ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

06 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 EKONOMİDEKİ GRİP, TEKSTİLİ ZATÜRREE YAPIYOR (HÜRSES GAZETESİ-21.10.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 21.10.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 13:32:37  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Ekonomideki grip, tekstili zatürree yapıyor TOBB Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, tekstil sektörünün Türkiye ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Türk ekonomisinde gripal bir durum olsa, tekstil sektörü zatürre olur" dedi.

 "II. TEKSTİL TEKNOLOJİLERİ VE TEKSTİL MAKİNALARI KONGRESİNDE KONUŞAN GSO BAŞKANI KOÇER:
Ekonomideki grip, tekstili zatürree yapıyor TOBB Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, tekstil sektörünün Türkiye ekonomisi için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Türk ekonomisinde gripal bir durum olsa, tekstil sektörü zatürre olur" dedi.

II.Tekstil Teknolojileri ve Tekstil Makinalan Kongresr‘nin açılışında konuşan Koçer, 22 yıldan beri tekstil sektörünün içerisinde olan bir kişi olarak, sektörü ve sektörün sorunlarını çok iyi bildiğini söyledi. Koçer, şünıkrr tfib getıruVv ‘Ü&isüi‘ Iffîe yj&aı dk başlığı olan bir sektör. Ancak, her nedense Türkiye‘de tekstilin alt başlıkları konuşulmuyor. Tekstil yüksek enerji maliyeti, işçi ücretleri ve rekabette sorunlar yaşamasına karşın, hala Türkiye‘nin en önemli sektörleri arasında yer alıyor.
Tekstilin Türkiye‘deki şansı devam ediyor. Sektörde, AR-GE çalışmaları da önemli. TÜBİTAK‘ın AR-GE çalışmalarına ayırdığı bütçe 400 trilyonun üzerinde, KOSGEB‘in de bu alanda önemli kaynaklan var.
Ancak, bu konuda Anadolu‘dan proje gönderememenin sıkıntısını yaşıyoruz." TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da konuşmasında, kapitalist küreselleşme sürecinin, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini her düzeyde olumsuz etkilediğini anlattı.

‘İHRACATTA TEKSTİL ÖNEMLİ YERE SAHİP
Gaziantep‘in ihracatında tekstilin önemli yere sahip olduğunu, 2,5 milyar dolarlık ihracata ulaşan Gaziantep‘te tekstilin payının yüzde 70‘ler civarında olduğunu vurgulayan Koçer, sektörde yaşanan teşvik sıkıntısına dikkati çekti.
Koçer, "Artık, teşvik konusunda doğru puhu,\dıd, uyguıdıımaıi, sanayi envanürt çıkartılmalı, rekabet gücü yüksek ürünlere yönelmeli. Bu arada her şey devletten beklenilmemeli, üniversite-sanayi iş birliği arttırılmalı, iyi yetişmiş mühendisler sektörde istihdam edilmeli" dedi.
cinde uluslararası sermayenin yeryüzündeki etkinlik ve egemenliğini her düzeyde artığını belirten Soğana, "Savaşlar, işgaller ve gelişen bütün ekonomik, politik bağımlılık göstergeleri kapitalist küreselleşme sürecinin birer ürünleridir" dedi. Soğancı, küreselleşmenin özellikle ulusal sanayiler üzerinde önemli olumsuz etkileri ve yıkıcı sonuçlara yol açan tahribatlan bulunduğunu, Türkiye‘deki KOBΑlerin giderek tekelleşen büyük firmaların ve yabancı çok uluslu şirketlerin boyunduruğu altına girdiğini kaydetti.
Soğancı, Türkiye‘de uzun bir süreden beri sanayinin öncü sektör olmaktan çıktığım belirterek, şöyle konuştu: "Sanayi artık sanayileşme, kalkınma ve istihdam odaklı değildir. 2002-2006 döneminde istihdam sürekli düşmüştür. Verimlilik artışı, teknolojik yenilikten ve etkinlikten çok istihdamın azalışından kaynaklanmaktadır. Sanayi girdisi ham maddeler yüzde 73 oranında ithalata dayanmaktadır. KOBI gibi firmalar bu girdapta üretimlerini durdurmakta veya büyük firmaların isteklerine tabi olmaktadırlar." Rekabet ortamında AR-GE çalışmalannın büyük önem kazandığına işaret eden Soğancı, tasanm yapamayan, özgün ürün ortaya koyamayan firmaların rekabet edemez duruma geleceğini ve pazardan çekileceğini ifade etti. Soğancı, şunlan kaydetti: ‘Tekstilin de içinde yer aldığı imalat sanayi, tüm sanayi sektörlerine yatırım malı veren bir mühendislik sektörüdür. Sanayicimizin tamamını ve tekstil sektörünü doğrudan ilgilendiren bir konu da Gümrük Birliği ve Avrupa Birliği ilişkisidir. Türkiye, Gümrük Birliği uyarınca üçüncü ülkelere Ortak Gümrük Tarifeleri uygulamakla mükellef kılındı. Türkiye ise, AB‘nin kurallanyla yapüği ticarette gümrük vergisi ve gümrük vergisine eşdeğer vergilerden mahrum kalmaktadır." TMMOB Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkam Ali Peri ise tekstil ekonomik ve sosyal etkinliği ile Türkiye‘nin en önemli sektörlerinden birisi olduğunu ifade ederek, "Sanayimizin gelişimi için özel sektör potansiyelini ortaya çıkartacak, önünü açacak, rekabet gücüne ivme kazandıracak tedbirlerin, hedeflerin ve uygun politikaların izlenmesi büyük önem taşımaktadır" diye konuştu. AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu da, tekstil sektörünün son 10 yılda üretimde kaliteyi sağlayıp, ürün yelpazesini çeşitlendirerek ekonomik gelişmede önemli bir rol üstlendiğini ifade etti. Mazıaoğlu, tekstil sektöründe önemli bir merkez olan Gaziantep‘te, tekstil makinası üretiminin de yapılmasını isteyerek, bu konuda gerekli desteğin verileceğini söyledi. Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail özsabuncu da üniversite-sanayi işbirliğinin önemine dikkat çekti. Açılışın ardından, ‘Tekstil Makinalan İmalat Sektörünün Ülke Sanayisindeki Yeri ve önemi" oturumu yapıldı.

Tüm Yazılı Basında Odamız »

21.10.2007 tarihinden itibaren 1356 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri