ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

06 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 KOÇER: ANADOLU PROJE ÜRETEMİYOR (HÜRSES GAZETESİ-26.10.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 26.10.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 11:53:04  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Gaziantep'te düzenlenen II. Tekstil Teknolojileri ve Tekstil Makinaları Kongresinin açılışında konu GSO Başkanı Koçer, "Türkiye'de 4 yıl içerisinde marka ve patent tescilinde Türkiye'de rekor kıran bir il haline geldik. Aslında bu şimdi olmamalıydı yıllar önce olmalıydı" dedi.

Gaziantep‘te düzenlenen II. Tekstil Teknolojileri ve Tekstil Makinaları Kongresinin açılışında konu GSO Başkanı Koçer, "Türkiye‘de 4 yıl içerisinde marka ve patent tescilinde Türkiye‘de rekor kıran bir il haline geldik. Aslında bu şimdi olmamalıydı yıllar önce olmalıydı" dedi. 
Gaziantep‘ta düzenlenen II. Tekstil Teknolojileri ve Tekstil Makinaları Kongresinin açılışında konuşan TOBB Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, nanoteknolojinin önemine dikkat çekerek akıllı tekstil ürünleri üretmenin gerekliliğine dikkat çekti Gaziantep Milletvekilleri, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ile çok sayıda akademisyen ve sanayici katıldığı kongrede bir konuşma yapan Koçer şunları söyledi: "Gaziantep bildiği üzere bir tekstil şehri ama bizim tekstilimiz farklı.
Yani her şehrin tekstil yapılanması bizimkinden farklı. Tekstil genelde aslında bir yanlış içerisine götürülüyor. Genel tanım içerisinde yer alan 100‘e yakın alt başlığı olan bir sektMBkl&SJtfeft tekstil kalktı, tekstil bitiyor, tekstil düşüyor, tekstil çöküyor kavramı içerisinde aslında bilmeyerek rekabet gücü hala devam eden birçok tekstilin alt başlığı var.
Bunlar Türkiye‘de konuşulmuyor.
Artık Türkiye‘de bu sektör bitmiştir deniliyor. Aslında işçilik üzerinde uygulanan yüksek vergileri hesap ettiğimizde, işçi fiyatlarını hesap ettiğinizde ve diğer yan girdileri hesap ettiğinizde aslında birçok önemli alt sektörde tekstil rekabeti tüm Türkiye‘de devam etmektedir." Bunun yanı sıra rekabet gücünü kalkındıracak diğer unsurlar da üstüne konulduğunda tekstilin şansının önemli ölçüde devam ettiğini söyleyeyen Koçer şöyle devam etti: "Bu arada bir şeyler yapmak istiyoruz, ne yapabiliriz? Aslında bu konuda TÜBİTAK‘ın elinde olan bir çok önemli imkanlar var.
Cumhuriyet tarihinin en büyük ArGe desteği TÜBİTAK‘a verilmiş durumda. Yine KOSGEB‘e verilen araştırma ve geliştirmeye yönelik çok önemli kaynaklar var. Ama kendi şehrimde olmak üzere Anadolu‘dan proje üretemiyoruz, proje gönderemiyoruz.
özellikle bu kurumların bu destek ve yardımlarını almak üzere proje üreten bir ülke olmak, hatta kendi şehrim için söylüyorum daha çok proje üreten üniversitesiyle beraber olmuş bir il olmamız gerekiyor. Türkiye‘de yaşanan genel sorunlardan hepsinden çok fazla etkilenen sektör tekstil sektörüdür. 


 ‘KOBİ‘LER YABANCI TEKELLERİN BOYUNDURUĞU ALTINA GİRİYOR‘

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da konuşmasında, kapitalist küreselleşme sürecinin, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini her düzeyde olumsuz etkilediğini anlattı. Küreselleşme sürecinde uluslararası sermayenin yeryüzündeki etkinlik ve egemenliğini her düzeyde artığını belirten Soğancı, "Savaşlar, işgaller ve gelişen bütün ekonomik, politik bağımlılık göstergeleri kapitalist küreselleşme sürecinin birer ürünleridir" dedi.
Soğancı, küreselleşmenin özellikle ulusal sanayiler üzerinde önemli olumsuz etkileri ve yıkıcı sonuçlara yol açan tahribatları bulunduğunu, Türkiye‘deki KOBİ‘lerin giderek tekelleşen büyük firmaların ve yabancı çok uluslu şirketlerin boyunduruğu altına girdiğini söyledi.
Soğancı, Türkiye‘de uzun bir süreden beri sanayinin öncü sektör olmaktan çıktığını belirterek, şöyle konuştu: "Sanayi artık sanayileşme, kalkınma ve istihdam odaklı değildir. 2002-2006 döneminde istihdam sürekli düşmüştür.
Verimlilik artışı, teknolojik yenilikten ve etkinlikten çok istihdamın azalışından kaynaklanmaktadır. Sanayi girdisi ham maddeler yüzde 73 «anında ithalata dayanmaktadır. KOBİ gibi firmalar bu girdapta üretimlerini durdurmakta veya büyük firmaların isteklerine tabi olmaktadırlar." Rekabet ortamında AR-GE çalışmalarının büyük önem kazandığına işaret eden Soğancı, tasarım yapamayan, özgün ürün ortaya koyamayan firmaların rekabet edemez duruma geleceğini ve pazardan çekileceğini ifade etti. Soğancı, şunları söyledi: ‘Tekstilin de içinde yer aldığı imalat sanayi, tüm sanayi sektörlerine yatırım malı veren bir mühendislik sektörüdür. Sanayicimizin tamamını ve tekstil sektörünü doğrudan ilgilendiren bir konu da Gümrük Birliği ve Avrupa Birliği ilişkisidir. Türkiye, Gümrük Birliği uyarınca üçüncü ülkelere Ortak Gümrük Tarifeleri uygulamakla mükellef kılındı. Türkiye ise, AB‘nin kurallarıyla yaptığı ticarette gümrük vergisi ve gümrük vergisine eşdeğer vergilerden mahrum kalmaktadır." TMMOB Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ali Peri ise tekstil ekonomik ve sosyal etkinliği ile Türkiye‘nin en önemli sektörlerinden birisi olduğunu ifade ederek, "Sanayimizin gelişimi için özel sektör potansiyelini ortaya çıkartacak, önünü açacak, rekabet gücüne ivme kazandıracak tedbirlerin, hedeflerin ve uygun politikaların izlenmesi büyük önem taşımaktadır" diye konuştu. Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özsabuncu da üniversite-sanayi işbirliğinin önemine dikkat çekti Açılışın ardından, ‘Tekstil Makinaları İmalat Sektörünün Ülke Sanayisindeki Yeri ve Önemi" oturumu yapıldı.
olarak, üretim olarak inovasyon olarak yeni ilimler ortaya çıkarması gerekiyor ve bu sektörün bir istihdam alanı olarak bir katma değer olarak rekabet gücünü arttırıcı çalışma başlatmamız gerekiyor.
Hepimizin beraber elele vereceği çalışmalarla önce sanayi envanterinin çıkarılması gerekiyor. Bugün bu kongre bu açıdan çok önemli ve bu kongreden çıkacak değerlendirmeleri, konuşmaları ilgili yerlere özellikle milletvekillerine, bakanlara ulaşması çok önemli. " Son dört yıl içerisinde sadece tekstil için değil bir çok ürünümde markalaşmayı ön plana çıkarmalıyız dediklerini ve marka şehir Gaziantep projesini başlattıklarını söyleyen Koçer sözlarini şöyle sürdürdü: "Türkiye‘de 4 yıl içerisinde marka ve patent tescilinde Türkiye‘de rekor kıran bir il haline geldik. Aslında bu şimdi olmamalıydı yıllar Önce olmalıydı.
Belki de marka ve patent tescili için uyanışın çok geç kalındığını düşünüyorum ben. Ama buna rağmen Anadolu‘nun bir çok şehrinde şu anda bunun çok gerilerde olduğunu biliyorum. Daha sonra yenilikçi akımı başlatarak tabi sadece tekstilde değil, tüm sanayi dalında yenilikçi akımın var olmasını istedik. Çünkü farklılaşmayanın yok olacağı, yenilenmeyenin yenileceği bir ortamda yaşıyoruz. Artık dünya o kadar büyük, o kadar küresel ki artık bu küresellik içerisinde mutlaka farklılaşmak zorundayız. Artık üretimlerimizde nanoteklojiye yönelip, akıllı tekstil ürünleri üretmek zorundayız. 2006 yılından bu yana yürüttüğümüz ilnovasyon Vadisi Gaziantep? projesinde çok büyük bir mesafe katlettik.
Sanayicimiz bugün bana gelip i ben yeni bir ürün ürettimî diye biliyor.
Ben bu projenin Türkiye‘nin her tarafında özellikle sanayi şehirlerimizde mutlaka öne çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Tabi burada herkesin üzerine düşen vazife var.
Sadece her şeyi devletin düşünmesini beklemeyeceğiz. Ben bugün sizleri Gaziantep de görmekten duyduğum memnuniyeti bir kez daha belirtiyorum. Tüm tekstil sanayisinin geleceğinin olduğunu ve rekabet gücü yükseldiği takdirde, Türkiye‘nin imkanları tazelendiği ve seferber edildiği takdirde bu sektörün çok daha istihdam sağlayacağına çok daha büyük ihracat yapacağına yürekten inanıyorum."

 

Tüm Yazılı Basında Odamız »

26.10.2007 tarihinden itibaren 1239 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri