ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

27 Nisan 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK

 1.ENDÜSTRİYEL OTOMASYON KONGRE VE SERGİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

    Yayına Giriş Tarihi: 18.05.2015  Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 18:20:59  Yayınlayan Birim: ADANA ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 17:05:01

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Çukurova Üniversitesi Makina Alet Cihaz Tasarım İmalat Araştırma ve Uygulama Merkezi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “1. Endüstriyel Otomasyon Kongre ve Sergisi” 14-16 Mayıs 2015 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi`nde gerçekleştirildi.

Üç gün süren kongrenin açılış konuşmaları TMMOB MMO Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ATICI, TMMOB EMO Adana Şube Başkanı Mehmet MAK,  Çukurova Üniversitesi Makina Alet Cihaz  Tasarım İmalat Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Deniz AKÇALI, Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan FENERCİOĞLU ve TMMOB MMO Başkanı Ali Ekber ÇAKAR tarafından yapıldı.

 MMO Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ATICI açılışta şunları söyledi:

Sayın Rektör Yardımcım, Sayın Oda Başkanım, Üniversitemizin Değerli Bölüm Başkanları, Hocalarımız, TMMOB‘ye Bağlı Odalarımızın Yöneticileri, Saygıdeğer Katılımcılar,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri saygıyla selamlıyorum.

Değerli katılımcılar,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odasının ve Çukurova Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı kısa adı MACTIMARUM olan Araştırma ve Uygulama Merkezimizin birlikte gerçekleştirdiği Endüstriyel Otomasyon Kongresi‘ne hoş geldiniz.

Bir işin insan ile makina arasında paylaştırılması olarak da tanımlanabilen ve yaşamın her alanına giren otomasyon, bu ilişkiyi fabrikalara, atölyelere, binalara, tesislere dek sokmakta makina, elektrik ve elektronik birleşimi olan bu makina ve cihazların tasarım, üretim, bakım ve onarım süreçleri farklı mühendislik disiplinlerinin alanlarına girmektedir.

Yirminci yüzyılın sanayi ile ilgili en önemli teknolojik gelişmelerinin başında, imalat yöntemlerinin otomatikleşmesi ve buna bağlı olarak gelişen robot teknolojileri olmuştur. Üretimin otomatikleştirilmesi, makinalaştırılması süreçlerinin kusursuz yönetimi bütünüyle mühendislik bilgi ve deneyimi ile ilişkilidir.

Endüstriyel alanda rekabet sadece ürünün fiyatı ile değil kalitesi ve işlevi ile de ölçülmektedir. Bu sebeple kaliteyi artıran unsurlardan biri de daha az zamanda daha az hata ile daha çok üretim yapabilmekten geçer. Üretim süreçleri de daha yüksek kalite ve daha düşük üretim maliyeti esasına dayandığı için sanayi kuruluşlarında "otomasyon" kaçınılmaz bir öneme sahiptir.

Her teknolojik yenilik gibi otomasyonun da ücretler, verimlilik, istihdam şartlan, sendikalar, işletme yönetimi, işsizlik ve işgücü üzerinde bir dizi etkisi bulunmaktadır. Bu etkiler konusunda iktisatçılar, sosyologlar, psikologlar ve diğer bilim adamlarının görüşleri iki grupta toplanmaktadır.

İyimserlerin görüşüne göre, teknik ilerleme insanları daha hür, zengin, daha mutlu ve huzurlu yapar, insanlara daha fazla boş zaman sağlar; ağır iş şartlarından, açlık ve sefaletten kurtarır. Otomasyon insanlara daha fazla boş zaman ve daha yüksek hayat standardı sağlar.

Sosyal ve kültürel soysuzlaşmanın kökenini teknik gelişmelerde gören karamsarlara göre, teknik ilerleme insanı, makinaya köle yapmakta, robot haline getirmekte, çalışmanın anlamını ortadan kaldırmakta, iradesi olmayan bir tüketici ve reklamların elinde oyuncak durumuna düşürmektedir. Bundan dolayı insan boş zamanlarını mutlu olma yollarını aramakla geçirmekte, fakat hiçbir zaman onu bulamamaktadır.

Bu iki görüşün dışında üçüncü bir görüşe göre ise otomasyon ve teknik ilerleme bunların hiçbirisi değildir. Teknoloji insanoğlunun kendi ürünüdür. Dolayısıyla insan hayatı üzerindeki etkileri de insanların bu aracı kullanış tarzına bağlı olacaktır. Esas olan insandır.

Sanayide tüm dinamiklerin üretimi otomatikleştirme eğilimine girdiği bir iktisadi sistem ve dönemde yaşıyoruz. Üretim süreçlerinin otomasyon olanaklarının daha geniş alanlarda uygulanmasına, insan gücünün ise bu sistemlerin kontrolüne yönelttiği günümüzde sanayileşme ile büyüme, kalkınma, gelir dağılımı, istihdam, refah ve verimlilik arasındaki bağlar maalesef tamamen kopmuş durumdadır. Aslında emeğin üretkenliğinin artması hem kalkınmanın kendisidir hem de kalkınmanın hızını belirlemektedir. Ancak karşı karşıya olduğumuz temel sorunlardan birisi, emek, bilim, teknoloji, mühendislik ve otomasyonun endüstride ve bütün toplumsal yaşamda nasıl kullanılacağına dair ilişkinin tarif edilmesidir.

Bu tarif kapitalizmin azami kâr hırsı uğruna her krizde yıkıma uğratılan üretici güçler ve insan potansiyelini gözden çıkarma yönelimine karşı durabilmeli, otomasyonla emek arasında düzenleyici bir ilişki kurmalıdır. Bu saptama ışığında unutmamalıyız ki, emeğin varoluşu insanın varoluşudur. Bu varoluş biçimi korunmalı, insanca kılınmalı ve üstelik geliştirilerek geleceğe aktarılmalıdır.

26 yıldan bu yana iki yılda bir gerçekleştirdiğimiz Otomatik Kontrol Seminer ve Sergisini bu yıl Endüstriyel Otomasyon Kongresi‘ne dönüştürme çalışmasında gönülden ve özverili çalışmasıyla destek veren üyemiz Makina Mühendisi Sami DEMİRKIRAN‘a, ÇÜ MACTİMARUM Merkezi Müdürü üyemiz Prof. Dr. İbrahim Deniz AKÇALI‘ya, mekânı sağlayan ÇÜ Rektörlüğüne, stand açarak katkı sunan firmalara, sunum yapacak konuşmacılarımıza, etkinlikte emeği geçen tüm şube çalışanlarımız adına Şube Müdürü‘müz Elif DOĞRUYOL‘a MMO Adana Şube Yönetim Kurulumuz adına teşekkürlerimizi sunar, etkinliğimizin tüm katılan taraflar için yararlı sonuçlar doğurmasını dileriz.

 

Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 17:08:32
Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 17:08:12
Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 18:20:55
Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 17:07:20
Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 17:06:59
Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 17:06:31
Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 17:06:05
Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 17:05:47
Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 17:05:30
Güncellenme Zamanı: 18.05.2015 17:09:04

Adana Şube Kaynaklı »

18.05.2015 tarihinden itibaren 1802 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBE
GÜZELYALI MAH. ADNAN KAHVECİ BLV. NO : 37/A 01170 ÇUKUROVA - ADANA
TEL: (+90) 322 2326420   FAKS: (+90) 322 2326419
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri