ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

03 Mayıs 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 21 HAZİRAN DÜNYA GÜNEŞ GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

    Yayına Giriş Tarihi: 23.06.2008  Güncellenme Zamanı: 11.02.2009 13:21:53  Yayınlayan Birim: MERSİN ŞUBE  
 

Kuzey yarım kürede Güneş ışığından yararlanılan en uzun gün olan 21 Haziran günü  "Dünya Güneş Günü" olarak ilan edilmiş ve bu çerçevede bugün dünyanın bir çok ülkesinde  çeşitli etkinliklerle Güneş günü kutlanmaktadır.

21 HAZİRAN DÜNYA GÜNEŞ GÜNÜ  BASIN AÇIKLAMASI

Kuzey yarım kürede Güneş ışığından yararlanılan en uzun gün olan 21 Haziran günü  "Dünya Güneş Günü" olarak ilan edilmiş ve bu çerçevede bugün dünyanın bir çok ülkesinde  çeşitli etkinliklerle Güneş günü kutlanmaktadır.Sonsuz bir enerji  kaynağı olarak Güneş,  ilk çağlardan  bu yana insanoğlunun dikkatini çekmiş,  hatta bir dönem çeşitli uygarlıklarda yaşamın  kaynağı  tanrısal bir güç olarak kabul edilmiş ve  ona tapılmıştır.

20. yüzyılda bilimin ve teknolojinin gelişmesi, artan enerji gereksinimi ve çevre kirliliği sorunları karşısında bilim çevrelerinin dikkatini sonsuz ve yenilebilir enerji kaynağı olan güneşe yöneltmelerine neden olmuştur. Dünyadaki enerji türlerinin kökeni olarak Güneş enerjisi gösterilmekte, diğer enerjiler Güneş enerjisi kökenli "dönüşüm enerjileri" olarak tanımlanmakta ve bütün yenilenebilir enerjiler ve hatta fosil yakıtlar enerjilerini güneşten almaktadırlar.

Dünyamızda  giderek azalan ve bir yandan da çevre kirliliğine neden olan fosil kökenli enerji kaynaklarını kontrol etmek için  savaşlar ve işgaller sürerken , diğer yandan  yenilenebilir enerji kaynakları arayışı ve onların kullanımının yaygınlaştırılması başta ABD, AB, Çin ve Japonya olmak üzere gelişmiş ülkeler tarafından çok büyük araştırma ve desteklerle sürdürülmektedir.

Enerjide Dışa Bağımlılığımız  Çok Yüksek Düzeydedir ;

Ülkemiz, yıllardır izlenen ulusal ve kamusal çıkarları gözetmeyen, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını yeterince değerlendirmeyen, planlamayı yok sayan, dışa bağımlı enerji politikalarının olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıyadır. Enerji sektörü günlük ve kısa vadeli politikalarla dışa bağımlı kılınmakta; pahalı, süreksiz ve ithal enerji kaynakları kullanılmakta ve enerjide dışa bağımlılık oranının % 72‘lere ulaşmaktadır.

Enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılması, yurt dışına kaynak aktaran nükleer santrallerle değil, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı da amaçlayan, çeşitlendirilmiş ancak bütünlüklü , uzun,verimli ve kalıcı ulusal enerji politikalarının yürürlüğe sokulması ve devam ettirilmesi ile mümkündür.

Bugün son bilimsel veriler;yaşanan küresel ekonomik rekabet nedeniyle ülkelerin  enerji gereksiniminin giderek artmasına karşın, fosil kaynaklı yakıtların 21. yüzyılın sonuna gelmeden tükenebileceğini ve küresel ısınmanın artmasına neden olarak geri dönülemez çevre sorunlarını ortaya çıkardığını göstermektedir.  

Bilindiği gibi siyasal iktidarlar enerji ihtiyacını karşılamakta Nükleer santralar gibi dışa bağımlı teknoloji ve  özellikle doğal gaz gibi kaynakların kullanımı teşvik etmektedirler. Oysa ülkemizin enerjide dışa bağımlı olduğu düşünülürse, Güneş, rüzgar, biyo kütle ve jeotermal gibi  yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı,  teşvik edilmeli hatta zorunlu hale getirilmelidir.
Elektrik ihtiyacımız 2020‘ye kadar dört kat artacak.sera gazı salınımını arttırmayacak formüller bulmak zorundayız.

Türkiye yılda 2.640 saat güneş alıyor..Bu güneş enerjisinin toplam gücü 1.3 milyar ton petrole eşdeğer.Kıymetini fark edelim,değerlendirelim...
Güneş bizim için gücü ve boyutları hayal bile edilmesi imkansız bir varlık.Öyle ki,1.3 milyon adet Dünya‘yı bir araya getirsek ancak bir Güneş olabiliyor.Güneşin enerjisini ürettiği çekirdeğindeki sıcaklık 15 milyon derece.Güneşin görünen yüzündeki sıcaklık ise demirin ergime noktasından 3 kat daha fazla;yani 5500 derece.

Hayatın kaynağı olan Güneş her yıl dünyaya 219.000 milyar kilovat saat(kwh) enerji gönderiyor.
Bu enerji günümüzde dünyada tüketilen tam 2500 katı.Almanya‘da bile yılda bir metrekareye gelen Güneş enerjisi yılda 100 litre petrole eşdeğer. Diğer bir deyişle Türkiye‘de Güneşten inanılmaz miktarda enerji üretilebilir.Yani bu bir‘‘Güneş balçıkla sıvanmaz!‘‘bir gerçeğimiz.
İnsanlığın kurtuluşu‘‘ Güneşe Giden Yolu ‘‘ bulabilme ve güneşe dayalı yeni bir uygarlık yaratabilme becerisine bağlı görünüyor

Doğa ile barışık yeni bir Dünya görüşü olan Güneş uygarlığının ülkemizde başlayıp Dünyaya yayılması için doğa ve sevgi değerlerine dayanan kültürümüzle bütün olanaklara sahibiz.
Yeni uygarlığın hedefi kirli ve sağlıksız enerjiden vazgeçerek  Güneşe yönelmek olmalıdır.
‘‘Güneş Çağı‘‘ Birçokları aksini düşünse bile geleceğin yaşam biçimi olmaya en yakın adaydır.

GÜNEŞ ENERJİSİNE EVET, ÇÜNKÜ TÜRKİYE‘NİN GELECEĞİ!

Odamız,aşağıdaki önerilerin yerine getirilmesiyle enerji alanında Ülkemizin önemli mesafeler kat edeceğine inanmaktadır.

1.Ülkemiz dışa bağımlı enerji politikalarından vazgeçmelidir. Enerji üretiminde ulusal kaynaklara ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmelidir. Bunun için ülkemizde, Odamız ve ilgili tüm tarafların temsil edildiği, bağımsız bir "Enerji Enstitüsü" kurulmalı, gerçekçi verilere dayalı enerji üretim ve tüketim master plan ve projeksiyonları ile ülkemizin gelecekteki enerji politikaları bu enstitü tarafından şeffaf olarak belirlenmeli ve hükümetler tarafından günlük politika ve kararların üstünde tutularak istikrarlı bir şekilde uygulanmalıdır.
2. Enerji ile ilgili yasalarımızda güneş enerjisi çok az ve yetersiz bir yer tutmaktadır. Güneş enerjisi kullanımını teşvik eden özel yasa ve mevzuat düzenlemeleri hızlandırılmalıdır.
3. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik AR-GE faaliyetlerinde yoğunlaşılmalı ve üniversitelerimizden etkin bir şekilde yararlanılmalıdır.
4. Özellikle Güneş, jeotermal ve rüzgar kaynaklarından enerji elde etmek için gerekli teknoloji ve ekipmanların büyük bir çoğunluğunun ülkemizde üretimi vardır. Bu konuda deneyimli mühendis ve teknik elemanlara da sahip olan ülkemizde, "Yeni ve Yenilenebilir Kaynaklara Dayalı Ulusal ve Kamusal Bir Enerji Politikası" ilgili tüm tarafların katılımı ile oluşturulmalıdır.
5. Konutlarda tüketilen enerjinin % 80‘i ısınmaya harcanmaktadır. Bu nedenle Güneş mimarisi önemsenerek uygulamalı, öncelikle büyük şehirlerden başlanarak yeni yapılmakta olan binalarda, şehir ve imar planlarına yönlendirme ve yalıtıma büyük önem verilmelidir. Ek maliyet getirmeden % 30‘lara varan ısı kazancı sağlayan mimari özellikler kullanılmalıdır. Bu konuda ilgili meslek odaları ile işbirliği içinde bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır.
6. Bol Güneş alan ülkemizde,Güneş kollektörlerinin tüm binalarda kullanımının zorunlu hale getirilmesi ve desteklenmsi ile binaların sıcak su ihtiyacının önemli bir bölümü Güneş enerjisi ile karşılanmalıdır.Güneş kollektörlerinin kullanımında tüketici bazında(düşük KDV,ucuz kredi v.b.) teşvikler uygulanmalıdır.
7. Jeotermal ve rüzgar enerjisinin mevcut olduğu bölgelerde güneş enerjisi ile entegre sistemler oluşturulmalıdır.
8. PV Güç Sistemlerinde (PVGS) maliyetlerin düşürülmesi için, Devlet Planlama Teşkilatı öncülüğünde, üniversiteler, ilgili sektör temsilcileri, ETKB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Odaları ve Meslek Odalarının temsilcilerinin katılımı ile ulusal düzeyde stratejik bir eylem planı geliştirilerek uygulamaya konulmalıdır.
9. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım bilincinin gelişmesi amacıyla merkezi kamu yönetiminin politik iradesi ve yönlendirmesiyle meslek odaları, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimlerin katkı ve destekleri ile tüm il ve ilçelerimizde örnek proje ve uygulamaların gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.
10.Güneş santalleri için ön koşul sayılan yıllık en az 2000 saat güneşlenme süresi Türkiye‘de ortalama 2640 saat,Güneydoğuanadolu bölgesinde ise 3000 saattir.Güneş santallerinin yapımı için bir an once adımlar atılmalıdır.  

Bu gün dünyanın birçok ülkesi Güneş enerjisinden yararlanmaya dönük politikalar uyguluyor ve geliştiriyor.

BİR GÜNEŞ ÜLKESİ OLAN TÜRKİYE GEÇ KALMAMALI ! (21.06.2008)

Naci ERÇOLAK
TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı

 

Mersin Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

23.06.2008 tarihinden itibaren 4255 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI MERSİN ŞUBE
LİMONLUK MH. 2417 SK. NO:5 YENİŞEHİR - MERSİN
TEL: (+90) 324 3273800 Dahili: 01   FAKS: (+90) 324 3269553
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri