ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

27 Nisan 2024 Cumartesi    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 ZEYTİNBURNU`NDA YAŞANAN FACİA YASAL PROSEDÜRLERİN İHLALİ VE DENETİMSİZLİK SONUCU GERÇEKLEŞMİŞTİR

    Yayına Giriş Tarihi: 14.07.2014  Güncellenme Zamanı: 05.08.2014 16:23:17  Yayınlayan Birim: İSTANBUL ŞUBE  
 

Şube Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Arslan tarafından, İstanbul Zeytinburnu`nda bir binanın bodrum katında gaz sıkışması sonucu yaşanan ve 3 kişinin öldüğü patlamaya ilişkin teknik ve bilimsel önlemler, alınması gereken tedbirler ve kurumlar arası işbirliği konularında yetkili kurumları uyaran ve kamuoyunu bilgilendiren bir basın bülteni yayınlandı.

İstanbul Zeytinburnu`nda 4 katlı bir binanın giriş katında bir ambalaj firmasında meydana gelen gaz sıkışması kaynaklı patlama sonucu 3 vatandaşımız yaşamını yitirmiş ve birçok kişi yaralanmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına baş sağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Plastik eşya ve ambalaj malzemeleri satılan ruhsatsız olduğu açıklanan dükkânda önceki gün saat 12.00 civarında yaşanan patlamanın nedeninin LPG tüpü olduğu düşünülmektedir. İGDAŞ işyerinde doğalgaz hattı olmadığını açıklamıştır. Olay yerine inceleme yapmak amacıyla giden uzmanlarımız birçok olayda olduğu gibi yine olay mahalline alınmamışlardır. Bu nedenle olayın teknik raporu ortaya çıkmadan kesin bir açıklama yapılamamaktadır.

Öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilgili Yerel Belediyenin işyeri açma ruhsatı konusunda sorumluluklarını yerine getirmedikleri açıkça görülmektedir. Gerekli denetimleri yapmadıkları için de sorumludurlar. Ruhsatsız işyerlerinin sayısının çok fazla olduğu herkes tarafından bilinmesine rağmen ilgili belediyeler ve bakanlıklar üç maymunu oynamakta ısrar etmekte ve gerekli denetimleri gerçekleştirmemektedirler.

Yasal Prosedürlerin İhlali ve Denetimsizlik, Kamu/Toplum Sağlığı ve Güvenliğini Tehdit Ediyor

Yangın yönetmeliğinin 109. maddesine göre İşyeri veya topluma açık her türlü binada zemin seviyesinin altında kalan tam bodrum katlarında LPG tüpü bulundurulamaz. Bu açık hükme rağmen bu ruhsatsız işyerinde denetim yapmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi faciadan doğrudan sorumludur.

Ayrıca tüpün neden patladığı, 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanununa uygun şartlarda üretilip, depolanıp, nakledilip, test ve kontrollerinin yapılıp yapılmadığı gibi bir dizi soru karşımıza çıkmaktadır.

Mevzuatlarda yapılan değişiklikler yetersiz ve mevcut mevzuatları da geriye götürür niteliktedir.

Örneğin, İş Yasasının 78. maddesinde işyerlerinin kurulması aşamasında işyeri koşullarının işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine uygun olmasını teşvik eden uygulama, 2008 yılında 5763 sayılı, "Torba Yasa" ile değiştirilmiş ve 04.12.2009 tarihli "İşletme Belgesi Alınması Hakkında Yönetmelik`le ortadan kaldırılmıştır. Böylece 50`den az işçi çalıştıran işyerlerinin İşletme Belgesi alması zorunluluğu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın (ÇSGB) işyerlerine yönelik denetimi ve yol göstericiliği yok edilmiştir.

Yine 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanununun yetersizliğinin yanında nasıl bir piyasa oluşturduğu, "uzmanlık" kelimesinin arkasında nasıl bir değersizleştirme yaşandığını artarak yaşanan iş kazalarından anlamaktayız. Çıkarılan yetersiz mevzuatların yanı sıra var olan mevzuatların bile uygulanmaması kronik hale gelmiş denetimsizlikle birleştiğinde ortaya korkunç bir tablo çıkmaktadır. "Bu işin fıtratında var" ve "bu konuyla ilgili yasa çıkardık" gibi ifadelerle göz boyamaya çalışan siyasilerle bu üzücü kazaların önüne geçmek mümkün değildir.

Olay İncelemesinde Teknik İşbirliği Gerekli

Olay yerine inceleme yapmak üzere giden Makina Mühendisleri Odası`nın inceleme talebine izin verilmemesi anlaşılmazdır.

Bu ve benzeri konularda denetimsizlik ve vurdumduymazlık ancak meslek örgütleri ve yerel/merkezi idareler arasında işbirliği ile ortadan kaldırılabilir. Her şeyden önce Kamu Kurumu niteliğinde Anayasal bir kurum olan TMMOB ve Bağlı Odaları toplum yararı doğrultusunda diğer kamu kurumları ile işbirliği içinde çalışmak için defalarca girişimlerde bulunmasına rağmen -en azından bugüne kadar- bir karşılık bulamamıştır. Mevzuatların geliştirilmesi ve uzmanlık alanlarımıza dair pratik çözümler üretebilecek bilgi birikimi Meslek Odalarımızda bulunmaktadır. Bu acı sonuçlar siyasi iktidarların vurdumduymazlığı, bilimin ve tekniğin yol göstericiliğine inanan meslek odalarına karşı takındıkları tavrın sonuçlarıdır.

Yaşanan üzücü kaza konusunda başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve çağırıyoruz. Sorumluların tespit edilmesinin ardından başka bir kazanın yaşanmaması için ilgili tüm kurumlarla iş birliği içerisinde acilen gerekli tedbirlerin oluşturulması sağlanmalıdır. TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak; bu işbirliğinin ana unsuru olacağımızı tüm halkımıza bildirir ve bir daha bu tür kazaların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması konusunda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi bir kez daha kamuoyuna duyururuz.

Saygılarımızla.

ZEKİ ARSLAN

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI

İstanbul Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

14.07.2014 tarihinden itibaren 1457 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ
KATİP MUSTAFA ÇELEBİ MAH. İPEK SK. NO:9 34433 BEYOĞLU - İSTANBUL
TEL: (+90) 212 2529500 Dahili: 01   FAKS: (+90) 212 2498674
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri