ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

06 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 İŞÇİLER GREVE BAĞLADI (EVRENSEL GAZETESİ-17.10.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 17.10.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 13:33:23  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Telekom işçileri, patronun dayatmalarından vazgeçmemesi üzerine ülke genelinde greve çıktı Telekom'da çalışan Haber-İş Sendikası üyesi 25 bin 680 işçi, haklarını ve sendikalarını korumak için greve çıktı. Telekom ve haberleşme işkolunda ilk kez çıkılan grev nedeniyle ülke genelinde hizmet üretimi durdu. Grev nedeniyle belli bölgelerde telefonlar kesildi, bankalar işlemez hale geldi. İşçilerin taleplerinin kabul edilmemesi durumunda trafik lambalarından bankalara kadar her alanda, hizmet durma noktasına gelecek.

 Telekom işçileri, patronun dayatmalarından vazgeçmemesi üzerine ülke genelinde greve çıktı Telekom‘da çalışan Haber-İş Sendikası üyesi 25 bin 680 işçi, haklarını ve sendikalarını korumak için greve çıktı. Telekom ve haberleşme işkolunda ilk kez çıkılan grev nedeniyle ülke genelinde hizmet üretimi durdu. Grev nedeniyle belli bölgelerde telefonlar kesildi, bankalar işlemez hale geldi. İşçilerin taleplerinin kabul edilmemesi durumunda trafik lambalarından bankalara kadar her alanda, hizmet durma noktasına gelecek.
Telekom patronu ile Haber-İş Sendikası arasında 29 Mayıs 2007‘de başlayan toplu iş sözleşmesinin son oturumu, önceki gece 02.00‘lere kadar sürdü. Patron kapsam dışı çalışanların ücretleri ile eşit ücret almak isteyen sendikanın talebine yanaşmadı. Son oiara(< ücret artış teklifini yüzde 8‘den 10‘a çıkaran patron, kapsam maddesini daraltmakta ve diğer dayatmalarında direnince anlaşma sağlanamadı. Bunun üzerine grev, dün sabah saat 08.00‘de resmen başladı.
Grev pankartları asıldı Ulus‘taki Telekom Ankara İl Müdürlüğü binasının tüm kapılarına ve garaj girişine "Bu işyerinde grev var" pankartı asan işçiler, "grev gözcüsü" önlüklerini de giydiler.
Haber-İş Genel Başkanı Ali Akçan, haklı taleplerini görmezden gelen yönetim anlayışına karşı bir ilki gerçekleştirerek, greve gitmek zorunda kaldıklarını söyledi. Telekom yetkililerinin ücret dengesizliğinin faturasını sendika üyelerine çıkartmak, sendikal örgütlenmeyi yok etmek istediğini kaydeden Akçan, "Bizden böylesine onur kırıcı bir yaklaşıma destek vermemizi, veya anlayış göstermemizi kimse beklemesin" diye konuştu.
‘Grev kırıcılığı yapmayın‘ Kapsam dışı personele de "omuz omuza çalıştıkları arkadaşlarına destek verme" çağrısı yapan Akçan, Oger Telekom‘un bu çalışanlara 590 YTL fazla vermesinin kalıcı olacağının sanılmamasını istedi. Akçan, "Eğer bizi bölerlerse yarın sıra size de gelecek. O gün size biz sahip çıkacağız" dedi.
Kazanımlarını korumak ve günün şartlarına göre geliştirmek, sendikal örgütlenmeyi devam ettirmek istediklerini vurgulayan Akcan‘ın sözleri, "Şalter inecek bu iş bitecek", "Direne direne kazanacağız" sloganları ile karşılandı. "Hakkımızı alıncaya kadar mücadeleye var mısınız" sorusuna, işçilerden "evet" yanıtını alan Akçan, "Başlamak bitirİlk günden etkili oldu Haber-İş Genel Başkanı Ali Akçan, arızalar nedeniyle telefonların yarısının bir hafta içinde kullanılamaz hale geleceğini söyledi. Akçan, grevin başta medya, bankacılık, iletişim sektörü olmak üzere geniş kesimleri etkileyeceğini söyledi. Ayrıca GSM operatörlerinin altyapı hizmetlerinin de TunTTelekom‘da olduğunu, olası arızaların giderilemeyeceğini de ifade etti.
Bu arada grev nedeniyle Bolu‘da cep telefonları sustu, bankacılık hizmetleri aksadı. Bankalar öğle saatlerine kadar işlem yapamadılar.
Grevin ardından İstanbul, İzmit ve Bursa gibi abone yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerde iletişimde aksamalar başladı. İzmir Adnan Menderes Havalimanındaki bazı hava yolları şirketlerinin bilgisayar sistemlerinde yaşanan sorun nedeniyle uçak kalkışlarında rötarlar yaşandı.
İstanbul Anadolu Yakası‘nda ise sabah 08.00‘de 6 Telekom Müdürlüğü, 1 Ankesör Müdürlüğü ve 50‘ye yakın santralde grev pankartı asıldı. Toplam 1700 işçinin greve çıktığı Anadolu Yakası‘nda grevin ilk saatlerinden itibaren internet ve telefon kullanıcılarından şikayetler gelmeye başladı. Acıbadem‘de bulunan Telekom İl Müdürlüğü‘nde gazetemize açıklama yapan Haber-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Turgut Aktaş, işçilerin tamamının greve katıldığını ifade etti. Grevin başlamasıyla beraber şikayetlerinin gelmeye başladığını dile getiren Aktaş, "Biz 1700 işçiyle sorunları çözrrıekte zorlanıyorduk, şimdi şor,unlar çığ gibi büyüyecek, ancak bunun sorumlusu Oger yöneticileridir" diye konuştu.
mek demektir. Bayramınız kutlu olsun" dedi.
Akçan, hükümete de "Eğer adil olmak istiyorsanız, yabancı sermayeye vatandaşınızı ezdirmeyin. Grevimizi ertelemeyin. El mi yaman bey mi yaman o zaman görürüz" dedi.
Grev kırıcılığına karşı işçileri uyaran Akçan, "Provokasyonlara gelmeyin, birliğinizi, beraberliğinizi bozmayın. Asıl amaç taşeronlaştırma ve sendikal örgütlenmeyi bitirmek" diye seslendi. Türk İş ©ski Genol Başkanı, CHP‘li Bayram Meral de Telekom işçilerini grevden dolayı tebrik etti. Meral, halktan ve esnaftan greve destek istedi.
Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, bazı sendikaların genel başkanları ile grevdeki işçileri ziyaret etti. Kılıç, Türk-İş‘in, Başkanlar Kurulu‘nda aldığı karar doğrultusunda greve sonuna kadar destek vereceğini bildirdi.
Patron çarpıtmaya çalışıyor Bu arada Telekom patronu grevin başlamasının ardından "sabotaj yapılıyor" iddialarıyla kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor.
Basın toplantısı düzenleyen Türk Telekom İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Paul Doany, şirkete karşı kasti sabotaj yapıldığını ileri sürdü. İşçilerin yüksek ücret aldığını iddia eden Doany, grevin, şirketin tesislerine zarar verme hakkını içermediğini söyleyerek işçileri suçladı. Bu açıklamaya hemen yanıt veren Haber-İş Genel Başkanı Ali Akçan, "böyle bir olayın içinde olmadıklarını, olmayacaklarını" söyledi. Sabotj yapıldığı illerden bu iddiayı doğrulayan herhangi bir bilgi almadıklarını söyleyen Akçan, bu illerde yaşanan sıkıntıların biriken arızalardan yaşandığını kaydetti. Akçan "Bizim bu tür olayların içine çekilmek istenmemiz grevin ertelenmesini sağlamak için bir tür sabotaj da olabilir" dedi.
Bu arada Haber-İş, Türk Telekom yönetiminin toplu iş sözleşmesi grp>v v<= lokavt kanununa aykırı uygulamalarda bulunduğu gerekçesiyle Çalışma Bakanlığına başvurdu. Sendika tarafından yapılan başvuruda, Ankara İl Telekom Müdürlüğünün 15 Ekim tarihli yazısı ile greve katılan işçilerin işlerinin greve katılmayan personele yaptırılmak istendiği ve yasağın delindiği ifade edildi.
Destek açıklamaları Haber-Sen Genel Başkanı Baki Çınar, yaptığı açıklama ile Telekom işçilerinin mücadelesini desteklediklerini bildirdi.
Çınar, "Kurumdaki sendikal örgütlülüğü bitirmeyi hedefleyen firma, bu cesareti, ülkenin tüm kamu kurumlarını satmakta pervasızca hareket eden AKP Hükümeti‘nden almaktadır" dedi. Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz da "Telekom işçilerinin haklı grevi destekliyoruz" dedi.
Kristal-İş, Koop-İş, TÜMTİS, Harb-İş ve Limterİş de yaptıkları açıklamalarla desteklerini bildirdiler.

Tüm Yazılı Basında Odamız »

17.10.2007 tarihinden itibaren 1365 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri