ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

19 Mayıs 2024 Pazar    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 VII. ULUSAL ÖLÇÜMBİLİM KONGRESİ BAŞLADI

    Yayına Giriş Tarihi: 02.11.2008  Güncellenme Zamanı: 10.11.2008 16:06:07  Yayınlayan Birim: İZMİR ŞUBE  
 

"Ülkemizde Ölçü Aletlerinin Denetimi Yetersiz"
Makina Mühendisleri Odasının, 30 Ekim -01 Kasım tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlediği VII. Ulusal Ölçümbilim Kongresi ve Kalite Fuarı başladı.
Kongrenin amacı, hayatın her alanında yer alan ve yaşamı doğrudan etkileyen ‘ölçümbilim'in önemini yöneticilere ve kamuoyuna anlatmak olarak belirlendi. 

 "Ülkemizde Ölçü Aletlerinin Denetimi Yetersiz"

Makina Mühendisleri Odasının, 30 Ekim -01 Kasım tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlediği VII. Ulusal Ölçümbilim Kongresi ve Kalite Fuarı başladı.
Kongrenin amacı, hayatın her alanında yer alan ve yaşamı doğrudan etkileyen ‘ölçümbilim'in önemini yöneticilere ve kamuoyuna anlatmak olarak belirlendi.
 

Makina Mühendisleri Odası İzmir ve Eskişehir Şubelerinin ortak çalışması ile 30 Ekim - 1 Kasım tarihlerinde Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde düzenlenen VII. Ölçümbilim Kongresi ve Kalite İzmir Fuarı başladı.

Kongrenin açılışına TMMOB Başkanı Metmet Soğancı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler Standartlar genel Müdürü Mustafa Kasal, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, MMO İzmir Şube Başkanı Mehmet Özsakarya, MMO Eskişehir Şube Başkanı Erhan Kutlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersu Hızır, Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Melih Şahin, üniversitelerin temsilcileri ve 300'e yakın delege katıldı.

Kongresinin sergi bölümünde ise ölçümbilim alanında hizmet ve ürün üreten 20'e yakın kurum ve kuruluş yer aldı.  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürü Mustafa Kasal, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, MMO Başkanı Emin Koromaz ve Oda yöneticileri ile birlikte standları gezerek bilgi aldı.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı kongrenin açılış konuşmasında şunları söyledi;
"TMMOB'nin sorumluluklarından biri de meslek alanları üzerine gerçekleştirdiği sempozyum ve kongre gibi etkinliklerle bu alandaki sorunları ortaya koyarak çözüm önerilerini getirmektir. Bugün de burada VII. Ulusal Ölçümbilim Kongresi'ni gerçekleştiriyor ve ülkemizde yasal metroloji alanındaki uygulamalar üzerine bilgi ve birikimimizi bilim insanları ile buluşturuyoruz. Ölçüm bilim, Türkiye'de esasen Makina Mühendisleri Odamızın 13 yıldır düzenlediği bu kongrelerle gündeme sokulmuştur.
Ölçüm bilim kapsamındaki ölçü aletlerinin doğru, ayarlı ve uluslararası birimler sistemine uygun olarak kullanılması yasal bir zorunluluk olmasına karşın kamu yararı, kullanıcı ve tüketici çıkarlarına uygun olarak kullanılması ülkemizde henüz sağlanamamıştır.

Bu konuda piyasa gözetim ve denetiminin mutlaka sağlanması gerekmektedir.  Otomatik olmayan tartı aletleri, taksimetreler, akaryakıt, gaz ve su sayaçları, elektrik sayaçları; kuyumculardan sanayi tesislerine, hastanelerdeki bebekler için kullanılandan tıbbi cihazlara kadar ölçüm aletlerinin birçok kullanım alanı vardır ve bunların denetim ve periyodik kontrolleri hala yapılamamaktadır "
MMO Başkanı Emin Koramaz ise ölçümbilim alanında Türkiye'nin durumunu rakamlarla ortaya koyarak şunları söyledi;
 "Ölçüm Bilim alanında TÜBİTAK–UME/Ulusal Metroloji Enstitüsü'nün değerli çalışmaları olsa da gelinen noktada alınan yol yetersizdir. Ülkemizde kalibrasyon, izlenebilirlik, test, muayene, belgelendirme ve akreditasyon konusunda hala ciddi eksiklikler bulunmaktadır. Bugüne değin TÜRKAK tarafından akredite edilen deney laboratuvarı sayısı 171, kalibrasyon laboratuvarı sayısı 48, muayene kuruluşu sayısı 33, sistem belgeleme kuruluşu sayısı 31, personel belgelendirme kuruluşu sayısı 8, ürün belgelendirme kuruluşu sayısı ise 6'dır. Bu rakam AB ülkelerinde 7 bin civarındadır.
Ülkemizde (yasal metroloji kapsamındaki) ölçü aletlerinin sayısı 100 milyon gibi çok büyük bir rakamı aşmakla birlikte ölçü aletlerinin denkliği ve güvenilirliğini sağlayacak nitelikli kadro eksikliği çok ciddi bir düzeydedir. Ülke genelindeki 3.225 belediyemizden yalnızca 167'sinde ölçü ve ayar memuru bulunmaktadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızın Ölçüler ve Standartlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı İl Müdürlüklerimizdeki çalışanlarla birlikte bu konudaki hizmetler Türkiye genelinde toplam 500 civarındaki personelce yürütülmektedir.
Bu sayının yetersizliği ve denetim eksikliğinden kaynaklı tüketicilerimizin uğradığı maddi kayıplar, haksız rekabet ve yaşanan bir dizi sıkıntı Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız tarafından da ifade edilmektedir. Bu noktada bağımsız, tarafsız kamu yararını esas alan, işlevsel bir denetim mekanizması oluşturulması gerektiği açıktır. Ölçü aletlerinin ilk muayene ve periyodik muayenelerinin ülke genelinde düzenli, sürekli, etkin ve yaygın olarak gerçekleştirilmesi böylesi bir düzenlemeyi zorunlu kılmaktadır.
Tüketicinin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi için ticaret ve sosyal yaşama ilişkin ölçümlerin güvenilirliğinin sağlanması yasal metroloji kapsamında yerine getirilmesi gereken toplumsal bir görevdir."

MMO İzmir Şubesi Başkanı Mehmet Özsakarya ise şunları dile getirdi;
"ubemizin çalışma alanında yabancısı olmadığı ÖLÇÜMBİLİM konusunda Odamız adına düzenlenen kongrenin Sekreteryasını üstlenmekten mutluluk duyuyoruz.  Bildiğiniz gibi 1998 yılından bugüne Şubemizin çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Ege Kalibrasyon ve Metroloji Laboratuarı, "ölçümbilim" diğer adıyla metroloji alanında Şubemizin derinlemesine bilgi sahibi olmasını sağlamıştır.  Bu alanda mevzuat ve teknik bilgilerimizi her zaman Odamızla ve tüm üyelerimizle paylaşmaya özen gösterdik. Ege Kalmem tarafından düzenlenen Ölçümbilim eğitimlerimizde bugüne kadar 1000'e (bin)  yakın üyemize ve teknik elemana eğitim verdik. Odamızın teknik hizmetlerinde kullanılan cihazların yanı sıra bölgemizde yaklaşık 1200 firmada kalibrasyon çalışmaları gerçekleştirdik. Merkezimiz halen 2 mühendis ve 3 teknik eleman ile çalışmalarını sürdürmektedir.
Kongremizde, ölçümbilimin önemini, bireysel ve toplumsal yaşamdaki yerini, yaşam kalitesindeki vazgeçilmezliğini, güvenli ve sağlıklı bir yaşamın en gerekli unsurlarından biri olduğunu ayrıntılı olarak göreceğiz. Panel ve oturumlarımızda, ölçümbilim alanında ülkemizde neler yapılması gerektiğini hep birlikte tartışacağız.  Dünya standartlarına göre ülkemizin durumunu, ekonomimizi yakından ilgilendiren ve tüketici haklarına kadar uzanan boyutunu hep birlikte tanıyacağız.
Ben, Kongremizin, "ölçümbilim" alanında ülkemizin gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarılmasında önemli katkıları olması dileğiyle, katılan tüm konuklarımıza ve delegelerimize teşekkür ediyorum. Gelecek kongrelerde daha da gelişeceğine inandığım fuar organizasyonunu gerçekleştiren Kalite Fuarcılığa ve katılan tüm firmalara teşekkür ediyorum.
Kongremize destek veren Eskişehir Sanayi Odası‘na, Pestaş  Elketronik Sistemler  San.Tic. A.Ş.‘ye ve Spark Ölçüm Teknolojileri Ltd. Şti.‘ne katkılarından dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Kongremizin hazırlanmasında bizlerle deneyimlerini paylaşan Eskişehir Şubemize, Kongremizin danışmanlar, düzenleme ve yürütme kurullarına, kongre sekreteryamıza, destekleyen kurum ve kuruluşlara ve Şube çalışanlarımıza teşekkür ediyor, başarılı ve verimli bir kongre yaşamak dileği ile hepinizi sevgi ve dostlukla selamlıyorum."

İzmir Şube Kaynaklı Haberler »

02.11.2008 tarihinden itibaren 1750 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBE
MMO TEPEKULE KONGRE SERGİ VE İŞ MERKEZİ ANADOLU CAD. NO: 40 KAT:M2 BAYRAKLI - İZMİR
TEL: (+90) 232 4623333   FAKS: (+90) 232 4862060
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri