturmaktadır

•Ø Bilindiği üzere mülkiyet, süresiz bir hak olup, dağıtım şebekelerinin mülkiyetinin lisans sahibi doğalgaz dağıtım şirketlerine bırakılması, lisans süresi sonunda, o şehirdeki dağıtım şebekesi sorununu gündeme getirecektir. İkinci bir doğalgaz şebekesinin kurulmasının da fiziki ve ekonomik olarak imkânsız olduğu açıktır.

•Ø Doğalgaz gibi kamunun temel ihtiyaçlarından olan bir enerji dağıtım şebekesinin mülkiyetinin, kamu idaresinde kalması gerekliliği birlikte değerlendirildiğinde; mülkiyetin devrini de içeren İZGAZ özelleştirmesinin kamu yararına ve hukuka aykırı olduğu açıktır.

Ancak AKP Hükümeti ve Büyükşehir Belediyesi tüm bunları görmezden gelerek özelleştirmeyi yapmış şimdi de tanışma ve devir işlemlerini başlatmıştır.

 

Kocaeli Özelleştirme Karşıtı Platformu olarak tüm özelleştirmelerin kamu kaynaklarını yağmalamak anlamına geldiğini defalarca ifade ettik. Bizler Kocaeli halkının sahibi olduğu İZGAZ‘ın piyasanın kar hırsına terk edilmesini, halka karşı işlenmiş bir suç olarak görmekteyiz ve bu suça karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.

 Bu özelleştirme de karlı çıkan tek bir taraf vardır o da GDF Suez firmasıdır. Peki bu firma nasıl bir firmadır?

GDF Suez‘in ortaklarından Gas De France‘ın  %34,6‘sı Fransız Devletine ait, enerji ve su alanında giderek tekel niteliğine kavuşan bir firmadır. Diğer ortak Suez ise bugüne kadar dünyanın birçok yerinde Dünya Bankası‘nın da yardımı ile su kaynaklarını satın almış bir firmadır. Bu ülkelerin başında, Güney Afrika, Endonezya, Hindistan, Filipinler, Arjantin gibi ülkeler gelmektedir. Bu ülkelerde suya yaptığı aşırı zam ve barajlar ile halkın kullanılabilir temiz suya ulaşmasını engellemiştir. Güney Afrika‘da bu nedenle 2002 sonrasına 260 kişi koleradan ölürken, 200.000 kişi de kirli su kullanmak zorunda kalarak çeşitli hastalıklara yakalandılar.

Suez şirketi özelleştirme yolu ile aldığı ihaleler sonunda su ve enerji de %700 varan zamlar yapmış, halkın yağmur ve akarsu gibi kaynakları kullanmasını engellemiş halk düşmanı bir şirkettir.

 

İZGAZ‘ın GDF Suez‘e devri ile birlikte;

•Ø İZGAZ çalışanları  işini kaybedecek, daha düşük ücretle işin niteliğine uygun olmayan eleman istihdam edilecek.

•Ø Birim hizmet amortisman bedeli adı altında faturalara ilave ücretler getirilecek.

•Ø Abonenin borcunu ödeyememesi durumunda sözleşme iptalinden kaynaklanan mağduriyetler oluşacaktır.

•Ø Düşük kar getireceği düşünülen yerleşim alanlarına yatırım yapılmayacaktır.

•Ø Doğalgaz kullanımında güvenlik riskleri oluşacaktır.

•Ø İZGAZ‘ın elde ettiği kazanç kamu yerine bir şirketin kasasına girecektir.

•Ø İZGAZ‘ın devri ile Kocaeli halkı daha pahalı gaz, daha niteliksiz hizmet alacaktır.

 

Bu nendenler ve pek çok ülkede ölümlere neden olmuş bir şirkete İZGAZ‘ın satılması halka ihanettir.

 

GDF SUEZ DEFOL BU MEMLEKET BİZİM!

Kocaeli Özelleştirme Karşıtı Platform

20.01.2009

Kocaeli Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

04.02.2009 tarihinden itibaren 3744 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBE
KÖRFEZ MAH. İZZET UZUNER SK. NO:14 İZMİT - KOCAELİ
TEL: (+90) 262 3246933   FAKS: (+90) 262 3226647
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri