ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

04 Mayıs 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ASANSÖR SEMPOZYUMU YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

    Yayına Giriş Tarihi: 24.10.2016  Güncellenme Zamanı: 25.10.2016 11:51:30  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 24.10.2016 17:37:11

Asansör Sempozyumu 13–15 Ekim 2016 tarihleri arasında İzmir`de Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Odamız tarafından, 447`si kayıtlı delege olmak üzere yaklaşık 1.300 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

13 kurum ve kuruluş tarafından desteklenen sempozyum boyunca 9 oturumda 26 bildiri, "Yapı ve Asansör" ve "Asansör Periyodik Kontrolleri" başlıklı 2 panel, "Asansör Kumanda Sistemleri Genel Kavramlar" ve "Hidrolik Asansörlerde Güç Ünitesi Tasarımı, Valf Seçimi ve Isı Problemleri" konularında 2 seminer, ilköğretim çağındaki çocukların bilinçlendirilmesi amacıyla "Asansör ve Yürüyen Merdiven/Bantların Güvenli Kullanımı" konusunda eğitim çalışması ile asansör periyodik kontrolleri konusunda "Yönetici Bilgilendirme Toplantısı" gerçekleştirildi. Sempozyum katılımcıları, sempozyuma paralel olarak düzenlenen sergiyi ziyaret ederek yeni ürün ve teknolojileri görme olanağı buldu.

Sempozyum, açılış oturumu ile başladı 

Grup Feb`in müzik dinletisi ile başlayan Asansör Sempozyumu açılışında sırasıyla Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, EMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz konuşmalarını yaptılar.

Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, asansör teknolojisindeki çok hızlı gelişmeler ve değişimlerin yanı sıra, güvenlik, konfor, enerji verimliliği gibi konuların asansörlerde mühendisliğin önemini gittikçe arttırdığına dikkat çekerek, sempozyumun bu gelişmelerin değerlendirilmesi ve tartışılması için bir platform sunma amacı taşıdığını belirtti. Ermin, bu yıl "Yapı ve Asansör" ana temasıyla gerçekleşen ve 9 oturumda toplam 28 bildirinin sunulacağı sempozyuma paralel olarak düzenlenecek serginin de asansör sanayicilerine, ürünlerini önemli bir platformda değerlendirme ve sergileme fırsatı sunacağını sözlerine ekledi. Ermin`in ardından söz alan EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş ise Türkiye`de asansörlere, montaj, belgelendirme hizmetleri, periyodik kontrol hizmetleri, aksam üretimi ve bakım hizmetleri de dâhil olmak üzere ayrılan yıllık kaynağın 1 milyar dolar seviyelerinde olduğuna işaret ederek, "Bu kaynaktan ithalat için ayrılan pay 2015 yılında yaklaşık 246 milyon dolar olmuştur. Bu döngünün kırılması için önümüzdeki 3 gün boyunca gerçekleştirilecek Asansör Sempozyumu‘nun bir dönüm noktası olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Ulutaş`ın ardından söz alan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil ise, asansör kontrollerin piyasalaştırıldığı koşullarda sağlıklı bir işleyişten söz etmenin mümkün olmayacağını dile getirerek, "Yapı kullanma izin belgesi alan bina sayısı hesaba katıldığında bu yıl içinde 43 bin 323 adet asansörün kurulması beklenmektedir. Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye‘de kullanımda olan 477 bin asansörden 2015 itibariyle ancak yüzde 42,5‘i, yani 203 bin asansörün yıllık periyodik kontrolü yapılabilmiştir" ifadelerini kullandı. Yeşil, kontrollerin, gerekli altyapı oluşturulduktan sonra kamu kuruluşları eliyle, maliyet esaslı bir biçimde yürütülmesi durumunda asansör sayısı az olan bölgelerdeki kontrol açığının giderilebileceğini sözlerine ekledi.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar da, asansörlere dair tüm süreçlerin mühendislik hizmetlerine ait olduğunu belirterek, bu hizmetlerin yeterliliğinin Odalarca belgelendirilmiş mühendislerce yürütülmesinin gerekliliğini vurgularken, "Odamız bu amaçla çok yönlü çalışmalar yürütmektedir. İletim teknolojileri alanındaki yayın eksikliğini giderecek, toplumsal bilinç oluşturacak birçok kitap ve broşürün basımı, seminer, söyleşi ve kurslar, bütün tarafları bir araya getiren kongre ve sempozyumlar, onaylanmış kuruluş çalışmaları ve duyarlı belediyelerle yapılan protokoller sonucu asansörlerin periyodik kontrolleri, bu çalışmalarımızın başında gelmektedir" dedi. Çakar, Odamızın ülke genelinde Asansör Avan Proje hazırlama konusunda 9 bin 380, Asansör Uygulama konusunda ise 5 bin 183 üyeyi Akredite Personel Belgelendirme Kuruluşu vasıtasıyla belgelendirdiğine dikkat çekerek, "Asansör Bakım, İşletme ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği kapsamında A Tipi Muayene Kuruluşlarında görev alan muayene mühendislerinin yetkilendirme eğitimleri Odalarımız tarafından başlatılmıştır. Belirli Şubelerimizde uygulamalı eğitim ve sınav merkezleri oluşturulmuş, Asansör montaj ve bakım personelinin belgelendirilmesi için MYK kapsamında yetkilendirme süreci devam etmektedir. Ayrıca asansör firmalarına yönelik son muayene, tasarım ve montaj kuralları, iş güvenliği, risk değerlendirmesi ve kalite yönetim sistemi eğitimleri de yapılmaktadır" dedi. Odamız Asansör Kontrol Merkezi bünyesindeki 275 personel tarafından yapılan kontrollerde 2012 yılında asansörlerin %79`sinin, 2013 yılında %63,30`u, 2014 yılında % 52`si, 2015 yılında yüzde % 41`i; 2016 yılı ilk sekiz ayında ise yüzde 36`sının kullanımının sakıncalı bulunduğunu söyleyen Çakar, Odamızla protokolü bulunan belediye sınırları içindeki asansörlerin tamamının kontrollerinin yapılması ve yeni protokoller için organizasyonumuz hızla ve sürekli olarak geliştirilmektedir. Mevcut uygulamanın yerleşik ve sürekli kılınması ile ülkemizdeki denetimsizlik gerçeğinin aşılmasına Odamız önemli katkılar sunmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Açılışta son sözü alan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise TMMOB`nin emek ve demokrasi eksenli çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da meslek alanları üzerinden ülke gerçeklerini tespit etmeye, çözüm önerileriyle ülke ve halkımız yararına bilimsel ve teknik çalışma üretmeye devam ettiğini hatırlatarak, "Bugün gerçekleştirilen bu sempozyum da bu anlayışın bir ürünüdür" dedi.

Koramaz, konuşmasında ayrıca şunları söyledi:

"Ülkemizde kentsel dönüşüm projeleri ve dikey yapılaşmanın artması ile birlikte asansör sektörünün gelişimi de daha fazla önemli hale gelmiştir. Asansör tasarımı, projelendirilmesi, montajı, periyodik kontrolü elektrik ve makine mühendisliği disiplinlerinin konusuna girmektedir ve bu alanda çalışacak meslektaşlara yönelik eğitim ve belgelendirme faaliyetleri de Odalarımızca yürütülmektedir. Elbette, güvenli, verimli, konforlu ve ekonomik asansör hizmeti sunumunda bu eğitimlerin önemi büyüktür. Sektörün gereksinim duyduğu nitelikli ara eleman yetiştirme konusunda da Odalarımıza görev düşmektedir.

Ülkemizde her yıl asansör facialarında birçok vatandaşımız yaşamını yitirmekte, birçoğu engelli olmaktadır. Bunun nedeni asansör denetimlerinin yeterli kalite ve sıklıkta yapılmamasıdır."

Açılış konuşmalarının ardından Sempozyum paralelinde düzenlenen serginin kurdele kesimi Anadolu Salonu sahnesinde, Oda yöneticileri ve sektör dernek temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

"Yapı ve Asansör" panelde konuşuldu

İlk gün gerçekleştirilen "Yapı ve Asansör" paneli Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi İbrahim Aksöz yönetiminde T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına Hasan Zehir, TSE adına Oktay Akman, AYSAD adına İzzet Güven, Mimarlar Odası adına Mehdi Zana Ceyhan, EMO adına Bülent Çarşıbaşı ve Odamız adına Berkay Eriş`in katılımıyla düzenlendi.

Hasan Zehir`in yasa ve yönetmelikler üzerinden yaptığı sunumun ardından diğer konuşmacılar temsilcileri oldukları kurum adına yaşadıkları sıkıntıları ve disiplinler arası uygulama farklılıklarından kaynaklanan problemleri dile getirdiler. EMO adına panele katılan Bülent Çarşıbaşı, konuşmasında bina arsa değerlerinin büyümesiyle birlikte bina yüksekliklerinin de artmaya başladığını belirterek, asansörlerin olmaması halinde bu binaların yapılamayacağını hatırlattı ve asansör mevzuatına ilişkin bilgilendirmede bulundu. Çarşıbaşı`nın ardından söz alan Mehdi Zana Ceyhan, mimari tasarımda asansörün önemine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Odamız adına konuşan Berkay Eriş ise asansör tesis sürecinde yaşanan sorunlar üzerinde durdu. Avan projesini çizen mühendislerin, standartları yeterince bilmediğini ifade eden Eriş, "Yapı denetim firmalarında çalışan arkadaşlar, asansör konusunda hiç bilgi sahibi olmayabiliyor. Bu noktada, mesleki bilgilendirmenin önemi ortaya çıkıyor" diye konuştu. Panelde, asansörlerin yapıyla uyumunun arsada başladığını belirten AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Güven, "Bu uyum, Odalarımızca yetkilendirilmiş SMM belgeli mühendislerce yapılmış avan projeleriyle devam eder. Belediyelerden, projeyi hazırlayan kişinin yetkili yani SMM belgeli olup olmadığını belgelemesini bekliyoruz" şeklinde konuştu. Panelde son sözü alan Oktay Akman, asansör avan proje kontrollerinin, belediyelerin anlaştığı muayene kuruluşları tarafından yapılması gerektiğini belirtti.

Daha sonra gerçekleştirilen soru-cevap bölümüyle katılımcılar sorularını panelistlere yönelttiler.

"Asansör Periyodik Kontrolleri" panelde masaya yatırıldı

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar yönetiminde ikinci gün düzenlenen "Asansör Periyodik Kontrolleri" paneli Sempozyumun en çok ilgi gören etkinliklerinden biri oldu. Panele Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı adına İlyas Menderes Büyüklü, TSE adına Oktay Akman, EAYSAD adına Zeki Tetik, EBSO adına H. Onur Ercan, EMO adına Serdar Tavaslıoğlu ve Odamız adına S. Zafer Güneş konuşmacı olarak katıldı.

Panel öncesinde bir konuşma yapan Ali Ekber Çakar, Türkiye`de yılda 45-50 bin asansör kurulduğunu ve toplam asansör sayısının 500 bini bulduğunun tahmin edildiğini ifade ederek, "2012 yılında periyodik kontrolü yapılan 101 bin asansörün yüzde 74`ü kırmızı etiket aldı. 2005 yılında ise 203 bin asansörün yüzde 58`ine kırmızı etiket verildi. 2016 yılında MMO Asansör Kontrol merkezi tarafından kontrolü yapılan 50 bin asansörün yüzde 37`si kırmızı, yüzde 38`i ise yeşil etiket aldı" diye konuştu. Ülke genelindeki 500 bin civarındaki asansörün yüzde 60`ının periyodik kontrollerinin yapılmadığına dikkat çeken Çakar, "Toplumda, asansörü güvenli kullanma kültürünün yerleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ama hâlâ kat etmemiz gereken bir hayli mesafe var" dedi. Çakar`ın ardından söz alan İlyas Menderes Büyüklü, asansöre ilişkin her şeyin standartlaştırıldığını hatırlatırken, "Asansör tasarımı, üretimi, denetimi ve mevzuatını hazırlamak bir kültür işidir. Bu kültürü ancak birbirimize destek olursak ortaya çıkarabiliriz" ifadelerini kullandı. Büyüklü, 2016 yılının Ocak-Ekim ayları arasında periyodik kontrolü yapılan 202 bin asansörden 148 bininin kırmızı, 6 bininin sarı, 18 bininin mavi, 30 bininin ise yeşil etiket aldığı bilgisini verdi.

TSE adına konuşan Oktay Akman, periyodik kontroller sırasında yaşanan sorunları dile getirirken, belediyelerin, seçmenlerini rahatsız etmemek adına gerekli revizyonları yapılmayan asansörleri mühürlemediğini ve kontrol ücretlerinin tahsilatında zorluklar yaşandığını belirtti. EAYSAD adına panele katılan Zeki Tetik, asansörlerle ilgili karşılaşılan ilk sorunun, avan projelerinin binayla uyumlu olmaması olduğunu vurgularken, "Önerimiz, bu projelerin yerine uygulama projelerinin gündeme alınmasıdır" dedi.

Tetik`in ardından EBSO adına konuşan Hasan Onur Ercan, asansör denetimlerinin yaygınlaşmasının sevindirici olduğunu, fakat sorunların mevcut olduğunu belirterek, "Biz hep etkin kamusal denetimin gerekliliğini savunmuştuk. Şu anda kontrol personeline bağlı olarak denetimlerde farklı sonuçlar ortaya çıkabiliyor" şeklinde konuştu. Panele EMO adına katılan Serdar Tavaslıoğlu, asansörlerde 30 gün içinde takip denetiminin yapılmasının beklenmesinin, hayata uyan bir yaklaşım olmadığını dile getirdi. Tavaslıoğlu, "Asansör periyodik kontrolleri tek personel ile yapılabilir, ancak hem elektrik hem makine mühendislerinin uzmanlığını gerektiren bir alan. Kontrollerin, her iki meslek alanından yetkin kişilerce yapılması daha sağlıklı olacaktır" şeklinde konuştu.

Panelin son konuşmacısı olan ve Odamız adına konuşan Zafer Güneş, belediyelerin asansör periyodik kontrolleri konusunda daha çok adım atması gerektiğini söyledi. Güneş, "Yetkin muayene personeli konusunda sıkıntı var ancak meslek odaları ve TSE bu konuda çalışmalar yapıyor. Periyodik kontrollerde, bakımcı firmaların nezaret etmemesi ve yöneticilerin kontrollere izin vermemesi gibi sorunlarla karşılaşıyoruz" dedi. Panel, soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Sempozyum kapsamında iki seminer gerçekleştirildi

Bildiri oturumlarına paralel olarak Marmara Salonunda Melih Aybey tarafından "Asansör Kumanda Sistemleri Genel Kavramlar", K. Ferhat Çelik tarafından  "Hidrolik Asansörlerde Güç Ünitesi Tasarımı, Valf Seçimi ve Isı Problemleri" konulu seminerler düzenlendi.

Asansör Periyodik Kontrolleri Hakkında Bina Yöneticilerine Bilgilendirme Toplantısı`na 200`ü aşkın yönetici katıldı

Asansör Sempozyumu bildiri oturumları paralelinde Akdeniz Salonunda düzenlenen toplantıda asansör mevzuatı ve periyodik kontrollere ilişkin bilgilendirmede bulunuldu. Bir buçuk saat olarak planlanan toplantının süresi, katılımcıların ilgileri ve soruları ile üç saati buldu.

Asansör ve Yürüyen Merdiven/Bantların Güvenli Kullanımı Eğitimi yapıldı

Sempozyumun ilk günü ilkokul öğrencilerine yönelik düzenlediğimiz "Asansör ve Yürüyen Merdiven/Bantların Güvenli Kullanımı" eğitimi, Bülent Çarşıbaşı eğitmenliğinde gerçekleştirildi. Duğrallar İlkokulu 4. sınıf öğrencilerinin katıldığı eğitimde film gösterimi, konu anlatımından sonra yürüyen merdiven ve asansör başında uygulamalı eğitim gerçekleştirildi. Etkinlik sonrasında katılımcı öğrencilere belgeleri verildi.

Sempozyum paralelinde Asansör Sergisi düzenlendi

Asansör Sempozyumu ile aynı anda ve aynı mekanda düzenlenen asansör sergisine sektörde ürün ve hizmet üreten kurum ve kuruluşlar katılım sağladı. Sergiye Akar, Arkel, Asray, CE-HAS, Genemek, Geta, IFO, NZR2020, RST, TSE firmalarının yanı sıra AYSAD, Makina Mühendisleri Odası, Elektirik Mühendileri Odası ve sektörde faaliyet gösteren basın yayın kuruluşları katıldı.

Açılış kokteyli Genemek`in katkılarıyla gerçekleşti

Asansör Sempozyumunun açılış kokteyli, Genemek`in katkılarıyla ilk gün sergi alanında gerçekleştirildi. 200 kişilik bir katılımın gerçekleştiği kokteylde Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyeleri Yunus Yener ve İbrahim Aksöz, Genemek Genel Müdürü Devrim Gecegezen`e teşekkür ederek plaket takdim ettiler.

Güncellenme Zamanı: 24.10.2016 17:43:13
Güncellenme Zamanı: 24.10.2016 17:42:31
Güncellenme Zamanı: 24.10.2016 17:42:02
Güncellenme Zamanı: 24.10.2016 17:41:19
Güncellenme Zamanı: 24.10.2016 17:40:21
Güncellenme Zamanı: 24.10.2016 17:39:48
Güncellenme Zamanı: 24.10.2016 17:39:08
Güncellenme Zamanı: 24.10.2016 17:38:34
Güncellenme Zamanı: 24.10.2016 17:44:07

İzmir Şube Kaynaklı Haberler »

24.10.2016 tarihinden itibaren 1428 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri