ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

19 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 DEMİR ÇELİĞE YABANCI GİRİŞLERİ YERLİLERİ BİTİRİR (GÜNBOYU GAZETESİ-22.11.2007)

    Yayına Giriş Tarihi: 22.11.2007  Güncellenme Zamanı: 13.11.2008 14:06:14  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası: Demir çelik piyasasında dünya pazarında oiigopolleşen şirketlerin Türkiye'ye girişinin başladığı, bu durumun Türkiye'nin yerli oluşumları ile gelişimini gölgeleyebileceği vurgulandı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası: Demir çelik piyasasında dünya pazarında oiigopolleşen şirketlerin Türkiye‘ye girişinin başladığı, bu durumun Türkiye‘nin yerli oluşumları ile gelişimini gölgeleyebileceği vurgulandı M akina Mühendisleri, demir çelik piyasasında dünya pazarında önemli yer tutan şirketlerin Türkiye‘ye girişinin başladığını, bu durumun ileri teknoloji yoğunluğu ve yüksek katma değerli ürün üretiminde Türkiye‘nin yerli oluşumları ile gelişimini gölgeleyebileceği görüşünde. Bu arada, metropol ülkelerin demir çelik ürünü ithalatında korumacılığa başvurmalarının Türkiye‘yi olumsuz etkilediğine işaret ediliyor.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası‘nca gerçekleştirilen, "4. Demir Çelik Kongresi Sonuç Bildirgesi" nde, dünya demir çelik piyasasının üretici konumdaki dev şirketlerin spekülasyonu ve yönlendirmesiyle iniş-çıkışlar gösterdiği, uluslar arası piyasada az sayıda şirketin egemen olacağı bir oligopolleşme eğiliminin gözlendiği dile getirildi. Uluslararası piyasada metropol ülkelerin, geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelere kamu işletmeciliğinin tasfiye edilmesi ve ulusal ekonominin korunmamasını dayattığı savunuldu. Demir çelik kongresinin sonuç bildirgesinde şöyle denildi: ‘Japonya, Rusya ve Güney Kore‘den yapılan ithalatlar nedeniyle Kuzey Amerika‘da çelik fiyatları düşünce 2002 yılında ABD, 10 çelik ürünü ithalatında gümrük vergilerini yüzde 8‘den yüzde 30‘a yükseltmiş, aynı şekilde Avrupa Birliği, çelik sanayini korumak amacıyla yine 2002‘de 15 demir çelik ürünü ithalatında Genel Tarife Kotası uygulamasına geçmiştir.
Gümrük birliği anlaşmasına karşın Türkiye‘nin de bu uygulama kapsamında tutulması sektörün ve ülkemizin aleyhinedir." Bildirgede, 2002 yılında ABD‘li bir firmanın ERDEMİR‘e teknoloji satışının, ABD‘nin çelikte gümrük vergisinin artırılması uygulamasıyla çelişeceği gerekçesiyle özel olarak engellendiği öne sürüldü.

 

Tüm Yazılı Basında Odamız »

22.11.2007 tarihinden itibaren 1334 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri