ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

19 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 NÜKLEER SANTRAL YARIŞMASI AÇILACAK (DÜNYA GAZETESİ-10.11.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 10.11.2007  Güncellenme Zamanı: 13.11.2008 18:08:08  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

NÜKLEER Güç Santrallan Yasası Meclis'te kabul edilirken, santral için yarişma yapılma karan alındı. En uygun teklif Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından belirlenecek. İşletmeci ile 15 yıllık sözleşme imzalanacak.

NÜKLEER Güç Santrallan Yasası Meclis‘te kabul edilirken, santral için yarişma yapılma karan alındı. En uygun teklif Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından belirlenecek. İşletmeci ile 15 yıllık sözleşme imzalanacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santral kurulması için şirketlerin fiyatlarını vereceklerini, maliyetlerini ortaya koyacaklarını ve buna göre uygun olanı seçeceklerini ifade etti. Güler, "Kim uygun verirse sıralamaya koyacağız. Elektrik çıkış gücü, reaktör, santral gücü, teknolojik sınanmışlık , yakıt teknolojisi, işletme deneyimi, yerli katkı, nükleer güvenlik ölçütler arasında yer alıyor. Bu ölçütlerde sınıfı geçenleri değerlendirmeye alacağız" dedi.
15 yıllık alım garantisi Yarışmayı kazanıp EPDKdan lisans alan şirkete, üretime geçilmesinden itibaren 15 yıl boyunca TETAŞ‘a elektrik satma garantisi tanınacak. Alım fiyatı, her yıl, faaliyette bulunan perakende ve toptan satış lisansı sahibi tüzel kişilere yapılacak ikili anlaşmalar çerçevesinde satılacak.
Santral kurulacak taşmmazlar Hazine malı veya kamunun tasarrufunda ise ilgili şirkete bedelsiz olarak kullanma hakkı tahsisi yapılacak.
Dev şirketler talip İlk örnekleri Sinop ve Mersin Akkuyu‘da yapılması ağırlık kazanan nükleer santrallara Türkiye‘nin önde gelen şirketlerinden Sabancı, Zorlu, Enka, Çalık, Gama, Akkök, Ak Enerji, Alarko, Tekfen, Doğuş, Güriş, Nurol, Habaş, firmalan talip.
Birçok yabancı yatırımcının gözü de nükleer santralda.
Enerji sorununu çözmez
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz: Nükleer santrallar enerji sorununa çözüm değil, ekonomi ve topluma ek yüktür. Üç santral için toplam 13.518 milyar dolar yatırım söz konusu olacak. Bu çaptaki bir yatırımı özel sektör yapmayacağına göre, kamu kaynaklarından karşılanacak. Devreye alınma süresi de 12-13 yıldır.
Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyan Nükleer atıklar, yaydıkları yüksek dozdaki radyoaktif ışınlar nedeniyle insanlar için hayati tehlike taşıyor. Bir başka tehlikesi ise nükleer silahların yayılmasına zemin sağlaması. Oysa güneş, rüzgâr, su ve organik atıklardan elde edilecek enerji tüm ihtiyacı karşılar.
Greenpeace Akdeniz Enerji ve İklim Kampanyası Sorumlusu Hilal Atıcı: Nükleer santrallarda her zaman kaza riski vardır. Nükleer, Türkiye‘nin enerji ihtiyacını karşılayamayacağı gibi uranyuma bağımlılığı da beraberinde gelecek. En büyük etkilerinden birisi de altından kalkılamayacak çevresel etkilerdir.

Tüm Yazılı Basında Odamız »

10.11.2007 tarihinden itibaren 1162 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri