ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

19 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 MÜHENDİSLERİN YÜZDE 75'İ YOKSUL (BİRGÜN GAZETESİ-11.11.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 11.11.2007  Güncellenme Zamanı: 13.11.2008 18:06:13  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

MAKİNE Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, VI. Endüstri İşletme Mühendisliği Kurultayı'nın açılışında "AB ve Gümrük Birliği anlaşmaları uyarınca yürütülen teknik mevzuat uyum çalışmaları, ülkemiz mühendislerinin aleyhine sürdürülüyor" dedi.

MAKİNE Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, VI. Endüstri İşletme Mühendisliği Kurultayı‘nın açılışında "AB ve Gümrük Birliği anlaşmaları uyarınca yürütülen teknik mevzuat uyum çalışmaları, ülkemiz mühendislerinin aleyhine sürdürülüyor" dedi.
Koramaz, "Büyük bir kısmı endüstri ve işletme mühendisliği çalışma alanına giren hizmetler yurt dışından satın alınmaktadır.
Bu hizmeder için ödenecek rakamlar milyarlarca dolarla ifade edilmektedir. Böylece ülkenin mühendislik alt yapısı yavaş yavaş bitirilecek" diye konuştu.
Türkiye‘de çalışan mühendislerin ücrederinin son ıo yıl içinde yüzde 35 azaldığını ifade eden Koramaz, üyelerinin yaklaşık yüzde 75‘inin yoksulluk sınırının altında ücret aldığını, bir bölümünün de meslek dışı alanlarda çalışmak zorunda kaldığını bildirdi.
Son 25 yıldır uygulanan politikalarla üretim yerine rantın esas alındığını ifade eden Koramaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülke kaynakları ağırlıklı olarak hizmet ve fınans sektörlerine aktarılmakta, ithalat özendirilmekte, özelleştirme uygulamaları ile sanayi alt yapımız dağıtılmaktadır. Üretimi ve yatırımı dv^&yjî.tyk^itikâlâ?; ssmcu dış borçların tutarı milyarlarca doları bulmuştur. Her şeyden önce bütün bu olumsuz gidişin nedeni olan küresel sermaye patendi politikalardan vazgeçilmeli, hükümet yüzünü kendi halkına çevirmeli; eksenine insanlarının mutluluk ve refahını, sosyal devlet anlayışını oturtan, bilim ve teknoloji politikalarına dayalı bir sanayileşme ve kalkınma planı uygulamaya koymalıdır" Sanayide üretimin teşvik edilmeyişi sonucu özellikle ara malı üreten sektörlerin taşeronlaşmaya yöneldiğini belirten Koramaz şunları kaydetti: "Ara mal üretimi azalmış, yatırım malları üretimi rafa kaldırılmıştır. Ayrıca son bir yılda 154 milyarlık ithalatın 112,5 milyar dolarlık bölümü hammaddeye ödenmiştir. Yani ihracatımız yurtdışından satın alınan hammaddelerle sürdürülmektedir. Bu tüm sanayi sektörünü ve mühendisliği de olumsuz yönde etkilemektedir."

Tüm Yazılı Basında Odamız »

11.11.2007 tarihinden itibaren 1174 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri