ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

06 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 FATURA AĞIR OLDU (MİLLİ GAZETE- 21.10.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 21.10.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 13:31:28  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ile Makina Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Ali Ekber Çakar, Türk tekstil sektörünün gümrük birliği tehdidi altında olduğunu belirtti.

 Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ile Makina Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Ali Ekber Çakar, Türk tekstil sektörünün gümrük birliği tehdidi altında olduğunu belirtti.
Gaziantep‘te Makine Mühendisleri Odası ile Tekstil Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen 2. Tekstil Teknolojileri ve Tekstil Makinaları Kongresi‘ne katılan TMMOB Yönetim Kurulu Başkam Mehmet Soğancı, Gümrük Birliği‘nin yol açtığı tehlikenin tekstil sektöründe de kendisini gösterdiğini belirtti. Başkan Soğancı, "Gümrük duvarlarım AB üyesi gelişmiş ülkeler kadar indirmek zorunda kalan Türkiye 2 yıldan beri Çin gibi tekstil, ihracat atağına kalkan ülkelere karşı kendi sektörünü korumakta büyük sorunlar yaşamaktadır" dedi.
Soğancı, şunları söyledi:"Bu kapsamda 2005 yılında yapılan düzenlemelerle 768 ürün çeşidinin ithalatı sırasında TSE standardı aranması zorunluluğu kaldırılmıştır. Ülkemizin en büyük sektörlerinden birisi olan ve ihracata önemli katkısı bulunan tekstil sektörü, yayınla1 Ocak 1996‘da yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması ile bu tarihten 2006 sonuna kadar 279.8 milyar dolar dış ticaret açığı oluştu. Bu, Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleşen toplam dış ticaret açığının yüzde 70,1 ‘ini oluşturuyor.

Tebliğle pamuk ipliği denetim dışına çıkarılmış ve sektör Türk pazarına dalga dalga giren kalitesiz ithalat ile karşı karşıya bırakılmıştır. Standart dışı iplik, tekstil sektörünü doğrudan etkilemekte ve ürün kalitesinidüşürmektedir." Gümrük Birliği‘yle birlikte 279.8 milyar dolar dış ticaret açığı oluştuğuna dikkat çeken Soğancı, "Türkiye‘nin 6 Mart İ995‘te imzaladığı Gümrük Birliği Anlaşması 1 Ocak 1996‘da yürürlüğe girmiştir. Gümrük Birliği‘ne girdiğimiz bu tarihten 2006 sonuna kadar 279.8 milyar dolar dış ticaret açığı oluşmuştur.
Bu Cumhuriyet tarihi boyunca gerçekleşen toplam dış ticaret açığının yüzde 70,1‘ini oluşturmaktadır. Söz konusu 11 yıllık dönemde Türkiye‘nin yalnızca AB ülkeleriyle ticaretindeki açığı 99,6 milyardolara ulaşmıştır. Türkiye yalnızca 2006 yılında 10 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermiştir" diye konuştu.
Makine Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Ali Ekber Çakar ise "Üstelik Türkiye AB‘nin gümrük birliğine girdiği tek büyük ülkedir. Yani Türkiye eşitsiz koşullarda Avrupa Birliği ile aynı ticaret politikasını uygulamaktadır. Tekstil ve hazır giyim sanayi AB‘nin pazara giriş ve geniş pazar politikasının olumsuz etkilerinden büyük zarar görmüştür.
1996‘da Gümrük Birliği‘nin başlangıcından itibaren sınai mamuller için ortalama ithalat gümrük vergileri yüzde 16‘dan yüzde 5.4‘e indirilirken, tekstil ve konfeksiyonda bu vergiler ortalama yüzde 27‘den yüzde 6‘ya düşürülmüştür. Buna ek olarak ta AB‘nin ithalat ve ihracat kurallarını uygulamak, dolayısıyla ithalatı kolaylaştırmak durumunda kalınmıştır" şeklinde konuştu.
Türkiye, 2 yıldan beri Çin gibi tekstil ihracatı atağına kalkan ülkelere karşı kendi sektörünü korumakta büyük sorunlar yaşıyor.

Tüm Yazılı Basında Odamız »

21.10.2007 tarihinden itibaren 1288 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri