ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

19 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 V. GAP VE SANAYİ J KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİNDEN... (BİRGÜN GAZETESİ-08.11.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 08.11.2007  Güncellenme Zamanı: 14.11.2008 09:53:13  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Kuzey Irak'a operasyon ve ekonomik ambargonun ve bu ambargonun bölgelerarası eşitsizlikte ilk sıralarda yer alan Güneydoğu Anadolu'ya etkilerinin tartışıldığı bir dönemde TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın (MMO) tarafından Diyarbakır'da gerçekleştirilen ve çok sayıda uzmanın katıldığı "V. GAP ve Sanayi Kongresi" sonuç bildirgesi açıklandı.

Kuzey Irak‘a operasyon ve ekonomik ambargonun ve bu ambargonun bölgelerarası eşitsizlikte ilk sıralarda yer alan Güneydoğu Anadolu‘ya etkilerinin tartışıldığı bir dönemde TMMOB Makina Mühendisleri Odası‘nın (MMO) tarafından Diyarbakır‘da gerçekleştirilen ve çok sayıda uzmanın katıldığı "V. GAP ve Sanayi Kongresi" sonuç bildirgesi açıklandı.
26-28 Ekim 2007 tarihlerinde düzenlenen kongrenin sonuç bildirgesinde, GAP‘ın hedeflerinin bugünkü politikalarla gerçekleşme olasılığının bulunmadığı, projenin sahipsiz bırakıldığı, bitirilmesi için özel bütçe gerektiği vurgulandı. Projenin tamamlanması için 2007 fiyatlarıyla takriben 39 milyar YTL‘lik kaynak gerektiği, ancak mevcut göstergelerden bu kaynağın aktaramayacağının anlaşıldığı belirtilen bildirgede, "2007 için n milyon 763 bin YTL tahsis edilmesi de bunu göstermektedir" denildi.
Bildirgede, devlet ve sanayi kesiminin "bölgeye yatırım yapmama" tutumunu 1 sahipsiz bırakıldı‘ gözden geçirmesi gerektiğinin altı çizilirken, GAP‘ın başarıya ulaşması için, "bölge kalkınmasının ekonomik ve sosyal açılardan planlanması ve kamunun etkin şekilde devreye girmesi" gerektiği vurgulandı.

ÖNERİLER
»Bölgeye yönelik kamu harcamaları ciddi şekilde artırılmalı.
»GAP için tarıma dayalı sanayinin ötesinde kamu öncülüğünde bir sanayileşme stratejisi gerekiyor. Bunun temel unsurları emek ve kaynak yoğun sanayilerin desteklenmesi, sanayi/sektör ve ürün çeşitliliğine dayalı bir sanayileşme politikası izlenmesi ve teknoloji yoğun sanayilere özel yatırım yapılması.
»Kalkınma projelerinde rol oynayacak emek ve zengin yeraltı kaynaklarının işlenmeden bölge dışına satılması yanlışına düşülmemeli.
»Toplumsal bir kalkınma ve adil bir bölüşümden söz edilebilmesi için toprak mülkiyeti yeniden düzenlenmeli, yeni bir tarım politikası tanımlanmalı. Küçük üreticiye yapılacak destekler yanı sıra bölgede toprak ve tarım reformu yapılmalı.
»Bölge ve ürün bazında tarım politikaları geliştirilmeli.
»Tarımsal sulama için gerekli planlama ve kaynak transferi yapılmalı.
» Bölgenin ürettiğini kendi içinde tüketen bir pazar olmaktan kurtarılması için mevcut üretimin bölge dışında etkin bir şekilde pazarlanması sağlanmalı.
»Projenin ürettiği katma değer, projenin bitirilmesi için kullanılmalı.
»Okur-yazar oranı yükseltilmeli, cinsiyet ayrımcılığının üstüne gidilmeli."

Tüm Yazılı Basında Odamız »

08.11.2007 tarihinden itibaren 1165 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri