ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

26 Nisan 2024 Cuma    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ARTIK YETER! ÇALIŞMA YAŞAMINDA HERGÜN İŞ CİNAYETİ YAŞANIYOR

    Yayına Giriş Tarihi: 30.09.2014  Güncellenme Zamanı: 01.04.2015 10:56:25  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri N. Cenk Cihangir tarafından dün birbiri ardına yaşanan kaza, iş cinayeti ve yangınlarla ilgili yetkilileri uyaran, kamuoyunu daha duyarlı olmaya çağıran bir basın bülteni yayınlandı.

Facia Sözcüğü Bile Durumu Karşılamaya Yetmez Oldu. Ama Sorumlular Hala Seyrediyorlar.


Dün metroda bir vatandaşımızın bedenine iskele demiri saplanıyor ve 37 dakika sağlık hizmeti alamıyor, daha vahimi yapayalnız vagonda terk edilmiş halde duruyor. İş güvenliği ihlallerini, çalışma yaşamının "vahşi kapitalizmin sınırsız kar güdüsü üzerinden yeniden yapılandırılmasını" geçelim; bu nasıl insanlık sorgulanmıyor.


Ümraniye`de yine dün İSKİ kazısında bir işçi toprak altında kalarak yaşamını yitiriyor. İş makinası toprak kazıyor ve çukurda bir işçi toprak altında kalıyor. Bunlar gerekli önlem alındığı takdirde ilkokul öğrencisinin bile çözebileceği basitlikte problemlerdir. Eğer bu şantiyede işin başında mühendis, iş güvenliği uzmanı bulunsa idi o işçi canımız yaşamını yitirmezdi. Mesele bu kadar basit ve açıktır. Peki mühendis ve iş güvenliği uzmanı neden yok? Çünkü bu saydıklarımız maliyet unsuru olarak görülmektedir.


Tuzla`da yine dün bir fabrikada faciadan dönülen büyük bir yangın çıkıyor. Gerekli iş güvenliği tedbirleri alınmış mı? Denetimler –ki biz denetimlerin yapılmadığını birçok iş yerinden biliyoruz- yapılmış mı? Kullandığımız her aletin, her türden makina ve iş aracının, tesisatın bir ömrünün olduğunu ve periyodik denetimlerinin yapılmadığında bunların ciddi tehlikelere, iş kazalarına, can kayıplarına yol açabileceğini ne zaman göreceğiz?


Soruyoruz sorumlu kim? Sorumlu bedenine demir saplanan vatandaş mı? İSKİ "çalışmasında" toprak altında kalarak yaşamını yitiren işçi mi sorumlu? Fabrikadaki işçiler örgütlü ve bir sendikaları var mı? Sendikanın iş yaşamını denetleyen bir öz denetim mekanizması olduğunu bilmeyen var mı?


Yoksa bütün bu iş cinayetleri, kazalar, yangınlar çalışma yaşamının "fıtratında mı var"?


Meslek Odaları olarak doğrularımızı ısrarla söylemeye devam edeceğiz:


Yaşanan kazalar yasal denetim ve mevzuat eksikliklerinin yanı sıra siyasal iktidarın her alanda mühendislik hizmetlerini devre dışı bırakma girişimi, sermayenin kar hırsı ve buna dönük hazırladığı yasaların ve mevzuatların sonucudur.


Taşeron çalışma ve bunun sonucu olarak işçilerin eğitim ya da donanımdan yoksun bırakılmaları ölüm nedenlerinin başında geliyor. Diğer bir neden ise, devletin sermayeye bir maliyet unsuru olarak gördüğü işçi sağlığı, iş güvenliğine yönelik alması gereken tedbirleri sürekli sermaye lehine yeniden düzenlemesidir.


Tüm kamusal hizmetleri özelleştiren ve denetimleri gereği gibi yerine getirmeyen yetkili kurum ve kuruluşlar, ilgili bakanlıklar son yıllarda artarak süren bu kazaların sorumlusudurlar.


Sonuç olarak, bu tür faciaların yaşanmaması için, insanımızın can ve mal güvenliği açısından son derece önemli olan yasa ve yönetmeliklerin bir an önce çalışanların, sendikaların ve meslek örgütlerinin içinde yer alacağı bir mekanizma ile çözmek mümkündür. Denetimler konusunda görevlerini yapmayan, birbirinden haberi olmayan, meslek odalarının raporlarını, bilim insanlarının söylediklerini kulak arkası eden bir siyasi anlayışla yönetilen bakanlıklar ve bağlı kurumları olduğu sürece insanlarımız hayatlarını kaybetmeye ve bu tür kazalar yaşanmaya devam edecektir.


Neoliberal politikaların hakim olduğu günümüz dünyasında sermayenin dizginlerinin salındığı emeğin tutsak edilerek sendikalaşmanın neredeyse yasaklandığı bir dönemde çalışma yaşamında iş süreçlerinin insan odaklı düzenlenmesi her ne kadar zor görünse de bu yönde mücadelemizi sürdüreceğiz. Meslek örgütleri, sendikalar ve demokrasi güçleri olarak çalışma yaşamını düzenleyen yasalar ve ilgili mevzuatta yapılacak düzenlemeler konusunda hükümeti uyarmaya devam edecek, kamuoyunu daha duyarlı olmaya davet edeceğiz. 


Saygılarımızla. 


N. Cenk CİHANGİR

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

YÖNETİM KURULU SEKRETERİ

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

30.09.2014 tarihinden itibaren 1918 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri