ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

06 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 AZİZ KONUKMAN'IN KÖŞESİ (BİRGÜN-06.10.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 06.10.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 13:36:17  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

İkinci değerlendirme raporu TMMOB Makina Mühendisleri Odası'na ait. Rapor, başlığından da anlaşılacağı üzere Programın ekonomi, sanayi, KOBİ, Ar-Ge, enerji, ulaşım, iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinin değerlendirilmesini içeriyor.

60. Hükümet Programı üzerine iki önemli değerlendirme (2)
İkinci değerlendirme raporu TMMOB Makina Mühendisleri Odası‘na ait. Rapor, başlığından da anlaşılacağı üzere Programın ekonomi, sanayi, KOBİ, Ar-Ge, enerji, ulaşım, iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinin değerlendirilmesini içeriyor.
Rapor‘da, Programın eksik ve hatalı bulunan politikaları ve uygulamaları tek tek eleştirilerek sıralanıyor. İşte, size bunlardan çarpıcı örnekler. Rapor‘dan aynen aktarıyoruz: • 2013 yılı için hedeflenen kişi başına 10.000 dolar milli gelir hesabı yüksek faiz, düşük kur oyunları ve ithalata bağımlı politikalara dayalı olup, gerçekleri yansıtmaktan uzaktır ve yine ülkemiz lehine sonuçlar üretmeyecektir.
• Programda Türkiye‘nin ihracatının 100 milyar dolara yaklaştığından söz edilmektedir. Ancak bunun nasıl başarıldığı ve ihracat artışının ithalatı nasıl körüklediği, göz ardı edilmektedir, ihracat ithal girdiye büyük ölçüde bağımlıdır.
• Merkez Bankasfnın döviz rezervlerinin artışından programda övünçle söz edilmekte ve bu artışın dış şoklara dayanıklılık yarattığı belirtilmektedir. Ancak bu döviz rezervi sadece 1,5 yıllık cari açığın karşılığıdır. İhracatın girdileri büyük oranda ithalatla karşılandığından dış açıkların borç ve kredilerle kapatılmaması halinde döviz rezervlerine dayalı bir dış ticaret dengesini kurmak mümkün değildir.
• KOBİ‘lere yönelik Ar-Ge çalışması kredileri ise tamamen hayaldir. Ar-Ge ve inovasyon için hazırlanan yasa tasarısı bütünüyle çok büyük işletme ve yabancı yatırımların Ar-Ge merkezleri içindir.
• Programda geçen dönemde elektriğe zam yapılmaması olumlu olarak nitelenmiştir.
Artan maliyetlerin yükünün devlet kuruluşlarının sırtına yüklenmesi, devletin ödemeler iç dengesini bozmuş, kuruluşları finansman açısından daha zayıf hale getirmiştir.
• Bugün elektrik enerjisi sıkıntısının temelinde, ısrarla sürdürülen enerji sektörünün serbestleştirme ve özelleştirilmesi politikası vardır, özel sektör ve özellikle dış sermaye Türkiye‘ye yeni tesisler kazandırmaktan çok, mevcutları ekonomik değerinin altında satın almaya yönelmiştir, izlenen bu politikalar sonucunda enerji arzı güvenilir şekilde yönetilemez hale gelmiştir.
• Programda dile getirilen, doğalgazın elektrik üretimindeki payının düşürülmesi için hükümetin çok somut ve yatırımlara dayalı bir plan ortaya koyması gereklidir. Aksi durumda "al-ya öde" anlaşmaları ile alınan arz fazlası doğalgazın nerede kullanılacağı sorusu akla gelmektedir.
• Programda önerilen bu yaklaşımlarla, yıllardır önerdiğimiz ve programın da benimser göründüğü, tüm ulaşım seçeneklerini (kara, deniz, hava, demiryolu ve boru hatları taşımacılığını) değerlendiren "kombine taşımacılığın" (seri, ekonomik, çevreci, güvenli ve hızlı taşımacılık) başarılması mümkün değildir.
• Programda "İş Kanunu‘nu çıkararak bir yandan esnek çalışma biçimlerini getirdik, diğer yandan işçilerimizin iş güvenliğini sağladık" denilmektedir. Oysa esnek istihdam ve esnek çalışma koşullarının iş güvencesinin düşmanı olduğu, ILO ve Türkiye‘deki sendikal yapılar tarafından hep dile getirilmiştir.
• Yabancıların çalışma izinleri ile ilgili yasa, ülkemizde yeterli iş alanı bulamayan, işsizlik, sosyal güvence yokluğu, düşük ücretler, uzmanlık alanı dışında çalışmak zorunda kalma vb sorunlarla boğuşan mühendis ve mimarların sıkıntılarını daha da artıracak, zaten sınırlı olan iş bulma imkânlarını daha da daraltacak, yabancı sermaye ve yabancı mühendis ve mimarlar lehine bir düzenleme olacaktır.

Aziz Konukman‘ın Köşesi (BirGün-06.10.2007)

 

Tüm Yazılı Basında Odamız »

06.10.2007 tarihinden itibaren 1387 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri