ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

26 Nisan 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 TATİLE ÇIKACAK SÜRÜCÜLERİMİZ NELERE DİKKAT ETMELİ? ARAÇLA UZUN YOLA ÇIKMADAN ÖNCE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER NELERDİR?

    Yayına Giriş Tarihi: 25.06.2016  Güncellenme Zamanı: 27.06.2016 10:17:18  Yayınlayan Birim: GENEL MERKEZ  
 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Ankara Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Varlık ÖZERCİYES, 25.06.2016 tarihinde “Bayram tatilinde araçla uzun yola çıkacak vatandaşlarımızın alması gereken tedbirler” konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

Yaz aylarına denk gelen ve 9 gün sürecek Ramazan Bayramı tatili, vatandaşlarımız açısından yoğun kent yaşamından kaçıp memleketlerine, tatil köylerine gitmek için adeta bir fırsat teşkil ediyor. Fakat gerekli tedbirler alınmazsa eğer,  tatil öncesi ve sonrasında özellikle karayollarında yaşanacak trafik yoğunluğu, her yıl yaşadığımız acı tabloyla tekrar karşılaşmamıza yol açabilir.  

TUİK istatistiklerine göre 2014 yılında karayollarında yaşanan 1.199.010 kaza; 3.524 vatandaşımızın ölmesi, 285.059 vatandaşımızın ise yaralanması ile sonuçlanmıştır. Yaşanan kazaların % 88,62`si sürücülere; % 9,38`i yayalara; % 0,95`i yola; % 0,58`i ise araçlara ait kusurlardan kaynaklanmaktadır.

Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı`nın verilerine göre, kaza yapan araçların çok büyük bir kısmını otomobiller oluşturmaktadır.

Yaşanan kazalarda; araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak; hatalı sollama yapmak; arkadan çarpmak gibi nedenler sürücüye ait kusurların başında yer almaktadır.

Yukarıda aktardığımız sayısal veriler, konunun vahametini göstermesi bakımından önemlidir. Benzer üzücü tabloyla tekrar karşılaşmamak için, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak vatandaşlarımıza yapacağımız birkaç önerinin faydalı olacağını düşünmekteyiz.

Araçların uzun yol bakımı mutlaka yapılmalıdır. Bunlar; ön düzen, tekerler, fren sistemi, elektrik sistemi (akü, farlar, sinyaller, korna ve silecekler) ve yakıt sistemi bakımlarıdır. Ayrıca stepne lastikleri hazır olmalı; lastik havalarının kontrolleri yapılmalı, üretici firmalar tarafından belirlenen hava basınçlarının aynı olup olmadığına dikkat edilmelidir. Özellikle gece yolculukları için uzun ve kısa far ayarları yapılmalı; sağ, sol ve dikiz aynaları sağlam ve temiz olmalıdır.

Yüksek hava sıcaklıkları dikkate alınarak, aracın motorunun hararet yapmaması için soğutma sisteminin mutlaka bakımdan geçmesi gerekmektedir. Bunlar; vantilatör kayışları, termostat, devirdaim, radyatör, radyatör suyu, genleşme kabı ve hortumların kontrolleridir. Ayrıca yolculuk esnasında, araçta yedek su bulundurulması önemlidir. Sürücülerimiz, klima kullanımına da dikkat etmeli, belirli aralıklarla klima sistemini dinlendirmelidirler.

Sürücüler, bayram yoğunluğundan uzun süre trafikte kalacaklarını gözeterek, yola çıkmadan önce yeteri kadar dinlenmeli, 2-3 saatte bir mutlaka mola vermelidirler.

Trafik kontrolleri için araçlara ait ruhsat, sigorta poliçesi, sürücü belgeleri araçta bulundurulmalıdır. Kaza olma riskine karşı reflektif malzemeler, çelik halatı, takoz gibi malzemelerin yine araçta bulundurulmasına özen gösterilmelidir.

Yük ve yolcu standartlarına uyulmalı; araçlarda fazla yolcu bulundurulmamalı, gereksiz ve görüşü kapatacak yüklerden kaçınılmalıdır. Sürücü ve yolcular, seyahat esnasında emniyet kemerlerini mutlaka takmalıdırlar.

Uzun mesafeli yolculuklarda, mümkünse iki sürücü ile yola çıkılmalıdır. Yolculuk öncesi, görüşü engelleyen, refleksleri ağırlaştıran ilaçların alınmaması hususunda özenli davranılmalıdır. Sürücüler, özellikle hatalı sollama yapmaktan kaçınmalı; virajlarda, kavşaklarda ve tepe üstleri gibi görüş mesafesinin dar olduğu yerlerde hızlarını düşürüp sakin ve sabırlı araç kullanmaya özen göstermelidirler.

Yolculuk esnasında trafik kurallarına, trafik görevlilerine; yol bakımı yapılan noktalarda işaret ve işaretçilere dikkat edilmelidir. Uykusuz ve yorgun yola çıkılmamalıdır. Kesinlikle acele edilmemeli, yüksek hız yapılmamalı, hız limitlerine mutlaka uyulmalıdır. Ana yollarda, kavşaklarda ve görüşün olmadığı yerlerde araç park edilmemeli; park zorunlu ise trafiği tehlikeye düşürmeyecek uygun yerlerde yapılmalı; gerekli emniyet tedbirleri alınmalı, dörtlüler ve reflektif ikazlar mutlaka kullanılmalıdır.

Özellikle bayram tatillerinde, milyonlarca kişi özel araçlarıyla iç turizm faaliyetlerine katılmaktadır. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak, büyük risk barındıran yoğun trafiği önlemek açısından vatandaşımıza önerimiz, öncelikli olarak toplu taşıma araçları kullanmaları yönündedir. Bu anlamda, vatandaşlarımıza güvenli ve konforlu ulaşımı sağlamakla yükümlü olan Şehirlerarası Otobüs Firmalarına da hatırlatmamız gereken kimi noktalar bulunmaktadır. Şehirlerarası yolcu otobüs ve minibüs sürücülerinin ehil ve tecrübeli olmalarına; SRC ve Psikoteknik belgelerinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Araçların mutlaka km bakımlarının düzenli olarak yapılmış olması gerekmektedir. Uzun mesafelere, aynı niteliklere sahip yedek sürücü ile çıkılmalı; 2-3 saatte bir mola verilmelidir. Limitlerin dışında fazla yolcu ve aşırı yük alınmamalı, hız limitlerine uyulmalı ve gerekli belgelerin araçta hazır olması sağlanmalıdır.

Tüm vatandaşlarımıza, özellikle bayram trafiğinde son derece dikkatli olmalarını tavsiye eder; ilgili makamlarca gerekli önlemlerin alınacağı ümidi ile bütün yurttaşlarımızın bayramını kutlar; güvenli, konforlu, iyi yolculuklar dileriz.

 

 

                                                                                 Ö. Varlık ÖZERCİYES 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

 

Genel Merkez Kaynaklı Basın Açıklamaları »

25.06.2016 tarihinden itibaren 1033 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ANKARA ŞUBE
MEŞRUTİYET CADDESİ NO:19 KAT:4-5 KIZILAY - ANKARA
TEL: (+90) 312 4252141   FAKS: (+90) 312 4178781
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri