ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

19 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 EMİN KORAMAZ'IN KÖŞESİ-SEKTÖRDE YAPILMASI GEREKENLER (REFERANS GAZETESİ-14.11.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 14.11.2007  Güncellenme Zamanı: 13.11.2008 17:29:26  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Ülkemizin ekonomik ve sosyal alanda gelişmesini sağlamak için zorunlu olan yol, inşaat, tarım, ormancılık, ağır imalat, taş/kum, mermer işleri, su-elektrik, baraj, köprü, iletişim ağları, sınai ve evsel atıklar için alt yapı ve bu altyapı üzerine kurulacak olan yerleşim alanlan ile bu alanlann içinde bulunan sosyal hizmet ve sanayi yapıları, ekonomik girdi sağlayacak yeraltı ve yerüstü madenlerinin işletilmesi ve taşınmasında iş makineleri, birinci dereceden rol oynamaktadır.

Ülkemizin ekonomik ve sosyal alanda gelişmesini sağlamak için zorunlu olan yol, inşaat, tarım, ormancılık, ağır imalat, taş/kum, mermer işleri, su-elektrik, baraj, köprü, iletişim ağları, sınai ve evsel atıklar için alt yapı ve bu altyapı üzerine kurulacak olan yerleşim alanlan ile bu alanlann içinde bulunan sosyal hizmet ve sanayi yapıları, ekonomik girdi sağlayacak yeraltı ve yerüstü madenlerinin işletilmesi ve taşınmasında iş makineleri, birinci dereceden rol oynamaktadır. İş makinelerinin 200 sektörle ilişkili olduğu gözetilince, bu rol daha iyi anlaşılmaktadır.
Odamız, sektörde yapılması gereken çalışmaları saptamıştır. Bunları şöyle sıralayabilirim:
- Özel sektör ve kamu sektörünün iş makineleri envanteri çıkarılmalı, bu envanter için önce temel kıstaslar belirlenmeli ve bu kıstaslara 1 ‘nalıdır. 
- İş makineleri üretimi yapan firmaların büyük bir kısmının KOBİ olduğu gerçeğinden hareket ederek; yeni ürün geliştirme faaliyetlerini yürütecek mühendislerin istihdamını sağlayacak tedbirler alınmalı ve yasal düzenlemeler yapılmalıdır. 
- Sektörde katma değer, ArGe ile yaratılmaktadır. Üniversitelerin Makina Mühendisliği bölümlerine bağlı araşürma ve laboratuvar birimleri ile endüstriyel tasarım ve analiz çalışmalarından yararlanmak için OdaÜniversite Sanayi işbirliği kurulmalı ve geliştirilmelidir.
-Firmalarda teknik donanımlı işgücünün yanı sıra, ulusal ve uluslararası mevzuatı bilen nitelikli işgücüMakina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı nün istihdamı için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.
- Günümüzde basit makinelerin yerini hassas ve karmaşık makineler aldıkça, bu makinelerin işletilmesi giderek kolaylaşmakta, fakat bunların sağlıklı ve ekonomik çalışabilmeleri için gerekli bakım-onarım-yedek parça sorunlarının çözümlenmesi daha bilinçli ve sistemli bir çabayı zorunlu kılarken; kullanıcıların (operatörlerin) eğitimi ve niteliği daha da önem kazanmaktadır. 
- Sektör, planlama geleneğini sağlayacak gerekli çalışma ve tedbirleri mutlaka almalıdır. 
- En uygun makina parkını oluşturmak, amaca uygun makine cins ve tiplerini tespit etmek, kullanma ve bakım konusunda eğitimi planlamak, en son tekniğe göre tamir ve revizyonları yapmak için, makine atölye işletmeciliği, etüt ve eğitim ile ikmal hizmetlerini planlayıcı gerekli tedbirler alınmalıdır. 
- Teknik dil birliğinin oluşturulması çalışmaları sürdürülmelidir. Bu açıdan OdaSektör-Üniversite işbirliği önem taşımaktadır. Odamız, "İş makineleri Teknik Sözlüğü"nü hazırlamıştır.
-Satış sonrası hizmeüer, ülke genelinde yaygın servis ağları kurularak verilmeli, satış sonrası servis hizmetlerinde makina mühendisi istihdamını sağlayıcı gerekli tedbirler alınmalıdır.
-Ülkemizin; ikinci el iş makineleri hurdalığına dönüşmemesi, yerli imalat ve buna bağlı olarak yan sanayinin güçlendirilmesi için devletin uyguladığı teşvik politikaları gözden geçirilmeli, ülkemizde rekabet gücü yüksek ve istihdama yönelik politikalar teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Diğer yandan da ithalatı yapılan 2. el ve kullanılmış iş makinelerinin standartlan belirlenmelidir.
-Çevre kirliliğini önlemek ve farklı uygulamaları ortadan kaldırmak için OdaSektör-Üniversite işbirliği ile ilgili birimlerin katıldığı ortak bir platformda konuya ilişkin çözüm önerileri geliştirmeli, yasal mevzuatlar günümüz gereklerine uygun hale getirilmelidir.
-Gelişen teknolojiye bağlı olarak meslek hastalıklarını önleyici ve iş güvenliğini sağlayıcı gerekli tedbirler mutlaka alınmah, iş yerlerinde İş Güvenliği Mühendisi bulundurulması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
-İş makinelerinin tescili konusunda Makina Mühendisleri Odası‘nın faaliyetleri arasına giren konularda görevlendirilecek bilirkişilerin seçiminde Oda tarafından eğitilerek belgelendirilmiş uzman üyelerinden yararlanılmalı, bilirkişinin MMO‘dan istenmesi konusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. 
- Kamu kurumları tarafından oluşturulan ve meslek disiplinimizi çok yakından ilgilendiren komisyonlarda, diğer tarafların yanı sıra MMO‘nun da yer alması sağlanmalıdır.

 

Tüm Yazılı Basında Odamız »

14.11.2007 tarihinden itibaren 1174 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri