ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

26 Nisan 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 UÇAK TASARIM PROJELERİ KİTABI ÇIKTI

    Yayına Giriş Tarihi: 30.03.2008  Güncellenme Zamanı: 13.11.2008 18:32:08  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Uçak sanayi, ileri teknolojilere ve AR-GE çalısmalarına dayanmakta, bu alanda yapılan çalışmalara ve birçok sanayi dalına veri teşkil etmekte ve dolayısıyla o sektörlerde de gelişmenin itici gücü olmaktadır.

Uçak sanayi, ileri teknolojilere ve AR-GE çalısmalarına dayanmakta, bu alanda yapılan çalışmalara ve birçok sanayi dalına veri teşkil etmekte ve dolayısıyla o sektörlerde de gelişmenin itici gücü olmaktadır. Bu nedenle gelişmiş ülkeler; ulusal bilim, teknoloji, yenilenme ve sanayileşme politikalarında uçak-havacılık sektörüne özel önem vermekte, bu alanda eğitim ve AR-GE altyapısına büyük kaynaklar aktarmaktadırlar. Ancak ülkemizde bu alana yönelik çalışmalar, yatırımlar, ayrılan bütçeler yetersiz olmakla birlikte plansızlığın getirdiği sorunlar çığ gibi büyümektedir. 

Odamız bu mesleğin ve meslektaşlarımızın gelişimi için çok çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Bunların başında; ulusal düzeyde gerçekleştirilen Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayları, seminerler, yayın çalışmaları ve Meslek Dalı Komisyonları gelmektedir. Bu çalışmalar aracılığıyla alana ilişkin sorunlar tespit edilmekte, çözüm yolları aranmakta ve yeni gelişmeler üyelerimizle paylaşılmaktadır.  

Uçak ve havacılık mühendislerine yönelik hazırlanan bu eser, temel uçak ön tasarım aşamalarını tanıtmak ve bu ön tasarım çalışmaları sırasında izlenecek yöntemleri belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Kitapta detaylı bir şekilde açıklanan ön tasarım süreci yedi adet proje çalışması ile örneklendirilmiştir.  Bu projeler, ön tasarım çalışmalarının değişik yönlerini vurgulamak amacıyla, genel amaçlı havacılık, sivil taşımacılık, askeri hava araçları ve insansız hava araçları olmak üzere, çeşitli havacılık uygulamalarından seçilmiştir.  Kitabın birinci kısmında tasarım metodolojisine kısa bir giriş yapıldıktan sonra, ikinci kısımda ön tasarım aşamaları, problemin tanımlanması, bilgi toplanması, hava aracı gereksinimlerinin belirlenmesi, konfigürasyon seçenekleri, ağırlık ve denge analizi, boyutlandırma, ilk çizimlerin düzeltilmesi, performans hesaplamaları, parametrik incelemeler, getiri-götürü analizleri ve son konfigürasyonun raporlanması gibi alt başlıklar altında incelenmiştir.  Üçüncü kısımda, kitabın sonraki kısımlarında yer alan yedi adet tasarım projesi tanıtılmış, bu projelerin seçilme amaçları açıklanmış ve proje çalışmalarında izlenen format tanımlanmıştır. Dördüncü kısımda küçük kapasiteli, uzun menzilli bir iş jeti (business jet) tasarımı ele alınmıştır. Bu çalışma, tasarımın yinelemeli (iterative) işleyişine bir örnek teşkil etmektedir.

Yeni bir askeri eğitim uçağı tasarımı kitabın beşinci kısmını oluşturan ikinci proje çalışmasıdır. Bu proje, bir tasarım problemine uygulanacak sistem yaklaşımının faydalarını göstermektedir. Altıncı kısımda küçük bir yarışma uçağının tasarım aşamaları açıklanmıştır. Uçağın güç ihtiyacını yakıt hücrelerinden (fuell cell) elde edilen elektrik enerjisi karşılamaktadır. Geri kalan diğer dört proje, özgün operasyonel gereksinimlerin tasarım aşamalarına ve uçak şekline etkilerini incelemektedir. Yedinci kısımda verilen proje çalışması hem otomobil hem uçak olarak kullanılacak bir taşıt tasarımını ele almaktadır. Sekizinci kısımda düşman bölgesine girerek hava tehditlerini tahrip edebilecek, görünmezlik, yüksek ateş gücü ve uzun menzil özelliklerine sahip bir askeri uçak tasarımı  sunulmuştur. Dokuzuncu kısımda, tasarımını çatışma bölgeleri üzerinde gözlem yapabilme, yüksek irtifalarda uçabilme ve uzun süre havada kalabilme gereksinimlerinin belirlediği bir  "insansız hava aracı" ön tasarım projesi verilmiştir. Son proje çalışması olarak, karaya ve suya inip kalkabilme yeteneğine sahip bir uçağın tasarımı onuncu kısımda yer almaktadır. Kitabın son kısmı olan onbirinci kısımda,  takım çalışmalarının organizasyonu, tasarım toplantı yönetimi, teknik rapor yazma, sunum teknikleri, uçak tasarımı derslerinin amacı, düzenlenmesi ve içeriği konularında faydalı bilgiler verilmektedir. 

Bir referans niteliğinde olan bu çeviri kitabı yayına hazırlayan Sayın Aydın BODUR‘a, editör olarak katkılarını bizden esirgemeyen Mak. Müh. Sayın Cahit TÖRE‘ye ve hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız.  Kitabın bu alanda çalışan mühendislere ve öğrencilere yararlı olmasını diliyoruz. 

Saygılarımızla... 

TMMOB
Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
Mart 2008 

Kitap Fiyatı: 15 YTL

 

Dosyalar

(7 KB) (13.11.2008 18:32:23)

PDF uzantılı Makale dosyalarını veya diğer Ek Dosyaları okuyabilmeniz için
Acrobat® Reader®'ın bilgisayarınızda yüklü olması gerekmektedir.
Acrobat® Reader® yüklemek için

İstanbul Şube Kaynaklı Haberler »

30.03.2008 tarihinden itibaren 2957 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri