ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

06 Mayıs 2024 Pazartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 İGDAŞ, FİRMALARI SERTİFİKALANDIRIRKEN KANUN VE YÖNETMELİKLERİ YOK SAYMAKTADIR

    Yayına Giriş Tarihi: 10.04.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 11:32:27  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Bilindiği gibi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 19.11.2001 tarihinde faaliyete başlamış ve 25 Eylül 2002 tarihinde yayımladığı Doğalgaz Piyasası Sertifika Yönetmeliği ile doğalgazla ilgili herhangi bir yapım ve hizmet faaliyeti sürdürmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere sertifika alma zorunluluğu getirmiştir.

Bilindiği gibi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 19.11.2001 tarihinde faaliyete başlamış ve  25 Eylül 2002 tarihinde yayımladığı Doğalgaz Piyasası Sertifika Yönetmeliği ile doğalgazla ilgili herhangi bir yapım ve hizmet faaliyeti sürdürmek isteyen gerçek ve tüzel kişilere sertifika alma zorunluluğu getirmiştir.

 

EPDK tarafından yayımlanan bu yönetmelikle,  doğalgaz piyasasında iç tesisat ve servis hatları faaliyetlerini yürüten gerçek veya tüzel kişilere verilecek sertifikalara ilişkin usul ve esaslar belirlenmiş ve bu firmalardaki makina mühendislerinin, Makina Mühendisleri Odası‘ndan Doğalgaz İç Tesisat Mühendis Yetki Belgesi veya Milli Eğitim Bakanlığı‘nca onaylanmış, uygulamalı doğalgaz tesisatı eğitim sertifikası veren kuruluşlardan, üniversitelerden veya enstitülerden Yetkili Mühendis Belgesi almaları zorunlu hale getirilmiştir.

 

İGDAŞ‘a, daha UGETAM adlı eğitim birimi ve EPDK kurulmamışken İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 14.02.2001 tarihinde, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği‘nin Ek-1 maddesine göre mevsimlik, geçici olarak Eyüp, Bağcılar, Üsküdar ilçelerinde Genel Müdürlük Hizmet Binalarının bünyesinde bulunan eğitim salonlarında teorik, Üsküdar, Fatih ve Avcılar ilçesindeki Eğitim Atölyelerinde de uygulamalı eğitim yapma izni verilmiştir.

 

Ancak bu izin, Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği‘ne aykırı olduğu için hukuken geçersizdir. Şöyle ki, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 09.09.1999 tarih ve 23811 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği‘nin Ek-1 maddesinin (a) bendinde, eğitimin birinci şartı "eğitim için izin isteğinde bulunanların başvuruları; Başvuruda belirtilen etkinliğin, kurumun görev, yetki, sorumluluk ve uzmanlık alanına girip girmediği ve kuruluş amaçları arasında bulunup bulunmadığı,incelenir. Yapılan inceleme sonunda etkinliğin uygun bulunması halinde valilikçe gerekli izin verilir."

 

Şeklinde açıklanmıştır. Oysa İGDAŞ‘ın 9 Ocak 1987 tarih ve 1678 sayılı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi‘nde yayımlanan  kuruluş ilanındaki Şirketin Amaç ve Konusu içerisinde eğitim faaliyeti yer almamaktadır. Bu nedenle; İGDAŞ tarafından makina mühendislerine yönelik olarak sürdürülen Doğalgaz İç Tesisat Mühendis Yetkilendirme Eğitimi‘nin hukuki dayanağı bulunmamaktadır. İGDAŞ ancak 2003 yılının sonunda 1 Eylül 2003 tarihinde şirketin ana sözleşmesinde değişiklik yaparak şirketin amaç ve konusuna eğitim faaliyetini eklemiştir. Ancak bundan sonra Milli Eğitim Bakanlığına müracaat ederek eğitim için gerekli izni almamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü‘ne yaptığımız başvurular sonucunda, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, İGDAŞ-UGETAM‘ın Doğalgaz İç Tesisat Mühendis Yetkilendirme Eğitimi konusunda gerekli izni almadığı ve bundan böyle de geçici olarak eğitim izni verilmeyeceğini 30.11.2004 tarih ve B.08.MEM.4.34.00.27-420 / 7737 sayılı yazısı ,

 

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü de 10 Ekim 2006 tarih ve B.08.O.ÖÖG.O.19.02.04(K5) 00058167 sayılı yazıları ile UGETAM adlı firmanın Doğalgaz İç Tesisat Mühendis Yetki Belgesi Eğitimi için yönetmelikler gereğince Milli Eğitim Bakanlığı‘ndan izin ve onay almadığını Şubemize bildirilmişlerdir.

Bu hukuksuz işleyişin durdurulması konusunda bu güne kadar İGDAŞ ve EPDK nezdinde yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamamış ve 15 Mart 2007 tarihinde Şubemiz tarafından idari yargıya başvurulmuştur.

 

İGDAŞ tarafından EPDK yönetmeliklerine aykırı bir şekilde sürdürülen eğitim ve firma sertifikalandırılması işlemlerinin durdurulması ve bu güne kadar yönetmeliklere aykırı bir şekilde sertifika almış firmaların sertifikalarının iptali için Şubemiz tarafından dava açılmıştır.

SERBEST MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK BÜROLARININ TESCİL ZORUNLULUĞU

 

 

6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu‘nun; Birliğin  kuruluş amaçlarını açıklayan 2. maddenin (b) bendi "Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının, müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakını korumak için gerekli gördüğü bütün teşebbüs ve faaliyetlerde bulunmak" şeklinde tanımlanmıştır.

 

Makina Mühendisleri Odası tarafından işte bu 6235 sayılı kanun yasal dayanak alınarak 22 Kasım 2001 tarih ve 24591 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Serbest Müşavirlik Mühendislik Hizmetleri ve Asgari Ücret Yönetmeliği‘nde, doğalgaz vb. tesisat mühendisliği hizmetlerinin; makina mühendisliği öğrenimi yapmış mühendislerin çalıştığı ve Makina Mühendisleri Odası‘na Tescilli Büroların yetki ve sorumluluğunda yapılacağı belirtilmiştir.

 

Ayrıca Serbest Müşavirlik Mühendislik Bürolarının Tescili, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 13.07.2000 tarih ve 24108 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan 3030 Sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikle de "Proje müellifi mimarlar ve mühendislerin, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu uyarınca, ilgili meslek odasına kayıtlı olmaları, büro tescillerini yaptırıp her yıl için yenilemeleri gerekmektedir." Şeklinde hüküm altına alınmıştır.

 

Bu nedenle 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu‘yla birliğe bağlı Odalara verilen görev ve sorumluluk ve yukarıda açıklanan yönetmelikler gereğince doğalgaz vb. tesisat mühendisliği hizmeti sürdüren firmaların Makina Mühendisleri Odası‘na Büro Tescili Yaptırmaları bir zorunluluktur. 

 

Şubemiz, Makina Mühendisleri Odası‘ndan eğitim ve belge almış olan üyelerini ve İGDAŞ‘dan İç Tesisat Sertifikası almış olan firmalardaki üyelerini eğitim ve Büro Tescili konusunda defalarca yazılı olarak uyarmıştır. Makina Mühendisleri Odası, bu kanun ve yönetmeliklerin gereklerini yerine getirmek için, ülke, toplum ve meslektaş yararlarını korumak için, karşısındaki İGDAŞ, EPDK ve hatta kendi üyesi bile olsa gerekeni yapmaktan geri durmayacaktır.

 

Dosyalar

(27 KB) (14.11.2008 11:32:35)

(70 KB) (14.11.2008 11:33:00)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

İstanbul Şube Kaynaklı Haberler »

10.04.2007 tarihinden itibaren 4874 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri