ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

26 Nisan 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 "I.SERBEST MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE MESLEKİ DENETİM KURULTAYI" ANKARA'DA YAPILDI

    Yayına Giriş Tarihi: 01.09.2008  Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 16:10:24  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

Güncellenme Zamanı: 01.09.2008 16:10:37

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ'ın 'I. Serbest Müşavirlik, Mühendislik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Kurultayı'nın açılışında yaptığı konuşma yazının devamındadır.

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ‘ın ‘I. Serbest Müşavirlik, Mühendislik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Kurultayı‘nın açılışında yaptığı konuşma yazının devamındadır. "Üyelerimizce Gerçekleştirilen SMM Hizmetlerinin Değerlendirilmesi, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" gündemiyle Şubelerimizde yapılan Yerel Kurultayların ardından aynı gündemle 31.03.2007 tarihinde Ankara'da toplanan "I. Serbest Müşavirlik, Mühendislik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Kurultayı", 220 kişinin katılımıyla yapıldı.
Şubelerimizde yapılan Yerel Kurultaylarda belirlenen delegelerle toplanan Kurultayın açılışı, Kurultay Sekreteri Cenk LİŞESİVDİN tarafından yapıldı. Divan için sunulan önerge üzerine Kurultay Divanı oy birliği ile belirlendi.
Divan Başkanlığını Ali PERİ, Divan Üyeliklerini ise Faruk SEVİM, İlhami TEZGELEN, Ümit BÜYÜKEŞMELİ ve H. Hüseyin ÖKÜNÇ'ün yaptığı Kurultayın açılış konuşması, Oda Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ tarafından yapıldı.
Oda Başkanının konuşmasının ardından, SMM faaliyetleriyle ilgili Oda sunumu Fatih YAŞA tarafından yapıldı. Merkezi sunumun ardından Şubelerimizin Yerel Kurultayları adına birer sunum gerçekleştirildi.
Daha sonra 36 delegenin söz aldığı Kurultayın forum bölümünde, SMM faaliyetlerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri dile getirildi.
Kurultay, Divana sunulan öneriler ve yazılı metinlerin kapsamlı olması itibarıyla, Sonuç Bildirgesi'nin hazırlanması için Kurultay Yürütme Kurulu'na yetki verilerek tamamlandı.
"I. Serbest Müşavirlik, Mühendislik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Kurultayı"nın bant çözümleri, bütün etkinliklerimizde olduğu gibi kitaplaştırılarak yayınlanacaktır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ‘ın
I. Serbest Müşavirlik, Mühendislik Hizmetleri ve
Mesleki Denetim Kurultayı‘nı Açış Konuşması

Sayın Divan,
Değerli Delegeler,
Örgütümüzün Değerli Yöneticileri,
Sevgili Teknik Görevli Arkadaşlarım,
Bu yıl içinde yapacağımız 25 ayrı ulusal ölçekli kongre, kurultay, sempozyum etkinliklerinin ikincisine bugün burada başlıyoruz. İlk kez düzenlediğimiz I. Serbest Müşavirlik, Mühendislik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Kurultayı‘na hoş geldiniz diyor, TMMOB Makina Mühendisleri Odası ve şahsım adına hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.
10 Mart‘ta ‘Öğrenci Üye Kurultayı‘ ile başlayan ve sayısı 25‘i bulan kongre, kurultay, sempozyum etkinliklerimiz, 14-15 Aralık 2007 tarihinde yine Ankara‘da düzenlenecek olan ‘TMMOB Sanayi Kongresi 2007‘ ile son bulacaktır. Bugünkü Kurultay gibi bu dönem ilk kez yapılacak olan diğer etkinliklerimiz;
Mühendislik, İstihdam ve Ücretlendirme Kurultayı, Çukurova‘da Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu, Karadeniz‘de Sanayileşme ve Çevre Sempozyumu ve Enerji Verimliliği ve Yalıtım Kongresi‘dir.
Daha önce yapılan ve bu yıl da düzenlenecek diğer etkinliklerimiz ise şunlardır:
IV. İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi,
Uluslararası Doğalgaz Kongresi,
IV. Uçak Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı,
II. Marka, Kalite ve Teknoloji Yönetimi Sempozyumu,
X. Otomotiv ve Yan Sanayii Sempozyumu,
III. LPG-CNG Kongresi,
III. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu,
VIII. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi,
II. Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongresi,
II Tekstil Teknolojileri ve Tekstil Makinaları Kongresi,
IV. Demir Çelik Kongresi,
V. GAP ve Sanayi Kongresi, VI. Endüstri İşletme Mühendisliği Kurultayı,
VI. Endüstri-İşletme Mühendisliği Kurultayı,
Kaynak Teknolojileri VI. Ulusal Kongresi,
II. Ulusal İklimlendirme Sempozyumu,
III. Bakım Teknolojileri Kongresi,
IV. Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu ve
IV. Makina Tasarımı ve İmalat Teknolojileri Kongresi.
Bu etkinliklerden bazıları bugünkü Kurultayımızın kapsamındaki Mekanik Tesisat ile bağlantılıdırlar. Bunlar: Enerji Verimliliği ve Yalıtım Kongresi, Uluslararası Doğalgaz Kongresi, III. LPG-CNG Kongresi, III. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu, VIII. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, II. Ulusal İklimlendirme Sempozyumu‘ dur.
Değerli Meslektaşlarım,
Serbest Müşavirlik ve Mühendislik Hizmetleri sunan üyelerimiz yönelik ulusal ölçekli bir kongre yapılması kararı Oda Genel Kurulumuzda alınmıştır. Kurultayımızın amacı hizmet kalitesinin artırılması üyelerimiz arasında haksız rekabetin önlenmesi ve tüketicinin korunmasına yönelik olarak, SMM üyelerimizin sorunlarının tartışılması, hizmet sunumu ve denetim süreçlerine ilişkin mevzuatın değerlendirilmesi ve çözüm önerilerinin oluşturulmasıdır.
Kurultayımız zengin bir tartışma ortamı yaratmak için iki aşamalı olarak planlanmıştır. İlk aşamada, tüm SMM üyelerimizin görüş ve önerilerini kurultaya yansıtmak amacıyla 18 şubemizde Yerel Kurultaylar düzenlenmiştir. Bugün burada yerel kurultaylarımızdan seçilen siz temsilciler yerel kurultaylardan süzülen görüş ve önerileri paylaşıma açacak, tartışmaları daha da derinleştirecek, çalışmalara son şeklini vereceksiniz. Buradan süzülen görüş ve önerilerin Odamız çalışmalarına rehberlik edeceğini öncelikle belirtmek istiyorum.
Bilindiği üzere Makina Mühendisleri Odası Kamu Kurumu niteliğinde Meslek Örgütü olup 6235 sayılı TMMOB Kanunu uyarınca kendisine verilmiş olan görev ve yetkiler çerçevesinde 1954 yılından bu yana faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürmektedir. Odamız tüm uygulamalarında ‘Kamu yararının korunmasını ve mesleğin geliştirilmesini, mesleki hizmetlerin uzman üyelerince verilmesinin sağlanmasını‘ temel amaç edinmiştir. Odamız serbest mühendislik uygulamalarına da bu temel perspektifte yaklaşmaktadır.
Odamız özellikle, toplum, insan ve çevre güvenliğini doğrudan ilgilendiren konularda, mesleğimizle ilgili tüm plan ve projelerin mesleki yeterliliği Odamızca belgelendirilmiş üyelerimiz tarafından hazırlanması ve bu projelerin mesleki etik ve üyelik sicil kayıtları yönü ile Odamız mesleki denetiminden geçirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Ayrıca Odamız, bu yeterliliğin gelişen ve değişen bilim ve teknolojiye bağlı olarak Odamızca düzenlenecek sürekli eğitimlerle desteklenmesini zorunlu görmektedir.
Bu nedenle Odamız mesleğin ve meslektaşın gelişiminin sağlanması amacıyla Ana Yönetmelikleri ve bağlı yönetmeliklerini 2001-2002 yılında tamamlayarak yürürlüğe sokmuştur.
SMM hizmeti veren üye ve büroların eğitim ve belgelendirme faaliyetleri ile bu alana ilişkin mesleki denetim faaliyetleri 22 Kasım 2001 tarih ve 24491 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren: ‘TMMOB Makina Mühendisleri Odası Serbest Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri Büroları Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği
‘TMMOB Makina Mühendisleri Odası Serbest Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri ve Asgari Ücret Yönetmeliği ‘TMMOB Makina Mühendisleri Odası Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliği ile bu yönetmelik hükümlerine göre çıkarılan yetkilendirme yönetmelikleri
uyarınca yürütülmektedir.
Değerli Meslektaşlarım,
Uzmanlık ve belgelendirme yönetmeliğimiz doğrultusunda Odamızca Meslek İçi Eğitim Merkezlerimiz kanalıyla, Mekanik Tesisat Mühendisliği, Araç Mühendisliği, LPG ve CNG Uygulamaları, Asansör Mühendisliği, İş Güvenliği Mühendisliği ve Gıda Ambalajına yönelik olarak 16'sı Mekanik Tesisat Mühendisliği kapsamında olmak üzere toplam 24 alanda meslek içi eğitim ve belgelendirme çalışmaları yürütülmektedir. Mekanik Tesisat Mühendisliği konusunda uzmanlık belgesi alabilmek için açılan meslek içi eğitim programını tamamlamak ve sınavda başarılı olmanın yanı sıra bir yıl mesleki deneyim ön koşul olarak aranmaktadır. Diğer alanlarda ise meslek içi eğitim programını tamamlamak ve sınavda başarılı olmak tek başına yeterli sayılmaktadır.
Kurulduğu yıl olan 1998 yılından bu yana MİEM kanalıyla Türkiye‘nin dört bir tarafında 1.335 kurs açılmış, 27.000‘i aşkın üyemiz meslek içi eğitimden geçirilmiş ve yapılan sınavlarda başarılı olanlar belgelendirilmiştir. Bu rakam faal üye sayımızın yarısına tekabül etmektedir ve büyük bir çoğunluğu 2000 yılı sonrası mezunlardan oluşmaktadır. Yalnızca son 12 ayda ise 16 konuda 336 kursa 6.000'i aşkın üyemizin katılımı gerçekleşmiştir.
Değerli Arkadaşlar,
Birçok alandaki çalışmalarımız gibi eğitim ve belgelendirme çalışmalarımız da artık kök salmış ve kurumsallaşmıştır. Meslek İçi Eğitim Merkezlerimiz birikimli eğitmen kadrosu, çağdaş eğitim mekan ve araçları ile aynı anda 2.500 üyemize hizmet verecek bir yapıya kavuşmuştur. Eğitim konusu Odamızda bir alt yapıya kavuşmuş durumdadır.
Eğitim verdiğimiz tüm konularda hazırlanan kitaplar ilgili sektörlerde ve üniversitelerde kaynak kitap olarak gösterilmektedir. Artık hedefimiz Meslek İçi Eğitim Merkezlerimizi bir Enstitü kimliğine kavuşturmaktır. Bu, Oda Genel Kurulunda karar altına alınmıştır.
Değerli arkadaşlar,
Belgelendirilme faaliyetleri için Oda merkezinde kurduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşumuz ilgili AB standardı kapsamında TÜRKAK‘a akredite ettirilmiştir. MMO Personel Belgelendirme Kuruluşu 11 kapsamda Mühendis Yeterlilik Belgesi vermektedir. Bunlar: Mekanik Tesisat, Havalandırma Tesisatı, Soğutma Tesisatı, Klima Tesisatı, Yangın Tesisatı, Doğalgaz İç Tesisatı, Asansör Avan Proje Hazırlama, Asansör, Araç Projelendirme, Araçların LPG‘ye Dönüşümü, Araçların CNG‘ye Dönüşümü Mühendis Yeterlilik Belgelendirmelerine ilişkindir. Yurt dışından uzmanların da katılımı sonucu Şubat 2007‘de alınan akreditasyon belgesi Odamızca düzenlenen mühendis yetki belgelerinin uluslar arası tanınırlığı için önemli bir adımdır.
Değerli Arkadaşlar,
Bildiğiniz gibi küreselleşme politika ve uygulamaları ile mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı önündeki engeller kaldırılmaktadır. Uluslararası para ve finans kuruluşlarının denetiminde hazırlanan yapısal uyum programları ile ülkemiz gibi geri bıraktırılmış ve gelişmekte olan ülkeler kendi kaynaklarını kullanma, geleceğini planlama ve ekonomisini yönlendirme işlevlerinden arındırılmaya çalışılmaktadır. Küreselleşme sürecinin örgütlerinden biri olan Dünya Ticaret Örgütü Anlaşmalarından Hizmet Ticareti Genel Anlaşması (GATS) ile mühendislik hizmetleri dahil enerjiden suya, sağlıktan eğitime, sosyal güvenlikten ulaşıma kadar tüm toplumsal hizmetler uluslararası ticarete açılmaktadır.
Bu noktada arkadaşlar, Birlik Başkanımız Mehmet SOĞANCI‘nın, kapitalist küreselleşme süreçlerine karşı ‘başka bir dünya mümkündür‘ yaklaşımını benimseyen Dünya Sosyal Forumu‘nun sekizincisinin öncesinde yapılacak olan Avrupa Sosyal Forumu hazırlık toplantısı için Portekiz‘in başkenti Lizbon‘da bulunduğunu ve Kurultayımıza başarı dileklerini ilettiğini belirtmek istiyorum.
Ülkemizin de imzaladığı DTÖ ve AB anlaşmaları mühendislik hizmetlerinin serbest dolaşımını da kapsamaktadır. Birçok AB ülkesi mühendislik hizmetlerinin serbest dolaşımına çekince ve özel hükümler koyarken ülkemiz anlaşmayı koşulsuz olarak imzalamıştır. Anlaşmada TMMOB Kanunu ve 1938 yılında çıkarılan Mühendislik ve Mimarlık Hakkındaki Kanuna uygun olmak koşuluyla yabancı mühendis ve mimarların ülkemizde çalışmasına olanak sağlanmıştır.
Ancak bugün küresel zorbalar bu düzenlemeleri bile çok görmektedir. Geçen yıl TBMM gündemine giren ‘Meslek Yeterlilik Kurumu Kanun Tasarısı‘nda, mühendislerin, mimarların ve şehir plancılarının yeterliliklerinin esaslarını, denetimini, ölçmesini, belgelendirmesini ve sertifikalandırmasını adı geçen kurumun yapması öngörülerek, TMMOB ve Odalarımız devre dışı bırakılmak istenmişti. AB uyum sürecinin gereklerince gündeme getirilen tasarı, AB'deki uygulamalarla da çelişkili ve karşıt hükümler içermekteydi. AB ülkelerinde mühendis, mimar ve şehir plancılarının mesleklerini uygulama kuralları, meslek içi eğitim ve belgelendirme işlemleri, ilgili yasa ve yönetmelikler uyarınca bizatihi meslek odalarınca yapılır iken ülkemizde TMMOB ve bağlı Odalar devre dışı bırakılmak istenmişti. Üyelerimizle birlikte yoğun ve aktif çaba gösterdik ve nihayetinde meslek disiplinlerimiz bu yasa kapsamından çıkarıldı. Ancak bu yasa ile birlikte gündeme gelen tepkimizi 14 Ekim mitinginde kamuoyu ile paylaştığımız ve şu an TBMM gündeminde bulunan bir yasa tasarısı daha vardır. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile ilgili bu yasa tasarısının adı, ‘Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı‘dır. Bu tasarıda ‘Avrupa Birliğine üye ülkelerden veya Bakanlar Kurulunca belirlenecek diğer ülkelerden gelecek yabancı mimar ve mühendislerin çalışma izinlerinin verilmesinde, diploma ve ilgili meslek odasına kayıtlı olduğuna dair belgenin ibrazı halinde, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 34 üncü ve 35 inci maddeleri ile 17/6/1938 tarihli ve 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanunun 1 inci ve 7 nci maddeleri uygulanmaz‘ denilmektedir.
Böylelikle yabancı mühendislerden istenmesi zorunlu olan denklik belgesi kaldırılmakta, yabancı mühendis ve mimar istihdamında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile TMMOB‘nin görüş bildirmesi uygulamasına son verilmek istenmektedir.
Bu uygulama ile ülkemiz mühendislerinin hak ve hukuklarını koruyan tek yasal çerçeve olan TMMOB Kanunu da devre dışı bırakılmak istenmektedir. AB, Hizmetlerin Serbest Dolaşımı kapsamında ülkemiz mühendis ve mimarlarına kendi ülkelerinde bu olanakları sunmaz iken, AB vatandaşı mühendis ve mimarların Türkiyeli mühendis ve mimarlardan daha üstün bir konuma getirilmektedir.
Bu uygulama ile neredeyse bütün diğer ülkelerin mühendis ve mimarlarının Türkiye‘de sınırsızca çalışabilmesinin önü açılmaktadır.
Yasa değişikliği önerisi ile akademik yeterlilik ile mesleki bilgi ve deneyim aranmadan, yabancıların her işte çalışmalarının önü açılmakta, kalitesiz hizmetin kontrolsüz sunumuna olanak tanınmakta, ülkemiz mühendis ve mimarlarının aleyhine haksız rekabetin önü açılmaktadır.
Değerli Meslektaşlarım,
İşte bu noktada bizim mesleğimizi düzenleyici, mühendislik birikim ve uygulamalarını geliştirici yönetmelik, mevzuat ve mesleki denetimlerimiz son derece önem taşımaktadır. Bizim bu gelişmeler karşısındaki konumumuz ikili bir yan taşımaktadır. Bizler, bu politikaların ülkemiz ve mesleğimiz aleyhine olan temel çizgilerine karşı çıkmak durumundayız. Ama öte yandan da bir mesleki yeterlilik ve yetkinlik düzeyi tutturmak, uluslararası tanınırlık alanında adımlar atmak durumundayız.
Açıkça söyleyelim, Odamızın (ki bizim Odamız Ana Yönetmelik ve diğer yönetmeliklerde TMMOB içinde öncelikli bir yere sahiptir) mesleki yönetmelikleri, meslek içi eğitim, belgelendirme ve akreditasyon çalışmaları bütün bu olumsuz gelişmelere karşı mesleğimizi koruma, güçlendirme ve direnme hattı oluşturma anlamına gelmektedir. Bu çalışmaların sizlerin de desteği ile daha da geliştirilmesi, ülkemizin, mesleğimizin ve bizlerin korunması açısından büyük bir önem taşımaktadır. Nitekim ülkemizde böylesi bir gelişme de yaşanmış, Odamızca yürütülen eğitim ve belgelendirme faaliyetlerinin akabinde birçok Bakanlık ve kurum, yetki belgeli mühendis kavramını kendi yönetmeliklerine de yansıtmış, doğal gaz tesisatı, motorlu araç imal ve tadilatı, asansör üretim, bakım ve montajı, gıda güvenliği, doğal gaz tesisatı, LPG uygulamaları, iş güvenliği kapsamında hizmet sunan firmalarda Odamızdan yetki belgesi almış mühendis çalıştırılması zorunlu hale getirilmiştir. Böylece on bini aşkın üyemize yeni iş alanları açılmıştır. Şu an Mecliste bulunan Enerji Verimliliği Yasa Taslağında Odamızın yetkilendirilmiş kurumlar arasında sayılması ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanıp Başbakanlığa gönderilen Ölçü Aletlerinin Odamızdan belgeli mühendislerce periyodik kontrollerinin yapılmasını içeren yönetmelik, çalışmalarımızın yakaladığı başarı ve güven düzeyini göstermektedir.
Sevgili Meslektaşlarım,
Bütün bu çalışmaların ülkemizdeki yaygın işsizlik, üstelik TMMOB‘ye bağlı meslek disiplinlerinin % 25‘lere varan işsizlik ortamında, Odamıza kayıtlı üyeler nezdinde neredeyse işsiz kalmaması gibi bir sonuca yol açması önemli bir başarıdır.
Bu çalışmaların geliştirilerek yaygınlaştırılması, siz serbest çalışan serbest mühendis ve müşavirlerin Oda düzenlemelerine kıskançlıkla sahip çıkmanız, bu düzenlemelere uyum noktasında göstereceğiniz duyarlılıkla bire bir ilintilidir. Odamızın kat ettiği bir dizi mesafeyi meslektaşlarımız arasında haksız rekabete yol açmayacak ve ülke çapında uygulanabilir bir uygulama birliği ile taçlandırmak durumundayız. Üyelerimizin asgari ücretlerinden sunduğumuz hizmetlerin kalitesine ve üyenin korunmasına dek, mesleki bir bütünlük göstermemiz gerektiği açıktır.
Bu düzenlemelerden rahatsız olan kesimler mutlaka olacaktır. Nitekim hatırlarsanız, TMMOB asgari ücret uygulamaları Rekabet Kurumuna şikayet edilmiştir. Rekabet Kurumunun Odaların asgari ücret düzenleyemeyeceği noktasındaki kararı yoğun hukuk mücadelemiz sonucu Danıştayca iptal edilmiştir. Bugün Odamızın geldiği noktada, Rekabet Kurumu kararına rağmen kurum kararları Oda Yönetmeliklerinin üzerinde değildir diye direnen ve yönetmelikleri uygulama noktasında ısrarcı olan tavrımızın büyük katkısı bulunmaktadır.
Odamızın siz üyeleriyle birlikte kaliteli ve sağlıklı bir hizmet sunumu için kendi iç dinamikleriyle oluşturduğu düzenlemeleri uygulamada kararlı olduğu, artık tüm rant kesimleri tarafından bilinmektedir.
Odamız, mühendis yetki ve sorumluluklarını geliştirmenin yanı sıra mühendislik hizmetlerini denetlenebilir ve güvenilir kılma; toplumun can ve mal güvenliğini sağlama ve uluslararası standartlar doğrultusunda kurumsallaşma yolunda çalışmalarına devam edecektir. Çünkü Odamız bu ülkenin geleceğini bilim ve teknolojide, mühendislik uygulamalarında yetkinleşmekte, sanayileşmede ve demokratikleşmede görmektedir.
Bu duygu ve düşüncelerle Kurultayımızın tüm katılımcılarına, düzenlenmesinde emeği geçen Kurultay Sekreterimiz Cenk LİŞESİVDİN‘e, Kurultay Yürütme ve Düzenleme Kurulu üyeleri ve bütün emeği geçenlere, Yürütme ve Düzenleme Kurulu Başkanı ve Oda Sekreterimiz Ali Ekber ÇAKAR‘ın şahsında teşekkür ediyorum.
Üreten, sanayileşen, demokratik, üzerinde insanlarımızın barış ve gönenç içerisinde yaşadığı bir dünya ve Türkiye özlemiyle kurultayımızın başarılı geçmesini diliyorum. 

Tüm »

01.09.2008 tarihinden itibaren 2271 defa okunmuştur.

 
SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri