ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

15 Mayıs 2024 Çarşamba    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 DAVUTPAŞA'DA YAŞANAN "İŞ CİNAYETİ" EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİ TARAFINDAN PROTESTO EDİLDİ.

    Yayına Giriş Tarihi: 17.02.2008  Güncellenme Zamanı: 12.11.2008 13:53:51  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 12.11.2008 13:54:37

Aralarında Makina Mühendisleri Odası’nın da yer aldığı İstanbul Emek ve Meslek örgütleri tarafından, bugün saat 12:00’de, Davutpaşa’da 23 vatandaşımızın hayatını kaybettiği “katliam” gibi “kaza”yı protesto eden bir basın açıklaması yapıldı.

Davutpaşa‘da yaşanan "iş cinayeti" emek ve meslek örgütleri tarafından protesto edildi

Aralarında Makina Mühendisleri Odası‘nın da yer aldığı İstanbul Emek ve Meslek örgütleri tarafından, bugün saat 12:00‘de, Davutpaşa‘da 23 vatandaşımızın hayatını kaybettiği "katliam" gibi "kaza"yı protesto eden bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını katılımcı örgütler adına İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Sekreteri Kazım Mermer okudu. Açıklamada ilgili bakanlıklar ve yerel yönetimlerin yaşanan katliamın sorumlusu olduğu vurgulanarak, sorumluların yargılanması gerektiği belirtildi. Basın açıklamasına katılan örgütlerden DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de bir konuşma yaparak, sigortasız, sendikasız çalışma yaşamının sonuçlarının maalesef böyle acı olduğunu, defalarca hükümetlere bu konuda uyarılar yaptıklarını, bu "iş cinayetlerini" unutmayacaklarını ve takipçisi olacaklarını belirtti.

 

DAVUTPAŞA‘DA YAŞANAN FACİANIN NEDENİ

SORUMSUZLUK VE DENETİMSİZLİKTİR.

 

 

Sorumsuzluğun ve denetimsizliğin sonucu meydana gelen patlamada 22 vatandaşımız hayatını kaybederken 100‘den fazla vatandaşımızda yaralanmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı dilerken, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

 

Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atabilecek, her türlü patlayıcı madde imalat, montaj ve depolama faaliyetlerinin ruhsatlandırılması ve denetlenmesi İçişleri Bakanlığı‘nın ve Çalışma Bakanlığı‘nın görevidir.

                                                         

Yanıcı Parlayıcı, Patlayıcı Madde İmal Edilmesi ve Depolanması ile ilgili Yönetmelikte bu işin özel alanlarda ve özel izinlerle yapılması konusunda maddeler bulunmaktadır.

 

Söz konusu işyeri, havai fişeklerin patlayıcı, fünye ve diğer elektronik aksamının birleştirilerek kullanılmaya hazır duruma getirildiği, buradan müşterilere sevkıyat yapıldığı, montaj ve depolama tesisi olduğu, ayrıca diğer katlarda buhar kazanları ile işlem yapılan işyerlerinin bulunduğu tespit edilmiştir. Ölümlerin, maytap atölyesindeki yangın ve patlamalarla, göçme sonucu gerçekleştiği sanılmaktadır.

 

Patlamanın gerçekleştiği maytap atölyesinin, herhangi bir çalışma izni, ruhsatı veya başvurusu bulunmayan, kayıtlara göre irtibat bürosu olarak görünen kaçak bir imalat ve montaj yeri olduğu anlaşılmaktadır. Kaldı ki bu alanda patlayıcı maddeler için imalat ve depolama ruhsatı verilemez.             

 

Patlayıcılarla ilgili uyulması gereken standartlar TS 11903 ve TS 11904‘te belirtilmektedir.

 

Sürtme, darbe ve ısı etkisi altında başka bir maddenin katılmasına gerek olmadan hızla reaksiyona giren ve çevreye zarar veren maddeler patlayıcı madde olarak isimlendirilir.

 

Patlayıcı Parlayıcı Maddelerle ilgili 1475 sayılı yasa ve 7/7551 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre işyerlerinde uyulması gereken kurallar şunlardır:

 

  • Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli maddelerin üretildiği, işlendiği ve depolandığı işyerinin etrafı duvar, tel örgü veya tel kafesle çevrilmiş ve giriş çıkışlar kontrol altına alınmış olacaktır. Yabancı şahıslar, ancak sorumlu memur refakatinde içeriye girebileceklerdir.
  • Geniş bir alana yayılmış ve etrafı duvar, tel örgü veya tel kafesle çevrilmiş işyerlerinin sınırı, geceleri uygun şekilde aydınlatılacak ve bekçiler buraları gece ve gündüz gözetleyeceklerdir.
  • Parlayıcı, patlayıcı ve tehlikeli işler, genellikle meskün yerler dışında veya tecrit edilmiş bina ve mahallerde, mümkün olduğu kadar az işçi ile, kapalı bir sistem içinde, tekniğin icaplarına göre gerekli tedbirler alınarak yapılacaktır.
  • İşyerlerinin güvenlik alanı içinde, sigara ve benzerlerinin içilmesi; kibrit, çakmak, ateş kızgın veya akkor halinde cisimler ile parlayabilecek veya yangın doğurabilecek her türlü maddenin taşınması ve kullanılması yasaktır.
  • Bu hususları sağlamak için giriş-çıkış kapılarında gerekli kontroller yapılacak, kolay ve iyi görülen yerlere gerekli uyarma levhaları konacak, işçilerin sigara içebileceği yerler ve ateşli maddelerle çalışılmasına müsaade edilen bölümler, güvenlik alanlarından ayrı yerlerde olacak ve bunlar uygun levhalarla belirtilecektir.
  • Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddeler üretilen, işlenen ve depolanan işyerlerinde;

-İzinsiz içeriye girmenin ve kibrit, çakmak, ateş ve kıvılcım veren alet ve benzeri cisimlerin içeriye sokulmasının yasak olduğu ayrı ayrı levhalar halinde ana giriş kapılarına,

-Binada veya bölümde bulundurulabilecek en çok işçi sayısı, madde miktarı ve binada yapılmasına izin verilen işin ne olduğu ayrı ayrı levhalar halinde işin yapıldığı kısımda uygun mekanlara konulmalıdır.

 

Pratik uygulamada pek çok işyerinin ruhsatsız olarak faaliyet sürdürdüğü, belediyelerin, İçişleri Bakanlığı yetkililerinin, Çalışma Bakanlığı yetkililerinin bu kuralsızlıklara göz yumduğu, işyerlerinin kapatılması için harekete geçmedikleri görülmektedir.

  

Patlayıcı malzemelerin bir yerden bir yere naklinin kesinlikle güvenlik güçleri nezaretinde yapılması zorunludur. Bu malzemelerin ithal, imal, satış, depolama ve taşınması için Patlayıcı Maddeler Yasasına göre ayrı ayrı ruhsat alınması, bu malzemelerin kullanımı için de İlçe Emniyet Müdürlüklerinden izin alınması gerekmektedir. Bu nedenle İçişleri Bakanlığının bu malzemelerin ruhsatlı bir işyerinden ruhsatsız başka bir işyerine nakline niçin izin verdiğini açıklaması gerekmektedir.

 

2 yıl önce Ümraniye Dudullu‘da meydana gelen maytap üretim atölyesindeki patlamada da 6 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Görünen o ki, yetkililer bu olaydan hiç ders almamışlardır.

 

Yaşanan facianın nedeni sorumsuzluk ve denetimsizliktir. Bu olaydan sorumlu kişilerin veya kurumların ortaya çıkarılarak kamuoyuna açıklanması gerekmektedir. Tüm yetkilileri, yapı denetimi ile ilgili gerekli mevzuatları hayata geçirmeye ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda uygulanması gereken yasal mevzuatın uygulanmasının sağlanmasına ve bu konuda gerekli önlemlerin etkili bir şekilde alınması ile ilgili gereğini yapmaya çağırıyoruz.

 

 

İSTANBUL EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİ

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

17.02.2008 tarihinden itibaren 1929 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri