ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

04 Mayıs 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ASANSÖR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ 2016 BAŞLADI

    Yayına Giriş Tarihi: 13.10.2016  Güncellenme Zamanı: 14.10.2016 15:09:36  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 13.10.2016 13:42:25

Odamız ve Elektrik Mühendisleri Odası tarafından İzmir Şubeleri yürütücülüğünde düzenlenen Asansör Sempozyumu ve Sergisi 2016 başladı.

Odamız ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından İzmir Şubeleri yürütücülüğünde düzenlenen Asansör Sempozyumu ve Sergisi 2016, Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde gerçekleşen açılış etkinliğiyle başladı. Grup Feb`in müzik dinletisi ile başlayan açılış etkinliğinde ilk konuşmayı yapan Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, asansör teknolojisindeki çok hızlı gelişmeler ve değişimlerin yanı sıra, güvenlik, konfor, enerji verimliliği gibi konuların asansörlerde mühendisliğin önemini gittikçe arttırdığına dikkat çekerek, sempozyumun bu gelişmelerin değerlendirilmesi ve tartışılması için bir platform sunma amacı taşıdığını belirtti. Ermin, bu yıl "Yapı ve Asansör" ana temasıyla gerçekleşen ve 9 oturumda toplam 28 bildirinin sunulacağı sempozyuma paralel olarak düzenlenecek serginin de asansör sanayicilerine, ürünlerini önemli bir platformda değerlendirme ve sergileme fırsatı sunacağını sözlerine ekledi. Ermin`in ardından söz alan EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş ise Türkiye`de asansörlere, montaj, belgelendirme hizmetleri, periyodik kontrol hizmetleri, aksam üretimi ve bakım hizmetleri de dahil olmak üzere ayrılan yıllık kaynağın 500 milyon dolar seviyelerinde olduğuna işaret ederek, "Bu kaynaktan ithalat için ayrılan pay 2015 yılında yaklaşık 246 milyon dolar olmuştur. Bu döngünün kırılması için önümüzdeki 3 gün boyunca gerçekleştirilecek Asansör Sempozyumu‘nun bir dönüm noktası olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

Ulutaş`ın ardından söz alan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil ise, OHAL uygulamalarının fiili başkanlık sistemini beraberinde getirdiğini belirterek, "Ülkemizde demokrasi rafa kaldırıldı, totaliter bir sistem işletiliyor. İktidar 3 aylık OHAL`i yeterli bulmayarak, yapılan itirazları da dikkate almayarak uzatmaya gitti. OHAL`in varlık nedeni neydi? FETÖ ile mücadele. Ama FETÖ ile mücadelenin ötesine geçen, tüm muhalif kesimleri sindirmeye, susturmaya yönelik uygulamalar aldı başını gidiyor" diye konuştu. Sektörde yaşanan sorunlara da değinen Yeşil, asansör kontrollerin piyasalaştırıldığı koşullarda sağlıklı bir işleyişten söz etmenin mümkün olmayacağını dile getirerek, "Yapı kullanma izin belgesi alan bina sayısı hesaba katıldığında bu yıl içinde 43 bin 323 adet asansörün kurulması beklenmektedir. Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre; Türkiye‘de kullanımda olan 477 bin asansörden 2015 itibariyle ancak yüzde 42,5‘i, yani 203 bin asansörün yıllık periyodik kontrolü yapılabilmiştir" ifadelerini kullandı. Yeşil, kontrollerin, gerekli altyapı oluşturulduktan sonra kamu kuruluşları eliyle, maliyet esaslı bir biçimde yürütülmesi durumunda asansör sayısı az olan bölgelerdeki kontrol açığının giderilebileceğini sözlerine ekledi.

Odamız  Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar da, asansörlere dair tüm süreçlerin mühendislik hizmetlerine ait olduğunu belirterek, bu hizmetlerin yeterliliği Odalarca belgelendirilmiş mühendislerce yürütülmesinin gerekliliğini vurgularken, "Odamız bu amaçla çok yönlü çalışmalar yürütmektedir. İletim teknolojileri alanındaki yayın eksikliğini giderecek, toplumsal bilinç oluşturacak birçok kitap ve broşürün basımı, seminer, söyleşi ve kurslar, bütün tarafları bir araya getiren kongre ve sempozyumlar, onaylanmış kuruluş çalışmaları ve duyarlı belediyelerle yapılan protokoller sonucu asansörlerin periyodik kontrolleri, bu çalışmalarımızın başında gelmektedir" dedi. Çakar, Odamızın ülke genelinde Asansör Avan Proje hazırlama konusunda 9 bin 380, Asansör Uygulama konusunda ise 5 bin 183 üyeyi Akredite Personel Belgelendirme Kuruluşu vasıtasıyla belgelendirdiğine dikkat çekerek, "Asansör Bakım, İşletme ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği kapsamında A Tipi Muayene Kuruluşlarında görev alan muayene mühendislerinin yetkilendirme eğitimleri Odalarımız tarafından başlatılmıştır. Belirli Şubelerimizde uygulamalı eğitim ve sınav merkezleri oluşturulmuş, Asansör montaj ve bakım personelinin belgelendirilmesi için MYK kapsamında yetkilendirme süreci devam etmektedir. Ayrıca asansör firmalarına yönelik son muayene, tasarım ve montaj kuralları, iş güvenliği, risk değerlendirmesi ve kalite yönetim sistemi eğitimleri de yapılmaktadır" dedi. Odamız Asansör Kontrol Merkezi bünyesindeki 275 personel tarafından yapılan kontrollerde 2012 yılında asansörlerin %79`sinin, 2013 yılında %63,30`u, 2014 yılında % 52`si, 2015 yılında yüzde % 41`i; 2016 yılı ilk sekiz ayında ise yüzde 36`sının kullanımının sakıncalı bulunduğunu söyleyen Çakar, Odamızla protokolü bulunan belediye sınırları içindeki asansörlerin tamamının kontrollerinin yapılması ve yeni protokoller için organizasyonumuz hızla ve sürekli olarak geliştirilmektedir. Mevcut uygulamanın yerleşik ve sürekli kılınması ile ülkemizdeki denetimsizlik gerçeğinin aşılmasına Odamız önemli katkılar sunmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Açılışta son sözü alan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise TMMOB`nin emek ve demokrasi eksenli çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da meslek alanları üzerinden ülke gerçeklerini tespit etmeye, çözüm önerileriyle ülke ve halkımız yararına bilimsel ve teknik çalışma üretmeye devam ettiğin hatırlatarak, "Bugün gerçekleştirilen bu sempozyum da bu anlayışın bir ürünüdür" dedi.

Koramaz, konuşmasında şunları söyledi: 

"Ülkemiz son bir yılda hızla karanlık bir girdabın içine çekiliyor. Yüzlerce insanın hayatına mal olan saldırılar, düğün evlerinde, otobüs duraklarında yitirilen canlar ve en son 15 Temmuz darbe girişimi ile bugünlere gelen bir süreç… Bu sürecin yaratıcılarını çok iyi biliyoruz.

Türkiye`yi gericileşme, piyasalaştırma ve baskıyla bugünlere getirenleri; laik yaşamı adım adım bitirerek, Suriye`deki ateşe odun taşıyarak ülkemizi cihatçı örgütlerin merkezi haline getirenleri; ülkemizde barış ve bir arada yaşama umudunu yok edenleri biliyoruz.

15 Temmuz darbe girişimi savuşturulmuş olsa bile ardından ilan edilen OHAL ile bu sefer sivil bir darbeyle karşı karşıyayız.

OHAL ile Meclis devre dışı bırakılarak, ülkemiz Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetilmeye başlandı. OHAL`e dayanılarak aralarında üyelerimizin de bulunduğu on binlerce kamu emekçisi görevden alındı, televizyon kanalları karartıldı, basına ve muhalif kesimlere baskılar arttı.

MGK`da alınan tavsiye kararı ile OHAL`in uzatılması, hatta Saray`a bakılacak olursa bir yıldan fazlaya çıkarılmak istenmesi, ülkemizin tüm yönüyle fiili bir başkanlık sistemine teslim edilmesidir.

Ülkemizin ihtiyacı OHAL değildir. Ülkemizin tek ihtiyacı, koşulsuz şartsız acil demokrasidir!

Ülkemizin içinden geçtiği bu süreçte Birliğimiz, sivil diktaya, gericiliğe, karanlığa ve tüm antidemokratik uygulamalara karşı, her zaman olduğu gibi emeğin ve demokrasinin yanındadır.

TMMOB emek ve demokrasi eksenli çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da meslek alanları üzerinden ülke gerçeklerini tespit etmeye, çözüm önerileriyle ülke ve halkımız yararına bilimsel ve teknik çalışma üretmeye devam etmektedir.

Bugün gerçekleştirilen bu sempozyum da bu anlayışın bir ürünüdür.

Asansör sektörünün tüm bileşenlerini bir araya getiren bu sempozyumda "Yapı ve Asansör" ana temasıyla sektördeki sorunlara ilişkin çözüm önerileri ortaya konacaktır.

Ülkemizde kentsel dönüşüm projeleri ve dikey yapılaşmanın artması ile birlikte asansör sektörünün gelişimi de daha fazla önemli hale gelmiştir.

Asansör tasarımı, projelendirilmesi, montajı, periyodik kontrolü elektrik ve makine mühendisliği disiplinlerinin konusuna girmektedir ve bu alanda çalışacak meslektaşlara yönelik eğitim ve belgelendirme faaliyetleri de Odalarımızca yürütülmektedir. Elbette, güvenli, verimli, konforlu ve ekonomik asansör hizmeti sunumunda bu eğitimlerin önemi büyüktür. Sektörün gereksinim duyduğu nitelikli ara eleman yetiştirme konusunda da Odalarımıza görev düşmektedir.

Ülkemizde her yıl asansör facialarında birçok vatandaşımız yaşamını yitirmekte, birçoğu engelli olmaktadır. Bunun nedeni asansör denetimlerinin yeterli kalite ve sıklıkta yapılmamasıdır.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`nın yetkili montaj ve bakım firmalarına yönelik denetimleri genişletmesi ve "merdiven altı" tabir edilen bakım firmalarının faaliyetlerini engellemesi elzemdir.

Periyodik kontrol sonucu uygunsuz bulunan asansör ve bakımcı firmalara Bakanlıkça yaptırımda bulunulması ve periyodik kontrollere ilişkin bakım firmalarının sorumluluklarının artırılmasının gerekliliği tartışılmazdır.

Asansör yönetmeliklerine ve standartlara uygun üretim ve bakım, piyasa gözetim ve denetimi ile periyodik kontrol uygulamalarında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin etkin koordinasyon zeminlerinin yaratılması önem taşımaktadır.

Sektörün disipline edilebilmesi için Bakanlığın PGD kapsamında asansör ve montaj firması denetimleri yanı sıra onaylanmış kuruluşları da denetlemesi ve bu konuda hazırlıklarını sürdürdüğü mevzuat çalışmalarını ivedi olarak yayımlaması gereklidir.

Ülkemiz, iş kazaları açısından Avrupa`da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer almaktadır. Gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında ülkemizdeki şantiyelerin güvenlik kültürü açısından son derece zayıf olduğu bilinen bir gerçektir. Son yıllarda yüksek katlı toplu konut inşaatlarında meydana gelen asansör kazalarıyla bu durum bir kez daha tescillenmiştir.

Bu çerçevede; asansörlerle ilgili olanlar da dahil olmak üzere tüm firmaların çevre, sağlık ve emniyet yönetim sistemlerinin kurulması, asansör firmalarının şantiyeleri için iş emniyeti konusunda kuralların belirlenmesi, çalışanların eğitilmesi, kuralların uygulanmasının sürekli olarak denetlenmesi önemlidir.

Eminim ki; üç gün sürecek etkinlik boyunca konunun uzmanları bu noktalara değinecek ve sektörün gelişimi için katkı koyacaktır." 

Konuşmaların ardından, Oda ve sektör temsilcilerinin katılımıyla kurdelenin kesilmesi ile sempozyuma paralel olarak düzenlenen serginin açılışı gerçekleştirildi. Asansör Sempozyumu ve Sergisi 2016, 15 Ekim Cumartesi akşamına kadar Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde devam edecek.  

Güncellenme Zamanı: 13.10.2016 13:42:56
Güncellenme Zamanı: 13.10.2016 13:43:18
Güncellenme Zamanı: 13.10.2016 13:43:36
Güncellenme Zamanı: 13.10.2016 13:43:57
Güncellenme Zamanı: 13.10.2016 13:44:20
Güncellenme Zamanı: 13.10.2016 13:44:41

İzmir Şube Kaynaklı Haberler »

13.10.2016 tarihinden itibaren 1095 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri