ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

06 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 SAMSUN, TIBBİ CİHAZLAR SEKTÖRÜNDE KÜMELENMEYLE BÜYÜYECEK(DÜNYA GAZETESİ-24.10.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 24.10.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 13:20:22  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Samsun, Türkiye'nin yüzde 85 oranında dışa bağımlı olduğu tıbbi cihazlar sektöründe yerli üretimi artırmak için özel sektör-üniversite işbirliğine yoğunlaştı.

 Samsun, Türkiye‘nin yüzde 85 oranında dışa bağımlı olduğu tıbbi cihazlar sektöründe yerli üretimi artırmak için özel sektör-üniversite işbirliğine yoğunlaştı.
DPTnin kentin gelişim planında yer alacak öncelikli sektörler arasında gösterdiği tıbbi cihazlar alanında 20 firmanın kümelenme içinde olduklarım kaydeden Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, sektörün doğru şeküde geleceğe taşınması için Sağlık Sektörü Kurulunu oluşturduklarım, sürece hizmet altyapısını, imalatı ve üniversiteyi katacaklarım söyledi. 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, sektörün gelişimi için Tekmer ve teknokent faaliyetlerine yöneldiklerini kaydederken, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkam Adnan Sakoğlu da TSO Anadolu Teknik Lisesine übbi cihaz imalat sanayi bölümünü koyduklarım belirtti.


Kamu desteği vereceğiz
Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kamu kesiminin Samsun‘daki tıbbi cihaz üretimini artırmaya ve sağlık sektörünü geliştirecek işbirliğini hayata geçirme gibi bir görevi olduğunu vurgulayarak, "Samsun‘un kalkınma planının önde gelen alanını sağlık oluşturuyor.
Türkiye‘de 40 bin KOBİ içerisinde 200‘ü medikal ve tıp aletleri üzerine faaliyet gösteriyor. Bunların 20‘si de Samsun‘da bulunuyor.
Kentte bu alanda bir kümelenme olduğu görülmektedir. Şüphesiz bu rakam azdır. Bu kümelenmenin destek, teşvik sürecinde Samsun‘da bulunması ve doğru şekilde geleceğe taşınmasını istiyoruz. Bu amaçla Samsun Sağlık Sektörü Kurulu oluşturduk. Önümüzdeki dönemde hizmet altyapısını, imalatı ve üniversiteyi de katarak bu yolculuğa devam karan alındı" diye konuştu.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkam Adnan Sakoğlu da übbi cihaz imalatı konusunda Samsun‘un potansiyeli bulunduğuna dikkat çekerek, İthalat 1 milyar dolara yaklaşıyor Geçtiğimiz günlerde Makine Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şubesi tarafından düzenlenen 2‘inci Ulusal Tıbbi Cihazlar imalatı Sanayi Kongresi‘nde Türkiye‘deki üniversite ve hastanelerin yerli üretim tıbbi aletlere itibar etmediği dile getirildi. Dış ticaret istatistiklerine göre 2005 yılında 510 milyon dolar, 2006 yılında ise 920 milyon dolar tıbbi cihaz ve malzeme ithalatı gerçekleştiren Türkiye, buna karşılık 2006 yılında sadece 65 milyon dolar ihracat yaptı. Yüksek katma değerli ileri teknoloji ürünleri olan bu cihazlarım yıllık yedek parça ihtiyacı ise 100 milyon doları buluyor.
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz Tıbbi cihaz ithalatının kontrol altına alınması gerekiyor. Yetersiz servis ve bakım hizmetleri nedeniyle Türkiye cihaz hurdalığına dönüştü. Yerli ürünlere de güvensizlik var. Bu alanda uluslararası tekeller ile rekabet oldukça zor. Sektördeki firmaların yüzde 57‘si teknolojik yenilik yapmıyor. Bu sorunların aşılması iiçin güçlü bir kamu desteği ve teşvik gerekiyor. AR-GE altyapısı için odalar, meslek kuruluşları, üniversiteler, sanayi işbirliği kurmalıdır. Ulusal tıp teknoloji! sanayisinin oluşum ve gelişmesine çalışılıyor. Yerlii üreticilerin yabancılarla rekabet edebilmesi, ihracatım ithalata bağımlı kalınmaksızın artırılması, yerli (üretimin artılarak sağlık hizmeti maliyetlerinin azaltılması sağlanmalıdır. Kamunun yeniden sosyal devlet uygulamalarına yönelmesi şart.
• Samsun Makine Mühendisleri Odası Başkanı Kadir Görkan: Dünya konjektüründe ileri teknoloji ürünü tıbbi cihazları az sayıdaki büyük ve tekel konumundaki firma üretiyor. Tekelleşmiş büyük firmalar inovasyon yolu ile gelişmekte olan küçük firmaları satın alıyor. Bu yolla rekabeti ortadan kaldırarak, tıbbi cihazlar, sarf malzemeleri ve yedek parçadan büyük kârlar elde ediyorlar. Günümüzde dünya tıbbi cihazlar imalat sanayi yaklaşık 500 bin ürün çeşidine ve 180 milyar Euro‘luk bir işlem hacmine ulaştı. Katma değeri yüksek bir sektör. Liderliği yaklaşık yüzde 40‘lık payla ABD, ikinciliği yüzde 30‘luk pay ile AB ve üçüncülüğü ise yüzde 11‘lik pay ile Japonya alıyor.

Samsun‘da potansiyel var.
OSB‘de ve Samsun İSGEMde bu alanda faaliyet gösteren firmalar var. Sektörün gelişmesi için 2001 yılında temelini attığımız TSO Anadolu Teknik Lisenin içinde tıbbi cihaz imalat sanayi bölümünü koyduk. Bunu sektöre katkı vermek için yaptık. Okul eğitime başladığında burada okuyan çocuklar hem sektörde çalışacaklar hem de eğitim alacaklar" dedi.
Üniversitede altyapı var
19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, übbi cihaz imalatı ve Samsun‘daki sanayinin gelişimi için Tekmer ve teknokent faaliyetlerine yöneldiklerini kaydetti. KOSGEB, TSO ve üniversite işbirliği ile hayata geçirilen Tekmer‘le 19 Mayıs Üniversitesi‘nin bundan sonraki süreçte dikey büyümeye yöneldiğini ifade eden Rektör Beraay/‘Öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen yayınlar iş dünyası tarafından üretime ve patente dönüştürülmeli. Hazırladığıımız yayınlar evrensel bilgi havuzunda duruyor. Ama bize faydası yok. Dünya şirketleri o bilgiyi alıyor sonra da 100 misliyle bize satıyor" diye konuştu. Samsun‘un bu alanda şansı olduğunu, özel sektörün de istekli olduğunu vurgulayan Bernay, "Üniversite‘de de altyapı var. Bunu harmanlamahyız. Tıp ve mühendislik birlikte yürümeli. Samsun ve ulusal sanayimizde übbi cihazlar önemli bir adımdır" diye konuşul.
Geçen yıl çıkanlan 5593 sayılı yasa ile yerli firmalara üretim pazarlama, patent ve yatırım desteği getirildiğini anlatan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık Komisyonu üyesi Erzurum Milletvekili Muzaffer Gülyurt, "2008 yılında ‘bilim ve teknoloji bakanlığı‘ kurulması için gerekli altyapı çalışmalan yapıldı. Sağlık sektöründeki dışa bağımlılığı azaltmalıyız. Yerli üreticilere sahip çıkmalı, onlan yurtdışı ile rekabet edebüecek hale getirmeliyiz. Üniversitelerimiz ve diğer hastanelerimiz yerli üretim übbi cihaz üreticilerine şans vermeli" dedi.

Tüm Yazılı Basında Odamız »

24.10.2007 tarihinden itibaren 1314 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri