ANA SAYFA İLETİŞİM BİLGİLERİ BAĞLANTILAR SİTE HARİTASI E-POSTA GİRİŞİ ÜYE GİRİŞİ TMMOB
eski.mmo.org.tr ENGLISH
AKM ML MK EKM

01 Mayıs 2024 Çarşamba    

EİM-MEDAK MİEM PBK
ŞUBE GİRİŞ SAYFASI

 TMMOB KOCAELİ İKK: DİPLOMALI İŞSİZ OLMAYACAĞIZ!

    Yayına Giriş Tarihi: 25.06.2013  Güncellenme Zamanı: 31.07.2013 16:40:36  Yayınlayan Birim: KOCAELİ ŞUBE  
 

Güncellenme Zamanı: 28.06.2013 12:26:13

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, teknik öğretmenlere mühendislik unvanı verilmesini sağlayacak YÖK`ün "mühendislik tamamlama programı" uygulamasına karşı 27 Haziran 2013 tarihinde bir yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yaptı.

Belediye İş Hanı önünde toplanarak İnsan Hakları Parkı‘na yürüyen grup, "Diplomalı İşsiz Olmayacağız", "Direne Direne Kazanacağız", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atarak uygulamayı protesto etti. Burada TMMOB Kocaeli İKK Sekreteri Nedim KARA, basın açıklaması metnini okudu.

Basın Açıklaması Metni:

 

 

 

YÖK TEKNİK ÖĞRETMENLERE  MÜHENDİSLİK UNVANI VERME PEŞİNDE...

 

Mühendisliğe Yönelik Sistemli Saldırılar Sürüyor. Teknoloji Fakülteleri ve "uzaktan eğitim" gibi mühendislik öğretimi ve uygulamalarının temelini aşındıran düzenlemelerin ardından şimdi de teknik öğretmenlere "mühendis" unvanı verilmesi söz konusudur.

 

İktidar, bir yandan tüm eğitim sistemini, özelleştirmeye dönük politikaları kapsamında, teknik eğitimin değerini yok sayarak işverenlere bırakmaya hazırlanırken bir yandan da teknik öğretmenlerin işsizlik sorununu, onlara da mühendis unvanı vererek, mühendislik mesleğine tahvil etmekte, günübirlik, geçici ve aldatıcı bir yönteme başvurmaktadır.

 

Üstelik İktidar bu durumu, kamuoyuna, "reform/iyileştirme", "işsizliğe çözüm" diye sunmaktadır. Oysa yükseköğretime yönelik alınan kararlardaki plansızlık, mühendislik eğitimi düzeyinin düşmesi, ucuz işgücü kaynağı yaratılması gibi karakteristik bir durum arz etmektedir.

 

Yükseköğretime ilişkin kararlar, ülke ihtiyacına yönelik ve bir planlama dâhilinde değildir. Mühendis, mimar, şehir plancılarının % 25‘inin işsiz ya da meslek dışı işlerde çalıştığı ülkemizin bir gerçeğidir. Birliğimizin kapsadığı mühendislik disiplinlerinden her yıl mezun olanlarının gerçeğine ek olarak, Teknoloji Fakülteleri kurulmasına yönelik alınan karar sonucunda da 4-5 yıl sonra bu mezun sayısına, her yıl 35 bin civarında yeni mezun daha eklenecektir.

 

Şimdi de YÖK‘ün 80 bin civarındaki teknik öğretmenin mühendis unvanı almasına olanak sağlayacak hazırlıkları söz konusudur. Bu durum, yatırım ve nitelikli işgücü istihdamı zaten zayıf olan mühendislik sanayilerinde oluşacak kaosun, yakın ve orta vadede artacak olan mühendis işsizliğinin, mühendislik uygulamalarındaki niteliksel düşüşün ve bunların sonucu oluşacak yanlış uygulamaların habercisi niteliğindedir.

 

Bilinmelidir ki; YÖK‘ün Teknik Öğretmenlerin Mühendis Olmasını Sağlayacak Mevzuat Değişiklikleri Mühendis İşsizliğini Artıracaktır.

Günümüzde uygulanan hatalı/yanlış politikalar, tüm üretim ve hizmet süreçlerinde temel bir yeri bulunan mühendislik, mimarlık eğitimi ve uygulamalarını sistemli bir şekilde etkilemektedir. Bilim, teknoloji, araştırma-geliştirme, yenilik, sanayi, tarım, enerji, maden, çevre, imar-yapı,  kent ve bağlantılı alanların temel dinamik gücü olması gereken mühendislikte bu nedenle açık bir gerileme söz konusudur.

Eğitim-öğretim alanındaki genel yönelim, üniversite sayıları yanı sıra mühendislik fakülte ve bölüm sayılarında da olağan dışı bir artışa yol açmış, nitelikli işgücü olan mühendislik bir "maliyet" unsuru olarak görülüp daha fazla ucuz emek sömürüsüne tabi kılınmıştır. İşsiz mühendis sayısı böylece artmakta, meslektaşlarımız esnek, güvencesiz, düşük ücretle çalışma ile meslek dışı alanlarda çalışmaya zorlanmaktadır.

Bütün bu ortamın içerisinde YÖK, "28 Şubat mağduriyetini gideriyoruz" söylemleri arasında 20 yıl önceki yönetmeliği uygulamaya karar vererek, dalga geçer gibi hazırlanan sınav sorularıyla 100 TL bedelle mühendislik unvanı dağıtmaya hazırlanıyor.

TMMOB ve Odalarımız, 1992 yılında 3795 sayılı Yasa‘nın kabul edilmesiyle başlayan, 2010 yılında Teknoloji Fakülteleri‘nin açılmasıyla devam eden ve bugün "Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına mühendislik unvanı verilmesi" uygulamasıyla görünür hale gelen sürecin bir bütün olarak; mühendislik, mimarlık mesleklerinin itibarsızlaştırılması, öneminin azaltılması, niteliğinin tartışılır hale getirilmesinin bir başka tezahürü olduğunu düşünmektedir.

YÖK teknik eğitim fakültelerini kapatıp, teknik öğretmenleri işsiz bırakınca, sorunun çözümünü teknik öğretmenlere "mühendis" unvanı vermekte bulmuştur. Ülkemizde mühendislerin yüzde 25‘i açık işsizken ve gençler mühendislik fakültelerine girmek için insanüstü çaba gösterirken 80 bin kişiye mühendislik unvanı nasıl verilebilir? Bu "bedava unvan" dağıtımı uygulaması bilime aykırılığının yanı sıra; bu durumu mühendislerin, mühendislik fakültelerinin ve mühendislik fakültelerine girme çabası içinde olan öğrencilerin içlerine sindirmesi mümkün değildir.

Bütün bu nedenlerle, 80 bin civarında olduğu belirtilen teknik öğretmenin mühendis unvanı almasına olanak sağlayacak olan "Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı" başvuruları ve 21 Temmuz‘da Ankara‘da yapılacak olan sınav iptal edilmelidir. Biz mühendis ve mimarların, mühendislik ve mimarlık öğrencilerinin ve meslek örgütlerinin uyarılarına iktidar, Üniversitelerarası Kurul ve YÖK tarafından kulak verilmesini istiyor, YÖK‘ün duyurusunu yaptığı ve ÖSYM tarafından yapılacak olan "Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavı"nın ivedilikle iptal edilmesini istiyoruz.

YÖK‘ü ve siyasi iktidarı uyarıyoruz!

Mühendislerin, Mühendislik öğrencilerinin, öğrenci üyelerimizin ve meslek örgütlerinin seslerine kulak verin!

Plansız bir şekilde çok sayıda donanımsız üniversite, fakülte açmak, çok sayıda niteliksiz mühendis yetiştirmek ve teknik öğretmenlere mühendis unvanı verilmesine yönelik uygulama, karar ve hazırlıklardan vazgeçilmeli, mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı öğretiminin planlamasında TMMOB ve bağlı Odaları mutlaka yer almalıdır.

Buradan bütün meslektaşlarımızı ve öğrencilerimizi; Yükseköğretim Kurulu (YÖK)‘nun, teknik öğretmenin mühendis unvanı almasına olanak sağlayacak olan "Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programlarının Giriş Sınavı"na karşı durmaya davet ediyoruz. Bu konuda başlattığımız imza kampanyasına katılımlarınızı bekliyoruz. Bu konudaki bilgilere TMMOB ve odalarımızın internet adreslerinden ulaşabilirisiniz.

Uyarıyoruz: YÖK, bu bilim dışı kararını geri almadığı takdirde, karşısında hem mühendisleri hem de mühendislik fakültelerinde eğitim gören öğrencilerimizi "örgütlü" olarak görecektir. 27.06.2013

 

Nedim KARA        
TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri

 

 

 

Güncellenme Zamanı: 28.06.2013 12:26:31

Kocaeli Şube Kaynaklı Basın Açıklamaları »

25.06.2013 tarihinden itibaren 2653 defa okunmuştur.

 

ŞUBE İÇERİĞİ

ÇEVRE ANALİZLERİ YETERLİLİK BELGESİ
BİLGİ EDİNME BAŞVURUSU
SIKÇA SORULAN SORULAR
 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBE
KÖRFEZ MAH. İZZET UZUNER SK. NO:14 İZMİT - KOCAELİ
TEL: (+90) 262 3246933   FAKS: (+90) 262 3226647
e-POSTA:

SAYFA ÜSTÜ
ÖNCEKİ SAYFA

COPYRIGHT © 2024 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
MEŞRUTİYET CADDESİ No:19 KAT:6-7-8 KIZILAY / ANKARA
TEL: 0850 495 0 666   FAKS:(+90) 312 417 86 21
E-POSTA:

Key İnternet Hizmetleri