ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

06 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 STRATEJİ ÇÖZÜM KÖŞESİ (BİRGÜN GAZETESİ-03.10.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 03.10.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 13:38:17  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Gelecek hem ülkemiz mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmederi açısından, hem de mühendis, mimar ve şehir plancıları açısından kaygı verici.

 Gelecek hem ülkemiz mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmederi açısından, hem de mühendis, mimar ve şehir plancıları açısından kaygı verici. Sosyal Sigortalar, Genel Sağlık Sigortası yasaları ile yurttaşların sosyal güvence hakkı "mezarda emekliliğe", sağlık hakkı "paran kadar sağlığa" indirgenmekte; olumsuz emek piyasası koşullarında, çoğu kez güvencesiz çalıştırılan mühendis, mimar ve şehir plancılarının bu değişikliklerle geleceğe ilişkin umudu kalmamaktadır. Bu nedenle sosyal devletin yeniden kurumlaşması ve sosyal güvence mekanizmalarının yeniden örgüden mesi zorunluluktur.
Kamuda ve yerel yönetimlerde çifte standart oluşturan "sözleşmeli" uygulaması ve buna bağlı özel sektörde ve kamuda ücret dengesizlikleri ve aynı hizmet üretiminde farklı statülerde ve farklı ücrederle çalıştırma derhal ortadan kaldırılmalıdır.
Ücredi çalışanlar açısından mesleki hizmet normlarının belirlenmesi ve uygulanması konusundaki çalışmalar TMMOB ve bağlı odaların yönlendirmesiyle yapılmalıdır. Bu anlamda kamuda idari vesayet altında mesleki hizmet üretiminde yaşanan güçlükler nedeniyle, kadro görev tanımları, mesleki eğitime, uzmanlıklara, deneyim ve bilgi birikimine saygı temelinde düzenlenmeli, çoğu kez sürgün tehdidi uygulamalara son verilmelidir.
Kamuda ve özel sektörde çalışan mühendis, mimar ve plancıların uluslararası hukuka uygun grevli-toplu sözleşmeli sendikal hakların kullanımı sağlanmalı; ücretler diğer kamu çalışanları da dahil insanca yaşanabilecek düzeye çıkarılmalıdır.

YENİ İSTİHDAM ALANLARI GEREKLİ

Kendi işsizlik krizini çözmeye çalışan gelişmiş ülkelerin yönlendirdiği uluslararası nitelikli emek pazarı, ülkemiz meslek insanlarına daha kapalı hale gelmektedir. Bu nedenle, bir yandan bu sürece ciddi direniş göstermek, diğer yandan ülkemiz insan kaynaklarının heba olmamasını sağlayacak politikaların meslek alanlarında örülmesini sağlayacak adımları atmak gerekiyor. Uluslararası gelişmeler bu gereklilik temelinde değerlendirilmeli; mühendis, mimar ve şehir plancıları için kamu ve özel sektörde çağdaş yaşamın gerektirdiği yeni istihdam alanları yaratılmalıdır.
Ücretli ve işsiz mühendis ve mimarların çalışırken karşılaştıkları sorunları ve nedenlerini belirlemek ve çözüm üretmek amacıyla TMMOB adına Makina Mühendisleri Odası‘nca düzenlenen "TMMOB Mühendislik, İstihdam ve Ücretlendirme Sempozyumu" 22-23 Eylül‘de Yıldız Teknik Üniversitesi‘nde gerçekleştirildi. Bildiri ve yapılan tartışmalarda önemli mesajlar verildi.

KADINLAR İÇİN EŞİTLİK

Tüm toplumsal yaşamın ve dolayısıyla çalışma yaşamının da yarısını oluşturan kadınlar için çalışma yaşamında eşitlik sağlanmalıdır. Kadın mühendisler toplumsal yaşamın her alanında ve çalışma yaşamında da erkeklerle eşit oranda temsil edilmelidir. Daha fazla kâr mantığıyla kadın emeğinin değersizleştirilmesinin aileye destek olarak algılanmasına sebep olan sisteme karşı mücadele genişletilmelidir.
Kadınların çalışma hayatına katılabilmesi için aile yapısı eşidikçi ilişkilerle yenilenmelidir.
Yetersiz olan eğitim sisteminden sadece diploma sahibi olarak mezun olan, mesleğinin gerektirdiği donanımları eksik ve yetersiz olan üyelerinin bilgi ve becerilerini artırmak için meslek içi eğitim ve belgelendirme çalışmaları tüm gelişmiş ülkelerde meslek odaları kanalıyla yürütülmektedir. Bu husus, ülkemizde odalarımız tarafından gerçekleştirilmelidir.

AR-GE HAYATİ ÖNEMDE

 Meslek içi eğitimlerin yanı sıra mühendislerin mühendislik tasarımı, AR-GE ve akreditasyon konulannda yetkinleşmeleri açısından odalarımıza büyük görevler düşmektedir.
"İş Güvenliği Mühendisliğinde olduğu gibi, birçok alanda mühendis olmayan teknik elemanların mühendislerin önüne geçirilmesi çalışmalarına karşı hukuki mücadele ve ayrıca kamuoyu oluşturma çalışmaları yapılmalıdır.
Mühendisler için belirlenen asgari ücret seviyesinin uygulanması yönünde kamu ve özel sektör nezdinde basınç oluşturulmalıdır. Siyasi iktidarlar istihdam ve atamalarda mesleki, bilimsel-teknik kriterleri esas almalı, çalışma yaşamını kötürümleştiren siyasi kadrolaşmayı durdurmalıdırlar. Mesleklerin gerektirdiği hizmetler dışında çalıştırılmaya karşı hukuksal mücadele yürütülmelidir. Uluslararası kaynaklı bazı projelerde uygulanan "kilit personel" uygulamasında yabancı mühendis-mimara öncelik verilmesi v.b sömürgeci mannğa karşı çıkılmalıdır.
Meslek alanlarımızı ortadan kaldıran, mühendisliği yok sayan, kazanılmış tüm haklarımızı elimizden almaya yönelik çıkarılan ve çıkartılmaya çalışılan yasa ve yönetmeliklerin takibini yapabilmesi için odalarca tarama ekibi oluşturulmalı ve bu süreçlere zamanında.hızlı, etkin müdahale yapılması sağlanmalıdır.
Emekli üyelerimizin çalışmak zorunda kalmasının, genç mühendisler nezdinde ücret düşüklüğüne yol açıcı tarzda kullanımını engellemeye yönelik kamuoyu çalışmaları yapılmalıdır. Dışa bağımlı ve taşeronlaştıncı uygulamalara karşı ücretli çalışanları da içerecek şekilde mühendis, mimar ve şehir plancılarının fikri hakları tanınmalı ve hukuki korumaya alınmalıdır.
AB sürecinde serbest dolaşımla gündeme gelen düzenlemeler arasında, mesleki yeterlilik, mesleki eğitim, unvan/yetki kullanımı, sürekli mesleki gelişim, mesleki hizmet sigortası, stajla ön deneyimle ilgili birçok yasal değişiklik söz konusudur. Bu kapsamdaki değişikliklerin 2010‘a kadar gerçekleşmesi için ülkemiz lehine ciddi bir altyapı bulunmamakta ve meslek alanlarımıza yapılan müdahalelerin ülkemiz aleyhine sonuçlar vereceği anlaşılmaktadır. Ülkemiz mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı birikiminden bağımsız ve ona karşı yapılan ve yapılacak bu düzenlemeler, hizmetlerin yabancılaşması sürecini hızlandıracaktır.
Bu sürece karşı çok örgütlü tarzda mücadele edilmelidir.


İŞ KOLU EKSENİNDE ÖRGÜTLENMELİ

TMMOB ülkemizdeki toplumsal mücadelelerin önemli bir ayağının sendikalar olduğunu bilmekte ve örgütlenmelerine katkı, dayanışma ve mücadele birliği içinde bulunmaktadır.
TMMOB "işkolu sendikalaşması" ekseninde çalışanların ortak örgütlülüğünü savunmakta ve üyelerini bu kapsamda ilgili sendikalara üye olmaya çağırmaktadır.


FAZLA MESAİYE ÜCRET ÖDENSİN

Çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Haftalık 45, uygulamada 50 saati aşan çalışma süreleri düşürülmelidir. Çalışma sürelerinin tam ücretten geriye düşülmeksizin düşürülmesi, işsizlik sigortasının daha işlevli hale getirilmesi vb sosyal hakların kazammı ve geliştirilmesi için ortak hedefler doğrultusunda çalışmalar yürütülmelidir. Fazla mesai ücreti uygulamasının geçerli kılınması için mücadele edilmelidir. Esnek üretim ve esnek istihdam modellerine karşı çıkılıp, iş güvenceli tam istihdama dayalı istihdam politikaları yönünde zorlama yapılmalıdır.
Mühendis ve teknik elemanların sendikalara üyeliklerini işlevsiz kılan bütün düzenlemeler iptal edilmelidir. Genel asgari ücret yoksulluk sınırının üstüne çekilmelidir.

STRATEJİ ÇÖZÜM KÖŞESİ (BirGün Gazetesi-03.10.2007)

Tüm Yazılı Basında Odamız »

03.10.2007 tarihinden itibaren 1352 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri