ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

05 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI "ÖĞRENCİ ÜYE KURULTAYI 2007" TOPLANDI

    Yayına Giriş Tarihi: 01.09.2008  Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 16:13:42  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Odamız Öğrenci üye Kurultayı, 10 Mart 2007 Cumartesi günü saat 09.30'da, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu, ATAUM Konferans Salonu'nda toplandı.

Odamız Öğrenci üye Kurultayı, 10 Mart 2007 Cumartesi günü saat 09.30‘da, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampusu, ATAUM Konferans Salonu‘nda toplandı.

Yerel Öğrenci Üye Kurultaylarından seçilen 265 delegenin katılımı ila yapılan kurultayın açışını kurultay sekreteri Emin Uysal yaptı. Daha sonra açış konuşmalarını Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı yaptı. Kurultayda sanatçı Sevinç Eratalay‘da bir konser verdi.
Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘nın açış konuşmaları yazının devamındadır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ'ın
Öğrenci Üye Kurultayı 2007'yi Açış Konuşması



Sayın Birlik Başkanım,
TMMOB ve Örgütümüzün Değerli Yöneticileri,
Sevgili Öğrenci Üyelerimiz,
Sayın Konuklarımız,
Değerli Basın Mensupları,
Beşinci kez yaptığımız Öğrenci Üye Kurultayı'na hoş geldiniz. Bu yıl içinde yapacağımız 25 ayrı ulusal ölçekli kongre, kurultay, sempozyum etkinliklerine bugün burada başlıyoruz. Maratonumuza başlarken, hepinizi TMMOB Makina Mühendisleri Odası ve şahsım adına saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.
Sevgili Öğrenci Üye Arkadaşlarım,
Edirne'den Diyarbakır'a kadar Makina, Endüstri, İşletme, Uçak, Uzay ve Havacılık mühendisliği bölüm ve fakülteleri bulunan 25 ilimizden bugünümüze ve yarınlarımıza sahip çıkmaya geldiniz. Birlikte üretmeye, ortak aklı yaratmaya geldiniz.
Bize ümit getirdiniz, bize coşku getirdiniz. Hepiniz hoş geldiniz. Hoş gelip sefalar getirdiniz.
Sevgili Arkadaşlar,
Öğrenci üye statüsüyle Odamıza üye olunması, 10 yıl önce uygulamaya soktuğumuz Öğrenci Üye Yönetmeliği uyarınca gündemimize girmiştir. Bu uygulama ile mühendislik öğrencilerinin gelecekte üyesi ve yöneticisi olacakları Odamızın olanaklarından öğrencilik yaşamlarında da yararlanmaları ve mesleki gelişimlerine katkıda bulunulması hedeflenmektedir.
Şubelerimiz kanalıyla öğrenci üyelerimize staj yerleri sağlanmakta, kütüphane ve Oda yayınlarımız öğrencilerimizin kullanımına sunulmaktadır. Teknik ve sosyal amaçlı geziler, seminerler, sempozyumlar gibi tüm Oda etkinliklerine öğrenci üyelerimiz ücretsiz olarak katılabilmektedir.
Öğrenci üyelik uygulaması artık kök salmış, dünyada bu alanda eşi, örneği olmayan bir yapıya dönüşmüştür. Bugün itibarıyla öğrenci üye sayımız 5.000'i geçmiştir.
Öğrenci üyelikten yetişmiş birçok üyemiz bugün Odamızın yönetim kademelerinde görev yapmaktadır. Bundan gurur ve mutluluk duyuyorum.
1996 yılından beri bu çalışmalara yön veren başta TMMOB Başkanımız Mehmet SOĞANCI ile bu çalışmalarda ciddi katkıları bulunan Elif ÖZTÜRK, Ercüment ÇERVATOĞLU ve Baki ÇINAR olmak üzere tüm örgüt yöneticilerimize teşekkür ediyor, sağ olun, var olun diyorum.
Sevgili Öğrenci Arkadaşlarım,
2007 Öğrenci Üye Kurultayımız zengin bir tartışma ortamı yaratmak için iki aşamalı olarak planlanmıştır. İlk aşamada, bütün öğrenci üyelerimizin görüş ve önerilerini kurultaya yansıtmak amacıyla Şubelerimizin öğrenci üye komisyonları tarafından Yerel Kurultaylar düzenlenmiştir. Bugün burada yerel kurultaylarımızdan seçilen siz temsilciler yerel kurultaylardan süzülen görüş ve önerileri paylaşıma açacak, tartışmaları daha da derinleştirecek, ortaklaştığınız noktalarda yapılması gerekenlerin altını çizeceksiniz. Bu kurultayda gelecekte üyesi ve yöneticisi olacağınız Odamızı da sorgulamanızı varsa eksik ve yanlışlarımızı da dile getirmenizi istiyoruz.
Emin olunuz ki, bu platformda, bu bağımsız ve özgür kürsüde dile getireceğiniz her düşünce geçmiş kurultaylarda olduğu gibi Odamızın yarınlarına ışık tutacak, odamızın geleceğine yön verecektir.
Sevgili Arkadaşlarım,
Yerel Kurultayların sonuç bildirgeleri ile Oda Merkezine ulaşan sunumları dikkatle okudum. Kişisel, sosyal eğitsel gereksinimlerden kapsamlı eğitim sorunlarına, üniversitelerin durumundan mezuniyet sonrası sorunlara, mühendislik uygulamalarından sürekli mesleki eğitim gerekliliğine, bölgesel sorunlardan ülke–kamu ve halk çıkarlarına, uluslararası etkenlere, GATS, ABET, Avrupa Birliği eğitim programları gibi önemli konulara dek geniş bir yelpazede sorunları ve çıkarlarımızı dile getirmişsiniz.
Bazı nüanslar hariç Odamızın bu konulardaki yaklaşımları ile sizlerin yaklaşımları arasındaki uyumu gördüm. Sorunlara teorik ve eleştirel yaklaşımlarınızı gördüm. Odamızın geleceği adına mutlu oldum. Görülüyor ki, 52. yılında Odamız, yöneticileri, örgütlü üyeleri ve örgütlü öğrenci üyeleriyle emin ellerdedir.
Günümüzün depolitizasyonunu aştığınız için, geleceğimize ve ülkemize sahip çıktığınız için sizleri bilinçle ve coşkuyla kutluyorum.
Özellikle 12 Eylül darbesi sonrası örgütsüzleştirme ve bireycileştirme çabalarına karşı örgütlülüğe, özelde de Oda örgütlülüğüne verdiğiniz değerden dolayı sizleri kucaklıyorum.
Beyninize ve emeğinize sağlık diyorum, hepinize samimi duygularla teşekkür ediyorum.
Değerli Arkadaşlarım,
Girişte sizlere verilen dokümanlar arasında 2005 yılı Öğrenci Üye Kurultayı kitapçığı da bulunuyor. Yeni arkadaşlar açısından söyleyeyim, o kitapçıkta bulunan açış konuşmamda uluslararası durum, ülkemizdeki durum, mühendislik ve eğitim sorunları ve bu sorunların çözümü için yapılması gerekenlere geniş bir şekilde yer verilmiştir.
Bugünkü konuşmamda Odamızın uzmanlık, eğitim ve belgelendirme çalışmaları hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
Uzmanlık, belgelendirme ve meslek içi eğitim çalışmaları Odamızda 1998 yılında Meslek İçi Eğitim Merkezi'mizin kurulması ile başlamış ve 22 Aralık 2001 yılında Resmi Gazete'de yayımlatılan "TMMOB MMO Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği" ile yasal alt yapısı oluşturulmuştur.
Öncelikle, belirteyim ki, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın istemiyle TMMOB tarafından hazırlanan "Yetkili Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının Belirlenmesi ve Belgelendirilmesine ilişkin Kanun Tasarısı Taslağı", Odamız Yönetmeliği'nin diğer meslek disiplinlerini de kapsayacak şekilde geliştirilmiş ve kanun diline çevrilmiş halidir. Bu nedenle tasarının yasalaşıp yasalaşmaması Odamız uygulamalarında herhangi bir değişikliğe neden olmayacaktır.
Odamız yönetmeliklerinde uzmanlık kavramı, " belli bir iş için lisans eğitimi sonrası aranan özel bilgi ve deneyimi" ifade etmektedir. Odamızda yürütülen uzmanlık ve belgelendirme çalışmalarının amacı; mühendislik hizmetinin kişi ve toplum yararına verilmesidir. Yanlış uygulamaların önlenmesi, kalite ve güvenirliğin artırılmasıdır. Mühendislik hizmetlerinin alanında yeterli mesleki bilgi ve deneyime sahip olan üyelerce verilmesi, hizmetin verilme sürecinde hizmeti veren üyelerin meslek etiği açısından tam olarak denetlenmesidir. Hizmeti veren üyelerin bilginin hızla yenilenmesi gereksinimine uygun olarak çağdaş teknikleri izleyebilmelerine yönelik sürekli mesleki eğitim sürecine tabi tutulmalarının sağlanmasıdır. Meslek uygulama alanlarımızın düzenlenmesidir Yurt dışından kalitesiz ve tek yanlı hizmet sunumuna karşı ülkemiz mühendislerinin korunmasıdır.

Odamızca Mekanik Tesisat Mühendisliği, Araç Mühendisliği, LPG ve CNG Uygulamaları, İş Güvenliği Mühendisliği'ne yönelik olarak 16'sı Mekanik Tesisat Mühendisliği kapsamında olmak üzere toplam 24 alanda meslek içi eğitim ve belgelendirme çalışmaları yürütülmektedir. Mekanik Tesisat Mühendisliği konusunda uzmanlık belgesi alabilmek için Odaca açılan meslek içi eğitim programını tamamlamak ve sınavda başarılı olmanın yanı sıra bir yıl mesleki deneyim ön koşul olarak aranmaktadır. Diğer alanlarda ise meslek içi eğitim programını tamamlamak ve sınavda başarılı olmak tek başına yeterli sayılmaktadır.
Değerli arkadaşlar,
Bir kısım çevreler mühendislik lisans programının, herhangi bir mühendislik disiplinin tüm alanlarında sınırsız bir yetkiyle hizmet sunmak için yeterli olması gerektiğini savunmaktadırlar. Üniversite eğitiminin düzeyi yükselirse üniversite dışı pratik ve teorik eğitime gerek kalmayacağını söylemekte, dolayısıyla Odamızda yürütülen eğitim ve belgelendirme çalışmalarını sistemin açıklarını kapatmanın bir parçası olarak göstermektedirler.
Bize göre ise lisans eğitiminin kalitesinin yükseltilmesi, mühendislik eğitimi veren bölüm ve fakültelerde eğitim kalitesi ve alt yapı olanakları arasındaki dengesizliğin giderilmesi açısından hayati derecede önemlidir. Ancak tek başına yeterli değildir.
Çünkü günümüzde bilim ve teknolojinin eriştiği düzeyde, dünya üzerindeki bilgi her üç yılda ikiye katlanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre mezuniyet bilgisinin %5'i her yıl eski ve geçersiz hale gelmektedir. Yine yapılan araştırmalar mühendislik bilgisinin yarı ömrünün de, farklı mühendislik dallarına göre 2,5 ila 7,5 yıl arasında değiştiğini göstermektedir. Bu nedenle, günümüzde mühendislik lisans eğitimi, " meslek yaşamı boyunca sürecek meslek içi eğitime olanak sağlayacak temel bilimsel eğitim olarak" tanımlanmakta ve akademik programlar bu tanım çerçevesinde şekillendirilmektedir. Lisans eğitiminde mühendise kendini geliştirip, özgürce tasarlayabileceği yeni şeyler öğrenebileceği temel bilgiler verilmektedir.
Daha sonra ise ilgililer çalışacakları alana göre, uygulamaya yönelik teorik ve pratik ek eğitime tabi tutulmakta, yeterlilikleri ve mesleki gelişimleri belgelenmekte, izlenmekte ve denetlenmektedir. Bu hizmetler tüm gelişmiş ülkelerde Meslek Odaları kanalı ile yürütülmektedir. Çünkü toplumsal bir hizmet sunan mühendislerin bilgi ve deneyim eksikliğinden kaynaklı, hatalı tasarım ve uygulamalarının acı sonuçları, depremlerde, iş kazalarında, yangınlarda gördüğümüz gibi doğrudan topluma ve doğal çevreye yansımaktadır.
Değerli öğrenciler,
Yine kimi çevreler uzmanlık ve belgelendirme çalışmalarının emperyalist ülkelerin, AB ve GATS anlaşmalarının bir dayatması olduğunu iddia etmektedirler. Doğru olan ise bu söylemin tamamen tersidir. Emperyalizm her şeyi ihraç eder, ancak bilgiyi ihraç etmez. Çünkü emperyalist sömürünün devamlılığı, sömürge ülkelerin teknolojik düzeyinin düşüklüğü ile bire bir orantılıdır.
GATS anlaşması ile mühendislik hizmetleri serbest dolaşıma açılmıştır. Ancak hizmetin serbest dolaşımı için hizmeti sunan kişi, hizmet sunduğu ülkede aranan yeterlilik koşullarına haiz olmak zorundadır. Kendi yeterlilik sistemlerini 1900'lü yılların hemen başında oluşturan emperyalist ülkeler en az bu söylemin sahipleri kadar Odamız ve TMMOB'nin uygulamalarından rahatsız olmaktadırlar. Ülkelerinde çalışacak olan ülkemiz mühendislerini 5-6 yıla varan staja ve seviye ölçüm sınavlarına tabi tutarken, kendi mühendislerinin hiçbir engelle karşılaşmadan ülkemizde sınırsız bir yetkiyle hizmet sunmasını istemektedirler.
Mesleki düzenlemelerimizi ivedilikle oluşturup uygulamaya sokmazsak ve gereken önlemleri almazsak mühendislik hizmetleri emperyalist ülkelerden ülkemize tek yanlı olarak akmaya devam edecektir.
Bu nedenledir ki bırakınız TMMOB'nin yetkilerini genişletmeyi, isterik bir şekilde, TMMOB yasası ile Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Kanun'un yabancı mühendislerle ilgili maddelerini kaldırmak istiyorlar.

Çünkü TMMOB yasasına göre şu anda yabancı mühendislerin ülkemizde çalışabilmesi için Çalışma Bakanlığı'nın TMMOB'den görüş istemesi zorunludur. Yine Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Kanun'da değişiklik yaparak kendi ülkelerinin meslek kuruluşlarına üye ise yabancı mühendislerden denklik belgesinin kaldırılmasını istiyorlar.
Değerli Arkadaşlar,
Yine aynı çevreler, bu uygulamaların ayrıcalıklı bir seçkin mühendis zümresi oluşturacağını, yeni mezun mühendislerin ya da mühendislik öğrencilerinin kazanılmış haklarını ortadan kaldıracağını, meslek uygulama alanlarını daraltacağını iddia etmektedirler.
Konuşmamın başında da belirttiğim gibi Odamızda meslek içi eğitim, uzmanlık ve belgelendirme çalışmaları 1998 yılından beri uygulanmakta olup, 2001 yılında da yönetmeliklerimiz Resmi Gazete'de yayımlatılmıştır. Yani uygulamaların yürürlüğe giriş tarihi şu an üniversitede okuyan öğrencilerimizin okula başlama tarihinden çok daha öncedir. Dolayısı ile herhangi bir hak kaybı söz konusu değildir.
Yine kurulduğu yıl olan 1998 yılından bu yana MİEM'lerimiz kanalıyla Türkiye'nin dört bir tarafında 1.270 kurs açılmış, 26.000'i aşkın üyemiz meslek içi eğitimden geçirilmiş ve yapılan sınavlarda başarılı olanlar belgelendirilmiştir. Bu rakam faal üye sayımızın yarısına tekabül etmektedir ve büyük bir çoğunluğu 2000 yılı sonrası mezunlardan oluşmaktadır.
Eğer elit bir sınıf yaratılıyor ise bu sınıf yönetmeliklerimizin kapsadığı alanlarda hizmet sunan tüm Oda üyeleridir.
Değerli Arkadaşlar,
Tıpkı öğrenci üye çalışmamız gibi, eğitim ve belgelendirme çalışmalarımız da artık kök salmış ve kurumsallaşmıştır.
Meslek İçi Eğitim Merkezlerimiz birikimli eğitmen kadrosu, çağdaş eğitim mekan ve araçları ile aynı anda 2.500 üyemize hizmet verecek bir yapıya kavuşmuştur.
Eğitim verdiğimiz tüm konularda hazırlanan kitaplar ilgili sektörlerde ve üniversitelerde kaynak kitap olarak gösterilmektedir. Hedefimiz Meslek İçi Eğitim Merkezlerimizi bir Enstitü kimliğine kavuşturmaktır. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam etmektedir.
Belgelendirme çalışmaları için oluşturduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşu'muz ise TÜRKAK'a akredite ettirilmiş Odamızca düzenlenen belgelerin tanınırlığı konusunda da önemli bir adım atılmıştır.
Sevgili Arkadaşlar,
Odamızca düzenlenen her yetkilendirme konusu için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile ortak çalışmalar yürütülmüş, doğal gaz tesisatı, motorlu araç imal ve tadilatı, asansör üretim, bakım ve montajı, gıda güvenliği, doğal gaz tesisatı, LPG uygulamaları, iş güvenliği kapsamında hizmet sunan firmalarda Odamızdan yetki belgesi almış mühendis çalıştırılması zorunlu hale getirilmiştir. İddia edilenin tam tersisine on bini aşkın üyemize yeni iş alanları açılmıştır.
Son zamanlarda gazetelerde gördüğümüz Makina Mühendisleri Odası'ndan yetki belgeli mühendisler aranıyor ilanları, Odamız uygulamalarının yakaladığı başarının en somut göstergesidir. Artık makina mühendislerinin referansı mezun oldukları okullar, çalıştıkları iş yerleri değil üye oldukları Meslek Odaları, yani üyenin kendisidir.
Sevgili arkadaşlar
Diğer tüm çalışma konularımızda olduğu gibi Odamızın belgelendirme faaliyetleri de yurtsever, anti emperyalist, bağımsızlıkçı, toplumcu çalışma anlayışımızın bir ürünüdür. Üreten, sanayileşen, demokratikleşen, hakça bölüşen bir Türkiye için mühendislik bilgi birikiminin artırılmasıdır. Meslek uygulama alanlarımızın toplumcu bir anlayışla düzenlenmesi, mesleğin uygulanmasına yönelik gerekli iyileştirmelerin yapılması ve bu alanda yurt dışı sömürüye karşı çıkılmasıdır.
İşte bu anlayışla Odamız, özelleştirme uygulamalarından, LPG Piyasası Yasasından, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasasına, Enerji Verimliliği Yasasından Karayolları Trafik Yasasına kadar bir dizi alana müdahil olmakta, meslek alanlarımıza yönelik daraltıcı uygulamaların karşısında durmakta ve hatta mesleki uygulama alanlarımızı genişletmektedir.
Karayolları araç muayene istasyonları hizmeti ile ERDEMİR özelleştirmesine karşı yürütmeyi durdurma kararları çıkarmamız böylesi bir çalışma tarzının başarısıdır.
Sevgili arkadaşlar,
Kurultayımızın öğle yemeğinden sonraki ilk bölümünde sanatçı Sevinç ERATALAY bizlerle olacak. Bize anlamlı türküler ve şarkılar söyleyecek. Onunla birlikte barış, özgürlük ve eşitlik taleplerimizi bir kez daha dile getireceğiz. Akşam da bir kokteylimiz ve bir grubumuz var, Grup Günyüzü.
Kazım KOYUNCU'dan başlayıp Asya'dan Afrika'ya Avrupa'dan Latin Amerika'ya kadar tüm dünya barış yanlılarına, ölüme karşı yaşamı savunanlara, eşitlik, özgürlük ve bağımsızlık için mücadele edenlere, Filistin'de, Irak'ta emperyalist işgallere karşı direnen halklara selam yollayacağız.
IRAK işgalini unutmadığımızı, işgalin dördün yıldönümünde, 17 Mart'ta TMMOB pankartı altında İstanbul'da olacağımızı dosta düşmana duyuracağız.
Sevgili arkadaşlar,
Sözlerime son verirken, başta Hrant RİNK'in alçakça katledilmesini, 4 Mart'ta EĞİTİM–SEN'in Adapazarı Şubesinin yakılarak kundaklanmasını ve üniversite gençliğine yönelik faşist saldırıları öfkeyle kınadığımızı burada belirtmek istiyorum.
Ülkemizde demokrasiden, eşitlikten, barıştan, emekten yana olan kesimlere yönelik saldırılar linççi, kundakçı yöntemlerle sürmektedir. Bu olaylar, Türkiye'de siyasal, sosyal ortamın nasıl zehirlendiğinin bir işaretidir.
Türkiye linççi ve kendisi gibi düşünmeyen, herkesi yok etmeyi meşru gören anlayışlarla gericiliğin, şovenizmin ve faşizan düşüncelerin egemen kılınmaya çalışıldığı bir süreçten geçmektedir. Ancak geleceğimizi karartmak isteyen, Türkiye'yi gericiliğin, faşizmin, tek tipliliğin ve korkunun hakim olduğu bir ülke haline getirmek isteyenlere izin vermeyeceğimiz bilinmelidir. Karanlık güçlere karşı halkların kardeşliği, emek, barış demokrasi güçlerinin eşitlikçi, özgürlükçü ve bağımsızlıkçı karşı duruşu, Türkiye'nin geleceğinin güvencesi olacaktır.
Son olarak tüm katılımcılara, kurultayın düzenlenmesinde emeği geçen öğrenci üye komisyonlarımızın üyelerine, örgütümüz yöneticileri ve çalışanlarına, Kurultaya katkıları olan Işık Ekin YILMAZ'a, Kurultay Sekreterimiz Emin UYSAL'a, Kurultay Yürütme ve Düzenleme Kurulu üyelerine, Düzenleme Kurulu Başkanımız Baki ÇINAR arkadaşımızın şahsında teşekkür ediyorum.
Üreten, sanayileşen, demokratik, üzerinde insanlarımızın barış ve gönenç içerisinde yaşadığı baskısız, sömürüsüz bir dünya ve Türkiye özlemiyle kurultayımızın başarılı geçmesini diliyorum.
Başka Bir Gelecek için, Başka Bir Üniversite İçin, Başka Bir Türkiye ve Başka Bir Dünya İçin!
Hepinizi sevgiyle kucaklıyorum.
UMUTLA, İNATLA, İNANÇLA KALIN.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet SOĞANCI'nın
TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın Düzenlediği
"Öğrenci Üye Kurultayı 2007" Konuşması
(10 Mart 2007)



Sevgili Öğrenci Arkadaşlarım,
Değerli Bilim İnsanları,
Makina Mühendisleri Odamızın Sevgili Başkanı, Sevgili Yönetim Kurulu Üyeleri,
Yıllardır birlikte Yol arkadaşlığını sürdürdüğümüz Odamızın Sevgili Yöneticileri,
Hepinizi, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği adına sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.
Öncelikle belirtmeliyim ki, bu gün Odamız ve Birliğimiz açısından çok önemli gördüğümüz Öğrenci etkinliğinde sizlerle birlikte olmanın onurunu yaşıyorum.
Sevgili Arkadaşlar,
Sevgili Başkanım özlü konuşmasında herkesin anlayabileceği bir tarzda "Nasıl bir dünya? Nasıl bir Türkiye? Nasıl bir Oda?" sorularının yanıtlarını verdi. Ben de bu konuşmanın birkaç cümlesine vurgu yapmak istiyorum:
Hepimiz biliyor ki; mühendislik, bilim ve teknolojiyi insanla buluşturan bir meslek. Bizim örgütümüz TMMOB; odağında, öznesinde insanın olduğu bir mesleğin uygulayıcılarının örgütü. İnsan odaklı olmasından dolayı, bizim mesleğimiz onurlu bir meslek ama bir o kadar da sorumlulukları olan bir meslek. Dolayısı ile bu mesleğin örgütünün, TMMOB'nin de sorumlulukları ona göre fazlalaşıyor.
Biz, bir yandan insana ve insanlığa karşı işlenmiş suçlara karşı çıkıyoruz, öte yandan da insana ve insanlığa olan sorumluluklarımızı biliyoruz ve sorumluluklarımızın gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir yandan da üyelerimizi haklarının elde edilmesine, taleplerinin gerçekleşmesine yönelik çabalarda bulunuyoruz.
Öte yandan, sorunlarımızın, toplumun ve halkın sorunlarından ayrı tutulamayacağını da biliyoruz. Sıkıntılı, sancılı, sorunlu bir ülkede yaşıyor olmanın tüm sonuçları mühendis kimliğimizle birlikte, yurttaş kimliklerimiz dolayısı ile gene bizi buluyor. Bunun için yazdıklarımızın sonunda, kamuoyuna duyurularımızın sonunda mutlaka "kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" diyoruz.
Peki, bunları söyleyen TMMOB; Nasıl bir örgütlenme içerisinde? Bu örgütün ayırt edici özellikleri neler? Odamızla ve sizlerle olan ilişkisi nasıl?
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 7303 sayılı Yasa, 66 ve 85 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerle değişik 6235 sayılı Yasayla 1954 yılında kurulmuştur.
6235 sayılı TMMOB Yasasının kabulünden sonra, 1. Genel Kurul 18–22 Ekim 1954 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu Genel Kurulda, TMMOB Tüzüğü kabul edilmiş ve Elektrik M.O., Gemi M.O., Harita ve Kadastro M.O., İnşaat M.O., Kimya M.O., Maden M.O., Makina M.O., Mimarlar O., Orman M.O., Ziraat M.O.'larının kurulması kararlaştırılmıştır.
Bu Genel Kuruldan sonra:
Gemi Makinaları İşletme M.O. (1960), Şehir Plancıları O. (1968), Fizik M.O., Metalurji M.O., Meteoroloji M.O., Petrol M.O. (1970), Jeoloji M.O. (1974), İç Mimarlar O. (1976), Jeofizik M.O. (1986), Çevre M.O. Tekstil M.O. (1992), Peyzaj Mimarları O. (1994), Gıda M.O. (1996) kurulmuştur.
Kuruluşunda 10 Odası ve 8.000 üyesi bulunan TMMOB‘nin, 2006'da Oda sayısı 23‘e, üye sayısı ise 300.000‘e ulaşmıştır.
TMMOB Yasası‘nda Birliğin amaçları şöyle sıralanmıştır.
— Günün gerek ve koşullarına ve mevcut olanaklara göre, yasa ve tüzük hükümleri içinde kalmak üzere, mühendis ve mimarları meslek kollarına ayırmak, meslek ve çalışma konuları aynı ya da birbirine yakın bulunan mühendis ve mimarlık grubu için Odalar kurmak.
— Mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının ortak gereksinmelerini karşılamak, mesleki etkinlikleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere, meslek disiplinini ve ahlakını korumak; kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmak.
— Meslek ve çıkarları ile ilgili işlerde, resmi makamlar ve öteki kuruluşlar ile işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve önerilerde bulunmak, meslekle ilgili bütün mevzuatı, normları, bilimsel şartnameler, tip sözleşmeler ve bunlar gibi bütün bilimsel evrakı incelemek ve bunların değiştirilmesi, geliştirilmesi, ya da yeniden konulması yolunda önerilerde bulunmak.
TMMOB yasasında üyelik:
Madde 33 - Türkiye‘de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve meslekî tedrisat yapabilmeleri için ihtisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler. (Ek fıkralar: K.H.K. 66 – 19.4.1983) Kamu Kurumu ve Kuruluşları ile iktisadî Devlet Teşekkülleri ve Kamu iktisadî Kuruluşlarında asli ve sürekli olarak çalışan mühendislik ve1 mimarlık meslekleri mensuplarının "meslek ve ihtisaslarıyla ilgili odaya girmeleri isteklerine bağlıdır. Ancak bunlar, görevlerinin gereği olan işleri yaparken, mesleki bakımdan, Odaya kayıtlı meslektaşlarının yetkileriyle haklarına sahip ve onların ödevleriyle yükümlüdürler. Bu konuda Türk, Silâhlı Kuvvetleri mensupları ile ilgili hükümler saklıdır.
TMMOB de Öğrenci Üyelik: TMMOB Öğrenci Kolu Yönetmeliği esaslarına göre yürütülmektedir.
TMMOB Öğrenci Kolu Yönetmeliği TMMOB Yönetim Kurulu‘nun 15 Şubat 1997 tarih ve 113 sayılı kararı ile yürürlüğe konulmuş ve TMMOB 36.Olağan Genel Kurulu‘nda kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. TMMOB 38. Olağan Genel Kurulu‘nda değişiklik yapılmıştır.
TMMOB Öğrenci Kolu Yönetmeliğinin amaçları:
a) Mühendislik-mimarlık eğitiminin ve öğrenciliğinin sorunlarını araştırıp, diğer ülkelerde uygulanan modellerden de yararlanarak öneriler geliştirmek, geliştirilen önerilerin gerçekleştirilmesi için girişimlerde bulunmak, bu konularda komisyonlar kurmak.
b) Mühendislik-mimarlık öğrencilerinin bilimsel çalışmalar yapabilmesi için uygun koşulların yaratılmasına katkı sağlamak.
c) Mühendislik-mimarlık alanındaki sorunları uygulanan politikaları ve sonuçlarını araştırmak, bunların çözümü sürecine katkı sağlamak.
ç) Mühendislik-mimarlık öğrencilerinin, doğrudan doğruya kendi sorunlarına ve ülke sorunlarına yönelik kamuoyu oluşturmasına çalışmak.
d) Üniversitelerin sorunlarına yönelik politikalar oluşturmak. Üniversitelerin, çağdaş, demokratik, bilimsel kurumlar olmasına katkı sağlamak.
e) Mühendislik-mimarlık öğrencilerinin sosyal, kültürel, sanatsal gereksinmelerinin karşılanmasına katkı sağlamak. Bunların sosyal, kültürel, sanatsal ürünlerinin sunulmasına, yayılmasına çalışmak.
f) Mühendislik-mimarlık öğrencileri kolu çalışmalarına, mevcut tüm mühendislik-mimarlık fakültelerinin tüm öğrencilerinin en geniş katılımını sağlamak.


Sevgili Arkadaşlar,
Bu kadar yaygın bir örgütlenmenin kendi iç dinamikleri ile ilkelerini yazması şüphesiz çok doğal olacaktı. Nitekim 2003 yılında gerçekleştirilen TMMOB Mühendislik Mimarlık Kurultayında TMMOB‘nin Temel İlkeleri kabul edilmiştir.
TMMOB‘nin Temel İlkeleri‘ne göre:
TMMOB ve bağlı Odaları;
Mesleki demokratik kitle örgütüdür.
Demokrat ve yurtsever karakterdedir.
Emekten ve halktan yanadır.
Anti-emperyalisttir, Yeni Dünya Düzeni teorilerinin, ırkçılığın ve gericiliğin karşısındadır.
Siyasetin dar anlamını aşar, yaşamın her olayını siyasetle ilişkili görür.
Barıştan yanadır.
İnsan hakları ihlallerine karşıdır, insanlık onurunun korunmasından yanadır.
Örgütsel bağımsızlığını her koşulda korur, gücünü sadece üyesinden ve bilimsel çalışmalardan alır.
Meslek ve meslektaş sorunlarının, ülkenin ve halkın sorunlarından ayrılamayacağını kabul eder.
Politikanın oluşturulmasında ve uygulanmasında demokratik merkeziyetçi yöntemleri uygular.
Karar alma süreçlerinde demokratik ve katılımcıdır.
Bağlı Odaları ile birlikte mühendis, mimar ve şehir plancılarının meslek alanlarını düzenler, üyesinin ve halkın çıkarlarını korur.
Sanayileşme ve demokratikleşme alanlarında durum tespitleri yapar, politikalar ve çözüm önerileri üretir. Ülkenin demokratikleşmesi için çaba sarf eder.
Kamuoyu oluşturmaya yönelik çalışmalar içinde tartışmasız yer alır.
Demokratik Kitle Örgütleri ve sivil toplum örgütleri ile ilkeli ve demokratik işbirliği içerisindedir.
TMMOB, mesleki, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda ülkemizdeki mühendisleri ve mimarları temsil etmek, onların hak ve çıkarlarını halkımızın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki, sosyal ve kültürel gelişmelerini sağlamak ve mesleki birikimlerini toplum yararına kullanmalarının zeminini yaratmak; bu amaçla mesleki alanlarıyla ilgili gelişmelerin ve politikaların sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel boyutlarını derinlemesine kavramak, yorumlamak ve toplumu bilgilendirmek; bu politikaların toplum yararına düzenlenmesi için öneriler geliştirmek ve bunların yaşama geçirilmesi için mücadele etmek ve bunların gereği olarak en genel anlamda bağımsız ve demokratik bir Türkiye‘nin yaratılması yönündeki çalışmalarını bütünsel bir anlayışla ve daha da etkinleştirerek sürdürmek kararlılığındadır.
TMMOB bu çalışmalarını bilimin ve tekniğin ışığında, bilim insanlarının yol göstericiliğinde ve 50 yılı aşkın geçmişinin birikimi ile yürütmeye kararlıdır.
Peki, "TMMOB"nin bizimle ilişkisi nasıldır?" diye sorarsanız, Onu Yevtuşenko'nun sözleri ile tanımlayalım. Şöyle demiş:
Gençlere yalan söylemek yanlıştır, yalanların doğru olduğunu göstermek yanlıştır, yeryüzünde işlerin yolunda gittiğini söylemek yanlıştır. Gençler, ne demek istediğiniz anlar. Gençler halktır. Onlara, güçlüklerin sayısız olduğunu söyleyin. Yalnız gelecek günleri değil; bırakın, yaşadıkları günleri de açıkça görsünler. "Engeller vardır" deyin, "Kötülükler vardır" deyin. Varsa var ne yapalım: Mutluluğun değerini bilmeyenler mutlu olmazlar ki. Çocuklar; rastladığınız koşulları bağışlamayın, tekrarlanırlar sonra, çoğalırlar.
Evet, sevgili arkadaşlar: Bu örgüt size asla yalan söylemeyecektir.
TMMOB ve Makina Mühendisleri Odası örgütlülüğüne hoş geldiniz.

 

Tüm »

01.09.2008 tarihinden itibaren 1896 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri