ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

06 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 AB KURALLARI ZARAR VERİYOR (GÜNBOYU GAZETESİ-03.11.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 03.11.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 11:34:46  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

MMO ve TMO, AB anlaşmaları uyarınca Türkiye'nin, ithalatta 768 üründe TSE standardı aranması zorunluluğumun kaldırılması, Türkiye pazarının kalitesiz ithalatla karşı karşıya bırakıldığını vurguladılar TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) ve Tekstil Mühendisleri Odası (TMO), gümrük birliği uygulaması ve Avrupa Birliği anlaşmaları uyarınca üçüncü ülkelere karşı ortak gümrük tarifesi uygulamakla yükümlü kılınan Türkiye'nin, önemli tutarlarda gümrük vergisi ve eşdeğer vergiden mahrum kaldığını bildirdi.

MMO ve TMO,  AB anlaşmaları uyarınca Türkiye‘nin, ithalatta 768 üründe TSE standardı aranması zorunluluğumun kaldırılması, Türkiye pazarının kalitesiz ithalatla karşı karşıya bırakıldığını vurguladılar TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) ve Tekstil Mühendisleri Odası (TMO), gümrük birliği uygulaması ve Avrupa Birliği anlaşmaları uyarınca üçüncü ülkelere karşı ortak gümrük tarifesi uygulamakla yükümlü kılınan Türkiye‘nin, önemli tutarlarda gümrük vergisi ve eşdeğer vergiden mahrum kaldığını bildirdi.
ZORUNLULUK KALKTI MMO ve TMO tarafından gerçekleştirilen "2. Tekstil Teknolojileri ve Tekstil Makineleri Kongresi Sonuç Bildirgesi‘nde, tekstil makineleri sektörünün başka sektörlere yönelik üretim yapma olanağının bulunmadığı ve devlet desteğine gereksinim duyulduğu belirtildi. Yapılan düzenlemelerle 768 ürün çeşidinin ithalatı sırasında TSE standardı aranması zorunluluğumun kaldırıldığına vurgu yapılan bildirgede uygulamadaki olumsuzluklara dikkat çekildi.

HAKSIZ REKABET

Sonuç bildirgesinde," Söz konusu düzenleme ile pamuk ipliği denetim dışına çıkarılmış ve sektör, Türkiye pazarına giren kalitesiz ithalatla karşı karşıya bırakılmıştır. Denetimsiz ithalat nedeniyle tekstil sektörü, standart dışı, düşük kaliteli, düşük fiyatlı pamuk ipliği ithalatı nedeniyle sektör haksız rekabete maruz kalarak krize girmiştir. Aynı şekilde pamuk üreten çiftçinin hasadı tarlada kalmış; birçok tekstil fabrikası kapanmıştır" denildi.

ÜRETİM İHTİYACI

Türkiye‘nin dünyanın en büyük tekstil makineleri ithalatçısı konumunda bulunduğu belirtilen bildirgede, tekstil makinelerinin yerli üretimi ihtiyacını karşılamaktan uzak kaldığı; dokuma, iplik, baskı ve konfeksiyon makineleri gibi yüksek katma değeri bulunan makinelerin Türkiye‘de üretilmediği belirtildi. Türkiye‘de makine imalat ve ihracatçısından çok ithalatçısının bulunduğu kaydedilen bildirgede, şöyle denildi:" İthalat ürün gruplarında tekstil makineleriyle Türkiye, 2003 yılından beri dünya ithalatında ilk sıra larda yer almaktadır. Türkiye‘nin tekstil ve deri makineleri ihracatıyla ithalatı arasında 10 kat gibi çok yüksek bir fark bulunmaktadır.


ORTAK GÜMRÜK TARİFESİ

Tekstil makinelerinde ihracatın ithalatı karşılama oranı 2003 yılında yüzde 3 iken, bu değer 2006 yılında yüzde 17‘ye çıkmıştır. Bu bir gelişme olmakla birlikte düşük bir düzeyi ifade etmektedir.
Tekstil makinelerindeki ithal girdi (hammadde ve ara mal) oranı yüzde 45‘tir ve 2001 kriz yılı hariç ithalatta hep artış gerçekleşmiştir.
Gümrük birliği ve Avrupa Birliği anlaşmaları uyarınca Türkiye‘nin, üçüncü ülkelere karşı ortak gümrük tarifesi uygulamakla yükümlü kılındığı ifade edilen bildirgede, "Böylece Türkiye, AB‘nin üçüncü ülkelere uyguladığı gümrük vergilerini aynı şartlarda uygulamak zorunda kalmıştır.
Türkiye AB‘nin kurallarıyla yaptığı ticarette gümrük vergisi ve gümrük vergisine eşdeğer vergilerden de mahrum kalmaktadır" denildi.

 

Tüm Yazılı Basında Odamız »

03.11.2007 tarihinden itibaren 1248 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri