ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

01 Mayıs 2024 Çarşamba    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 II. BAKIM TEKNOLOJİLERİ KONGRESİ VE SERGİSİ YAPILDI

    Yayına Giriş Tarihi: 01.09.2008  Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 16:26:40  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

II. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi, Makina Mühendisleri Odası adına Denizli Şubesi yürütücülüğünde 11-14 Mayıs 2005 tarihleri arasında Denizli Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

II. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi, Makina Mühendisleri Odası adına Denizli Şubesi yürütücülüğünde 11-14 Mayıs 2005 tarihleri arasında Denizli Kongre ve Kültür Merkezi‘nde gerçekleştirildi.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ‘ın II. Bakım Teknolojileri Kongre ve Sergisi"ni Açış Konuşması yazının devamındadır.

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ‘IN
"II. Bakım Teknolojileri Kongre ve Sergisi"ni Açış Konuşması
(11.05.2005 Denizli)


Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ, bugün başlayıp 14 Mayıs Cumartesi günü sona erecek olan "II. Bakım Teknolojileri Kongre ve Sergisi"ni açış konuşmasında, Kongre, Kurultay ve Sempozyum düzeyinde bir dizi etkinlik düzenlediklerini, bu etkinliklerle yeni teknolojileri tanıma ve üretilen bilgiyi paylaşmayı, yaygınlaştırmayı hedeflediklerini, demokratik bir işleyişle konunun tüm taraflarını bir araya getirerek bağımsız ve demokratik platformlar oluşturduklarını söyledi.
Oda Başkanı, bu çalışma döneminde 17 ilde 24 adet kongre ve sempozyum düzenlenmesinin programlandığını, Şubat ayından bugüne değin Antalya‘da İklimlendirme Sempozyumu‘nu, Ankara‘da Öğrenci Üye Kurultayı ile III. Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı‘nı, Gaziantep‘te Marka Yönetimi Sempozyumu‘nu, Adana‘da III. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi‘ni gerçekleştirdiklerini; önümüzdeki hafta sonu ise İstanbul‘da İletim Teknolojileri Kongresi ve Sergisi ile Bursa‘da Otomotiv ve Yan Sanayi Sempozyumu‘nu düzenleyeceklerini; bunları Kayseri‘de Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları/Enerji Yönetimi Sempozyumu, Mersin‘de Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi, Konya‘da Makina Tasarımı ve İmalat Teknolojileri Kongresi, Zonguldak‘ta Demir Çelik Kongresi, Samsun‘da Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongresi ve Sergisi, Diyarbakır‘da GAP ve Sanayi Kongresi, Edirne‘de Trakya‘da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu, Kocaeli‘nde Ulusal Kaynak Teknolojileri Kongresi, Eskişehir‘de Ulusal Ölçüm Bilim Kongresi, İzmir‘de Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Sergisi ile Ulusal Hidrolik-Pnömatik Kongresi ve Sergisi, Zonguldak‘ta Endüstri İşletme Mühendisliği Kurultayı etkinliklerinin izleyeceğini ve Aralık ayı ortalarına kadar sürecek olan tüm bu etkinliklerin sonuçlarının, 1960‘lardan beri bağımsız, sanayileşen ve demokratik bir Türkiye özlemiyle iki yılda bir TMMOB adına düzenlenen ve bu dönem 16-17 Aralık 2005 tarihinde Ankara‘da yapılacak olan TMMOB Sanayi Kongresi‘ne taşınacağını belirtti.
Emin KORAMAZ, kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili tüm dallarda olduğu gibi, bakım teknolojileri konusunda da geliştirici ve iyileştirici çalışmalara katkı ve katılımda bulunmayı önemli görevlerinden biri olarak gördüklerini belirtti ve "tüm mesleki uygulama alanlarımızda olduğu gibi, bakım alanında çalışacak üyelerimizin de konularında yeterli bilgi ve deneyime sahip olması gerektiğini savunmaktadır. Lisans eğitiminin meslek içi ve hizmet içi eğitimlerle desteklenmesini, yaşam boyu eğitimi zorunlu görmektedir" dedi. Bakım teknolojileri alanındaki yayın eksikliğini giderecek birçok kitap yayınladıklarını ve düzenlenen seminer ve kurslarla bu alandaki gelişmeleri üyelerine aktardıklarını belirten KORAMAZ, daha sonra "akreditasyon çalışmalarına değindi.
Meslek içi eğitim merkezleri kanalıyla üyelerine yönelik yaptığı eğitim ve belgelendirme hizmetlerinin akredite edilmesi doğrultusunda Personel Belgelendirme Kuruluşu olmak için TÜRKAK‘a da başvurduklarını, TÜRKAK denetimlerinin devam ettiğini, belirten KORAMAZ, "Ülke geneline yayılmış 49 noktada çağdaş eğitim donanımları ve mekanlarda hizmet sunan Meslek İçi Eğitim Merkezlerimiz artık bir okul kimliğine kavuşmuş olup aynı anda 2.200 üyemize hizmet verebilecek bir kapasiteye sahip" olduğunu söyledi.
Üyelerini eğitme ve belgelendirme faaliyetlerinin yanında, "iş sağlığı ve güvenliğine yönelik olarak, tekniğin gerektirdiği araç, gereç ve cihazları kullanarak uzman üyeleri ve teknik görevlileri eliyle basınçlı kapların, kaldırma ve iletme makinalarının periyodik kontrollerini de gerçekleştirmektedir. Yine çevre mevzuatı çerçevesinde Odamızca emisyon ölçümleri yapılmaktadır. Bu amaçla ülke genelinde istihdam ettiğimiz 150‘yi aşkın teknik görevlimiz konu hakkında sürekli hizmet içi eğitimden geçirilmektedir" dedi
ve bu çerçevede yürütülen faaliyetlerin, AB uyum mevzuatları çerçevesinde TÜRKAK‘a aktedite ettirildiğini ve Oda‘nın A tipi muayene kuruluşu olduğunu sözlerine ekledi.
Oda Başkanı konuşmasına şöyle devam etti:
"Bütün bu çalışmalar oldukça önemlidir ve bizlerin geleceğini yakından ilgilendirmektedir. Ülkemizin de imzaladığı Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmaları ve AB anlaşmaları mühendislik hizmetlerinin serbest dolaşımını da kapsamaktadır. Bu anlaşmalar uluslararası mesleki tanınırlığı da zorunlu tutmaktadır.
"Avrupa Birliği ülkelerinde, lisans eğitimi sonrası mesleki gelişmenin sürekliliğini sağlamak için yıllardır birçok çerçeve program uygulanmaktadır. Bu programlar ile eğitim seviyeleri yükseltilmekte, meslek içi eğitim ve yaşam boyu eğitim programlarına büyük kaynaklar aktarılmaktadır. Ülkemizde bu alanda politikalar üretilip uygulamaya geçilmediği müddetçe gelişmiş ülkelerle aramızdaki makas gün geçtikçe daha da açılacak mühendislik hizmetleri gelişmiş ülkelerden ülkemize tek yanlı olarak akacaktır."
Oda Başkanı daha sonra Bakım Teknolojileri Kongresi‘nin örgütleniş süreci ve konunun içeriğine ilişkin şu görüşleri dile getirdi:
"Bakım Teknolojilerine ilişkin kongre düzenleme fikri, ilk kez 4 yıl önce Odamız danışma kurullarında gündeme alınmıştı. İki yıla yaklaşan bir hazırlık süreci sonunda 16-19 Ekim 2003 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 1. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi gerçekten amacına ulaştı. Bakım teknolojileri konusunda çalışma yapan öğretim üyesi, mühendis, teknisyen, yazılımcı ve uygulayıcılar ülkemizde konusunda ilk kez düzenlenen bu etkinlikte, bilgi ve deneyimlerini paylaşma, sorunlarını tartışma ve taleplerini yetkililere ve kamuoyuna iletme olanağı buldular.
"Bu yılki kongrenin amacı süreklilik vurgusuyla birlikte anlam kazanmaktadır. Bu yılki kongremizde de bakım teknolojilerine ilişkin teorik ve pratik bilgi birikimi paylaşılacak, olası dil farklılıkları giderilerek ortak bir terminoloji oluşturulacak, yöntemler, cihazlar sergilenecek, somut uygulamalar sonucu oluşan kazanımlar belirlenecek, "Bakım" kavramı ve bakım bilinci geliştirilecek, güvenli, ekonomik ve çevreye duyarlı bir çalışma ortamının hazırlanmasına ve ülke sanayisine katkı konulmuş olacaktır.
Sevgili katılımcılar,
"Teknolojideki gelişmelerin takibinin artık vazgeçilmez olduğu, işletme maliyetlerinin arttığı, rekabetin uluslararası planda kızıştığı günümüzde "görünmez üretim" olarak bakım teknolojileri doğrudan üretici güç konumunda devreye girmektedir. Proses zamanlarını kısaltmanın, üretim risklerini azaltmanın, gereksiz stok maliyetleri oluşturmamanın yolu bakım proseslerinin gerektiği gibi oluşturulmasından geçmektedir.
"Makinaların ve tesislerin arızasız, sorunsuz, verimli ve uzun ömürlü çalıştırabilmesi, üretiminin aksamaması, sağlıklı ve programlı bir bakım politikası ile mümkün olacaktır.
"Düzenli ve planlı bakım yapılması durumunda; makina ve tesis kendinden beklenen fonksiyonları yerine getirecek, makina ve tesisin ömrü imkanlar oranında uzatılmış olacaktır.
"Yapılan planlı bakım sonucunda, hem işletme hem tesis hem de ülke ekonomisi çok büyük kazanç sağlayacaktır.
"Ancak ülkemizde bu konuda gerekli bilinç oluşturulamamış olup "arıza sonrası arızanın giderilmesi ve arıza ile birlikte bakım yapma" anlayışı yaygındır. Ülke geneline bakıldığında makina, tesis, bakım-onarım ekiplerinin öğrenim düzeyi düşüktür. Büyük işletmelerin dışında bakım mühendisi istihdam edilmemektedir.
"Öte yandan, makina ve cihazların ülke genelinde kullanımı, yaygınlığı, dış kaynaklı makina-cihaz-tesisin ülkemize girmesi, ithalatçı firmaların yaygın bakım ve servis ağının, yeterli yedek parça stokunun olmaması sonucunda ülkemiz ciddi ekonomik kayıplara uğramaktadır.
"Bütün bu olumsuzlukların aşılması için planlı ve örgütlü bakım şarttır. Planlı, konusunda bilgili ve tecrübeli ekiple yapılan bakım; iş güvenliğinin yanı sıra enerji tasarrufu ve çevre açısından da önem taşımaktadır. Kısacası konu, kendi özgün çerçevesinin ötesinde ekonomik-sosyal bir çerçeve içinde de ele alınmak durumundadır.
"Bu hususlar yanında, konumuzun kültürel formasyon oluşturma ve yayma boyutu olduğunu da saptamak durumundayız. Böylece, sanayi, enerji, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, insan ve ulusal çıkarlar arasında daha sağlıklı bağlar kurabileceğiz. Yine böylece kaynak israfına neden olan bakım sorunlarının, çağdaş işletmecilik anlayışıyla ele alınması, kayıp ve fazla giderlerin önlenmesi veya en alt düzeye çekilebilmesi mümkün olabilecektir
Değerli katılımcılar,
Kongremizde, Bakım Teknolojilerinin bir dizi özgün yanlarını irdeleme fırsatı bulacak, konu hakkında ülkemizde yürütülen çalışmaları gözden geçirecek, gelecekte izlenmesi gereken politikaları oluşturmaya çalışacağız. Bu politikaların ekseninde sanayimizin, bilim ve teknolojimizin toplum yararına geliştirilmesi ile sağlıklı bir çevre yaratımı hedefleri bulunmalıdır.
Bu noktada;

· Bakım Yönetim Sistemlerinin oluşturulması ve geliştirilmesi;

· Bakım Mühendisliğinin benimsenerek gerekli yasal düzenlemeler eşliğinde üretim ve hizmet sektörlerinde devreye girmesi,

· Mesleki eğitimlerin sürekli kılınması; yazılımların geliştirilmesi,

· İş sağlığı ve güvenliği alanında İş Güvenliği Mühendisliğinin teknikerlerle eşitlenmeyerek geliştirilmesi ve yasal mevzuatın bu yönde geliştirilmesi,

· Üniversite eğitiminde konuya yer verilmesi ve Kongremizin saptayacağı diğer hususlar oldukça önem taşıyacaktır."

Oda Başkanı konuşmasını şöyle tamamladı:
"Sevgili katılımcılar,
"Odamız adına Bakım Teknolojileri Kongre ve Sergisi‘nin gerçekleştirilmesini sağlayan Düzenleme, Danışma ve Yürütme Kurulları ile Kongre Sekreteryasına, Denizli Şube Yönetim Kurulu ve çalışanlarına, Kongrede bildiri sunan ve panelde yer alan konuşmacılara, delege ve izleyiciler ile katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara, Şube Başkanımız Prof. Dr. Mehmet ATILGAN, Oda Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet ENİŞ, Haydar ŞAHİN ile Mustafa YAZICI‘ya, şahsım ve Oda Yönetim Kurulumuz adına içtenlikle teşekkür ediyorum.

Etkinliğimizin başarılı geçmesini diliyor, saygılarımı sunuyorum."

Tüm »

01.09.2008 tarihinden itibaren 1859 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri